مزاحمت ملکی چیست و چه شرایطی دارد؟

مزاحمت ملکی چیست

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

دعوای مزاحمت عبارت است از اینکه شخصی بدون آن که مال (غیر منقول) را از تصرف مالک خارج کند مزاحم تصرف وی نیز شده و مانع استفاده کامل مالک از مال خود می شود.

برای مثال فردی هر روزه خودرو شخصی خودش را روبروی درب پارکینگ همسایه پارک می کند‌ که چنین مسئله ای باعث می شود مالکین آن ساختمان در خصوص داخل شدن و خارج شدن از ساختمان با مشکل مواجه شوند.

و یا اشکال دیگر از مزاحمت های ملکی مثل ریختن مصالح ساختمانی در مقابل درب ورودی همسایه های دیگر که این مورد هم مثل قبلی سبب سلب آرامش و اخلال در استفاده از حق می شود.

در همین خصوص قانون تصریح کرده است که هیچکس نمی تواند برای تصرفات قانونی افراد در املاک و اموالشان مزاحمت و ممانعتی ایجاد کند که برای جلوگیری از وقوع چنین رفتاری از افراد جامعه قانون، آن را جرم دانسته و برای مرتکبان نیز مجازاتی تعیین کرده است.

دعاوی ملکی جزء دعاوی تخصصی می باشد قبل از اقدام از طریق شماره گیری ۰۲۱۸۸۱۴۰۸۰۸  با وکیل ملکی مشاوره نمایید.

شیوه طرح دعوای مزاحمت

طرح دعوای مزاحمت از حق در دادگاه حقوقیدعاوی سه گانه تصرف(دعوای رفع تصرف عدوانی، دعوای رفع مزاحمت یا ممانعت از حق) هم در دادگاه های حقوقی و هم در دادگاه های کیفری شهرستان (از این جهت که جرم انگاری شده است) قابل طرح و پیگیری است.

البته باید در نظر گرفت که طرح دعوی در دادگاه کیفری صرفا از سوی مالک پذیرفته خواهد شد که این امر (مالکیت ملک) باید اثبات شود که برای اثبات، داشتن سند مالکیت لازم است بر خلاف دادگاه های حقوقی که تنها با اثبات سبق تصرف متصرف قابلیت طرح دعوا در دادگاه را دارا می باشد.

و نیازی به اثبات مالکیت خواهان نمی باشد و دادگاه در این خصوص با استناد به این که مزاحمت، بدون رضایت مالک بوده و این اقدام غیر قانونی محسوب می شود، قاضی حکم به رفع مزاحمت خواهد کرد.

مزاحمت ملکی دعوای مربوط به مال غیرمنقول می باشد و دعاوی اموال غیر منقول اعم از دعوای مالکیت، مزاحمت، ممانعت از حق و تصرف عدوانی در دادگاهی اقامه می شود که مال غیرمنقول در آن حوزه واقع شده است، اگرچه خوانده در آن حوزه مقیم نباشد، که در این خصوص دادگاه معمولا در همان جلسه و یا در غیر این صورت ظرف یک هفته رای خویش را اعلام خواهد کرد .

که اگر رای صادره مبنی بر رفع مزاحمت ملکی باشد بلافاصله به دستور مرجع صادره کننده، توسط اجرای دادگاه یا ضابطین دادگستری اجرا خواهد شد و درخواست تجدیدنظر مانع اجرا نخواهد بود و مانع مزاحمت مزاحم خواهند شد.

طرح دعوای مزاحمت از حق در دادگاه حقوقی

مزاحمت در گذشته قابل پیگیری نیست

 باید در نظر داشت که اگر مزاحمتی در گذشته وجود داشته و دیگر وجود ندارد و یا در شرف وقوع است چنین مسئله ای دیگر از مصادیق دعوای مزاحمت نمی باشد چون مزاحمت باید مستمر و مداوم باشد و مزاحمتی که منقطع باشد و مزاحمت قطع بشود دیگر مزاحمت نیست.

شرط لازم و ضروری این است که تصرف (مزاحمت) فعلیت داشته باشد تا دادگاه حکم به رفع آن بدهد و آن چیزی که وجود ندارد و یا در گذشته وجود داشته دیگر قابلیت این را ندارد که حکم به رفع آن داده شود.

مجازات قانون برای مزاحمان ملکی

مجازات قانون برای مزاحمان ملکیمجازاتی که قانون برای مزاحمان ملکی در نظر گرفته است عبارت است از، یک ماه تا یک سال حبس و کسانی که پس از اجرای حکم مزاحمت مجددا به همان جرم محکوم شوند علاوه بر رفع تجاوز به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهند شد.

رسیدگی به این نوع جرایم فوق الذکر خارج از نوبت و عمل می آید و مقام قضایی با تنظیم صورت مجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد چنانچه تعداد متهمان سه نفر یا بیشتر باشد و دلایل قوی بر ارتکاب جرم موجود باشد، مطابق قانون، قرار بازداشت آن ها صادر خواهد شد.

برای شکایت از مزاحم ملکی بهترین کار در وهله اول این است که شاکی از نوع مزاحمت مزاحم عکس گرفته و با نیروی انتظامی تماس می گیرد.

و در نهایت پس از صورت مجلس شکایت شاکی به راحتی می تواند آن را در دادگاه ثابت کند و حکم رفع را به سادگی بگیرد.

مرجع صالح برای شکایت مزاحمت ملکی

ابتدا با شکایت کیفری برای صلح و سازش پرونده به شورای حل اختلاف ارجاع می شود و در صورت عدم سازش به دادسرا و بعد به دادگله کیفری دو ارجاع میشود.

مجازات قانون برای مزاحمان ملکی

نتیجه گیری

پس از خواندن نوشته متوجه می شویم که قانون گذار برای مزاحمت های ملکی که در جوار همسایگی ها رخ می دهد تنها به رفع تصرف بسنده نمی کند بلکه برای افرادی که دارای قصد و نیت هستند و به عمد مزاحم حقوق دیگران (به هر دلیلی) می شوند مجازات تعیین کرده است.

این مجازات عبارت است از یک ماه تا یک سال و افرادی که مجددا این جرم را تکرار می کنند مجازات سنگین تری در انتظارشان است که آن هم نیز عبارت است از شش ماه تا دو سال که این سنگینی مجازات ها سبب می شود.

تا افراد در رفتار روزمره خویش با همسایگان دقت عمل بیشتری به خرج داده و حقوق ایشان را زایل نکنند چرا که ممکن است با ایجاد همین مزاحمت های خرد و کوچک چه بسا سبب زیان های غیرقابل جبرانی شوند.

برای مثال پارک ماشین در برابر پارکینگ که اگر مریضی در خانه باشد و لازم باشد تا هرچه زودتر به بیمارستان رسانده شود و همان مهلتی که به دنبال صاحب خودرو هستیم چه بسا مریض از دست برود پس برای از بین بردن چنین احتمالاتی باید دقت بیشتری کنند.

سوالات متداول

مزاحمت ملکی چیست؟

جرم مزاحمت عبارت است از اینکه شخصی بدون آن که مال (غیر منقول) را از تصرف مالک خارج کند مزاحم تصرف وی نیز شده و مانع استفاده کامل مالک از مال خود می شود

مجازات فردی که مزاحمت ملکی ایجاد کرده چیست؟

مجازاتی که قانون برای مزاحمان ملکی در نظر گرفته است عبارت است از، یک ماه تا یک سال حبس و کسانی که پس از اجرای حکم مزاحمت مجددا به همان جرم محکوم شوند علاوه بر رفع تجاوز به حبس از شش ماه تا دو سال محکوم خواهند شد.

نحوه رسیدگی به این نوع جرایم چگونه است؟

رسیدگی به این نوع جرایم فوق الذکر خارج از نوبت و عمل می آید و مقام قضایی با تنظیم صورت مجلس دستور متوقف ماندن عملیات متجاوز را تا صدور حکم قطعی خواهد داد.

