آیا میتوان از روحانیون شکایت کرد؛ نحوه شکایت از روحانیون

شکایت از روحانیون

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

روحانیت در جامعهٔ ایرانی اسلامی از گذشته تاکنون دارای شان و جایگاه غیرقابل انکار و مهمی در فرهنگ ایران داشته است و علت این موضوع ریشه در فرهنگ و دین ما دارد و یعنی اینکه جایگاه و لباس روحانی را مردم به عنوان لباس پیامبر اسلام می‌دانند و یک فرد روحانی در جمهوری اسلامی ایران به عنوان یک الگو در نظر گرفته می‌شود.

در نتیجه به دلیل اهمیت جایگاه روحانیت و توجه زیادی که نسبت به آن صورت می‌گیرد ممکن است برخی از اشخاص فرصت طلب قصد ضربه زدن و آسیب وارد کردن به این جایگاه را داشته باشند و باید با ایشان نسبت به سایر مرتکبین سخت گیری بیشتری نمایند.

به همین دلیل اهمیت دارد تا ساختار و نهادی مستقل از نهادهای دیگر به پرونده‌ های حقوقی مربوط به روحانیون رسیدگی نماید تا از سو استفاده جلوگیری شده و پرونده‌های مربوط به روحانیون با دقت و عدالت بیشتری رسیدگی شود.

به همین منظور نهادی با عنوان دادگاه و دادسرای ویژه روحانیت در سال ۱۳۵۹ به دستور امام خمینی (ره) تأسیس شد. در ابتدا دادگاه ویژه روحانیت زیر نظر دادگاه انقلاب بود اما در سال ۱۳۶۰ مستقلاً در قم به فعالیت پرداخت. این دادگاه به دلیل تعداد بالای پرونده‌ها و کمبود کارمند و قاضی در سال ۱۳۶۴ منحل شد.

در ادامه به دلیل اینکه وجود این دادگاه ضرورت داشت، مجدداً در سال ۱۳۶۴ تأسیس و آیین نامه‌ای در سال ۱۳۶۹ تصویب شد که مقررات مربوط به روحانیون و نحوهٔ رسیدگی به پرونده‌های آن ها در آن وجود داشت.

با توجه به مطالب فوق و اهمیت این موضوع در این مطلب قصد داریم تا به مطالبی از جمله تعریف فرد روحانی، صلاحیت دادگاه ویژه روحانیت، نحوه شکایت از یک روحانی، آدرس دادسرای ویژه روحانیت در تهران، انتخاب وکیل در دادگاه ویژه روحانیت و یک نمونه شکواییه از یک فرد روحانی با موضوع توهین یا درگیری می‌پردازیم.شکایت از روحانیون

در قانون به چه شخصی روحانی می گویند؟

بر اساس آیین نامه دادگاه ویژه روحانیت، اگر کسی لباس روحانیت بپوشد و یا اینکه طلبه بوده و مشغول به تحصیل در حوزه علمیه باشد و یا اینکه هر کاری انجام دهد که از نظر مردم روحانی شناخته شود، روحانی در نظر گرفته می‌شود.

دادگاه ویژه روحانیت به چه پرونده‌هایی می‌تواند رسیدگی کند؟

بر اساس ماده سیزده آیین نامه دادگاه ویژه روحانیت، پرونده‌های مربوط به جرم‌هایی که روحانیون انجام می‌دهند مانند توهین، درگیری، سرقت یا کلاهبرداری، کارهای خلافشان که آنها انجام دهند مانند پوشیدن لباس نامناسب یا خالکوبی یا خوانندگی را رسیدگی می‌نماید.

همچنین این دادگاه فقط به جرائم و موضوعات کیفری مربوط به روحانیون رسیدگی می‌نماید و پرونده‌های مربوط به دعاوی حقوقی مانند مطالبه پول یا مبلغ چک یا مالکیت مال همانند افراد عادی در دادگاه عمومی حقوقی هر شهرستان رسیدگی می‌شود.

علاوه بر این تمامی دعاوی خانواده مانند طلاق و حضانت و غیره مربوط به روحانی‌ها در دادگاه خانواده رسیدگی می‌شود اما پرونده‌های کیفری مربوط به مسائل خانواده مانند عدم پرداخت نفقه توسط روحانی نیز در دادگاه ویژه روحانیت رسیدگی می‌شود.

نکتهٔ مهم دیگر این است که اگر در یک پرونده شریک یا معاون یا هر شخص مرتبط با پرونده روحانی باشد، پرونده به دادگاه ویژه روحانیت ارسال می‌شود و به اتهامات همگی در این دادگاه رسیدگی می‌شود حتی اگر کودک یا فرد نظامی باشند.

برای شکایت از روحانی باید به کجا مراجعه کنم؟

اگر قصد دارید از یک فرد روحانی شکایت کنید باید به مراکز دادسرا و دادگاه ویژه روحانیت در شهرهای تهران، قم، مشهد، اصفهان، شیراز، تبریز، ساری، اهواز، کرمان و همدان مراجعه کنید و سپس شکایت خود را طرح کنید.

