موضوعی که امروزه بعد از طلاق علی الخصوص بین جوانان بسیار شایع شده است بحث مطالبه مهریه است.
شاید تا به حال این جمله را که مهریه ضامن خوشبختی نیست را زیاد شنیده باشید. می توان گفت این جمله تا حدی درست می باشد و بسیاری از ازدواج های صورت گرفته با مهریه های سنگین دوام چندانی نداشته است اما در بسیاری از روابط در نتیجه عدم پرداخت مهریه و توافق در پرداخت آن بین زوجین موجب بروز اختلاف و نهایت جدایی روابط شده است.
در این مطلب به مهریه و انواع آن تفاوت ها و شباهت ها خواهیم پرداخت.
مهریه چه چیزی باشد
مهریه مالی است که مرد در حین نکاح تعهد می کند که به خانم پرداخت کند. و هر چیزی که ارزش اقتصادی یا به عبارتی مالیت داشته باشد را می توان به عنوان مهریه قرار داد.
تعیین میزان مهریه کاملا با توافق طرفین است که ممکن بر اساس اعداد مذهبی و مناسبتی قرار داده شود یا وضعیت خانوادگی و معیشتی از قبیل اعتبار، ثروت، رتبه و جایگاه اجتماعی که خانم و خانواده اش دارد تعیین شود.
اما موضوعی که شاید مردم نسبت به آن آگاهی و اطلاعات کافی نداشته باشند مهریه عندالمطالبه و عندالاستطاعه است که بعضا به تفاوت ها و جزئیات آن واقف نیستند که لازم است بررسی بیشتری در این خصوص صورت گیرد.
عندالمطالبه و عندالاستطاعه بودن مهریه
مهریه عندالمطالبه شباهت زیادی به چک روز دارد (چک هایی که در همان لحظه که چک صادر می شود تاریخ همان روز در چک درج می شود) یعنی به محض ایجاد رابطه رابطه زوجیت و محرمیت مهریه متعلق به خانم می باشد و مرد مکلف به پرداخت آن است. و تنها در صورتی مرد می تواند از پرداخت آن خودداری کند که ثابت شود توانایی پرداخت آن را ندارد.
اما مهریه عندالاستطاعه همانطور که از نامش پیداست و بیان کننده استطاعت است، خانم در صورتی می تواند مهریه را از آقا مطالبه کند که مرد توانایی یا استطاعت پرداخت مهریه را داشته باشد.
و در این حالت این خانم است که می بایست اثبات کند مرد توانایی پرداخت مهریه را دارد و الزام مرد را به پرداخت مهریه از طریق دادگاه بخواهد.
بیشتر مطالعه کنید: مهریه های غیر متعارف
رابطه تمکین و مهریه
تمکین به این معنی است که خانم مکلف به تبعیت از آقا در موارد مشخص شده (خوشرویی، خوش اخلاقی، سکونت در منزل مشترک، برقراری رابطه جنسی و…) است اما قانون این حق را برای خانم قائل شده است که تا زمانی که مهریه به وی پرداخته نشده از ایفا وظایفی که در مقابل شوهر خود دارد خودداری کند یا به عبارتی مجاز به عدم تمکین می باشد و نفقه وی هم ساقط نمی شود.
اما این حکم فقط و فقط مختص مهریه عندالمطالبه است و اگر مهریه به صورت عندالاستطاعه تعیین شده باشد خانم این حق را نخواهد داشت تا از انجام تمکین خودداری کند تا مهریه به او پرداخت شود.
طریقه مطالبه مهریه
از آنجایی که مهریه در سند نکاحیه درج می شود و سند نکاح از جمله اسناد رسمی محسوب می شود زوجه برای دریافت مهریه خود حق انتخاب داشته و می تواند به طرق مختلف اقدام کند.
یکی از این راه ها مراجعه به دفترخانه ای که ازدواج در آن جا صورت گرفته است. البته ممکن است نشانی دفتر خانه عوض شده باشد و یا اصلا شما فراموش کرده باشید که دفتر ازدواج مورد نظر کجا بوده است و یا حتی سردفتر ازدواج فوت کرده باشد. در این موارد به کانون سردفتران ازدواج و طلاق یا اداره ثبت شهر مورد نظر برای پیدا کردن نشانی جدید دفترخانه می توان مراجعه کرد.
پس از مراجعه به دفترخانه به همراه عقدنامه و تکمیل درخواست اجرائیه، موضوع به اداره ثبت ارجاع می شود و پس از آن اجرائیه برای مرد نیز ارسال می شود.
