نمونه داوری نامه

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

بسمه تعالی

 در اجرای مفاد بیمه نامه به شماره ۰۰۰۰۰۳/۹۴/۲۳۲۳۰۵۴۶ صادره مورخ ۲۱/۰۳/۹۴ توسط شرکت بیمه رازی باتوجه به قرارداد بیمه و مکاتبات صورت گرفته و حکم دادگاه شعبه ۸۰ دادنامه شماره ۹۴۰۹۹۷۲۱۶۱۶۰۱۱۶۵ و ماده ۵ شرایط خصوصی بیمه نامه هرگونه اختلاف ناشی از این بیمه نامه از طریق ارجاع به داوری حل وفصل خواهد گردید به همین منظور داوری نامه به شرح ذیل تدوین می‌گردد.

وکیل پایه یک دادگستریماده اول- مشخصات اصحاب دعوا

بیمه‎‌گذار: …………………………………………………..

بیمه‌گر: ………………………………………………………

ماده دوم – مشخصات داور:

۱- ……………………….. از طرف شرکت بیمه رازی به عنوان داور اختصاصی به‌ موجب اظهارنامه شماره ۹۴۱۰۶۷۴۶۱۱۲۰۳۸۵۵

۲- توحید زینالی از طرف عبدلله طالبی به عنوان داور اختصاصی طی وکالتنامه شماره ۰۳۰۰۱۸

۳- ………………………. به سرداور طی صورت مجلس مورخ۳۰/۲/۹۵

تبصره: هیأت داوری حضور به هم رسانده ضمن قبول داوری به موجب مفاد داوری‌نامه و همچنین مقررات داوری در قانون آیین داوری مدنی به بررسی موضوع داوری خواهند پرداخت.

وکیل پایه یک دادگستریماده سوم- موضوع داوری

تقاضای بیمه‌گذار: بررسی اختلافات و خسارات ناشی از حادثه آتش سوزی مربوط به بیمه نامه شماره ۰۰۰۰۰۳/۹۴/۲۳۲۳۰۵۴۶ صادره از سوی شرکت بیمه رازی و هزینه‌های مربوط به آن از جمله خسارات تأخیر تأدیه و هزینه دادرسی و کارشناسی.

با توجه عدم تعیین مهلت داوری در قرارداد بیمه‌نامه مهلتی سه ماه برای اظهارنظر و صدور رأی هیأت داوری تعیین می‌گردد و هیأت داوری موظف است حداکثر ظرف مدت مذکور  از تاریخ امضای داوری نامه به موضوع مورد اختلاف رسیدگی و  رأی صادر نماید.

تبصره یک: نظر اکثریت اعضا هیأت داوری در صدور رأی ملاک و مناط اعتبار خواهد بود.

در صورتی که هیأت به مدت بیشتری برای اظهارنظر احتیاج داشته باشد مدت داوری با تصویب هیأت داوران قابل تمدید برای مدت مشابه تا دوبار است.

ماده پنجم- نحوه ابلاغ رأی داوری:

هیأت داوری مکلف است حداکثر ظرف ۱۰روز  پس از صدور رأی داوری یک نسخه از آن را از طریق پست ویژه به طرفین اختلاف مندرج در ماده یکم به نشانی مندرج در این داوری نامه ابلاغ نمایند.

ماده ششم- حق الزحمه داوران:

میزان حق الزحمه داوران اختصاصی طرفین، توسط طرف ارجاع دهنده پرداخت خواهد شد و حق الزحمه سرداور معادل ده میلیون تومان می‌باشد که هر یک از طرفین اختلاف نیمی از آن را پس از امضا ظرف مدت ۱۰روز به نسبت مساوی پرداخت خواهند نمود الباقی آن پس از صدور رأی به سرداور پرداخت خواهد شد.

ماده هفتم- سایر شرایط:

۱- طرفین اختلاف مکلفند کلیه اسناد و مدارک و اطلاعاتی را که در امر رسیدگی به اختلاف لازم باشد و یا مورد تقاضای هیأت داوری قرار گیرد در اختیار هیأت داوری قرار دهند و عنداللزوم و به درخواست داوران در جلسات رسیدگی جهت ادای توضیحات حضور یابند و نیز اگر داوران در روند رسیدگی، حضور اشخاص مطلع را ضروری بدانند دراین باره همکاری و معاضدت لازم را معمول دارند.

