زمانی که برای شما مشکلی پیش می آید یا به هر دلیل از لحاظ مالی یا شخصی با فرد دیگری به مشکلی بر می خورید چه تصمیمی می گیرید؟ به تنهایی مشکل را حل کنید؟ یا اقدام قانونی کنید؟ قطعا بهترین راه برای حل مشکلاتتان این است که به صورت قانونی و مسالمت آمیز حل شود تا اینکه با اقدامات شخصی کار را برای خود و طرف مقابل پیچیده تر کنید.
همچنین گاهی اقدامات و انتقام های شخصی شما علیه شخص مقابل، جرم تلقی می شود و شما را مقصر ماجرا کند. اما گام اول برای حل مسائل قانونی چیست؟ اولین اقدام برای اینکه در دادگاه یا دادسرای به پرونده شما رسیدگی شود طرح دعوا و تشکیل پرونده است.
شما به عنوان یک شهروند لازم است که از این فرایند قانونی آگاهی داشته باشید تا بتوانید کارهای اولیه برای طرح دعوا را انجام دهید. در ادامه ما قصد داریم شما را با پرونده های قضایی و تفاوت آن آشنا کنیم.
پرونده قضایی چیست؟
زمانی که شما به سبب مشکلی شکایت می کنید، پرونده ای در آن مرجع قانونی تشکیل می شود. این پرونده پرونده ای است که در دادسرا یا دادگاه، با توجه به مدارکی که شما ارسال می کنید، تشکیل می شود و شماره ای را دریافت می کند.
دعوای قضایی یا اقامه دعوا هم به عملی گفته می شود که شما به عنوان یک شهروند بابت مشکلی که برای شما پیش آمده است، به عنوان خواهان یا شاکی، در خواست رسیدگی به آن را دارید تا در خصوص خسارت و ضرری که بر اثر دعوا به شما وارد شده است، دادگاه بررسی و رای صادر کند. در این دعوا طرف مقابل شما خوانده یا متهم نام دارد.
پرونده های قضایی یا حقوقی هستند یا کیفری که بسته به نوع آن در مراجع متفاوتی پرونده تشکیل می شود.
ضرورت استفاده از وکیل در طرح دعوا
یکی از اصلی ترین چالش های شما در دعاوی، زمانی آغاز می شود که می خواهید طرح دعوا کنید اما نمی دانید پرونده ی شما حقوقی است یا کیفری و یا شاید هر دو جنبه را داشته باشد.
تشخیص این که پرونده ی شما چه جنبه ای دارد از طریق دریافت مشاوره با وکلا مشخص می شود. پس از اینکه متوجه شدید پرونده دارای چه جنبه ای است می توانید به وکلای متخصص در همان حوزه مراجعه کنید. چون شما برای موفقیت در یک پرونده و دریافت بهترین نتیجه به یک وکیل با تجربه و متخصص نیاز دارید.
گروه وکلای سنا با همکاری وکلای متخصص می تواند شما را در این زمینه راهنمایی نماید و یک وکیل متخصص با توجه به مشکلی که دارید به شما معرفی نماید.
پرونده حقوقی چیست؟
پرونده های حقوقی معمولا ناشی از تعهدات و قرارداد ها است. یعنی شما در پرونده ی حقوقی در پی انجام تعهدات مالی و غیر مالی هستید که بر سر آن با طرف معامله توافق کرده اید. یا مثلا دعاوی مربوط به چک، الزام به تنظیم سند، مسائل مربوط به امور خانوادگی، نکاح، طلاق، حضانت فرزند، ارث و … همه جز دعاوی حقوقی هستند.
بعد از ارسال دادخواست، پرونده در دادگاه صالح بررسی می شود و رای صادر خواهد شد. لازم به ذکر است تنوع زیادی در پرونده های حقوقی وجود دارد مثل رهن، اجاره، عقود، مطالبه سرقفلی و گرفتن حق کسب و پیشه. اما شما از همه ی این دعاوی آگاهی ندارید و به همین دلیل است که توصیه می شود حتما با یک وکیل آگاه به رویه مشورت نمایید.
از طرف دیگر، دانستن این نکته مهم است که در دعاوی حقوقی طرف مقابل جرمی مرتکب نشده و برای او در دادگاه حقوقی مجازاتی تعیین نخواهد شد. بلکه دادگاه او را الزام می کند تا تعهدات خود انجام دهد.
البته اگرچه در صورت عدم انجام تعهدات خود، بر اساس قانون نحوه اجرای محکومیت های مالی ممکن است به حبس محکوم شود، اما آنچه مشخص است این است که دعاوی حقوقی ماهیتا حبس و مجازات ندارد.
پرونده ی کیفری چیست؟
پرونده های کیفری برای زمانی است که شخصی جرمی مرتکب شده است و شما به عنوان زیان دیده از او شکایت می کنید. سپس در دادسرا پرونده ای تشکیل می شود و تحقیقات در این خصوص آغاز می شود.
سپس بعد از این که مقام قضایی تشخیص دهد جرمی واقع شده است؛ کیفر خواست صادر کرده و پرونده برای رسیدگی و صدور رای به دادگاه صالح ارسال می شود.