9 پاسخ

  1. سلام.
    درجوارمنزل مسکون ی ام فردی دراثر پی کنی موجب مزاحمتهایی برای اینجانب شده است.مزاحمتهایی مانند جمع شدن اب جو واب مزارع اطراف به صورت تمام وقت ونمناک بودن دیوار ساختمان .پرشدن فاضلاب.خطرنشست ساختمان وسایر اتفاقات مشابه‌ که
    اخبار جالبی برای ساختمان وبنده نخواهد بود.وفردخاطی از اادامه کار خودداری کرده ووضعیت بلاتکلیف رهاشده.لطفا راهنماییهای لازم جهت حل معضل اینجانب بفرمایید.
    متشکرم

    1. سلام: می توانید از دادگاه درخواست رفع مزاحمت طرح نماید.

  2. با درود وخسته نباشید،محمد حسین شریفی هستم از بندر انزلی،
    بیش از ۳۵ساله مغازه ای دارم که سرقفلی آن به عنوان تعمیرگاه یخچال و لوازم خانگی ثبت شده، و ملک مسکونی بالای مغازه ام وجود دارد در گذشته مالک ملک مغازه ام در آن ساکن بودند و هیچ مشکلی نداشتم تا اینکه مالک ملک مسکونی که همان مالک ملکیت مغازه ام هستند ملک مسکونی خود را به کسی که ۵ سال مستاجر همان ملک بودند میفروشند، اما کماکان مالک ملک مغازه ام مالک قبلی هستند،و خریدار ملک بالای مغازه ام از زمان خریدن ملک مزکور دائم از من بخاطر سروصدای مغازه ام شکایت میکند و به پلیس زنگ میزند و مانع کارم میشود،
    لطفا مرا راهنمایی کنید،
    سپاسگزارم

  3. سلام.همسایه ما پنجره های بیش از حد مجاز باز کرده و کامل مشرف به خانه های ما و مدت ۱سال تذکر و بنر جسباندن باز جمع نکردن.و در نهایت دیوار ساختمان ریخت روی ماشین بنده که در پارکینگ خودم بود و تخریب شد نصف ماشین.اول ۲۴واحد گفتن ما جبران خسارت میکنیمو…. من شکایت مبنی بر مزاحمت ملکی کردم و خسارت ماشین.اول ۴ماه حل اختلاف بعد ۶ماه دادسرا اخرش بازپرس گفته به ما مربوط نیست از اول حقوقی شکایت کن.در ضمن من مستاجرم.اما کل اپارتمان ما شاکی بودن.و امروز هم دادگاه حقوقی رد کرد گفته مالک باید باشه.همه اعضا ذر کلانتری و حل اختلاف و دادسرا اذعان کردن که مقصر هستن و باید دیوار و پنجره ها درست بشه.اما هیجکجا رای نمیدن.لطفا پاسخ بدید ممنون

    1. سلام: باید یک دادخواستی مبنی بر مطالبه خسارت از فرد همسایه تقدیم دادگاه کرده و یک دعوا نیز بابت مزاحمت نیز طرح کرده و درخواست رفع مزاحمت نمایید.

  4. سلام وقت بخیر
    در مجاورت ملک بنده به تازگی یک مطبخ افتتاح شده که بوی ناشی از پخت و پز آن دائما از طریق کولر و پنجره ها وارد ملک بنده شده. بارها نیز تذکرات لازم به ایشان داده شده اما همچنان هیچ تغییر محسوسی ایجاد نشده است. از طریق وزارت بهداشت نیز اقدام کرده و تذکرات به ایشان داده شده. میخواستم بدونم اگر شکایت کیفری کنم و مزاحمت ملکی ناشی از بوی نا مطبوع داشته باشم دادگاه رای به نفع می دهند یا خیر؟

    1. سلام: می توانید بابت مزاحمت از همسایه از طریق شورای حل اختلاف طرح دعوا و رفع مزاحمت نمایید.

  5. سلام .بنده از شخصی به علت تصرف کوچه در زمینهایی که در طرح هادی تعریف نشده به عنوان مسکونی و اضافه نمودن آن به ملکش شکایت کرده و درحال رسیدگی میباشد
    اما الان دختر آن فرد من را به دادگاه شکایت کرده به جرم مزاحمت ملکی .
    آیا دختر که مالک نیست مجاز به طرح چنین شکایتی هست ؟

مقالات دیگر

20 آوریل 2024

با ما در ارتباط باشید