۲- هیأت داوری می‌توانند عنداللزوم با تأیید اکثریت اعضا هیأت از نظر کارشناسان خبره استفاده نمایند هزینه مربوطه بالسویه بین طرفین اختلاف تقسیم خواهد شد.

۳- رأی هیأت داوری که به اتفاق یا با اکثریت آرا هیأت داوری صادر می‌شود و به اصحاب اختلاف ابلاغ می‌گردد و برای طرفین قطعی و لازم الاجرا و لازم الاتباع است و طرفین حق هرگونه ادعا و ایراد و اعتراض را در این خصوص از خود سلب و ساقط نمودند و تعهد نمودند که نظریه هیأت را بلافاصله اجرا نمایند. مگر در موارد مذکور در ماده ۴۸۹ قانون آیین دادرسی مدنی.

این داوری نامه در ۷ ماده ودو تبصره و ۳ نسخه که همگی در حکم و ارزش واحد است بین هیأت داوری امضا و مبادله و یک کپی جهت اطلاع اصحاب دعوی از طریق پست ارسال گردید.

                                     

     داور اختصاصی بیمه رازی                                  سرداور                                                    داور اختصاصی

هو القاضی

وکیل پایه یک دادگستریرای داوری مربوط به خسارت آتش سوزی کالا

«به شماره بیمه نامه ۱/۴۳۰۶/۵۲ صادره از شرکت بیمه البرز»

به موجب داوری نامه تایید شده به مورخ …….. و براساس ماده ۱۶ و بند ۵ قرارداد بیمه باربری صادراتی با شماره ۱/۴۳۰۶۱/۵۲ مورخ ۵/۸/۹۴ صادر شده توسط شرکت بیمه البرز و مکاتبات صورت گرفته بین بیمه گزار (شرکت آریا مس برتر پارسه) و بیمه گر (شرکت بیمه البرز) جهت رفع اختلاف فی ما بین در خصوص خسارت آتش سوزی محموله موصوف از طریق داوری ، کمیته داوران بشرح زیر تشکیل گردید و اقدام به صدور رای نموده است.

۱- اصحاب دعوا

خواهان : شرکت آریا برتر مس پارسه به نشانی شیراز ، بلوار مطهری شمالی ، بین چهارراه زرگری و ستارخان ، نبش کوچه ۱۸ فرش عرفان

خوانده : شرکت سهامی بیمه البرز صادر کننده بیمه نامه به نشانی تهران ، خیابان شریعتی ، بالاتر از خیابان ظفر ، نبش کوچه آبان پلاک

۱۳۲۰

۲- هیات داوری

۱- آقای حسین کرمانشاهی به عنوان داور اختصاصی شرکت بیمه گر به نشانی : شرکت خوانده دعوا.

۲- آقای توحید زینالی به عنوان داور اختصاصی شرکت بیمه گزار به نشانی : تهران،میدان هفت تیر،ضلع شمال غربی، کوچه مازندرانی، پلاک۴ طبقه۳ .

۳- آقای کاظم طلائی پاشیری به عنوان سرداور به نشانی: تهران خواجه عبداله انصاری کوچه چگینی بن بست گل مریم پلاک۲ واحد۱

۳- موضوع داوری

بررسی و صدور رأی به میزان خسارت وارده به محموله فرش ماشینی صادراتی در حادثه مورخ ۲۰/۵/۹۴ و تعهدات بیمه گر در چارچوب بیمه نامه فوق الذکر و شرایط و کلوزهای حاکم بر قرارداد به همراه شرایط انستیتو بیمه گران لندن و قانون بیمه و سایر مقرارت قانونی جمهوری اسلامی ایران.

۴- خواسته دعوا

  • پرداخت تمامی خسارات ناشی از حادثه آتش سوزی به میزان ۵٫۵۳۹٫۲۳۰٫۰۰۰ ریال.
  • پرداخت خسارت تاخیر در تادیه از تاریخ وقوع حادثه تا صدور و اجرای حکم.
  • پرداخت خسارت عدم النفع ۱۰% ناشی از حادثه اتش سوزی مطابق شرایط عمومی بیمه نامه .
  • پرداخت تمامی هزینه های قانونی از جمله هزینه داوری و کارشناسی و حق الوکاله وکیل.

