وکیل ارث

وکیل ارث کیست؟

وکیل ارث به وکیلی گفته می‌شود که دارای درجه پایه یک دادگستری است و به تمام قوانین حقوقی و کیفری آگاهی کامل دارد اما عمده فعالیت تخصصی خود را در زمینه قوانین و مباحث مربوط به ارث و مصادیق مربوط به آن که بسیار گسترده و پیچیده هستند گذاشته است.

 

انحصار وراثت چیست؟

 پس از فوت شخص، وراث ایشان می بایست نسبت به گرفتن گواهی حصر وراثت به منظور تعیین ورثه متوفی در جهت تقسیم ماترک یا اموال بجا مانده و یا پرداخت دیون متوفی به نسبت سهم الارث اقدام نمایند.

البته مشاهده شده است که شخصی پس از گذشت ۱۰ سال از فوتش، وراثش برای گرفتن گواهی حصر وراثت اقدام می کند که این نشان دهنده این است که گرفتن گواهی حصر وراثت توسط وراث مشمول مرور زمان نخواهد شد.

البته ممکن است با توجه به تغییرات قانونی، موجبی بر پرداخت بیشتر مالیات بر ارث توسط وراث شود.

 

انحصار وراثت چگونه انجام می‌شود؟

ابتدا باید تمامی وراث مشخص شده حاضر شده و برگه‌ای به نام گواهی انحصار وراثت طبق قوانین سهم ارث کشور صادر شده باشد که این گواهی با مراجعه کردن به شورای حل اختلاف آخرین محل سکونت فرد فوت شده صادر خواهد شد. تعیین کردن سهم هر فرد به طور عادلانه و با توجه به اینکه حقی از کسی ضایع نشود کار آسانی نیست.

همچنین معمولا در طی یک الی دو سال تجدیدنظرهایی در روش‌های انجام دادن قانون انحصار وراثت صورت می‌گیرد که به صلاح است تمامی انجام مراحل این کار وظایفش به عهده یک وکیل کاردان ارث سپرده شود تا از درگیری‌ها و شبهات که ممکن است بین وراث به وجود آید، جلوگیری شود.

هرچند که اگر شما مایل به گرفتن وکیل نیستید می‌‎توانید از مشاوره‌های حقوقی در این زمینه راهنمایی‌های لازم را درخواست کنید. برای انجام کارهای قانونی انحصار وراثت لازم است که تمامی ورثه حضور داشته باشند و برای ادامه کار نیاز به تکمیل اسنادی است که باید توسط وراث یا وکیل ارث آن‌ها به عنوان نماینده قانونیشان ارائه شود؛ از جمله گواهی فوت و گواهی انحصار وراثت و…

 

بهترین وکیل انحصار وراثت در تهران کیست و چه ویژگی هایی دارد

 

مدارک گرفتن گواهی حصر وراثت

پیش از مراجعه وراث به شورای حل اختلاف بهتر است مدارکی را تهیه نمایید تا از اطاله زمان شما پیشگیری شود. این مدارک به شرح زیر است:

  • گواهی فوت صادره از بیمارستان یا ثبت احوال محل.
  • استشهادیه رسمی؛ سه نفر گواهی می نمایند که وراث چه کسانی هستند.
  • شناسنامه باطل شده متوفی.
  • عقد نامه یا رونوشت آن در صورتی که همسر متوفی در قید حیات است.
  • شناسنامه وراث یا رونوشت مصدق آن.
  • وصیت نامه متوفی در صورتی که ایشان وصیت نامه ای از خود بجای گذاشته باشد.

 

مراحل گرفتن گواهی انحصار وراثت

در صورتی که تمامی وراث رضایت بر گرفتن گواهی حصر وراثت دارند، می توانند وکالتی محدود به حصر وراثت به یکی از ورثه داده تا ایشان نسبت به انحصار وراثت اقدام کند.

حتی اگر یکی از ورثه مخالف این امر باشد یا نه تمامی ورثه بغیر از یک نفر مخالف حصر وراثت باشد، شخص متقاضی می تواند خود شخصاً یا به همراه داشتن مدارک بالا به استثنای شناسنامه وراث و عقدنامه همسر متوفی به شورای حل اختلاف مراجعه و فرم مربوطه را پُر نماید و نام تمامی وراث را قید کند و در درخواست خود تأکید نماید که ورثه همکاری برای گرفتن گواهی حصر وراثت نداشته اند که در این صورت، شورا استعلامات مورد نیاز را از ثبت احوال محل دریافت می کند.