پس از رسیدگی زمانی که جرم شخص مشخص شود و اثبات شود، دادگاه برای او مجازات تعیین می کند. مجازات ها بسته به جرایمی که فرد مرتکب می شود متفاوت هستند؛ مثل حبس، جزای نقدی، شلاق، اعدام یا قصاص.
گاهی پرونده های کیفری ناشی از تخلفاتی است که در رابطه با موضوعات حقوقی اتفاق می افتد. مثلا تصور کنید همسر شما نفقه را پرداخت نمی کند، در این صورت شما می توانید به جرم ترک انفاق از او شکایت کنید. زیرا ترک انفاق طبق قانون مجازات اسلامی، جرم است و این جرم ناشی از یک رابطه ی حقوقی یعنی نکاح پیش می آید.
به صورت کلی موضوعاتی که نیازمند شکایت و تشکیل پرونده کیفری هستند عبارتند از: سرقت، کلاهبرداری، خیانت در امانت، تجاوز به عنف، توهین و افترا، ضرب و شتم و …که در قانون این موارد جرم بوده و برایش مجازات تعیین شده است.
مدت زمان رسیدگی به پرونده های قضایی
به طور کلی رسیدگی به پرونده های قضایی مدت زمان مشخصی ندارد زیرا مدت زمان رسیدگی به پرونده به عوامل متعددی بستگی دارد، مانند پیچیدگی پرونده، اینکه پرونده وکیل دارد یا خیر، نوع دعوا و مواردی از این قبیل.
بنابراین اصلا نمی تواند زمان دقیقی برای رسیدگی به پرونده های قضایی مشخص کرد و ممکن است روند رسیدگی به دعاوی ماه ها یا سال ها طول بکشد. اما بی شک برخی عوامل به بالا رفتن سرعت دعاوی کمک می کند و تاثیرگذار هستند.
یکی از دلایل اصلی طولانی شدن پرونده ها این است که مردم از وکیل برای دعاوی خود استفاده نمی کنند و به سبب عدم آگاهی کافی از فرایند دعاوی، زمان بسیاری تلف می شود زیرا شما به عنوان یک فرد عادی به طور طبیعی به روند رسیدگی و اعتراضات به رای آشنایی ندارید و مدتی صرف پرس و جو یا آزمون و خطا میشود.
اما یک وکیل به بدون اینکه آزمون و خطایی انجام دهد با توجه به تجربه و مهارتی که دارد، بدون اتلاف وقت پرونده را پیش می برد. بنابراین شما برای اینکه رونده رسیدگی به دعاوی شما بدون وقت تلف کردن باشد، به وکیل نیاز دارید.
مشاوره با وکلای وکیل تاپ
گروه وکلای سنا با وجود وکلای متخصص و با تجربه کار را برای شما آسان تر خواهد کرد تا بدون دغدغه بتوانید دعاوی حقوقی و کیفری خود را در دادگاه ها مطرح کنید.
شما برای دریافت مشاوره با وکلای ما می توانید با شماره ۰۲۱۸۸۱۴۰۸۰۸ تماس بگیرید یا به صورت حضوری از وکیل مشاوره بگیرید.
نتیجه گیری
برای اینکه شما بتوانید در خصوص اتفاقی اقدام به شکایت و طرح دعوا نمایید لازم است که از کیفری یا حقوقی بودن آن پرونده آگاه شوید. پرونده های حقوقی اغلب مربوط به قرار دادها و تعهدات هستند.
به طور کلی دعاوی مربوط به الزام به تنظیم سند رسمی، اثبات زوجیت، طلاق، حضانت، الزام به فک رهن، وصیّت، بیع و… دعاوی حقوق محسوب می شوند.
در دعاوی حقوقی مجازات وجود ندارد زیرا جرمی ارتکاب نیافته است. بر عکس در پرونده های کیفری جرمی اتفاق افتاده است و فردی که شکایت می کند شاکی و کسی که به دادگاه به عنوان طرف مقابل خوانده می شود متهم نام دارد.
در پرونده های کیفری تحقیقات مقدماتی در دادسرا اتفاق می افتد و سپس در صورت تشخیص مجرمیت، پرونده برای رسیدگی و صدور رای به دادگاه صالح ارسال می شود. پرونده ی کیفری عبارتند از: سرقت، کلاهبرداری، تجاوز به عنف، قتل، توهین، جعل، افترا و ضرب و شتم و جرایم رایانه و ….
سوالات متداول
آیا ممکن است پرونده ای دارای هر دو جنبه حقوقی و کیفری شود؟
بله این امکان وجود دارد که یک پرونده دارای دو بعد باشد و برای نحوه عملکرد این نوع پرونده می توانید با وکلای ما مشاوره نمایید.
برای ارسال دادخواست و پیگیری پرونده چه راهی وجود دارد؟
شما می توانید در سامانه ثنا ثبت نام کرده و از این طریق اقدامات مربوط به پیگیری پرونده را از این طریق انجام دهید.
جهت پیگیری پرونده از سامانه ثنا می توان با کدملی اقدام کرد؟
پس از ورود به سامانه ثنا با وارد کردن کدملی و رمز عبور، می توانید از جزئیات مربوط به پرونده خود آکاه شوید.