دعوای کیفری بر خلاف دعاوی خصوصی بین افراد از حساسیت بیشتری برخوردار است حتی قانون گذار نیز در مواردی به این امر تلویحاً یا صریحاً اشاره کرده است.
مانند آنجایی که اگر وکیل دو پرونده داشته باشد که یکی از این پرونده ها در دادگاه کیفری و یکی در دادگاه حقوقی عمومی باشد؛
وکیل باید به دادگاه کیفری برود زیرا که امور آن دادگاه مهم تر است.
از موارد دیگر که می توان به آن اشاره کرد این است که بر خلاف دعاوی ناشی از حقوق خصوصی بین افراد که در دادگاه هیچ الزامی به داشتن وکیل نیست در دعاوی کیفری در جاهایی قانون گذار وجود وکیل را الزامی دانسته است.
که در این زمینه که بعدا بیشتر توضیح خواهیم داد نیاز به وکیل کیفری خواهد بود.
دسترسی آسان به مطلب
مشاوره با وکیل کیفری
ممکن است علیه شما و یا اینکه شما علیه کسی دیگر اقامه دعوای کیفری کنید در اینجا قبل از هر چیز مشاوره و مشورت گفتن از وکیل کیفری بسیار توصیه می شود.
مجموعه وکلای گروه سنا از گروه از وکلای با تجربه و متخصص در تمامی امور از جمله امور کیفری تشکیل شده است که می تواند به شما کمک کند.
زیرا امور کیفری در دادسرا و دادگاه را یک وکیل کیفری کار بلد بهتر می تواند پیش ببرد.
یک دلیل دیگر هم که باید به آن توجه کرد این است ممکن است وکیل با اثبات یک امر یا یک قضیه بتواند مجازات فرد را بسیار کمتر از مجازات مورد انتظار قرار دهد زیرا در امور کیفری برای تحقق هر جرمی لازم است ارکانی فراهم شود و اگر آن ارکان فراهم نشود جرمی محقق نشده است.
برای مثال اگر شما چکی بی محل صادر کرده اید و فرد قصد شکایت کیفری کرده است وکیل کیفری می تواند با اثبات اینکه این چک، چک روز نمی باشد.
تعقیب کیفری شما را از بین ببرد.
فایده مشاوره از وکیل کیفری
باید توجه داشت بسیاری از جرایم اگرچه دارای مجازات برای مثال ۶ ماه یا ۳ ماه یا ۱ سال و بالاتر و.. هستند اما با توجه به قوانین جدید و رویه جزایی کشور اصل بر این است که فرد را حبس نکنند (اعمال مجازات جایگزین حبس).
یا اینکه مجازات نکنند مگر جرم وی کاملا احراز بشود.
باید در نظر داشت وکیل کیفری حتی اگر محکوم شدن شما قطعی و حتمی باشد در آزادی شما بسیار موثر خواهد بود زیرا بسیاری از این مجازات ها اجرا نمی شود و مشمول نهاد های ارفاقی خواهد گشت.
برای مثال اگر جرمی را مرتکب شده اید که چندین ماه حبس دارد می توانید از وکیل کیفری مشاوره و کمک بخواهید تا نهاد هایی ارفاقی مثل مجازات های جایگزین را و اگر حتی در حبس باشد فرد آزادی مشروط را برای وی پیگیری کند.
لذا وکیل کیفری لزوما برای اثبات جرم یا عدم اثبات جرم نخواهد بود.
وکیل کیفری می تواند با استفاده از تجربه خود اولا برای شما از نهاد های ارفاقی استفاده کند در صورت شایستگی و ثانیا بتواند از دادگاه در صورت لزوم و یا آوری مباحثی به دادگاه تخفیف جرم را بخواهد زیرا همانطور که می دانید تخفیف جرم طبق قانون جدید کاهش مجازات حبس تعزیری مجازات را به شدت کاهش می دهد و حتی ممکن است حبس شما را به جزای نقدی تبدیل کند که امر دشواری نخواهد بود.