شرح پرونده خسارت

  1. شرکت آریا مس برتر پارسه در تاریخ ۸/۵/۹۴ یک فقره بیمه نامه صادراتی به شماره ۱/۴۳۰۶/۵۲ از شرکت بیمه البرز شعبه شیراز برای حمل فرش ماشینی از مبداء بندرعباس به کشورعمان با شرایط کلوز c و به صورت ترانشیپ مجاز را با سقف ارزی به مبلغ ۲۶۹٫۹۲۱ دلار با نرخ ارز ۳۳۰٫۰۰۰ ریال را خریداری می کند.
  2. کالای بیمه شده در تاریخ ۱۱/۵/۹۴ (۱/۸/۲۰۱۵) با صدور بارنامه دریایی به شماره ۲۰۱۵/۰۲۰/ALSBNDJEA و گواهی گمرکی مبنی بر خروج کالا بصورت رول در ۲ کانتینر ۴ فوت با شماره های EMCU946347-2 EMCU957468-7 ابتدا بوسیله کشتی از بندرعباس به بندر جبل علی در امارات در تاریخ ………………. حمل و سپس بوسیله دو عدد تریلر از بندر جبل علی به طرف شهرظهران در عمان حمل می گردد که در بین راه بر اثر تصادف دو وسیله نقلیه یکی از تریلرهای حامل کانتینر کالا  به شماره شهربانی ۴۵۴۵۴۴ ایران ۳۳ دچار آتش سوزی شده و محموله فرش های کانتینر دچار سوختگی ، دودزدگی و آب گرفتگی ناشی از اطفاءحریق می گردد.
  3. موضوع خسارت پس از بازرسی و ثبت وقایع توسط کارشناس بیمه تریلرها در عمان توسط بیمه گزار به شرکت بیمه البرز در تهران اعلام می گردد شرکت بیمه البرز در تاریخ ۲۹/۵/۹۵ طی حکمی از کارشناس خود درخواست می نماید که از کالای آسیب دیده در عمان بازدید نماید .
  4. کارشناس در تاریخ ۳۰/۸/۹۵موفق به تهیه گزارش می گردد که موضوع تصادف آتش سوزی و خسارت دیدن کلی کالا را تایید و پرداخت خسارت کلیه فرش های موجود در کانتینر آسیب دیده را توصیه می نماید.
  5. بیمه گر از بیمه گزار مدارک لازم از جمله بارنامه cmr کامیون برای تشکیل پرونده برآورد خسارت و پرداخت آن را درخواست می کند که پس از گذشت ۵ ماه و مکاتبات مکرر پرونده تکمیل نمی گردد و بیمه البرز بعلت فقدان مدارک لازم پرونده را طی نامه شماره ۱۲۰۹۵۹ به مورخ ۱۵/۱۲/۹۴ مختومه اعلام می کند و موضوع پس از اعتراض بیمه گزار به هیئت داوران حاضر ارجاع می گردد.
  6. طی اظهارنامه های پیوست پرونده طرفین دعوا مطابق ماده ۱۶ شرایط عمومی مندرج در ظهر بیمه نامه و بند ۵ قرارداد داوران اختصاصی خود را به ترتیب آقای توحید زینالی به عنوان داور بیمه گزار و اقای حسین کرمانشاهی به عنوان داور بیمه گر تعیین می گردد.
  7. در تاریخ ۲۶/۵/۹۵ داوران اختصاصی طرفین دعوا «شرکت بیمه البرز و شرکت آریا مس برتر پارسه» در محل ساختمان مرکزی بیمه البرز تشکیل جلسه داده و آقای کاظم طلائی پاشیری را به عنوان داوری مرضی الطرفین انتخاب و با امضاء و صورت جلسه مربوطه آقای کاظم طلائی پاشیری قبولی خود را اعلام و تائید می نماید.

  گردش کار پرونده خسارت

الف) جلسه اول هیات داوری

اولین جلسه هیأت داوران در تاریخ ۱۳/۶/۹۵ با حضور آقایان حسین کرمانشاهی داور اختصاصی بیمه البرز ، توحید زینالی داور اختصاصی بیمه گزار و آقای کاظم طلائی پاشیری داور مرضی الطرفین در دفتر مرکزی بیمه البرز تشکیل و موارد زیر تعیین گردید:

  1. هیات داوری ، داوری نامه ای جهت تعیین حدود اختیارات و تشریفات رسیدگی تعیین و جهت امضاء اصحاب دعوا به آنها تقدیم نموده است.
  2. هیات داوری به اصحاب دعوی اعلام نمودند که ظرف ۱۰ روز ادعاها و دلایل و مدارک مربوط به آن را به هیات تقدیم نمایند جلسه بعدی در دفتر مرکزی بیمه گزار تشکیل و در خصوص ادعای طرفین وارد رسیدگی شوند.
  3. وکیل شرکت آریا مس برتر پارسه ، طی لایحه مکتوب خواسته های بیمه گزار را به شرح زیراعلام نمود :

– پرداخت تمامی خسارات ناشی از حادثه آتش سوزی به میزان ۵٫۵۳۹٫۲۳۰٫۰۰۰ ریال طی دو فقره فاکتور به شماره های ۴۶۳ و۴۶۴٫

– پرداخت خسارت تاخیر در تادیه از تاریخ وقوع حادثه تا صدور و اجرای حکم مطابق ماده ۲۲ ائین نامه حمایت از بیمه گزاران و بیمه شدگان و ماده ۵۱۵ آئین دادرسی مدنی.

– پرداخت خسارت عدم النفع ۱۰% ناشی از حادثه اتش سوزی مطابق شرایط عمومی بیمه نامه

– پرداخت تمامی هزینه های قانونی از جمله هزینه داوری و کارشناسی و حق الوکاله وکیل براساس ماده ۵۱۹ قانون آئین دادرسی مدنی

  1. دادخواست بیمه گزار بصورت مکتوب به بیمه گر تحویل داده تا قبل تشکیل دومین جلسه داوری لایحه دفاعیه خود را در پاسخ به خواسته خواهان به صورت مکتوب به هیات داوری تقدیم نماید.

ب) جلسه دوم هیات داوری

در مورخ ۳۱/۶/۹۵ جلسه دوم هیات داوری تشکیل شده است و تمامی داوران حاضر می باشند دستور جلسه قبل مبنی بر تقدیم لایحه دفاعیه از سوی شرکت خوانده مورد بررسی و لایحه دفاعیه شرکت بیمه البرز وصول شده است خلاصه ایرادات که به استناد آنها خسارت را قابل پرداخت ندانسته به شرح ذیل می باشد.

  1. در بیمه نامه مبدا بندرعباس و مقصد عمان و وسیله حمل کشتی قید شده و اشاره ای به حمل زمینی توسط کامیون یا شهر ظهران در کشور عمان نشده است بنابراین حادثه آتش سوزی در مسیر حمل کامیون نمی تواند در تعهد بیمه‌گر باشد.
  2. مدارک لازم برای ریکاوری و بازیافت خسارت از جمله بارنامه حمل زمینی cmr به موقع تحویل بیمه گر نشده تا نسبت به تمدید آن و اقدامات قانونی ریکاوری انجام پذیرد.
  3. ارزش اقلام موجود در کانتینر آسیب دیده براساس فاکتورهای ارائه شده از طرف بیمه گزار به بیمه گر با ادعای بیمه گزار مغایرت دارد.
  4. بخشی از فرش های درون کانتینر که در اثر آبگرفتن هنگام اطفاء حریق توسط آتش نشانی آسیب دیده نیز همراه با سایر فرش های سوخته یا نیمه سوز یا بنا به اظهار شفاهی نماینده بیمه گر کامیون در کشور عمان توسط شهرداری معدوم کشته که می توانسته بازیافت گردد.
  5. بیمه گزار پیش از انهدام کالای آسیب دیده توسط شهرداری عمان می بایست گزارش بازرسی از یکی از نمایندگان لویدز تهیه و به بیمه گر ارائه نماید.

پس از بحث و بررسی توسط هیات داوری مقرر گردید.

اولاً : لایحه شرکت بیمه البرز به شرکت خواهان ارائه گردد تا پاسخ مکتوب خود را طی لایحه ای به هیات داوری قبل از تشکیل جلسه بعدی تقدیم کند .

ثانیاً : بیمه گزار موارد زیر را تهیه و به هیئت ظرف ۱۰ روز آینده تحویل نماید:

۱) عکس های تهیه شده هنگام بروز حادثه و اطفاء حریق توسط بیمه گزار.

۲) مستندات مربوط به علت عدم تحویل بارنامه حمل زمینی توسط کامیون.

۳) فاکتورهای فرش های بارگیری شده داخل کانتینر خسارت دیده با قید تعداد ، نوع و ارزش آنها

ج) جلسه سوم هیأت داوری

در مورخ …………. جلسه سوم هیأت داوری تشکیل شده است و جلسه با حضور تمامی اعضاء رسمیت می یابد.

دستور جلسه قبل مبنی بر تحویل اسناد و مدارک و لایحه دفاعیه وکیل شرکت بیمه گزار وصول و پیوست پرونده است.

