پاسپورت یا گذرنامه یکی از مدارکی است که هر مسافری باید در سفرهای خارجی با خود همراه داشته باشد. همچنین یکی از مهم ترین شرایط اجازه ورود به کشورهای دیگر به هر دلیلی اعم از: سفر کاری، تفریحی، تحصیل و یا سفر زیارتی به همراه داشتن پاسپورت است.
پاسپورت مجوز خروج از کشور
پاسپورت مثل یک شناسنامه ی بین المللی برای هر فرد است که نشان دهنده ی تایید دولت کشور خود از هویت او و همچنین احراز هویت او در کشور مقصد می باشد. میتوان گفت پاسپورت، مجوز خروج فرد از کشور است و توسط کشوری که در آن متولد شده و زندگی میکنید صادر میگردد.
مطابق با ماده ۲ قانون گذرنامه:
«همه ی اتباع ایرانی برای خروج از کشور یا اقامت در خارج از کشور باید اقدام به اخذ پاسپورت کنند.»
این قانون برای کلیه کسانی که قصد خروج از کشور را دارند اجباری می باشد. به صورتی که با مراجعه به دفترخانه های اسناد رسمی و کسب اجازه محضری از همسرشان نسبت به باقی مراحل اخذ پاسپورت اقدام نمایند.
بعلاوه پاسپورت برای هر فردی به صورت مجزا صادر می گردد، ولی آن دسته از کسانی که زیر ۱۸ سال هستند نام و مشخصاتشان در گذرنامه ی والدین او به عنوان همراه ثبت می شود.
برای صدور پاسپورت باید مدارکی ارائه شود که هویت و تابعیت فرد را ثابت کند. گرفتن پاسپورت در هر کشوری مراحل خاص خود را دارد. در ادامه این مطلب به بررسی مراحل اخذ پاسپورت در ایران و همچنین مدارک لازم این امر میپردازیم.
تفاوت پاسپورت با ویزا
باید به این نکته توجه داشته باشید که پاسپورت با ویزا تفاوت دارد و به منظور ورود به همه کشورها می بایست پاسپورت خود را همراه داشته باشید، ولی جهت ورود به همه کشورها داشتن ویزا ضرورتی ندارد.
تفاوت اساسی ویزا با پاسپورت در این است که پاسپورت هر کشور قدرت و امتیاز خاص خود را دارد و شهروند هر کشوری میتوانند به نسبت قدرت پاسپورت کشور بدون داشتن ویزا به بعضی از کشورها وارد شود. بدین صورت است که دولت های کشورها باهم توافق می کنند که اجازه ورود مسافرانشان بدون انجام مراحل رسمی به کشورهای دو طرف قرارداد را بدهند.
بیشتر بخوانید: از کجا بدانیم که ممنوع الخروج هستیم
تفاوت دیگر آنها در تاریخ اعتبار آن ها است. بیشتر ویزاهای توریستی دارای ۳ماه اعتبار می باشند و مسافر بعد از انقضای ویزای خود دیگر اجازه ماندن در کشور مقصد را ندارد و در صورت ماندن جریمه میشود.
اما پاسپورت تقریبا ۵ سال اعتبار دارد. تفاوت مهم دیگر در این است که هر مسافر می تواند پاسپورت کشورهایی که در آن ها اقامت داشته و یا اجازه اقامت آنها را دارد را داشته باشد، ولی هر مسافر می تواند هزاران ویزا داشته باشد.
مدارک لازم جهت صدور پاسپورت
- عکس ۶ در ۴: اولین مرحله به منظور دریافت پاسپورت مراجعه به یک آتلیه جهت گرفتن عکس مناسب پاسپورت می باشد.
این موارد در عکس باید رعایت شوند:
- عکس پاسپورتی برای آقایون باید با زمینه سفید به همراه ریش و موی سر بدون مدل باشد.