مجموعه گروه وکلای سنا که متشکل از تعدادی وکیل کیفری نیز می باشد با تجربه فراوان و پرونده های فراوان می توانند کمک کار شما در شکایت کیفری از فردی یا اینکه دفاع از شکایت در مقابل شاکی باشند.
انتخاب وکیل کیفری مناسب
یک وکیل کیفری که تخصصا در امور کیفری وکالت می کند به نظر می رسد از ویژگی های مناسبی که باید برای او برشمرد، داشتن تحصیلات تکمیلی برای مثال در رشته حقوق جزا و جرم شناسی است.
زیرا با داشتن آن تسلط بهتری و جزئی تر به پرونده ها خواهد داشت.
علاوه بر این لازم است که به اصول کلی حقوق جزا مسلط باشد و با تفسیر اینگونه قوانین آشنایی جدی داشته باشد که در مواقع شک بتواند با استفاده از آن اصول کلی کمک کار پرونده باشد
ویژگی و ملاک دیگری که باید به آن اشاره کرد این است که وکیل کیفری مناسب وکیلی است که دارای سابقه وکالت در پرونده هایی باشد تا بتواند از این مورد و تجربه ها استفاده کند.
موارد الزامی بودن داشتن وکیل در امور کیفری
همانگونه که گفتیم وکیل در امور کیفری نقش بسیار مهمی دارد از آن جهت که مواد بسیاری در قانون آیین دادرسی کیفری نیز به این مهم مثل حق ملاقات با وکیل برای متهم، حق داشتن وکیل و حقوقی دیگر اشاره شده است.
بر همین مبنا که قانونگذار نخواسته است سنت اجباری نبودن وکیل را بشکند، در امور کیفری داشتن وکیل الزامی نیست اما در جاهایی دیگر قانون گذار نمی تواند این امر را قبول کند و به علت حساسیت امر جلسه را منوط به وجود و داشتن وکیل برای افراد کرده است.
این موارد که از قضا مهم ترین و حساس ترین موارد جزایی و کیفری به شمار می رود از این جهت داشتن وکیل در آن الزامی شده است که وکیل یا وکیل کیفری بهتر می تواند از حقوق طرفین دفاع کند زیرا در اینجا ها لازم است حتما کسانی باشند که به امور و اصطلاحات حقوقی و ریزه کاری های آن واقف و مسلط باشند مثل وکیل کیفری.
جرائمی که داشتن وکیل الزامی است عبارت اند از جرائمی که مجازات آن:
- سلب حیات.
- حبس ابد.
- یا به طور کلی جرائمی که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است حضور وکیل الزامی است.
ماده ۳۰۲ مجازات جرائمی را که در صلاحیت دادگاه کیفری یک است را برشمرده که در ذیل به آن ماده اشاره کرده ایم.
باید دقت کرد که در این صورت اگر فرد وکیل تعیین نکند؛ خود دادگاه با اختیار خودش وکیل تعیین خواهد کرد.
که اصطلاحا به آن وکیل تسخیری گفته می شود. این حساسیت تا جایی است که حضور وکیل را در مراحل تحقیقات مقدماتی در دادسرا ضروری می داند.
مجموعه گروه وکلای سنا با داشتن وکیل و وکلای کیفری متخصص می تواند در این زمینه کمک کار شما باشند.
ماده ۴۱۵ آیین دادرسی کیفری: در جرایمی که رسیدگی به آنها در صلاحیت دادگاه کیفری یک است یا جرایمی که مستلزم پرداخت دیه یا ارش بیش از خمس دیه کامل است و در جرائم تعزیری درجه شش و بالاتر، دادسرا و یا دادگاه اطفال و نوجوانان به ولی یا سرپرست قانونی متهم ابلاغ مینماید که برای او وکیل تعیین کند.
در صورت عدم تعیین وکیل یا عدم حضور وکیل بدون اعلام عذر موجه، در مرجع قضایی برای متهم وکیل تعیین میشود. در جرائم تعزیری درجه هفت و هشت، ولی یا سرپرست قانونی طفل یا نوجوان میتواند خود از وی دفاع و یا وکیل تعیین نماید. نوجوان نیز میتواند از خود دفاع کند.
