صیغه طلاق چیست و شرایط صحت آن + انواع صیغه طلاق

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

طلاق که باعث جدایی زن و شوهر از همدیگر می شود دارای شرایط و تشریفاتی است. هر اندازه که نکاح و ازدواج تشریفات خاصی ندارد و با یک بله و قبول منعقد می شود؛ در مقابل طلاق، دارای تشریفات است که برای صحیح بودن آن باید این تشریفات رعایت شود که یکی از آنها جاری شدن صیغه طلاق به عربی است.

تنها نهادی که در قانون برای آن الزام به ادا کردن جملات عربی وجود دارد؛ طلاق است. در ادامه همراه ما باشید تا از صیغه طلاق و شرایط آن مطالبی را بیان کنیم.

تماس-با-گروه-وکلای-سناصیغه طلاق چیست؟

برای اینکه طلاق به طور کامل و صحیح محقق شود و باعث جدایی طرفین شود باید شرایطی رعایت شود؛ مثل خوانده شدن صیغه طلاق چه طلاق از طرف مرد باشد چه از طرف زن اگر این موارد رعایت نشود طلاقی محقق نشده و اثری نخواهد داشت.

شرایط طلاق چیست؟

در ماده ۱۱۳۴ قانون مدنی درباره نحوه طلاق و شرایط آن مواردی ذکر شده است مطابق این ماده:

طلاق باید به صیغه طلاق و در حضور لااقل دو نفر مرد عادل که طلاق را بشنوند واقع گردد.

پس اولا صیغه که به معنای جملاتی مشخص به عربی باید گفته شود و ثانیا دو نفر نیز در دفترخانه باید شاهد باشند به عنوان شاهد طلاق.

طلاق و اجرای صیغه طلاق بدون حکم دادگاه

از نظر شرعی، طلاق دادن منوط به حکم دادگاه نیست اما برای ثبت آن لازم است که از دادگاه حکم گرفته شود و گرنه دفترخانه آن را ثبت نخواهد کرد.

اما اگر طلاقی با جمع شدن شرایط بدون حکم دادگاه انجام شود؛ صحیح است اما برای سر دفتر تخلف محسوب خواهد شد که چنین امری را ثبت کرده است.

صیغه طلاق چیست؟

اجرای صیغه طلاق

صیغه یعنی جملات مشخصی که باید ادا شود و صیغه طلاق جملات مخصوص طلاق است که به زبان عربی هستند. پس صیغه طلاق الفاظی است که حاوی جدایی زن و شوهر خواهد بود.

البته برخی عقیده دارند که لزوما نیازی نیست این صیغه، عربی به کار رود و هر چیزی که دلالت بر طلاق کند کفایت می کند.

در صیغه معمولا این عبارت به کار می رود که البته غالبا توسط سر دفتر خوانده می شود، اما از طرف شوهر اینگونه است که گفته می شود: زَوْجَتِى … طالِقٌ.

حضور داشتن ۲ نفر عادل در جلسه طلاق

از دیگر شرایط طلاق این است که ۲ نفر مرد عادل شاهد طلاق باشند. در موردی که طلاق بدون حضور شاهد انجام شود باید گفت طلاق، انجام نشده و تماما بی اثر خواهد بود و به عبارتی باطل است.

در وصف عادل بودن باید گفت در حال حاضر این سخت گیری وجود ندارد که عدالت و عادل بودن با امری سنجیده شود و غالبا هر فردی به عنوان شاهد پذیرفته خواهد شد.

اما عدالت یعنی این که فرد اصراری به انجام گناهان کبیره نداشته باشد و به عبارتی فرد فاسق نباشد.

نبود زن در عادت زنانگی

یکی دیگر از شرایط طلاق این است که زن در دوران عادت زنانگی نباشد. به عبارتی طلاق زمانی درست است که زن در زمان پاکی و طهر باشد و دوره عادت زنانگی او تمام شده باشد.

گویی شرع و قانون می خواهد تا جایی که امکان دارد زن و شوهر را از طلاق منصرف کند. با این فلسفه که در زمان عذر ماهانه زن که امکان مباشرت وجود ندارد دستور می دهد که بعد از ان زمان باشد تا طرفین نسبت به هم دیگر تمایل پیدا کنند؛ زیرا از طرف دیگر قانون و شرع طلاقی که قبل از آن بین زن و مرد نزدیکی واقع شده را هم قبول نمی کند.

لذا این شرط را هم باید به شرایط صحت طلاق و مثل صیغه طلاق لازم شمرد.

طلاق و اجرای صیغه طلاق بدون حکم دادگاه

مشاوره حقوقی راجع به صیغه طلاق

شما می توانید سوالات خود را در زمینه ثبت طلاق و صیغه طلاق و تمام موارد مرتبط با آن مثل حکم دادگاه و موارد دیگر را از وکلا و مشاوران متخصص حقوق خانواده مطرح کنید و پاسخ خود را در کوتاه ترین زمان ممکن دریافت کنید.

گروه وکلای سنا، در راستای تخصصی کردن امر مشاوره و وکالت ساز و کاری را فراهم ساخته است که شما بتوانید هر مسئله حقوقی خود را با متخصص آن حوزه در میان نهید در امور خانواده وکلا و مشاوران خانواده در امور قرارداد وکلای با تجربه در آن حوزه و… که می توانند به بهترین شکل راهکارهای لازم را به فرد معرفی کنند.

نتیجه گیری

طلاق برای آنکه به درستی محقق شود شرایطی دارد مثل اجرای صیغه و وجود شاهد. همچنین غیر از این موارد در قانون و شرع موارد دیگری نیز وجود دارد که شرط صحت برای طلاق به حساب می آیند.

برای مثال شرط است که طلاق، زمانی جاری شود که زن در زمان پاکی خود به سر ببرد و در این زمان هم بین زن و شوهر نزدیکی رخ نداده باشد. در بالا هر یک از این موارد را به تفکیک بیان کردیم.

سوالات متداول

صیغه طلاق چیست؟

صیغه طلاق جملات و الفاظی هستند که نشان دهنده جدایی بین زن و مرد است. برای مثال لفظ طالق به معنی طلاق دادن به وسیله مرد است در حال حاضر سردفتر صیغه طلاق را جاری می کند.

شرایط طلاق و ثبت آن چیست؟

وجود صیغه و وجود ۲ شاهد مرد و همچنین بودن زن در دوره پاکی از دیگر شرایط آن است.

آیا طلاق دادن بدون حکم دادگاه صحیح است؟

بله در صورت جمع شدن شرایط این امر صحیح است اما سر دفتر نسبت به ثبت آن اقدام نمی کند. و برای فرد هم از نظر کیفری ایجاد مشکل می شود.

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید