وکیل کیفری

وکیل کیفری کیست؟

وکیر کیفری به وکیلی گفته می شود که متخصص دعاوی کیفری است. دعاوی کیفری به امور خاصی اطلاق می شود که پس از طرح آن دعاوی، دادگستری و در بیشتر اوقات دادسرا شروع به رسیدگی امور می کند و اقدام برای کشف جرم، تعقیب متهم و این دست از تحقیقات مقدماتی آغاز  می شود.

وکیل کیفری، فرد متخصصی است که در دعاوی کیفری همچون سرقت و فروش مال غیر، جعل اسناد و مدارک، کلاه برداری، ترک انفاق، اختلاس و این دست موارد دارای تخصص است. وکلای کیفری در دادسرا، دادگاه کیفری، نظامی و سازمان تعزیرات حکومتی مشغول به وکالت هستند. وکیل کیفری از نظر آزادی فردی و حقوق قربانی با حساس ترین مشکلات جامعه در ارتباط است.

 

کیفرخواست چیست؟

زمانی که بازپرس تحقیقات را راجع به جرمی انجام می دهد، در نهایت باید درباره اینکه آن عمل، جرم است یا خیر اظهار نظر کند و نظر او نقش بسیار پررنگی در پرونده خواهد داشت.

نظر بازپرس در خصوص عمل ارتکابی متهم به دو صورت است:

  • تشخیص می دهد که عمل متهم جرم نیست و سپس قرار منع تعقیب صادر می کند تا رسیدگی پایان یابد.
  • یا اینکه بازپرس عمل متهم را با توجه به شواهد و مدارک جرم تشخیص می دهد که در این صورت قرار جلب به دادرسی صادر می کند.

در واقع کیفر خواست ادعایی است که دادستان درباره جرم بودن عملی که متهم انجام داده است، اعلام می کند. پس از این که دادستان نظرات و دلایل خود را درباره جرم بودن عمل در کیفرخواست نوشت آن را به دادگاه ارسال می کند تا قاضی به این ادعا رسیدگی کند و راجع به آن حکم صادر کند.

 

اعتراض به کیفرخواست

زمانی که بازپرس قرار موقوفی تعقیب صادر می کند، شما می توانید به عنوان طرف مقابل دعوا این قرار را قبول نداشته باشید و قانون این اجازه را به شما داده است تا به این قرار اعتراض کنید. حالا اگر دادسرا تشخیص دهد که این عمل جرم است و کیفرخواست صادر کند تکلیف چیست؟ در اینجا متهم به عنوان کسی که این قرار به ضرر اوست اجازه ی اعتراض به قرار را ندارد.

دلیل اینکه متهم نمی تواند به کیفرخواست اعتراض کند این است که اگر متهم اعتراضی به کیفرخواست داشته باشد، می تواند در دادگاه مطرح کند. شما می توانید برای کسب اطلاعات بیشتر در فرایند صدور کیفرخواست یا مسائل مربوط به اعتراض با وکلای متخصص کیفری مشورت نمایید.

اعتراض به کیفرخواست

 

روند درخواست اعاده دادرسی کیفری

درخواست خود را به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی می برید و پس از ارسال آن به دیوان، این مرجع درخواست شما را بررسی می کند. اگر درخواست شما طبق قانون نباشد دیوان نسبت به درخواست شما قرار رد اعاده دادرسی صادر می کند. در غیر این صورت درخواست شما پذیرفته و صحیح و قانونی تشخیص بدهد و برای رسیدگی به دادگاه هم عرض دادگاه صادرکننده رای قطعی ارسال می کند.

منظور از دادگاه هم عرض، دادگاهی است که دقیقا برابر با دادگاه صادر کننده رای قطعی است و از لحاظ صلاحیت، برتری‌ای نسبت به هم ندارند.

 

وکیل کیفری متخصص در تهران

یک وکیل کیفری تخصصش در حوزه دعاوی کیفری است و همین که شاکی یا مشتکی عنه موضوع را برای وکیل کیفری مطرح می کند، ذهنش سریعا معطوف به بخش مشخصی از آن قانون می شود. حتی ممکن است افراد با برداشت اشتباهی که از جرم دارند، عنوان شکایت را به اشتباه انتخاب کنند که همین امر موجبات اطاله زمان دادرسی است و حتی ممکن است مسئولیت کیفری را برای شاکی به همراه داشته باشد.

یک وکیل کیفری با ویژگی ها و شرایطی که در ادامه به آن پرداخته خواهد شد، می تواند مسیر طرح شکایت را تا انتها برای شما ترسیم کند و بدانید که چه چیزی در انتظارتان است.