ماده ۳۰۲ آیین دادرسی کیفری: به جرائم زیر در دادگاه کیفری یک رسیدگی میشود:
- الف – جرائم موجب مجازات سلب حیات.
- ب – جرائم موجب حبس ابد.
- پ – جرائم موجب مجازات قطع عضو یا جنایات عمدی علیه تمامیت جسمانی با میزان نصف دیه کامل یا بیش از آن.
- ت – جرائم موجب مجازات تعزیری درجه سه و بالاتر.
- ث – جرائم سیاسی و مطبوعاتی.
وکیل کیفری روابط نامشروع در جرایم جنسی
طبق ماده ۳۰۲ ق.آ.د.ک که مورد اشاره قرار گرفت داشتن وکیل در برخی موارد الزامی است حال این موارد مثل سلب حیات ممکن است به دلیل جرایم جنسی باشند مثل زنا در حالتی یا لواط یا تجاوز و زنای به عنف (زور) که اینان دارای مجازات اعدام هستند.
در اینجا داشتن وکیل کیفری بیشتر احساس می شود زیرا این امور دارای جنبه هایی است که لازم می آید در دادگاه وکیل کیفری حضور یابد اگر به ناحق در مظان ارتکاب این جرائم قرار گرفته اید.
وکیل کیفری می تواند به شما کمک کند از این جهت که جرائم جنسی نیازمند احراز شدن تمام امر است و هر گونه شبهه ای آن را از بین می برد.
وکیل کیفری در قصاص و اعدام
یکی از موارد دیگری که داشتن وکیل الزامی است به دلیل حساس بودن آن در بحث قصاص و اعدام است.
در این زمینه اگر شکایت شما مرتبط با این مجازات ها است می توانید از وکیل کیفری بهره ببرید زیرا فارغ از اینکه قانون آن را الزامی اعلام کرده این موارد آن قدر حساس هستند که به صلاح است کسانی که معلومات در این زمینه ها ندارند وارد ماهیت موضوع نشوند.
یادآوری می کنیم که اعدام قابلیت عفو دارد برخلاف قصاص که حق الناس است و قابل عفو شدن نیست.
مگر با گذشت شاکی.
نتیجه گیری
وکیل کیفری وکیلی است که دارای تجربه و تحصیلات تخصصی در این زمینه است و به اصول کلی حقوق کیفری مسلط و واقف است و می تواند در امور کیفری با کمک شما پرونده کیفری را به سرانجام خوبی برساند.
همانطور که گفتیم در پرونده های کیفری فرد لازم است که در جاهایی مثل موارد ماده ۳۰۲ قانون آیین دادرسی کیفری از وکیل استفاده کند.
به علت حساسیت امر لذا در این باره و در جنبه ها و پرونده های دیگر کیفری مجموعه گروه وکلای سنا را پیشنهاد می کنیم که دارای تعدادی وکیل کیفری متخصص هستند که برای پیگیری پرونده های شما تجربیات کافی و وافی دارند.
سوالات متداول
وکیل کیفری چه ویژگی باید داشته باشد؟
یک وکیل کیفری که تخصصی در امور کیفری وکالت می کند. بهتر است دارای تحصیلات تکمیلی باشد در آن زمینه که بتواند بهتر و بیشتر حقوق فرد را دنبال کند.
در چه جرم هایی داشتن وکیل الزامی است؟
به صورت گذرا اگر بخواهیم چند جرم را نام ببریم که البته مصادیق مجازات های آن در ماده ی ۳۰۲ و ۴۱۵ قانون آیین دادرسی کیفری به آن اشاره شده است عبارت اند از:
جرایم جنسی مثل زنا محصنه مثل لواط، تجاوز به عنف و قصاص و اعدام و تمام جرائم با داشتن حبس بالای ۱۰ سال یا درجه ۳ و چند مورد دیگر که اشاره به آن کردیم.
وکیل کیفری برای فردی که در زندان است چه فایده ای دارد؟
وکیل کیفری می تواند در این باره از نهاد های ارفاقی به سود مجرم استفاده کند و مثلا آزادی مشروط و دیگر نهاد هایی که حتی قبل از مجازات و اجرای آن می تواند به کمک مجرم بیاید.