پلاک ثبتی و مقررات ثبت ملک اهمیت بسیاری دارد از جمله در معاملات ملکی یکی از مهمترین مباحث اخذ سند ملکی و پلاک ثبتی است. زیرا مطابق قانون ثبت دولت کسی را مالک می شناسد که نام او در اداره ثبت اسناد و املاک ثبت شده باشد. بنابراین اخذ سند مالکیت و داشتن پلاک ثبتی اهمیتی بیش از پیش دارد.
پلاک ثبتی چیست؟
جهت شناسایی املاک و اراضی، ابتدا اداره ثبت اسناد و املاک محل وقوع ملک را ارزیابی و سپس تقسیم و طبقه بندی می نماید.تقسیم بندی فوق الذکر از استان شروع و به واحدهای کوچک ختم می شود که واحدهای کوچک را یک بخش می نامند. بخش های ثبتی نیز به قطعه تقسیم می شوند و برای قطعات اصلی کد شناسایی یا یک شماره تعیین می شود. وجود تعداد املاک بسیار زیاد نهایتاً منجر به این شد که برای هر ملکی یک شماره اصلی تعیین شود و یک شماره فرعی. ترکیب شماره اصلی و فرعی تحت عنوان شماره پلاک ثبتی نامیده می شود.
پلاک ثبتی چه تفاوتی با شمارۀ تفکیکی دارد؟
شمارۀ پلاک ثبتی متشکل از دو قسمت اصلی و فرعی می باشد. البته این امکان نیز وجود دارد که قطعۀ اصلی یکپارچه باقی و شماره فرعی نداشته باشد. درهرصورت پلاک ثبتی متشکل از دو قسمت اصلی و فرعی است منتها شماره قطعه تفکیکی وقتی است که ملک ثبت شدهای به وسیله سازمان کل ثبت اسناد و املاک به دو یا چند قطعۀ کوچکتر تقسیم گردد و در صورت مجلس شمارهای برای آن قطعه تفکیک شده تعیین می گردد که به آن شمارۀ قطعۀ تفکیکی میگویند. شمارۀ تفکیکی را شمارۀ قطعه هم نامیده اند و از عدد ۱ شروع و به تعداد قطعات، ادامه پیدا خواهد نمود.هر قطعۀ تفکیکی جداگانه قابلیت تملک داشته و برای آن می توان سند مالکیت شش دانگ از ادارۀ ثبت محل گرفت.در مورد آپارتمان نیز شمارۀ قطعۀ تفکیکی، ردیف صورت مجلس تفکیکی است که در سند، بنچاق، صورت مجلس و یا نقشۀ تفکیکی نوشته می شود.
درج شمارۀ پلاک تفکیکی در سند مالکیت
سوال بعدی در باب پلاک ثبتی این است که شماره پلاک تفکیکی ثبتی چگونه در سند مالکیت ذکر می شود؟
شماره پلاک ثبتی معمولاً به چهار صورت در اسناد مالکیت ذکر می شود:
- یک شمارۀ اصلی و یک شمارۀ فرعی
- یک شمارۀ اصلی و چند شمارۀ فرعی
- یک شمارۀ اصلی، بدون شمارۀ فرعی
- چند شمارۀ اصلی و چند شمارۀ فرعی
مدارک لازم برای اخذ شماره پلاک ثبتی
جهت اخذ شماره پلاک ثبتی به مدارک زیر نیاز داریم:
اگر ملک قولنامه ای باشد، یک کپی از سند مالکیت ملک یعنی سند اولیه و قولنامه یا قولنامه هایی که متقاضی را به مالک اولیه ارتباط میدهد نیاز است. چنانچه املاک دارای سند مشاعی باشند، سند مشاعی متقاضی و در صورتی که سند مالکیت به نام شخص متقاضی نباشد ارائه وکالتنامه های مربوطه از مدارک الزامی است.