سپس با مراجعه به اداره ثبت شهری که دفتر رسمی ازدواج در آنجا واقع شده می توان مرد را ممنوع الخروج کرد و اگر مالی داشته باشد درخواست توقیف آن شود.
لازم به ذکر است در صورتی اقدام از طریق اداره ثبت فایده خواهد داشت که مرد اموالی داشته باشد چرا که درصورتی که مالی نداشته باشد موضوع مسکوت خواهند ماند و ممنوع الخروجی مرد هم دردی را از خانم دوا نخواهد کرد.
طریقه دیگری مطالبه مهریه تنظیم دادخواست با عنوان مطالبه مهریه به طرفیت مرد به دادگاه خانواده است.
در صورتی مرد مدعی عدم توانایی در پرداخت باشد و این امر به نظر دادگاه خانواده ثابت شود مطابق قانون حمایت از خانواده، قانون مرد را مکلف به پرداخت مهریه تا سقف ۱۱۰سکه تمام به صورت اقساط می کند.
همچنین اگر خانم اثبات کند که مرد توانایی پرداخت مهریه را دارد یا مالی از مرد معرفی کند که تکافوی پرداخت تمام مهریه را بدهد، مرد مکلف به پرداخت تمام مهریه می باشد حتی اگر مهریه بیش از ۱۱۰سکه تمام باشد.
لازم به ذکر است چنانچه مهریه یک ملک یا زمین باشد که خارج از محل سکونت خانم باشد حتما می بایست برای مطالبه آن در دادگاهی که آن مال وجود دارد اقدام به طرح دعوا شود.
برای مطالعه بیشتر ودرک جامع تر و جزیی تر این موضوع می توانید به کتاب مطالبه مهریه در رویه دادگاه ها به قلم گروه پژوهشی از انتشارات چراغ دانش رجوع نمایید.
3 پاسخ
سلام من سنی هستم از گنبد کاووس بدر خانمم به دختر ش و به بقیه دختراش فشار اورده تا از شوهراش طلاق بگیرد تا نصف اموال شوهراش را بالا بکشد و دخترش همه نو کسافت کاری را انجام میدهد تا دامادهاش مجبور شوند طلاق دهند ایا در اهل سنت طلاق داده شود البته در سند ازدواج هیچ چیزی بابت مهریه یا چیز دیگه ای قید نشده است در این صورت نصف اموال شوهر را متواند از شوهر بگیرد
سلام .طلاق نسب و نکاح و غیره با توجه به قانون دین خودتان برخورد می شود و شرط تنصیف هم اگر در سند نکاح باشد اجرا می شود
سلام علیکم برادران گرامی با توجه به اینکه در زمان عقد نکاح زوجه عنوان عندالاستطاعه به جای عندالمطالبه پذیرفته باشد ، در صورتی می تواند مهریه را مطالبه نماید که ملائت و توانایی پرداخت زوج را در دادگاه خانواده با دلیل ،مدرک معتبر و سند به اثبات برساند که البته باید این اسناد ارائه شده توسط زوجه غیر از مستثنیات دِین باشد لذا اگر بتواند ثابت نماید زوج محکوم به پرداخت مهریه می گردد و باید الزاماً بپردازد ولی اگر زوجه نتواند استطاعت و توانایی مالی زوج را به اثبات برساند (به عنوان مثال زوجی که هیچ سندی به نامش نیست و پولی هم در بانک جهت توقیف ندارد و کارمند هم نباشد که بتواند زوجه یک چهارم آن را به نفع خودش مسدود نماید) در اینحال مطالبه مهریه معلق می ماند و زوجه هیچ گونه اقدامی جهت درخواست مهریه و اعمال فشار به زوج را نخواهد داشت البته این فرایند تا زمان استطاعت زوج به قوت خود باقی است مگر آنکه شرایط مالی جدیدی برای زوج پیش بیاید و مستطیع شود و الا اگر تا پایان عمرِزوج هم زوج مستطیع نشود امکان مطالبه مهریه برای زوجه به هیچ وجه وجود ندارد. ضمنا در مورد مهریه های عندالاستطاعه به شرط عدم استطاعت مالی زوج ، زوجه : حق حبس ندارد (موضوع ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی ملغی می شود)- زوج زندان نمی شود(حق جلب زوج را نخواهد داشت) – مهریه تقسیط نمی شود – زوج ممنوع الخروج نمی شود و خلاصه هر اهرم فشاری را که زوجه می توانست به واسطه مهریه های سنگین و نامعقول به زوج وارد آورد و پایه های زندگی مشترک را متزلزل و بلکه تخریب نماید از کار انداخت و بی اثر نمود. «والسّلام علیکم و رحمه الله برکاته»