ملک و املاکی که از متوفی به ورثه می رسد به نسبت هایی که در قانون برای افراد تعیین شده است، ورثه از آن ارث می برند.
گاهی بر سر تقسیم این ارث، بین وراث اختلاف پیش می آید و هیچ یک حاضر نیستند به این تقسیم رضایت دهند؛ در اینجا به خاطر این اختلاف می توان از دادگاه فروش و مزایده این اموال را درخواست کرد.
مزایده آنچنان که مصطلح است به معنای به فروش گذاشتن اموال است در فرض ما موضوع مزایده ملک به ارث رسیده است.
به این ترتیب که قیمت ملک توسط کارشناس دادگستری ارزیابی می شود و آن قیمت مبانی مزایده و فروش می شود لذا آن ملک به کسی فروخته می شود که بیشترین قیمت را داده باشد.
به این شخص برنده مزایده گفته می شود. پس مزایده فروختن به بالاترین قیمت است بر خلاف مناقصه که در آن آنچه معیار است قیمت پایین تر می باشد.
مزایده ملک موروثی
گفتیم که منشا مزایده ملک موروثی، اختلافی است که بین وراث در تقسیم ترکه وجود دارد که در این صورت از دادگاه درخواست فروش آن را می نمایند.
در درخواست فروش ملک یا مزایده ملک باید به دادگاه شهری مراجعه کرد که ملک مورد نظر در آن شهر وجود دارد.
دادگاه پس از فروش یا مزایده آن پول به دست آمده را بین وراث به نسبت سهم الارث تقسیم می کند.
برای مزایده زمان و تاریخ آن از طریق روزنامه محلی و اخبار محلی اطلاع داده می شود.
خود وراث هم می توانند در مزایده شرکت کنند به این معنا که ممکن است یکی از وراث بالاترین قیمت را بدهد و برنده مزایده بشود.
در این صورت آن مبلغ را پرداخت می کند و دادگاه هم آن مبلغ را بین وراث تقسیم می کند که قطعا خود آن فرد برنده مزایده هم نسبت به سهم خود از آن مبلغ ارث خواهد برد.
اگر ملک موروثی که به مزایده گذاشته شده در بار اول مزایده به فروش نرسد؛ برای بار دوم به مزایده گذاشته می شود.
حال اگر در بار دوم هم ملک موروثی به فروش نرسد مامور فروش مزایده قیمت آن را پایین می آورد در این صورت ملک مزبور به هر میزان که مشتری و قیمت پیدا کند به فروش می رسد.
تخلیه نکردن خانه موروثی توسط وراث
پس از این که فردی فوت شود تمام ماترک آن متعلق به همه وراث خواهد بود یعنی آنان به صورت مشترک و مشاع مالک آن هستند.
البته پس از ادای دیون از محل ترکه، حال فرض کنیم که از متوفی خانه ای به ارث رسیده است اما برخی ورثه در آن تصرف دارند.
در اینجا چون هنوز تقسیم نشده و تا قبل از تقسیم یا فروش ملک موروثی همگی در آن شریک هستند باقی ورثه می توانند علیه متصرفین در خانه یا ملک دیگر از دادگاه درخواست خلع ید را بخواهند. زیرا خلع ید نسبت به مال مشاع هم پذیرفته است.
نکته ای که باید به آن دقت کرد این درخواست خلع ید را زن متوفی نمی تواند بخواهد زیرا وی از مال غیر منقول ارث نمی برد و تنها از قیمت آن ارث می برد. اما می تواند آن را توقیف کند جهت همان قیمت وصول نشده.
درخواست مزایده ملک موروثی
درخواست فروش ملک موروثی را که وراث برای تقسیم آن با هم توافق نمی رسند را باید به دادگاه تقدیم کرد و این دعوا غیر مالی محسوب می شود و هزینه آنچنانی نخواهد داشت.
درخواستی که از دادگاه می شود تحت عنوان “درخواست فروش ملک مشاع” یا ” تقسیم ترکه” خواهد بود.
این فروش از طریق مزایده انجام می شود.
امر ملک مزبور در رهن باشد یا توقیف شده باشد نمی توان درخواست فروش آن را خواست.
در دعوای تقسیم ترکه، فردی که درخواست می دهد باید تمام شرکا و ورثه را خوانده قرار دهد و گرنه دادگاه نمی پذیرد.
لازم به ذکر است در درخواست تقسیم ترکه ابتدا باید گواهی انحصار وراثت و تحریر ترکه تهیه شده باشد.