وکیل کیفری خوب و متخصص

کلاهبرداری و نقش وکیل کیفری

کلاهبرداری از جمله جرائمی است که هر کس در شرایط مال باختگی قرار گیرد، صریحا این اتهام در ذهنش متصور می شود که مالم رو بردن، کلاهبرداری ازم شده و از این دست مسائل، اما شاید پس از بررسی ماوقع و این که چه اتفاقی برای شاکی افتاده است، متوجه شویم که اصلا کلاهبرداری تحقق نیفتاده است بلکه خیانت در امانت است یا این که بزه انتقال مال غیر محقق گردیده که دانستن این می تواند در ادامه روند رسیدگی قضایی به ما کمک کند.

اولین گام پیش از طرح شکایت دانستن عنوان جرم است که یک وکیل کیفری حاذق و توانا مادامی که شما موضوع را برایش تشریح می کنید در ذهن خود در لا به لای قوانین به دنبال عنوان دقیق جرم می گردد.

 

خیانت در امانت و نقش وکیل کیفری

بزه خیانت در امانت نیز به مانند جرم کلاهبرداری باید ارکان آن احراز شود تا بتوانیم اسم آن را خیانت در امانت گذاریم. در واقع عنصر اولیه جرم خیانت در امانت، امانت سپاری مال یا شیء می باشد نه این که برای بهره مندی شخص، آن مال را به ایشان مطابق با قرارداد داده باشیم.

برای مثال پس از پایان قرارداد اجاره، موجر نمی تواند با استناد به انقضای مدت اجاره علیه مستاجر شکایت خیانت در امانت کند چون ماهیت عمل مستاجر حقوقی است، مگر اینکه مرتکب جرایم دیگری از جمله تخریب شود که موجر می تواند از آن بابت شکایت خود را پیگیری کند.

دومین رکن خیانت در امانت بازگرداندن مال است، یعنی امانت سپارنده برای مدتی آن را به امانت داده باشد بدون این که قصد تملیک داشته باشد و در نهایت پس از درخواست صاحب مال امین از برگرداندن آن سرباز زند یا این که حتی مال را عمدا تلف کرده باشد.

یک وکیل کیفری باید تمامی این ارکان را مورد به مورد در لا به لای صحبت های موکل پیدا کند تا ببیند آیا طرح شکایت خیانت در امانت توجیهی قانونی دارد یا نه.

 

جعل سند و نقش وکیل کیفری

جعل می تواند شامل:

  • اسکناس
  • سکه
  • اسناد رسمی
  • اسناد عادی
  • احکام محاکم
  • اوراق هویتی

و یا هر سندی که جعل آن موجبات مسئولیت کیفری جاعل را به همراه داشته باشد که شناسایی آن توسط یک وکیل کیفری مجرب انجام می شود.

تشریح اقسام جعل از حوصله بحث خارج است اما با بیان دو مثال شما را به اهمیت بودن یک وکیل متخصص کیفری آگاه می نمایم.

جعل سند و نقش وکیل کیفری کار

روابط نامشروع در جرایم جنسی و نقش وکیل کیفری

طبق ماده ۳۰۲ ق.آ.د.ک که مورد اشاره قرار گرفت داشتن وکیل در برخی موارد الزامی است. حال این موارد مثل سلب حیات ممکن است به دلیل جرایم جنسی باشند مثل زنا در حالتی یا لواط یا تجاوز و زنای به عنف (زور) که اینان دارای مجازات اعدام هستند.

در اینجا داشتن وکیل کیفری بیشتر احساس می شود زیرا این امور دارای جنبه هایی است که لازم می آید در دادگاه وکیل کیفری حضور یابد اگر به ناحق در مظان ارتکاب این جرائم قرار گرفته اید.

وکیل کیفری می تواند به شما کمک کند از این جهت که جرائم جنسی نیازمند احراز شدن تمام امر است و هر گونه شبهه ای آن را از بین می برد.

 

قصاص و اعدام و نقش وکیل کیفری

یکی از موارد دیگری که داشتن وکیل در آن به دلیل حساس بودنش الزامی است در بحث قصاص و اعدام است. در این زمینه اگر شکایت شما مرتبط با این مجازات ها است می توانید از وکیل کیفری بهره ببرید زیرا فارغ از اینکه قانون آن را الزامی اعلام کرده این موارد آن قدر حساس هستند که به صلاح است کسانی که معلومات در این زمینه ها ندارند وارد ماهیت موضوع نشوند.

