شاید شما هم در هنگام رفت و آمد در سطح شهر به خصوص محلههای قدیمی شاهد ساختمانها و بناهایی هستید که سالها از ساخت آنها گذشته است و حالا بافتی فرسوده و کهنه دارد که ظاهری ناخوشایند به فضای شهر داده است و در بعضی مواقع در حال تخریب و یا ویرانی هستند و در طول سالهای زیاد دیگر کیفیت مناسب جهت زندگی و یا استفاده و تردد را ندارند و بعلاوه باعث مشکلات فراوانی برای ساکنین میشوند.
شهر تهران مناطقی دارد که از منظر بافت شهری جزو مناطق بافت فرسوده قرار میگیرند. در این مناطق خاص وام هایی به افراد تعلق میگیرد.
مثل وام نوسازی مسکن به افرادی که خانههای قدیمی دارند و همچنین وام بافت فرسوده به کسانی که که قصد خرید خانه جدید دارند.
وام نوسازی و ویژگی آن
از طریق دریافت وام نوسازی، اشخاص میتوانند قابل استفاده شدن بنای خود را بازیابی نمایند. مالک این نوع خانه ها به منظور تخریب یا بازسازی واحدهای مسکونی خود میتوانند از تسهیلات بانک مسکن که با شرایط خاص ارائه میشود، استفاده کنند.
طی سالهای اخیر با توجه به وجود تورم شدید مسکن و همچنین کاهش قدرت خرید مردم، درخواست خرید مسکن در مناطق فرسوده گسترش یافته است. به این دلیل که تسهیلات مسکن با شرایط نسبتا قابل قبولی به متقاضیان تعلق میگیرد و میانگین قیمت هر متر مربع خانه در این مناطق نسبت به متوسط کل شهر تهران ارزانتر می باشد.
بعلاوه با قرار دادن سند ملک خود به عنوان وثیقه در رهن بانک، امکان استفاده از مزایای وام بافت فرسوده تا اتمام نوسازی برای آنها نیز وجود دارد.
مهم ترین هدف دولت در اجرای این تسهیلات توانمندی اقشار آسیبپذیر و زمینه سازی جهت مشارکتهای اجتماعی آنها و همچنین افزایش اعتماد آنها به دولت می باشد. در ادامه این مطلب به بررسی شرایط دریافت وام فرسوده و مدارک لازم جهت اخذ وام میپردازیم.
ویژگی های بافت فرسوده
بافتهای فرسوده در واقع به محدودههای آسیبپذیر شهر میگویند. شناسایی این بافت های فرسوده طبق معیارهای خاصی انجام میپذیرد. مثل:
- ریزدانگی: مناطقی که بیشتر از ۵۰ درصد خانههای آن مساحتی کمتر از ۲۰۰ متر مربع داشته باشند یعنی فشردگی بافت و تجمع پلاکهای با مساحت کم در بنا وجود داشته باشد.
- ناپایداری: مناطقی که بیشتر از ۵۰ درصد خانههای آن ناپایدار هستند و سازه مقاوم و اصولی ندارند.
- نفوذناپذیری: مناطقی که بیشتر از ۵۰ درصد معابر آن عرض کمتر از ۶ متر داشته باشند. همچنین دسترسی مناسب وجود ندارد و معابر سواره کم است.
۶ منطقه در تهران جزو بافت فرسوده هستند: مناطق ۱۲، ۱۳، ۱۵، ۱۶، ۱۸ و ۱۹٫ مناطق ۱ و ۳ نیز که شامل محلههای دارآباد و فرحزاد هستند جزو مناطق فرسوده اما گرانقیمت به حساب میآیند.
به متقاضیان دریافت تسهیلات نوسازی بافت های فرسوده که تقاضای خود را ثبت کرده باشند بر اساس اعلام مدیرعامل شرکت بازآفرینی شهری ایران ۵۰ میلیون تومان وام با سود ۹ درصد و همچنین ۲۰ میلیون تومان وام با سود ۱۸ درصد داده می شود که مجموعاً ۷۰ میلیون تومان است.
انواع بافتهای فرسوده
سه نوع دستهبندی در رابطه با بافتهای فرسوده قرار گرفته میشود:
- بافتهایی که در محدودهی میراث فرهنگی قرار گرفته اند.
- بافتهایی که در محدودهی اصلی شهر قرار گرفته اند.
