پرسش: شخصی با به دست آوردن پلاک مربوط به اتومبیل دیگری شبیه آن را ساخته و به اتومبیل خود نصب و مورد استفاده قرار میدهد و در نتیجه از طرف پلیس دستگیر و به اتهام جعل نمره شهربانی و استفاده از آن تحت تعقیب قرار میگردد. با توجه به مراتب مذکور آیا اصولاً میتوان به عمل متهم عنوان جعل قائل شد و در صورتی که بتوان او را بهعنوان جاعل و استفادهکننده از شیئی مجعول تعقیب نمود بزه وی با کدامیک از مواد قانون کیفر عمومی مطابق دارد؟
طرحی از طرف اداره حقوقی بنا به تقاضای شهربانی کل کشور تهیه شده است به خلاصه اینکه ساختن پلاک تقلبی اتومبیل و استفاده از آن جرم از درجه جنحه شناخته شود اینک طرح مزبور به تصویب مجلس شورای ملی رسیده و به مجلس سنا رفته است و هنوز بهصورت قانونی در نیامده است؛ لذا جرم ارتکابی مورد سؤال فعلاً از درجه خلاف است و در هر حال عنوان جعل به چنین موضوعی قابل انطباق نیست.
برا اساس قانون مجازات جدید مصوب ۱۳۹۲
تغییر و مخدوش کردن شماره پلاک خودرو عنصر مادی جرم محسوب می شود و استفاده عمدی همراه با سوء نیت از خودرو با پلاک مخدوش نیز عنصر معنوی این جرم است. عنصر قانونی جرم تغییر غیر قانونی پلاک خودرو ماده ۷۲۰ قانون مجازات اسلامی است.
ماده۷۲۰- هرکس در ارقام و مشخصات پِلاک وسایل نقلیه موتوری زمینی، آبی یا کشاورزی تغییر دهد و یا پِلاک وسیله نقلیه موتوری دیگری را به آن الصاق نماید یا برای آن پِلاک تقلبی بکار برد یا چنین وسایلی را با علم به تغییر و یا تعویض پِلاک تقلبی مورد استفاده قرار دهد و همچنین هرکس به نحوی از انحاء در شماره شاسی، موتور یا پِلاک وسیله نقلیه موتوری و یا پلاکهای موتور و شاسی که از طرف کارخانه سازنده حک یا نصب شده بدون تحصیل مجوز از راهنمایی و رانندگی تغییر دهد و آن را از صورت اصلی کارخانه خارج کند به حبس از شش ماه تا یک سال محکوم خواهدشد.
قوانین و مقررات مرتبط
ماده۳۰ تعویض قطعات اصلی وسایل نقلیه شامل موتور، شاسی، اتاق و نیز رنگ بدون مجوز راهنمایی و رانندگی ممنوع است، در صورتیکه بدون مجوز اقدام به تعویض موارد فوق شود بنا به تشخیص واحد رسیدگی به اعتراضات مندرج در ماده (۵) متخلف ملزم به پرداخت جریمه به مبلغ تا (یک چهارم تا یک هشتم) قیمت قطعه و یا رنگ تغییریافته خواهد شد و در صورت عدم کشف فساد در احراز اصالت قطعه تعویض شده و خودرو نسبت به اصلاح سند اقدام لازم بهعمل میآید. چنانچه قطعه تغییریافته فاقد استانداردهای لازم و مقررات فنی باشد نسبت به اوراق نمودن خودرو اقدام خواهد شد.
نظریات مشورتی اداره کل امور حقوقی قوه قضائیه
نظریه ۵۲۷۰/۷- ۱۰/۸/۱۳۷۳ ا.ح.ق: محل وقوع جرم جایی است که تغییر رنگ یا وضع (اتومبیل) در آنجا به عمل آمده است.
2 پاسخ
سلام لطفا پاسخ بدید: آیا تغییر جزئی در پلاک خودرو برای شناسایی نشدن جعل محسوب میشه؟مجازاتش چقدره؟
سلام تغییر در پلاک خودرو می تواند مصداق جرم تغییر غیرقانونی و مخدوش کردن پلاک خودرو باشد که مطابق ماده 720 قانون مجازات برای آن شش ماه تا یک سال حبس پیش بینی شده است علاوه بر آن چون تخلف از مقررات راهنمایی و رانندگی نیز صورت پذیرفته جریمه نیز صادر می گردد .