دادگاه تقسیم ترکه اگر ترکه قابل تقسیم باشد این کار را می کند در غیر این صورت و عدم توافق ورثه دستور فروش آن را صادر می کند.
به عنوان مقدمه در مورد ملک موروثی لازم است ابتدا از شورای حل اختلاف، گواهی حصر وراثت اخذ شود.
با در دست داشتن این گواهی و اصل سند مالکیت یا ارائه اطلاعات دقیق پلاک ثبتی از اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک می توان صدور گواهی عدم قابلیت افراز را درخواست کرد.
در صورت انجام مراحل و بررسی های لازم و اخذ این گواهی می توان از دادگاه درخواست فروش ملک مشاع لا خواستار شد.
به نظر می رسد به جز این مورد در دعوای مستقیم تقسیم ترکه در صوتی که خود دادگاه با نظر کارشناس ملک را غیر قابل تقسیم بداند دستور فروش آن را صادر می کند.
عدم امکان محرومیت از ارث
طبق قوانین ایران متوفی نمی تواند قبل از مرگ کسی از ورثه خود را از ارث محروم کند زیرا این بر خلاف امر آمره قانون گذار بوده و قانون این کار را بی اثر می داند.
اما نکته ای که قابل ذکر است متوفی می تواند تا یک سوم اموال خود را وصیت کند.
برای مثال وصیت به امور عام المنفعه کند یا اینکه یک سوم مزبور را به فقط برخی از وراث اختصاص دهد در اینجا این امر صحیح است.
و از نظر قانونی رواست لذا اگر برخی دیگر از ورثه از آن یک سوم برای شان وصیت نشده حق اعتراض به آن را ندارد و می توان گفت نسبت به آن یک سوم محروم هستند ولی نسبت به بقیه ماترک ارث خواهند برد.
اما اگر متوفی بیشتر از یک سوم وصیت کند این مازاد بر یک سوم باید با اجازه باقی وراث باشد.
نتیجه گیری
مزایده ملک موروثی در صورتی است که بین وراث اتفاق نظر و صلحی درباره تقسیم آن صورت نگیرد در این زمان لازم است که دادگاه دستور فروش آن را صادر کند که از طریق مزایده به فروش می رسد.
این مزایده از طریق رسانه های شهر اطلاع رسانی می شود تاریخ و مکان آن. خود وراث هم می توانند در این مزایده شرکت کنند.
معیار در مزایده بالاترین قیمت است زیرا از قیمت پایه که کارشناس تعیین کرده شروع می شود و به بالاترین قیمت پیشنهادی فروخته می شود.
در بالا به این موارد پرداخته ایم.
سوالات متداول
در صورت اختلاف ورثه در تقسیم ارث تکلیف چیست؟
در این صورت دادگاه دستور فروش و مزایده آن را می دهد.
آیا خود وارث می تواند در مزایده مال موروثی شرکت کند؟
بله خود وارث می تواند شرکت کند و در صورت ارائه بالاترین قیمت برنده مزایده خواهد بود.
آیا فرد می تواند قبل از مرگش کسی را از ارث محروم کند؟
در این باره توضیح دادیم که خیر چنین امکانی وجود ندارد.
35 پاسخ
سلام خدمت شما یکی از برادران مفقود شده چگونه میتوان ملک ورثه ای را فروخت
دادگاه بعد از چه مدت پول ورثه را تقسیم میکند؟؟و اگریکی از ورثه ساکنمنزل باشد چه مدت زمان برای تخلیه میدهد؟
سلام: این موعد در اختیار دادگاه رسیدگی کننده می باشد.
سلام
در حین انجام مزایده هرکس فقط یکبار میتواند قیمت پیشنهادی ارائه دهد یا بیشتر هم میشود؟
سلام در پیشنهاد قیمت در مزایده محدودیتی وجود ندارد
سلام
در مزایده یک نفر با بالاترین قیمت پیشنهادی برنده میشود و شخص دیگری که قیمت پایینتر داده اعلام میکند که من حاضرم بیشتر از نفر برنده پرداخت کنم تا برنده شوم
آیا از نظر قانونی امکانپذیر هست یا هرکسی فقط میتواند یکبار قیمت پیشنهادی را نوشته و در پاکت بگذارد و درصورت بازنده شدن دیگر نمیتواند قیمتی بالاتر از قیمت شخص برنده دهد
باتشکر فراوان
سلام: بعد از اینکه قیمت بالا به تصویب رسید دیگه مزایده تمام می شود نیازی مجدد نیست.