- بافتهایی که در حاشیه شهرها قرارگرفته اند و در برخی موارد سکونت گاههای غیر رسمی هم شامل میشوند.
شرایط دریافت وام بافت فرسوده
- متقاضی نباید چک برگشتی و یا بدهی سررسید شده در سیستم بانکی داشته باشد
- لزوم استعلام از سامانه سپاد در خصوص وضعیت نظام وظیفه
- مهلت ارائه معرفینامه به بانک برای بهره مندی از تسهیلات، از تاریخ صدور معرفینامه حداکثر ۴۵روز کاری
- انعقاد قرارداد به شرط کسب حداقل ۲۰% پیشرفت فیزیکی توسط شریک
- امکان تقسیط و واگذاری بیش از یک واحد از واحدهای مورد مشارکت از محل منابع داخلی بانک بنام سازنده و یا همسر و فرزندان او و خریداران واحدها در حالت انفرادی و زوجین مشروط به احراز توانایی مالی نامبردگان در بازپرداخت اقساط
- حداکثر سقف تسهیلات پرداختی بر اساس گزارش ارزیاب بانک و با رعایت سقف مقرر ۸۰ درصد ارزش برآورد هزینه کل اجرای طرح
- امکان پرداخت تسهیلات با کسب رسوب حساب جاری یک ساله به میزان ۱۵ درصد کل تسهیلات پرداختی
- واقع بودن بنا در محدوده بافت فرسوده
- برای هر واحد مسکونی فقط یک فقره تسهیلات اعطا میگردد
- وام با سود ۶% برای افرادی که برای بار اول قصد خرید خانه در مناطق بافت فرسوده را دارند
- تسهیلات نوسازی بافت فرسوده در قالب مشارکت مدنی پرداخت میشود و به صورت اقساطی پس گرفته می شود. ولی برای بازپرداخت تسهیلات ودیعه مسکن به صورت یکجا دریافت میگردد
- فقط مالکانی که بنای آنها در محدوده فرسوده قرار دارد میتوانند برای دریافت وام بافت فرسوده اقدام کنند
- در صورتی که فردی مسکن اولی نباشد ولی قصد خرید خانه در این مناطق را دارد تسهیلاتی با نرخ سود ۸ درصد دریافت میکند
سقف تسهیلات
سقف پیش بینی شده برای این تسهیلات در سال ۹۹ برای شهر تهران و مراکز استان ها و شهرهای بالای ۲۰۰ هزار نفر جمعیت و سایر شهرها براساس سطح حرفه ای سازنده ها به سه گروه تقسیم بندی میشود:
- سازندگان غیرحرفه ای: سقف این تسهیلات برای سازندگان غیر حرفه ای در اوایل امسال در تهران ۲۰۰ میلیون تومان و در مراکز استان ها و شهرهای با جمعیت بیشتر از ۲۰۰ هزار نفر ۱۷۰ میلیون تومان است.
همچنین در باقی شهرها مقدار این تسهیلات ۶۰ میلیون تومان پیش بینی شده است. این تسهیلات به صورت ترکیبی برای سازندگان قابل دسترس می باشد. به این معنی که تسهیلات بدون نیاز به سپرده گذاری و همچنین خرید اوراق گواهی حق تقدم وجود دارد. - سازندگان حرفه ای و توسعه گران دارای پروانه انبوه سازی: سقف این تسهیلات برای سازندگان بافت فرسوده شهر تهران ۲۰۰ میلیون تومان است و برای سازندگان مراکز استان ها و شهرهای با جمعیت بیشتر از ۲۰۰ هزار نفر ۱۷۰ میلیون تومان می باشد. همچنین برای باقی شهرها به ۱۴۰ میلیون تومان در سال ۹۹ یافته است.
- سازندگان حرفه ای و توسعه گرانی که از تکنولوژی های نوین در پروژه ها بهره می برند: سقف تسهیلات ساخت برای این گروه از سازندگان در بافت فرسوده پایتخت ۲۵۰ میلیون تومان است و در مراکز استانها و شهرهای بیشتر از ۲۰۰ هزار نفر ۲۲۰ میلیون تومان است. همچنین در سایر شهرها ۱۸۰ میلیون تومان می باشد.