خلاصه پاسخ به ایرادات از سوی شرکت خواهان بدین شرح است:

  1. در پاسخ به ایراد بند اول

اولاً : با توجه به بند دوم شرایط خصوصی مبنی بر :«حمل بر روی هر کامیون…» که خود شرکت بیمه گر نیز در لوایح خود سقف مجاز را به استناد این بند معادل سه میلیارد و پانصد میلیون تعیین نموده است و بدین ترتیب آن را قبول کرده نظر به اینکه در صورت تعارض شرایط عمومی با خصوصی مطابق بند یک از قسمت «تذکرات مهم»  بیمه نامه شرایط خصوصی حاکم می شود استناد بر نوع وسیله حمل برای عدم پرداخت خسارت فاقد وجاهت قانونی است.

ثانیاً : با توجه به اظهارات مکتوب خود شرکت بیمه علت عدم پرداخت خسارت یا مختومه شدن پرونده را عدم تحویل اسناد و مدارک لازم اعلام نموده است که این بدین معنی است شرکت بیمه گر به صورت صریح مسئولیت پرداخت خسارت را قبول نموده است و ادعاهای ثانوی برای طفره رفتن از مسئولیت پرداخت خسارت نمی تواند درست باشد به عبارتی دیگر

                آقای حسین کرمانشاهانی                               آقای کاظم طلائی پاشیری                           آقای توحید زینالی

                       داور اختصاصی                                                    سرداور                                                 داور اختصاصی

شرکت بیمه گر ابتداً اقرار به این نموده است که خسارت تحت پوشش باشد و اگر اسناد و مدارک لازم تحویل داده شود باید خسارت پرداخت گردد و ادعای بعدی از سوی آن شرکت انکار بعد از اقرار محسوب شده و اثر قانونی ندارد.

ثالثاً : براساس بندهای ۸و۹ از آئین نامه شرایط عمومی بیمه باربری و مجموعه شرایطA.B.C  اعتبار بیمه نامه باربری به یکی از طرق ذیل مشخص شده در این بندها منقضی می شود با توجه به اینکه هیچ یک از این شروط محقق نشده است ادعای عدم اعتبار یا عدم تحت پوشش قرار گرفتن خسارت وارده فاقد وجاهت قانونی است .

در پرونده حاضر محموله به انبار یا محل نگهداری نهایی نرسیده و از سوی دیگر مدت مندرج در بند ۱۱ این آئین نامه و همچنین شرایط خصوصی بیمه نامه هنوز منقضی نشده است بنابراین ادعای تحت پوشش  قرار نگرفتن این نوع خسارت در تعارض با مستندات قانونی فوق الذکر و مفاد صریح قرارداد بیمه است.

  1. در پاسخ به ایراد بند دوم

شرکت بیمه گر مدعی است که اگر مدارک لازم از جمله بارنامه زودتر تحویل این شرکت می شد این شرکت از حق قائم مقامی یا جانشینی برای ریکاوری خسارت استفاده می کرد به دلیل قصور بیمه گزار در تحویل اسناد و مدارک این خسارت مشمول مرور زمان شده و قابل وصول نیست.

اما در پاسخ :

اولاً : شرکت بیمه گر تا زمانی که خسارت را پرداخت ننموده است سمت «قائم مقامی یا جانشینی» برای رجوع به مسبب یا مقصر حادثه مطابق ماده ۳۰ قانون بیمه مصوب ۱۳۱۶ را ندارد.

ثانیاً :  مرور زمان برای مراجعه به مسبب یا مقصر حادثه برای شرکت بیمه گر از تاریخ پرداخت خسارت محاسبه می شود بنابراین ادعای عدم امکان ریکاوری خسارت به جهت مرور زمان طرح دعوا موضوعیت ندارد.

ثالثاً : به تصریح شق آخر ماده ۳۰ قانون بیمه مصوب ۱۳۱۶ که مقرر می دارد: « اگر بیمه گزار اقدامی نماید که منافی با حق جانشینی باشد در مقابل بیمه گر مسئول شناخته می شود » باید گفت که :

  1. عدم تحویل مدارک یا تاخیر در تحویل آن به دلیل عدم همکاری های شرکت های حمل و نقل با موکل که به صورت ترک فعل بوده نمی تواند به عنوان اقدام شرکت موکل در از بین بردن حق جانشینی تلقی گردد.
  2. به فرض محال که قصور از طرف شرکت بیمه گزار هم اتفاق بیفتد صرفاً مسئول بوده و مانع از مسئولیت شرکت بیمه گر در پرداخت خسارت نیست.

رابعاً : استناد به ماده ۳۶ از شرایط CMR برای مرور زمان و ارتباط دادن آن به موضوع ریکاوری مربوط به خسارات با توجه به نوع احکام و تکالیف مندرج در این ماده صحیح نمی باشد و از این ماده خروج موضوعی دارد .

نظر به توضیحات فوق باید گفت که ادعای عدم امکان ریکاوری خسارت از سوی شرکت بیمه گر نمی تواند درست باشد و این ادعا مردود است.

در پاسخ به بند سوم 

ارزش اقدام طی دو فاکتور که فاکتور اول به شماره ۴۶۳ در خصوص فرش های ۷۰۰ شانه به مبلغ ۲٫۲۵۳٫۹۹۷٫۵۰۰ ریال

و فاکتور دوم به شماره ۴۶۴ در خصوص فرش های ۱۰۰۰ شانه به مبلغ ۳٫۲۸۵٫۲۳۲٫۵۰۰ ریال جمعاً به تعداد ۵۴۵ تخته و به متراژ ۴۳۹۲٫۱۳ مترمربع طی یک پکینگ لیست تقدیم شده و میزان آن ۵٫۵۳۹٫۲۳۰٫۰۰۰ ریال محاسبه و اعلام

گشته بنابراین ادعای تعارض با توجه به استعلامات اخذ شده از کارخانه ها و محل های حمل بار و اخذ تاییده پکینگ های پیوست درست نیست.

در پاسخ به بند چهارم

باید گفت که اولاً : با توجه به کلوزc و شرایط حاکم بر قرارداد بیمه ادعای وجود بعضی از اقلام قابل بازیافت در پرداخت خسارت هیچ تاثیری ندارد. ثانیاً : ادعای بازیافت خسارت نسبت به فرش های ماشینی که به دلیل دود و غبار و آب دیدگی ناشی از اطفای حریق ارزش خود را از دست داده نمی تواند قابل قبول باشد . بخصوص اینکه کارشناس اعزامی خود شرکت بیمه البرز در گزارش مورخ ۳۰/۸/۹۴ خود اعلام نموده توصیه می شود برابر مقررات خسارت وارده به کلیه فرش های موجود در کانتینر پرداخت گردد.

در پاسخ به بند پنجم 

باید به عرض برسد که اخذ گزارش از نمایندگی های لویدز در خارج از کشور توسط بیمه گزار و ارائه آن به بیمه گر که در شرایط خصوصی جزء تکالیف بیمه گزار آمده صرفاً برای اطمینان خاطر شرکت بیمه از واقعی بودن خسارت مورد ادعاست که با سایر اسناد و مدارک این مهم انجام پذیرفته است و وجود یا عدم وجود چنین گزارشی هیچ تاثیری در میزان خسارت وارده ندارد .

  1. در خصوس اسناد و مدارک لازم نیز شرکت بیمه گزار عکس های تهیه شده از محل حادثه و طریق اطفاءحریق به همراه فاکتورهای مورد تایید شرکت ها و کارخانه ها که از آنها محموله تهیه شده است به همراه پکینگ لیست به هیات داوری تقدیم شده و پیوست پرونده می باشد.

هیات داوری با بررسی ایرادات و لایحه پاسخ به آن و سایر اسناد و مدارک موجود جلسه دیگری را لازم ندانسته و پرونده را آماده برای صدور رای می داند.

نتیجه گیری و صدور رای نهایی

هیات داوری با تکیه بر وجدان و استعانت از پروردگار جهانیان ضمن تحلیل و بررسی تمامی مستندات و مدارک موجود در داخل پرونده از جمله لوایح مکتوب طرفین و عکس های تهیه شده از حادثه ، گزارش کارشناسی بیمه گر در خصوص حادثه ، بارنامه ها و پکینگ های پیوست ، گواهی های صادر شده ، فاکتورهای موضوع بیمه نامه ، گزارش مرکز آتش نشانی و پلیس عمان ، بیمه نامه و سایر مستندات و مدارک مضبوط در پرونده بار رعایت مقررات داوری در قانون آئین دادرسی مدنی به استناد قوانین و مقررات بیمه ای و آئین دادرسی مدنی جمهوری اسلامی ایران به شرح ذیل اقدام به صدور رای داوری می نماید.