سلام تا چه زمان یا تاریخی میتوان ملک مزایده گذاشته شده را از مزایده بردارم تو ساعتی که جلسه مزایده است میشود از مزایده برداشت ؟؟؟
از کجا بفهمم چند نفر تو مزایده شرکت کردن ؟؟
ایا مزایده حضوری است ؟؟؟
سلام: مزایده ابتدا توسط اجرای احکام اگهی می شود و خود شما نیز می توانید در مزایده شرکت نمایید و اگر ملک را خود طلبکار بردارد می توانید تا مدت دو ماه از طریق پرداخت مبلغ ان از دست طلبکار مطالبه نمایید ولی اگر اشخاصی دیگری در مزایده برنده شوند دیگر امکان دریافت ان وجود ندارد و اگر شخص که برنده شدنسبت به پرداخت ان اقدام نکند مزایده باطل شده و مجددا برگزار خواهد شد
سلام اگر قیمتی که کارشناس گذاشته است زیر قیمت واقعی ملک باشد آیا ورثه های دیگر میتوانند جلوی مزائده ملک رابگیرند چون ملک ما ۲۴ میلیون متری الان تو بازار قیمت گذاشته اند در صورتی کارشناس ۱۰ میلیون متری قیمت گذاری کرده است و چه مقداری از مبلغ مزائده به نفع دادگاه میشود ؟
سلام: اگر مبلغ کارشناسی کمتر باشد می توانید نسبت به ان قیمت اعتراض نمایید برای راهنمایی بیشتر از طریق وکلای انلاین سامانه وکیل تاپ مشاوره نمایید.
با سلام اگر ورثه ای بخواهد ملک را به مزایده بگذارد اما سند در دستش نباشد چطور می تواند این کار را انجام دهد و سوال دیگر اینکه برای مزایده گذاشتن باید درصدی از پول ملک واریز شود تا مزایده انجام گیرد .
سلام: باید برای تشریفات مزایده باید سند مالکیتی داشته باشید ولی اجرای تشریفات مزایده هزینه اش ابتدا دریافت نمی شود.
ملک پدرم که فوت شده همسر برادرم توقیف کرده آیا سهم ما را هم به مزایده میگذارند یا خیر ؟ برگه ای از پدرم با امضاء و تاریخ دست خط پدرم مبنی بر اینکه یک دانگ از شش دانگ محل کارمون رو به من فروخته و کلیه ثمن معامله را دریافت کرده با وجود این برگه بعنوان معترض ثالث وارد پرونده توقیف مهریه شدم که رأی قطعی گرفتم آیا میتوانم از سهم فوق استفاده یا اجاره بدم دادخواست الزام به سند نکردم
سلام: به نسبت سهم ایشان اقدام به مزایده خواهد شد و اینکه با توجه به اینکه اگر دستنوشته باشد باید صحت ان را اثبات نمایید برای راهنمایی بیشتر از طریق وکلای انلاین وکیل تاپ مشاوره نمایید.
سلام درصورت عدم اطلاع یکی از ورثه از برگزاری و انجام مزایده آیا امکان لغو و برگزاری مجدد مزایده وجود داره؟
سلام: بله می توانید به علت عدم رعایت تشریفات مزایده نسبت ابطال مزایده اقدام نمایید
خیلی ممنونم
درصورت برگزاری مجدد مزایده پس از ابطال مزایده قبلی قیمت ها براساس مزایده قبلی خواهد بود یا براساس قیمت گزاری دولت؟
خیلی ممنونم
درصورت ابطال مزایده قبلی،مزایده بعدی بر اساس مبلغ های گذاشته شده کارشناس انجام میشه یا قیمت های گذاشته شده در مزایده قبلی؟
سلام: اگر قبلا قیمت کارشناسی شده دیگر نیاز به قیمت گذاری مجدد نمی باشد مگر قیمت مال مورد مزایده بیشتر یا کمتر شده باشد.
با سلام بنده به عنوان یکی از وراث که ۷۶% ترکه متعلق بنده است ایا امکانش هست در صورت شرکت و برنده شدن در مزایده بدون پرداخت وجه کل مبلغ فقط سهم باقی ورثه به انها پرداخت کنم .