یادآوری می کنیم که اعدام قابلیت عفو دارد برخلاف قصاص که حق الناس است و قابل عفو شدن نیست مگر با گذشت شاکی.

 

ویژگی های وکیل کیفری متخصص

اولین ویژگی یک وکیل کیفری متخصص، تفکیک دعاوی به کیفری و حقوقی است. یعنی، شاید موکل در نظر و فهم خود توقع طرح شکایت کیفری داشته باشد اما وکیل کیفری طرح شکایت کیفری را به مصلحت موکلش نداند چون ممکن است نتوانند اثبات کنند یا این که موجبات و ارکان تحقق یک جرم کیفری، در اتهام مورد درخواست موکلش یافت نکند که همین ابتدای کار مسیر طرح دعوا را تغییر می دهد.

یک وکیل کیفری حاذق می بایستی مسلط بر قوانین کیفری زیر باشد:

  • قانون مجازات اسلامی
  • قانون آیین دادرسی کیفری
  • قانون مبارزه با قاچاق کالا و ارز
  • قانون مبارزه
  • قانون مواد مخدر و…

البته این قوانینی که نامش آمد از جمله قوانین شاخص در دعاوی کیفری است اما یک وکیل کیفری متخصص جدای از دانستن و اشراف بر آن قوانین باید از سایر قوانین حقوقی مطلع باشد زیرا قوانین، ماهیت زنجیروار و متصل بهم دارند.

 

مشاوره با وکیل کیفری

ممکن است علیه شما و یا اینکه شما علیه کسی دیگر اقامه دعوای کیفری کنید، در اینجا قبل از هر چیز، مشاوره و مشورت گرفتن از وکیل کیفری بسیار توصیه می شود. مجموعه وکلای گروه سنا از گروه از وکلای با تجربه و متخصص در تمامی امور از جمله امور کیفری تشکیل شده است که می تواند به شما کمک کند. زیرا امور کیفری در دادسرا و دادگاه را یک وکیل کیفری کار بلد بهتر می تواند پیش ببرد.

یک دلیل دیگر هم که باید به آن توجه کرد این است ممکن است وکیل با اثبات یک امر یا یک قضیه بتواند مجازات فرد را بسیار کمتر از مجازات مورد انتظار قرار دهد زیرا در امور کیفری برای تحقق هر جرمی لازم است ارکانی فراهم شود و اگر آن ارکان فراهم نشود جرمی محقق نشده است.

در پایان لازم به ذکر است که بنیاد وکلای سنا با همکاری وکلای متخصص در امور کیفری و حقوقی سعی را بر این داشته که با تخصص گرایی در امر وکالت مشکلات حقوقی و کیفری مردم به شخص حاذق و مجرب این حوزه ارجاع داده شود و تا هر وکیل در حوزه ی تخصصی خود دفاع و فعالیت کند و از این طریق احقاق حق مردم نیز با سهولت بیشتری صورت پذیرد.

 

نتیجه گیری

وکیل کیفری وکیلی است که دارای تجربه و تحصیلات تخصصی در این زمینه است و به اصول کلی حقوق کیفری مسلط و واقف است و می تواند در امور کیفری با کمک شما پرونده کیفری را به سرانجام خوبی برساند.

 

سوالات متداول درباره وکیل کیفری

  • وکیل کیفری چه ویژگی باید داشته باشد؟

یک وکیل کیفری که تخصصی در امور کیفری وکالت می کند. بهتر است دارای تحصیلات تکمیلی باشد در آن زمینه که بتواند بهتر و بیشتر حقوق فرد را دنبال کند.

  • در چه جرم هایی داشتن وکیل الزامی است؟

به صورت گذرا اگر بخواهیم چند جرم را نام ببریم که البته مصادیق مجازات های آن در ماده ی ۳۰۲ و ۴۱۵ قانون آیین دادرسی کیفری به آن اشاره شده است عبارت اند از:

جرایم جنسی مثل زنا محصنه مثل لواط، تجاوز به عنف و قصاص و اعدام و تمام جرائم با داشتن حبس بالای ۱۰ سال یا درجه ۳ و چند مورد دیگر که اشاره به آن کردیم.

  • وکیل کیفری برای فردی که در زندان است چه فایده ای دارد؟

وکیل کیفری می تواند در این باره از نهاد های ارفاقی به سود مجرم استفاده کند و مثلا آزادی مشروط و دیگر نهاد هایی که حتی قبل از مجازات و اجرای آن می تواند به کمک مجرم بیاید.

صفحه اصلی