  1. الف) براساس بند ۸-۱ کلوز c که شروع بیمه نامه را بمجرد بارگیری روی وسیله حمل و ترک انبار یا محل نگهداری کالا ، مندرج در بیمه نامه و مقصد را بمجرد تخلیه کامل کالا از وسیله حمل در انبار یا محل نگهداری
  2. نهائی در مقصد مذکور دز بیمه نامه قید نموده است ، کالای مورد بیمه در دو کانتینر براساس بارنامه دریائی موجود از بندرعباس به بندر جبل علی در امارات حمل و سپس با کامیون به مقصد نهائی در عمان فرستاده شده است بنابراین کالا قبل از مقصد نهائی مندرج در بیمه نامه دچار حادثه گردیده و برابر این بند از شرایط کلوز c بیمه های باربری اعتبار بیمه نامه هنوز پابرجا و موارد انقضاء یا ابطال محقق نگردیده است .

ب) حمل کالا با کامیون در شرایط خصوصی بیمه نامه با تعیین سقف تعهدگر پذیرفته شده است که برسایر شرایط بیمه نامه رجحان دارد .

ج) مکاتبات انجام شده توسط بیمه گر و درخواست ارائه مدارک به منظور انجام ریکاوری به منزله قبول پرداخت خسارت تلقی می گردد.

ادعای شرکت بیمه البرز در خصوص پوشش نداشتن خسارت مردود و بیمه گزار محق به دریافت خسارت اعلام می گردد لیکن براساس ماده ۸ شرایط عمومی به سبب عدم اطلاع رسانی در مورد حمل زمینی بوسیله کامیون تا مقصد نهائی که عمان در بیمه نامه ذکر شده است بیمه گزار به کسر ۵% از خسارت بابت قصور در اطلاع رسانی محکوم می گردد.

  1. نظر به بند دوم مندرج در شرایط خصوصی بیمه نامه که مقرر می دارد :«حداکثر تعهد بیمه گر بر روی کامیون معادل سه میلیارد و پانصد میلیون ریال و بر روی کشتی معادل میلیارد ریال » هر چند طی پکینگ لیست های اعلامی و فاکتورهای تایید شده از سوی شرکت های حامل بار میزان خسارت وارده و اعلامی از سوی شرکت خواهان ۵٫۵۳۹٫۲۳۰٫۰۰۰ ریال می باشد لیکن به استناد مواد ۱و۱۹و۲۰ قانون بیمه مصوب ۱۳۱۶ و مواد ۵۱۵و۵۲۰ قانون آئین دادرسی مدنی مصوب ۱۳۷۸ و همچنین مواد ۱۹و۲۰و۲۲و۲۳ آئین نامه حمایت از بیمه گزار و بیمه شدگان مصوب ۱۳۹۱ بعلاوه مستفاد از مواد ۲۲۶و۲۲۷ قانون مدنی دعوای خواهان صرفاً تا سقف مندرج در این شرط وارد تشخیص داده شده بدین ترتیب هیات داوری شرکت بیمه البرز را به پرداخت مبلغ سه میلیارد و پانصد میلیون ریال محکوم و در خصوص مازاد این مبلغ یعنی ۲٫۰۳۹٫۲۳۰٫۰۰۰ ریال دعوا خواهان را وارد تشخیص نداده و حکم بر بی حقی وی صادر می کند.
  2. نظر به شرایط خصوصی قرارداد بیمه و مواد ۲۱و۲۲ آئین نامه حمایت از حقوق بیمه گران و بیمه شدگان مصوب ۱۳۹۱ و ماده ۱۰ ائین نامه شرایط عمومی بیمه باربری و مجموعه شرایط A,B,C مصوب ۱۳۹۱ شرکت بیمه گزار موظف به ارائه اسناد و مدارک لازم برای پرداخت خسارت بوده و همچنین باید گزارش حادثه به همراه خسارت وارده از یکی از نمایندگی های لویدز یا موسسات معتبر اخذ و به شرکت بیمه ارائه می کرد شرکت بیمه گزار در این خصوص به تعهد خود عمل ننموده است به همین جهت هرچند براساس تبصره ۲ ماده ۵۱۵ و ماده ۵۲۲ قانون آئین دادرسی مدنی و همچنین تصریح مواد ۲۱ و ۲۲ آئین نامه حمایت از حقوق بیمه گزاران و بیمه شدگان مصوب ۱۳۹۱ خسارت تاخیر تادیه از تاریخ وقوع خسارت باید لحاظ گردد لیکن هیات داوری به جهت قصور خود بیمه گزار در ارائه اسناد و مدارک لازم و عدم ارائه گزارش تکلیف شده این نوع خسارت را وارد تشخیص نداده و حکم بر بی حقی خواهان در این خصوص صادر می کند.
  3. نظر به اینکه ارزش اضافی در صورتی قابل مطالبه می باشد که از سقف بیمه نامه بر روی هر کامیون که ۳۵۰٫۰۰۰٫۰۰۰ تومان می باشد تجاوز نکند چرا که حداکثر تعهد بیمه گر به همین شرح است و با لحاظ این