سپس یک مرتبه به مدت یک ماه اطلاعیه فوت متوفی و اقدام به گرفتن گواهی حصر وراثت توسط وراث در یکی از روزنامه های محلی یا ملّی آگهی می شود و پس از منقضی شدن مدت یک ماهه، گواهی صادر می گردد و وراث می توانند برای انجام باقی امور وراثت اقدام نمایند.

 

هزینه گواهی انحصار وراثت

دعوای حصر وراثت (البته به معنای دقیق کلمه دعوا محسوب نمی شود) از جمله دعاوی غیرمالی محسوب می گردد و هزینه ثبت دعاوی غیرمالی از متقاضی دریافت می گردد که در حدود مبلغ ۲۰۰ هزار تومان می باشد و هزینه ثبت آگهی رایگان می باشد.

 

مدت زمان گرفتن گواهی انحصار وراثت

با توجه به تقسیم بندی که انجام شد، گرفتن گواهی حصر وراثت نامحدود به دلیل الزام به نشر آگهی در حدود ۴۰ روز زمان نیاز دارد اما در خصوص گواهی حصر وراثت محدود، به دلیل عدم الزام به نشر آگهی، در حدود سه تا پنج روز کاری نیاز است.

 

هزینه های گرفتن گواهی انحصار وراثت

 

اعتراض به گواهی انحصار وراثت

ممکن است یکی از ورثه بدون اطلاع سایرین یا تعدادی از وراث، برای گرفتن گواهی انحصار وراثت اقدام کند و نام آنها را در گواهی نیاورد، در این صورت بدون قید مدت، وراثی که نامشان در گواهی انحصار وراثت نیامده است،

می تواند به مرجع صادرکننده گواهی مراجعه و درخواست اعتراض به آن گواهی صادر شده را به همراه مدارک مثبت ادعای خود ثبت نمایند تا مجدد مورد رسیدگی قرار گیرد تا گواهی جدیدی صادر شود.

 

چه کسانی از متوفی ارث می برند؟

قانون طبقات ارث را به سه دسته و چندین درجه طبقه بندی کرده است، که به شرح ذیل می باشد و وراث هر طبقه که موجود بودند همان ها وارث میت هستند و طبقه بعدی ارث نمی برد.

طبقه اول: زوج و زوجه، پدر و مادر، اولاد و اولادِ اولاد (یعنی نوه، نتیجه و ….)

طبقه دوم: پدر بزرگ و مادر بزرگ که هم شامل پدری و مادری می شود، خواهر و برادر متوفی، برادر زاده و خواهر زاده تا هر درجه که پایین رود.

طبقه سوم: عمو، عمه، دایی و خاله و اولاد آنها تا هر درجه که پایین رود.

همچنین زن و شوهر نیز با اینکه ارتباط خونی ندارند از یکدیگر ارث می برند.

این طبقه بندی بدین صورت است که اگر متوفی از طبقه اول هیچ کس را نداشت، طبقه دوم یعنی خواهر و برادر و اجداد ارث می برد و اگر از این طبقه هم اقوامی نداشت طبقه سوم ارث می برد.

 

مالیات بر ارث با گواهی انحصار وراثت

همانطور که گفتیم هر چند سال یک بار، به طور معمول در شیوه اجرایی قانون انحصار وراثت تجدیدنظرهایی صورت می‌گیرد اما از سال ۹۵ به بعد این قانون تصویب شد که ورثه به پرداخت مالیات بر ارث نبوده و ملزم به دادن مالیات برای دریافت گواهی انحصار وراثت نیستند. این قانون جدید باعث کم شدن هزینه‌ها برای وراث و سهولت مراحل انجام کار شده است.

 

گرفتن مهریه با گواهی انحصار وراثت

زنی که خواهان گرفتن مهریه خود است، در صورتی که شوهرش فوت کرده باشد، باید در مسیر مطالبه مهریه، ابتدا گواهی حصر وراثت را بگیرد، حتی اگر سایر وراث همکاری برای گرفتن گواهی حصر وراثت نکنند.

زن می تواند با همراه داشتن مدارکی که در مطالب بالا گفته شد، به استثنای شناسنامه یا رونوشت وراث به شورای حل اختلاف آخرین اقامتگاه متوفی مراجعه نمایید و درخواست گرفتن گواهی انحصار وراثت را با آن مدارک ثبت کند تا شورای حل اختلاف، خود استعلامات مزبور را برای اطلاعات هویتی وراث انجام دهد.

پس از منقضی شدن مدت یک ماهه آگهی حصر وراثت، و گرفتن آن، زن می تواند به طرفیت از وراث دادخواست مطالبه مهریه اقامه کند و یا اینکه از طریق اجرای ثبت با معرفی مال از متوفی، آن اموال را توقیف کند.