برای اخذ شماره پلاک ثبتی باید چه کار کنیم؟
ابتدایی ترین اقدام برای اخذ شماره پلاک ثبتی تهیه مدارک است. پس از تهیه مدارک تهیه نقشه ملک با مختصات (UTM) و فایل مربوطه به آن مرحله بعدی خواهد بود.شما باید با مراجعه به یکی از کارشناسان رسمی نقشه کشی دادگستری یا مهندسین نقشه کش نظام مهندسی و از طریق بازدید ملک نسبت به تهیه نقشه با مختصات UTM اقدام نمایید.
مرحله سوم؛ تهیه مدارک و تهیه عکس یا اسکن از آنها با پسوند jpg یا png با حد اکثر حجم ۱۵۰ کیلوبایت می باشد. مدارک مرحله سوم عبارتند از: اصل شناسنامه و کارت ملی- کپی از سند مالکیت اولیه ملک وقتی که سند قولنامه ای است- اصل و کپی تمامی قولنامه های استنادی تا با مالکی که سند به نام او صادر شده است برسد- اصل سند مالکیت در اسناد مشاعی به نام متقاضی و کپی صفحات اول ، دوم ، سوم ، صفحه حدود ملک، توضیحات و صفحات انتقالات- نقشه ملک با مختصات UTM که توسط متقاضی تهیه می شود- فیش بانکی برای هزینه تقاضا به مبلغ پانصد هزار ریال به حساب بانکی سیبا به شماره ۲۱۷۱۳۲۸۰۱۷۰۰۹ بانک ملی.
مدارک مذکور در فوق را به یک کافی نت برده و اسکن کنید و اسکن آن را روی فلش یا لوح فشرده بریزید البته اگر دفترخانه امکانات آن را داشته باشد دفترخانه نیز می تواند انجام دهد.
مرحله بعدی تکمیل فرم اولیه مبنی بر فرم درخواست پذیرش و دریافت شماره ورود به سامانه می باشد.
پس از انجام مراحل قبل و تهیه مدارک و تصویر آنها با همراه داشتن مدارک با مراجعه به دفاتر اسناد رسمی یا یک کافی نت شماره ورود به سامانه را دریافت نمائید. البته می توانید مستقیماً فرم درخواست پذیرش را ( در این سایت www.sabtemelk.ir ) تکمیل و شماره ورود به سامانه را دریافت کنید.
در مرحله بعدی به قسمت تکمیل درخواست در صفحه اول سامانه رفته و با استفاده از شماره ای که در مرحله سابق دریافت کرده اید و کد ملی متقاضی، شخصا یا به توسط دفاتر اسناد رسمی یا کافی نتها با شماره ای که در مرحله قبل دریافت نموده اید و کد ملی متقاضی وارد شده و درخواست خود را تکمیل می کنید .
ارسال مدارک به واحد ثبتی مرحله بعدی شما خواهد بود که پس از تکمیل درخواست پرینتی از آن تهیه و با مدارکی که در مرحله سوم گفته شد به واحد ثبتی از طریق پست سفارشی ارسال و کد رهگیری ۲۰ رقمی از دفتر پستی دریافت کنید.
در انتها مجدداً با استفاده از شماره ورود و کد ملی به سامانه وارد و شماره رهگیری ۲۰ رقمی دریافتی از دفتر پستی را وارد نموده و ثبت تقاضا را تمام و شماره پرونده خود را دریافت کنید.
استعلام الکترونیکی شمارۀ پلاک ثبتی آپارتمان
جهت استعلام الکترونیکی شمارۀ پلاک ثبتی یک ملک یا آپارتمان، به سایت رسمی سازمان کل ثبت اسناد و املاک کشور به آدرس http://ssaa.ir مراجعه نموده و در قسمت خدمات الکترونیک شناسۀ یکتای استعلام را که یک کد ۱۸ رقمی است را وارد نمایید.
شناسۀ یکتای استعلام یعنی چه؟
اصولاً در سامانۀ سازمان ثبت اسناد و املاک اطلاعات سند ملک ثبت می شود. پس از ثبت نهایی این اطلاعات، یک کد ۱۸ رقمی به سند اختصاص می یابد و چون این کد در تمام کشور یکتا بوده و هرگز تکرار نمی شود به آن شناسه یکتا گویند.