یا یک نفر دیگر با تهاتر ملک سهم بنده را پراخت کند و مابقی سهم ورثه رو نقدی بهشون بده
سلام بنده یه خونه رو که بین وراث بوده رو برای مزایده گذاشتم از طریق دادگاه که اجرای احکام رضایت از من گرفتن که خونه مزایده نره و طرفای ورثه خودشون برایاز من بخرن قیمت خونه خیلی بیشتر ولی طبق کارشناسی دادگاه زیر قیمت اصلی من مزایده رو باطل کردم اونا هم پول دادگاه پرداخت کردن ولی هنوز سند به نام نزدم آیا راهی هست که پولشون به خودشون برگردونم و سهمم دوباره پس بگیرم
ملک ورثه ای دارای ۳ سند است که هرکدام جدا قیمت گذاری شده برای مزایده .ایا میتوان یکی از سند ها را بدون مزایده برداشت و الباقی قیمت را پرداخت کرد
سلام ، داییم شکایت کرده ویلای پدر بزرگمو برده تو مزایده بفروشه خودشم میتونه تو مزایده شرکت کنه ویلا رو بخره ، مادر من و دایی دیگرم میتونند باهم سهم داییم که شکایت کرده رو شریکی بخرند، ما میتونیم از داییم شکایت کنیم و زمان دادگاه رو به عقب بیندازیمو یا میتونیم به قیمت پیشنهادی شکایت کنیم باعث میشه دادگاه به عقب بیفتد
سلام: بله خودش نیز می توانند در مزایده شرکت نماید
سلام ، داییم شکایت کرده ویلای پدر بزرگمو برده تو مزایده بفروشه خودشم میتونه تو مزایده شرکت کنه ویلا رو بخره ، مادر من و دایی دیگرم میتونند باهم سهم داییم که شکایت کرده رو شریکی بخرند، ما میتونیم از داییم شکایت کنیم و زمان دادگاه رو به عقب بیندازیمو یا میتونیم به قیمت پیشنهادی شکایت کنیم باعث میشه دادگاه به عقب بیفتد
سلام اگر ملک ها از طرف دوتا از وارث به مزایده گذاشته شود و دو وارث دیگر از انجام مزایده بی اطلاع باشند و بعد از مزایده به آنها ابلاغیه فرستاده شود آیا مزایده درست است و امکان لغو مزایده وجود دارد؟
یکی از وکلا در جواب این سوال گفت چون انجام مزایده از طریق روزنامه و… اطلاع رسانی میشود امکان ابطال آن وجود ندارد این حرف درست است؟
باتشکر
سلام: می توانید با استناد بدان که بی اطلاع بودیم درخواست ابطال مزایده نمایید
سلام و وقت بخیر .برای ما ملکی به ارث گذاشته شده و ما به خاطر عدم توافق با بقیه ی وراث ، به شورای حل اختلاف مراجعه کردیم و مدارک لازمه را تحویل دادیم و پرونده تشکیل دادیم .هنوز خبری برای زمان دادگاه به ما ندادند .سوال من این هستش که روند تشکیل دادگاه چقدر زمان میبره ؟واینکه از چه طریقی به ما اعلام میشه .؟
سلام: این موارد یک موعد قضایی است و تا زمان ابلاغ باید منتظر بمانید.
سلام وقت بخیر ملکی رو برای مهریه از اموال مرحوم به مزایده گذاشته شده امکانش هست شخص ذی نفع که برای مهریه اقدام کرده قبل از مزایده خودش ملک رو برداره یا در زمان مزایده بدون در نظر گرفتن خریدار های دیگر به اولویت ملک رو به ایشون بدن در صورتی که خریدار دیگه ای هم باشه
سلام: اگر ملک مورد مزایده خریدار نداشته باشد در صورت رضایت طلبکار می تواند ملک را بردارد ولی اگر خریدار باشد الویت با خریدار می باشد.
مادر من از داییم شکایت کرده که ارث اراضی دیم و آبی هست اما قسمت اعظم این زمین ها در سند نیست و احتمالا اراضی ملی باشددایی من از آنها با مادرم نمی دهد آیا این زمین ها هم بین وراث تقسیم می شود؟؟؟
سلام ایا دادگاه برای مزایده ملک ورثه ای نیم عشر میگیرد؟ ایا دادگاه زمان مزایده را به خواننده ها اعلام میکند؟ایا اگر در مزایده دوم به فروش نرفت قیمت پایه را کاهش میدهند به خوانده ها اعلام میکنند تا اعتراض کنند؟
سلام: بله هزینه اجرای نیم عشر هست و زمان مزایده اگهی و اطلاع رسانی می شود