انواع تسهیلات در بافتهای فرسوده
- تسهیلات بهسازی: این نوع تسهیلات معمولا در مناطقی انجام میپذیرد که ایجاد تغییرات در آنها مستلزم دریافت مجوز از سازمان میراث فرهنگی باشد. از موارد شمول این نوع از تسهیلات استحکام بخشی و تعمیرات است.
- تسهیلات نوسازی: در این نوع تسهیلات محدوده مداخلات در ساختمان بیشتر است و فرآیند نوسازی انعطاف بیشتری برای حفظ بافت قدیمی وجود ندارد
- تسهیلات بازسازی: در این نوع تسهیلات فرآیند بازسازی هیچ الزامی به حفظ بافت و میراث گذشته وجود ندارد و انجام آن میتواند از طریق تخریب، پاکسازی و دوباره سازی ملک انجام شود و هیچ محدودیتی ندارد
مدارک مورد نیاز برای دریافت تسهیلات نوسازی مسکن در بافت فرسوده
- مدارک شناسایی مالک یا مالکین متقاضی دریافت وام مثل شناسنامه و کارت ملی
- معرفینامه از جانب سازمانهای ذی ربط
- سند و بنچاق قطعی مالکیت متقاضی وام بافت فرسوده
- پروانۀ ساختمانی ملک مورد نظر
- نقشههای معماری بنا
- ارائه وکالت نامه از جانب مالک در صورت تعدد مالکین
ثبت نام اینترنتی دریافت وام بافت فرسوده
جهت راحتی و آسانی مراحل درخواست تا دریافت وام نوسازی مسکن سامانه الکترونیکی به منظور ثبتنام تسهیلات بهسازی و نوسازی مسکن و بافتهای فرسوده و ناکارآمد شهری ایجاد شده است.
آدرس این سامانه الکترونیکی www.facility.udrc.ir است که متقاضیان میتوانند با انجام مراحل خواسته شده و با ارائه مدارک موردنیاز به صورت اسکن نسبت به تشکیل پرونده در این سامانه اقدامات لازم را انجام دهند.
مدارکی مثل:
- ارائه نقشه ۲۰۰۰/۱ موقعیت ملک در بافت فرسوده
- پروانه ساختمانی به صورت پشت و رو
- آپلود صفحه اول و دوم سند تک برگی و یا صفحه اول و آخرین صفحه انتقالات سند دفترچهای
- تمام صفحات شناسنامه و اسکن پشت و روی کارت ملی مالک / مالکین یا وکیل قانونی آنها
- کلیه صفحات شناسنامه و اسکن پشت و روی کارت ملی همسر (در صورت احراز شرایط زوج های جوان)
- ارائه قیم نامه (در صورت احراز شرایط زن سرپرست خانوار)
- اسکن اساسنامه (در صورت احراز شرایط تعاونی یا صندوق)
- ارائه اسکن گواهینامه در صورت احراز شرایط توسعه گر (انبوهساز)
- آپلود اسناد تجمیع املاک در صورت احراز شرایط تجمیع
- آپلود عکس گرفته شده از پروژه برای شناسایی مرحله اجرایی پروژه
تمامی مدارک و اسکن ها می بایست از نوع عکس و یکی از فرمتهای jpg (jpeg)، png و یا gif باشد. همچنین عکس ها و فایل ها باید حداکثر دارای حجم یک مگابایت باشد.
نکات قابل توجه هنگام ثبت نام اینترنتی
- برای هر پروژه ساختمانی ارائه پروانه ساختمانی جدا الزامی می باشد.
- در ثبت پروژه ساختمانی برای دریافت وام نوسازی هیچ نوع محدودیتی وجود ندارد. به این منظور که شما میتوانید با ارائه پروانه ساختمانی برای هر تعداد ساختمانی که تمایل دارید ثبت نام کنید.
- بعد از پایان ثبت نام پروژه، کد رهگیری به شما ارسال میشود برای پیگیری پروژه
- هر پروژه دارای یک کد رهگیری مخصوص است.
- در بعضی موارد چند ملک در محدوده بافت فرسوده قرار میگیرند که به این صورت است که واحدهای مجاور هم در پروژه به ثبت میرسند و مورد بازسازی قرار میگیرند.
یک پاسخ
سلام ۳سال دنبال پروانه وام فرسوده هستم خونه خشت وگلی است داره خراب میشه مسولین فکری بردارن که اگه غیرقانونی اقدام کنم کسی امد ازشهرداری پاهاشونو قلم میکنم