 

بهترین وکیل انحصار وراثت

 

میزان و سهم ارث وراث چقدر است؟

سهم بندی ارث برای وراث به صورت زیر است:

  • یک هشتم (برای زوجه ای که در عقد دائم بوده است)، یک ششم (برای پدر و مادر)، یک چهارم (برای زوج)، یک سوم برای (برخی از موارد برای پدر)، یک دوم (برای فرزند تک دختر)، دو سوم (ب برخی موارد برای پدر و یا مانند وجود چند دختر در صورت نبودن اولاد ذکور برای متوفی.
  • زمانی که فردی هم دارای فرزند دختر و هم پسر است، فرزندان ذکور دو برابر نسبت به خواهرانشان ارث می برند.
  • در صورتی که تنها فرزند متوفی یک پسر باشد و پدر و مادر و همسر متوفی در قید حیات نباشد؛ تمام ارث به فرزند پسر می رسد. فرزند پسر قرابت بر است.
    قرابت یعنی میزان معینی از ارث را نمی برد بلکه هر آنچه باقی بماند را به ارث می برد. لذا چون پسر قرابت بر است و متوفی در این فرض کسی را ندارد کل ارثیه به وی می رسد.

 

سهم ارث شخص فوت شده

شرط وارث شدن زنده بودن وارث است. لذا اگر کسی فرزندش زودتر از خودش فوت کند و سپس وی فوت کند. از او به فرزنده فوت شده اش ارثی نمی رسد، اما از فرزند فوت شده اش به دلیل اینکه او مقدر بر پدر یا مادرش فوت کرده، به آن ها ارث می رسد.

 

سهم ارث جنین

کلیت قوانین مربوط به سهم ارث جنین به این صورت است:

  • جنین تا زمانی که زنده متولد نشود ارث نمی برد.
  • همانطور که گفته شد شرط ارث بری حیات است.
  • اما در خصوص جنین اگر مرده متولد شود یا در شکم مادر سقط شود، ارث نمی برد.
  • مگر اینکه جنین در زمان تولد یک دم و بازدم (علائم حیات) انجام دهد سپس فوت شود.
  • در این صورت ارث می برد، زیرا ابتدا زنده متولد شده و دم و بازدم انجام شده و سپس از دنیا رفته است.

 

میزان سهم الارث زن و شوهر

یک زن در صورت داشتن فرزند از شوهرش یک هشتم ارث می برد اما در صورت نداشتن فرزند، یک چهار از شوهرش به وی ارث می برد. الزاما این فرزند نباید محصول ازدواج آن ها باشد و ممکن است مرد از ازدواج قبل خود فرزندی داشته باشد.

همچنین مرد در صورت داشتن فرزند طبق آنچه توضیح داده شد چه محصول ازدواج آن ها باشد و چه خانم از ازدواج قبلی خود فرزند داشته باشد، یک چهارم، ارث می برد. اما در صورتی زوجه هیچ فرزندی نداشته باشد مرد یک دوم ارث می برد.

لازم به ذکر است که تمام موارد ذکر شده تنها در صورتی صحیح است که زن و شوهر، ازدواجشان دائم باشد. لذا هرگونه شرط یا وصیت مبنی بر ارث بری در ازدواج موقت فاقد اعتبار قانونی است و بدان ترتیب اثر داده نخواهد شد.

 

آیا فردی می تواند تمام اموالش را وصیت کند؟

خیر وصیت تنها نسبت به یک سوم اموال صحیح است. لذا هیچ کس نمی تواند همه اموالش را وصیت نمایند زیرا در این صورت موجب ضرر وارثان می شود.

 

آیا می توان یکی از وراث را از ارث محروم کرد؟

خیر، متاسفانه بسیاری از فیلم های تلویزیونی تصور مردم را به این باور سوق داده که با اراده و اختیار می توان افراد را از ارث محروم کرد اما برخلاف باور عامه این عمل وجهه ی قانونی و شرعی ندارد. طبق ماده ۸۳۷ قانون مدنی، شخص به موجب وصیت نمی‌تواند ورثه خود را از ارث محروم کند.

 

موانع ارث چه مواردی هستند؟

قتل مورث ( متوفی): مطابق ماده ۸۸۰ قانون مدنی، قتل از موانع ارث است. بنابراین کسی که مورث خود را عمدا بکشد از ارث او ممنوع می شود.

کفر: مطابق ماده ۸۸۱ مکرر قانون مدنی کافر از مسلم ارث نمی برد. اگر در بین ورثه متوفی کافری شخصی مسلمان باشد، وراثی که کافر هستند ارث نمی برند، اگر چه از لحاظ درجه و طبقه مقدم بر وارث مسلمان باشند.

