در حال حاضر هم دادگاه به پرونده های حقوقی رسیدگی می کند و هم شورای حل اختلاف، شورای حل اختلاف از ابتدا برای این ساخته و تاسیس شده که پرونده های ورودی به دادگاه را کم کند به همین دلیل در عمل و در قانون می بینید که پرونده هایی که چه از نظر مالی و چه غیر مالی پیچیدگی خاصی ندارند و مبلغ زیادی هم نیستند به جای دادگاه در شورای حل اختلاف رسیدگی می شود.
اینکه چه پرونده هایی در شورا حل اختلاف رسیدگی می شود و آیا می توان به رای شورا اعتراض کرد را در این مطلب می خوانیم.
مطالبه طلب تا چه میزان برعهده شورا است؟
اگر شما از کسی طلب داشته باشید و به قصد مطالبه آن اقامه دعوا کنید هنگامیکه مبلغ طلب شما تا ۲۰ میلیون باشد باید به شورای حل اختلاف بروید و اگر حتی دادخواست تقدیم دادگاه بشود که مواردی هم پیش آمده است، دادگاه حاضر نمی شود به پرونده شما رسیدگی کند.
لذا پرونده شما رد می شود و باید دوباره هزینه ها مالی و زمانی انجام شود لذا بهتر است از ابتدا با مشاورین حقوقی در این زمینه مشورت بشود.
شورا به چه پرونده هایی رسیدگی میکند؟
گفتیم که فلسفه شورا برای این بود که از ورود پرونده های بی اهمیت و غیر ضروری به دادگاه جلوگیری کند؛ در حال حاضر شورا ۲ موضوع را انجام می دهد یک این که اگر طرفین هر دو راضی باشند؛ برای صلح و سازش بین طرفین تلاش می کند و دیگر این که به پرونده هایی که اشاره می کنیم، رسیدگی می کند.
این را هم باید بدانیم که کار صلح و سازش را خود شورا انجام میدهد و قاضی شورا وارد این امور نمی شود.
قاضی شورا به چه مواردی رسیدگی میکند؟
قاضی شورا به پرونده ها رسیدگی می کند و رای صادر می کند؛ اگر دعوای شما با کسی مالی باشد و تا ۲۰ میلیون تومان، باید در شورای حل اختلاف طرح دعوا کرد نه دادگاه.
یا اینکه اگر مثلا پرونده شما درباره گواهی انحصار وراثت است یا در امر تخلیه اجاره و موارد مرتبط با ارث به جز گواهی انحصار وراثت مثل مهر و موم ترکه و… باید حتما در شورا طرح دعوا بشود نه دادگاه.
برای اطلاع از تکلیف پرونده خود و این که چگونه و کجا باید طرح دعوا بشود می توان از وکلا و مشاوران به صورت آنلاین و برخط راهنمایی خواست.
اعتراض به رای شورای حل اختلاف
درباره این امر باید گفت که اگر شما هر پرونده ای در شورا داشتید و رسیدگی و حکم صادر شد بدون استثنا می توان در قالب تجدید نظر برای رسیدگی دوباره نسبت به آن اعتراض بزنید.
اعتراض، دیگر در خود شورای حل اختلاف رسیدگی نمی شود بلکه در دادگاه رسیدگی می شود. رایی که در دادگاه صادر شود قطعی خواهد بود و قابلیت اجرا خواهد داشت.
مهلت و نحوه اعتراض به رای شورای حل اختلاف
اگر در مورد دعوای شما در شورای حل اختلاف رای صادر شد؛ برای مثال طلب خود را که ۱۵ میلیون بوده مطالبه کرده اید و حال شورا به نفع شما رای نداده است؛ می توان پس از ابلاغ شدن رای در سامانه ثنا تا ۲۰ روز نسبت به آن دادخواست تجدید نظر به دادگاه عمومی از طریق دفتر خدمات قضایی تنظیم و تقدیم کرد.
هزینه اعتراض نسبت به رای شورای حل اختلاف در دعاوی مالی برای رسیدگی تجدید نظر در دادگاه معادل چهار و نیم در صد خواسته خواهد بود. باید دقت کرد که در دادگاه عمومی اگر چه هزینه دادرسی دو و نیم و سه و نیم درصد خواسته است اما اینجا در مقام تجدید نظر خواهی انجام گرفته است.
لذا اگر کسی از شوهر خود نفقه به میزان ۱۰ میلیون تومان از شورای حل اختلاف مطالبه کند و رای علیه وی صادر شود برای تجدید نظر خواهی باید ۴۵۰ هزار تومان هزینه دادرسی تقدیم کند از طرف دیگر هزینه دفاتر خدمات قضایی جداگانه محاسبه خواهد شد.
نتیجه گیری
شورا ی حل اختلاف به دو موضوع رسیدگی خواهد کرد یکی صلح و سازش میان طرفین و دیگری رسیدگی به پرونده هایی که مبلغ آن کم است و صرفا در صلاحیت شورای حل اختلاف خواهد بود.
لازم است در مواردی که قرار است دعوایی را اقامه کنید با وکیل و مشاور حقوقی مشورت کنید و این مشورت هم از نظر تعیین جایی که باید مراجعه کنید و هم از لحاظ دیگر سودمند خواهد بود.
برای مثال پرونده ای وجود داشت که فرد با رفت و آمد و هزینه های زیادی دعوای مطالبه ۵ میلیون تومان را برای گچ کاری ساختمان در دادگاه اقامه کرده بود اما دادگاه از رسیدگی خو داری کرد. در هر حالی که فرد اگر مشورت کوتاهی انجام داده بود می توانست از همان ابتدا در شورای حل اختلاف طرح دعوا کند.
سوالات متداول
همسرم نفقه چند ماه بنده را پرداخت نکرده است باید کجا شکایت کنم؟
در اینجا باید دقت کرد که اگر مبلغ مورد خواسته تا ۲۰ میلیون باشد؛ باید در شورا طرح دعوا کرد و بیشتر از آن را در دادگاه خانواده یا اگر دادگاه خانواده نبود در دادگاه عمومی طرح کرد.
هزینه اعتراض به رای شورای حل اختلاف چه میزان است؟
در اینجا هزینه اعتراض تجدید نظر که در دادگاه عمومی رسیدگی می شود ۴/۵ (چهارم و نیم درصد خواسته) است؛ یعنی اگر مبلغ مورد مطالبه شما ۱۰ میلیون است باید ۴۵۰ هزار هزینه پرداخت کرد.
مشاوره جهت اعتراض به رای شورای حل اختلاف چگونه است؟
برای این کار می توانید از وکلا و مشاوران گروه وکلای سنا راهنمایی بخواهید. نحوه مشاوره به صورت آنلاین و برخط و تلفنی می باشد.