پس از اینکه شکایت مطرح کردید پرونده توسط دادستان ویژه روحانیت به یک شعبه دادیاری از دادسرای ویژه روحانیت ارجاع می‌شود. پس از رسیدگی اگر روحانی مجرم شناخته شود پرونده وی از صدور کیفرخواست به دادگاه ویژه ارسال شده و در نهایت حکم صادر می‌شود. در این حالت دادگاه ممکن است حکم به خلع لباس روحانیت نیز صادر کند.

حتماً توجه داشته باشید که رأی‌های صادره توسط دادگاه ویژه روحانیت قابل اعتراض و تجدید نظر است و دادگاه تجدیدنظر ویژه روحانیت فقط در تهران وجود دارد.شکایت از روحانیون

آدرس دادسرای ویژه روحانیت در تهران کجاست؟

اگر قصد شکایت از یک روحانی را در تهران دارید باید به آدرس دادسرای ویژه روحانیت تهران در خیابان ولیعصر – سه راه زعفرانیه – خیابان مقدس اردبیلی – جنب فرمانداری شمیرانات مراجعه کنید.

چه فردی را می‌توان به عنوان وکیل در دادگاه ویژه روحانیت انتخاب کرد؟

مجمع تشخیص مصلحت نظام قانونی را تصویب کرده است که در دادگاه ویژه روحانیت متهم می‌تواند فقط از بین روحانیونی که به عنوان وکیل در دادگاه ویژه روحانیت اجازه وکالت دارند انتخاب کند اما شاکی می‌تواند هر وکیل پایه یک دادگستری را انتخاب کند.

نمونه شکواییه از روحانی

ریاست محترم دادسرای ویژه روحانیت شهرستان……

با سلام

احتراماً اینجانب………… فرزند…………. مقیم………….. از آقای……. که روحانی می‌باشد تحت عنوان……………. (، فحاشی، آسیب بدنی عمدی……….) شکایت دارم. نامبرده در تاریخ …………. در خیابان………….. در حضور……………….. نفربه نامهای…………………………… به نشانی……………………………….. نسبت به من فحاشی کرد/با من درگیر شد. از این رو تقاضای تعقیب کیفری و مجازات ایشان را دارم.

6 پاسخ

  1. سلام علیکم.
    سوالی داشتم
    اگر موضوع دعاوی طلاق از طرف روحانی باشد که بدون اجازه و با اثبات عدم پرداخت نفقه و اثبات عسروحرج برای زوجه باشد، و زوج حاضر به طلاق تا ابد نباشد، این مسئله در دادگاه روحانیت پیگیری شود یا دادگاه خانواده؟

  2. سلام
    ۱۵ ساله که ما خانه ای رو خریداری کردیم و یک روحانی هم که وکیل هست در اون ساکن هست ساختمان ۳ طبقه هست و ایشون هم در طبقه آخر ساکن هستند
    این آقای روحانی پشت بام که جز مشاعات هست رو بسته و در اونجا ۲۰ تا ۳۰ متر انباری درست کرده و حتی اجازه نصب آنتن تلویزیون راهم به ما نمی دهد
    هر بار که ما اعتراض کردیم خودش و خانومش همراه دختراش شروع به فحاشی و حتی حمله و اقدام به ضرب و شتم می کنند که چندین بار به ۱۱۰ اطلاع دادیم و بار آخری که ما مهمان داشتیم در حضور مهمانها زنگ درب را زده و اقدام به فحاشی کرد که به ۱۱۰ آمد مامور را به داخل خانه خود برد و صورت جلسه ای نامعلوم برای ما نوشت و آن مامور بعد از نیم ساعت که در منزل ایشان بود رفت
    این روحانی و خانم و بچه هایشان اقدام به تهدید و فحاشی های بسیار می کنند و میگویند که ما باید از منزل خود برویم و من چون روحانی و وکیل هستم می توانم زندگیان را با خاک یکسان کنم و هیچ کس نمی تواند کاری کند.
    خدایی آیا واقعا در دادگاههای روحانیون به این امر رسیدگی می کنند یا نه؟

    1. سلام: میتوانید شکایت نمایید و تقاضای رفع تصرف نمایید.

  3. درودبرشما
    ب یکی از دفاتر خدمات الکترونیکی قضایی *سامانه‌ثنا* در محل زندگی خود مراجعه وعلیه فرد یا افراد خاطی *شکوائیه‌کیفری* تنظیم کنید.لازم‌ست یادآوری کنم:برای اثبات ادعای خودتون دستکم دوشاهد مرد” نیاز دارید.
    بنابراین ،طبق اتفاق حادث چند شاهد ( مهمان ) دارید؟ بعنوان اثبات گفتا‌هاتون دو نفر کافی‌ست. که خود قاطع دعواست.
    ینی با شهادت دو مرد در دادگاه *جرم*تحقق پیدا می‌کنه ایضاََ *علم‌قاضی* بدست میاد. سپاس rramezani.

    1. ضمن عذرخواهی، تصحیح می‌کنم دادسرای ویژه روحانیت که در استانها مستقرند.
      دادستان‌محترم‌دادسرای ویژه روحانیت استان………‌‌‌.‌‌‌‌‌‌

مقالات دیگر

20 آوریل 2024

با ما در ارتباط باشید