لعان: اگر مردی انتساب فرزندی به خودش را انکار کند و به زن خود تهمت زنا بزند، رابطه تو ارث میان آنها از بین می رود. در واقع بعد از لعان، زن و شوهر دیگر از هم ارث نمی برند.

همچنین اینکه رابطه تو ارث میان فرزند با پدر هم قطع می شود. یعنی نه پدر از فرزندی که او را انکار کرده است ارث می برد و نه فرزند از پدر ارث خواهد برد. در این شرایط، چنین فرزندی تنها از خویشاوندان مادری خود ارث می برد و متقابلا خویشاوندان مادری نیز از او ارث خواهند برد.

ولادت از زنا: مطابق ماده ۸۸۴ قانون مدنی ولد الزنا از پدر، مادر و اقوام آنان ارث نمی برد.

 

وکیل انحصار وراثت در تهران

زمانی که ورثه های فرد متوفی، قصد تقسیم ارث را داشته باشند،‌ می توانند به سراغ وکیل انحصار وراثت در تهران بروند. همانطورکه گفته شد، گرفتن وکیل انحصار وراثت در تهران می تواند در روند تقسیم ارث میان وراث تاثیر زیادی داشته باشد. به این صورت که وکیل انحصار وراثت در تهران می تواند به ورثه کمک کند تا گواهی انحصار وراثت را به سرعت و بدون مشکل دریافت کنند و پس از دریافت گواهی با مراجعه به دادگاه ها به حل ادامه مراحل بپردازند.

برای اجرای درست قانون بهتر است از وکیل انحصار وراثت تهران  که در این زمینه تخصص کافی دارد کمک گرفت که این شخص وکیل دارای تخصص ارثیه نامیده می‌شود و این شخص وکیل ارث نامیده می‌شود. وکیل تقسیم بر ارث با تمامی مراحل و روال قانونی و قوانین سابق و جدید انحصار ورثه آشنایی دارد. پس کمک بزرگی در این حیطه مهم به شما خواهند کرد.

 

نتیجه گیری

با تمام این اوصاف و مواردی که توضیح داده شد، ارث مبحث پیچیده ای است که در صورت وجود مشکل، لازم است که حتما برای پیشبرد سریع کار خود به یک وکیل ارث مراجعه نمایید. گروه وکلای سنا می توانند در زمینه مباحث ارث با مشاوره و یاری شما به عنوان وکیل فرایند این راه دشوار را آسان نمایند.

 

سوالات متداول درباره انحصار وراثت

  • کدام وکیل مناسب وراثت و بحث ارثیه است؟

وکیلی که شما برای انجام حقوق قانون انحصار وراثت خود انتخاب می‌کنید، باید وکیل متخصص در تقسیم ارث باشد.

  • مشکل ارثیه در صورت فوت هر دو والدین قابل حل است؟

طبق قانون انحصار وراثت، فرزند یا فرزندانی که هر دوی پدر و مادر آنها فوت کرده باشند، به حق قانونی خود خواهند رسید و حقوق آن‌ها ضایع نخواهد شد.

  • تکلیف ارث همسر و فرزند متوفی چه می‌شود؟

زوجه یک چهارم از دارایی‌های همسر خود به ارث می‌برد و اگر فرزند داشته باشد یک هشتم از ارثیه شوهر خود به ارث می‌برد که فرزند دختر هم مطابق قانون، نصف سهم پسر ارث خواهد برد.

  • برای تقسیم ارث چه باید کرد؟

چون تقسیم ارث دارای جوانب مختلف است و از اموری است که در عرف معمولا باعث ایجاد تنش می شود لذا لازم است جهت جلوگیری از این تنش از تخصص وکلاء و مشاوران حقوقی استفاده کنید گروه وکلاء سنا می توانند شما را تمام و کمال در این زمینه یاری کنند.

  • آیا فرزندی که زودتر از پدر خود فوت شده از وی ارث می برد؟

خیر در این حالت فرد و حتی فرزندان این فرد از پدر وی ارث نخواهند برد زیرا شرط است که در زمان فوت پدر فرزند زنده باشد تا بتواند ارث ببرد.

  • آیا زن از خانه ارث می برد؟

زن از اموال غیر منقول مثل خانه و زمین ارث نمی برد اما از قیمت آن ارث می برد پس می توان آن را قیمت گذاری کرد و حسب مورد سهم الارث زن را از آن پرداخت کرد اما اگر متوفی. و شخص فوت سده زن باشد مرد از تمام اموال وی ارث می برد حتی از عین مال غیر منقول زن هم ارث می برد.