- پیشانی و گوش ها باید به طور کامل در عکس مشخص باشد (بدون روتوش سنگین)
- عکس پاسپورت برای خانم ها می بایست با حجاب کامل و بدون زیور آلات و آرایش سنگین باشد. همچنین آن دسته از کسانی که جراحی های زیبایی انجام دادند و عکس جدیدشان با عکس کارت ملی و شناسنامه فرق اساسی داشته باشد؛ باید نسبت به دریافت گواهی پزشک جراحشان اقدام نمایند.
- عکس آقایان باید بدون کلاه، عینک، کراوات و زیورآلات باشد و روی پیراهن هیچ نوشته و نمادی نباشد.
- عدم استفاده از لباس سفید و رنگ سبز در لباس و لباس های یقه باز و یا کاپشنهای یقه بلند
- حجاب کامل در عکس دختران بالای ۵سال
- اصل شناسنامه و کارت ملی و یا تأییدیه ثبت احوال
- ارائه آخرین گذرنامه در صورت اعتبار
- ارائه گواهی اشتغال به تحصیل و یا دفترچه بیمه برای افراد زیر ۱۵ سال
- ارائه اصل و کپی کارت پایان خدمت هوشمند برای آقایان به جز آقایان بالای ۵۰ سال (کسانی که دوران سربازی خود را سپری نکرده باشند یا گواهی معافیت ندارند اجازه دریافت گذرنامه ندارند.)
- گرفتن اجازه محضری از پدر و یا قیم قانونی برای افراد زیر ۱۸ سال
- ارائه یک قطعه عکس از کودک زیر ۶ سال توسط والدین کودک به همراه حضور کودک در دفتر
- اصل گواهی فوت همسر یا اصل شناسنامه باطل شده همسر برای خانم هایی که همسرشان فوت کرده و ارائه اصل طلاق نامه توسط زنان مطلقه
- ارائه شناسنامه عکس دار توسط افراد بالای ۱۵ سال ضمن حضور در دفتر
- دریافت و تحویل نامه از محل تحصیل آقایان دانشجو و یا دانش آموز به سازمان وظیفه عمومی نمایند برای خروج از کشور
- کسب اجازه نامه رسمی همسر برای خانم ها
بیشتر بخوانید: خروج دختران مجرد و متاهل از کشور
مدارک لازم افراد نظامی برای اخذ پاسپورت
- دریافت و ارائه نامه موافقت از یگان مربوطه توسط نظامیانی که شاغل هستند.
- ارائه اصل و کپی کارت کانون بازنشستگان توسط بازنشستگان نظامی که ۵ سال تمام از بازنشستگی آنها نگذشته باشد.
- ارائه نامه از یگان مربوطه توسط بازنشستگان نظامی که ۵ سال تمام از بازنشستگی آنها نگذشته باشد.
مراحل اخذ پاسپورت در ایران
- مراجعه به دفتر خدمات الکترونیک انتظامی (پلیس+۱۰) به همراه مدارک هویتی و تهیه فرم و شناسه گذرنامه.
- پرداخت هزینه های لازم از طریق دستگاه کارتخوان (مبلغ پنج هزار تومان و صد هزار تومان) توجه داشته باشید که فقط باید در دستگاه کارتخوان دفتر پرداخت های لازم را انجام دهید و از طریق پرداخت اینترنتی و یا دستگاه عابر بانک امکان پذیر نمی باشد.
- انتظار برای پست شدن پاسپورت به نشانی که اعلام کرده اید پس از گذشت حدود ۱ هفته پس از درخواست. (ممکن است به دلیل مشکلاتی که در پیدا کردن آدرس و باقی چیزها پیش می آید بیشتر از یک هفته به طول بینجامد.)
در صورت گم کردن پاسپورت چه کنیم؟
در صورت فقدان گذرنامه و یا به منظور تغویض آن؛ اگر شهروند تهران باشید کافی است به اداره گذرنامه تهران واقع در خیابان مطهری، خیابان کوه نور مراجعه کنید. در صورتی که اعتبار گذرنامه شما به پایان رسیده و یا مفقود یا مخدوش شده است نیازی به اعلام فقدان ندارید و میتوانید مستقیماً به دفاتر مراجعه کنید.