ارزش اضافی مبلغ خسارت از سقف بیمه نامه متجاوز می باشد بنابراین این مبلغ قابل مطالبه نبوده و حکم بر بی حقی خواهان صادر می گردد.

  1. نظر به مواد ۵۱۸و۵۱۹و۵۲۰و۵۲۱ قانون آئین دادرسی مدنی و همچنین مستفاد از مقررات داوری در قانون فوق الذکر از جمله مواد ۴۵۴و۴۵۵و۴۸۹و۴۹۸ پرداخت تمامی خسارت قانونی از جمله حق الزحمه داوری ، کارشناسی و حق الوکاله وکیل مطابق تعرفه قانونی بر عهده محکوم علیه بوده لیکن نظر به توافق طرفین دعوی مطابق ماده ۶ داوری نامه و تایید آن از طرف اصحاب دعوی میزان حق الزحمه داوری بالمناصفه بوده و طرفین مطابق ماده مذکور مکلف به پرداخت حق الزحمه داوری می باشد.
  2. براساس ماده ۳۰ قانون بیمه و شرایط عمومی بیمه نامه باربری ،برای شروع ریکاوری بازیافت خسارت پرداختی از مقصر حادثه پس از پرداخت خسارت و تفویض حق جانشینی به بیمه گر ، بیمه گزار موظف به ارائه مستندات موردذ نیاز بیمه گر بوده است که انجام نشده و هیئت داوران از بابت این قصور بیمه گزار را به کسر ۱۵% از خسارت محکوم می نماید.
  3. ارزش کالای بیمه شده ۲۶۹٫۹۲۱ دلار+۷۲۶دلار کرایه حمل به علاوه ۱۰% ارزش اضافی و با نرخ ۳۳۰۰۰ ریال ارزش هر دلار جمعاً ۹٫۸۲۴٫۴۸۶٫۱۰۰ ریال منرج در بیمه نامه بوده است برابر گواهی های گمرک و ترخیص کالا ، گواهی مبداء و بارنامه کشتی دو کانتینر ۴۰ فوت مقدار ۱۳۳۲ رول فرش ماشینی با اندازه و نوع تقریباً مشابه هر کانتینر ۶۶۶ رول از کارخانه تولیدکننده «شرکت فرش سی رنگ مشهد» بارگیری و به مقصد عمان حمل گردیده است بنابراین دو فاکتور ارائه شده توسط بیمه گزار که در شرایط خصوصی بیمه نامه نیز قید شده است جمعاً به ارزش ۵٫۵۳۹٫۲۳۰٫۰۰۰ ریال ارزش محموله موجود در کانتینر آسیب دیده اعلام شده که با حدود ۵۰% ارزش کل کالا تظابق داشته و مورد قبول قرار گرفته است که به سبب درج تعهد بیمه گر در شرایط خصوصی ، مبلغ ۳٫۵۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال حداکثر تعهد بیمه گر تایید و مبنای محاسبه قرار می گردد.

در خصوص سایر ادعاهای خواهان و خوانده دعوی هیئت داوری پس از بررسی ، هیچکدام از آن ادعاها را وارد ندانسته و حکم بر رد آنها صادر می کند.

در مجموع با توجه به کلیه موارد فوق الذکر و با کسر جمعاً ۲۰% از بابت قصور بیمه گزار ، خسارت قطعی و نهائی مبلغ ۲٫۸۰۰٫۰۰۰٫۰۰۰ ریال (دو میلیارد و هشتصد میلیون ریال)تعیین و شرکت بیمه البرز را به عنوان بیمه گر کالا محکوم به پداخت آن می نماید.

  

               آقای حسین کرمانشاهانی                               آقای کاظم طلائی پاشیری                             آقای توحید زینالی

                       داور اختصاصی                                                    سرداور                                                 داور اختصاصی

مقالات دیگر

20 آوریل 2024

با ما در ارتباط باشید