مراحل اخذ کد بورسی از طریق سایت سجام و مدارک مورد نیاز آن

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

در سال‌های اخیر «بورس» بیشترین بازدهی را در مقایسه با سرمایه‌گذاری در بازارهای دیگر مثل مسکن، طلا و دلار داشته است. سرمایه‌گذاری در بورس با دو روش «مستقیم» و «غیرمستقیم» انجام میگردد.

در روش سرمایه‌گذاری مستقیم سرمایه‌گذار خودش اقدام به خرید و فروش سهام خود می‌کند که این امر بدون وجود دانش و تجربه کافی غیر ممکن است.

در سرمایه‌گذاری غیرمستقیم نیاز به تخصص یا دانش خاصی نمی باشد و شخص سرمایه گذار با بررسی وضعیت بازدهی و ریسک صندوقهای سرمایه‌گذاری مشترک و سبدهای مختلف، پول را در یکی از این صندوق‌ها و سبدها سرمایه‌گذاری میکند و دیگر چالشی برای او وجود ندارد.

برای انجام هرگونه فعالیت در این زمینه شخص نیاز به کد بورسی دارد. در ادامه این مطلب به تعریف کد بورسی می پردازیم و همچنین مراحل دریافت آن و مدارک لازم در این جهت را شرح می دهیم.

کد بورسی اولین قدم سرمایه گذاری بورسی

سرمایه‌گذاران برای ورود به بازار بورس، نیاز به یک کد شناسایی دارند. این کد شناسایی چیزی است شبیه به شماره حساب بانکی که منحصر به هر فرد است و هر کس برای اینکه بتواند پولی را وارد حسابش کند، باید از آن کد استفاده نماید.

برای ورود به بازارهای سرمایه هم نیاز به یک کد شناسایی منحصر به فرد است. کسی که کد بورسی داشته باشد می‌تواند از طریق نرم افزار معاملات آنلاین یا پنل معاملات اینترنتی، نسبت به خرید و فروش سهام اقدام نماید.

باید بدانید که اولین قدم برای شروع سرمایه گذاری در بورس دریافت کد بورسی است. و همچنین به منظور انجام هرگونه خرید و فروش در بازار بورس و فرابورس شما نیاز به کد بورسی دارید. بعلاوه دریافت کد بورسی برای خرید و فروش سهام عدالت اولین قدم محسوب میشود.

به همین منظور از اقدامات اولیه برای شروع به فعالیت در بازار بورس سرمایه گذاران می بایست در سامانه سجام و یک کارگزاری ثبت نام نمایند و پس از آن جهت احراز هویت به یکی از دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنند. کد بورسی در واقع شناسه‌ای است متشکل از سه حرف اول نام خانوادگی شما و ۵ عدد تصادفی. (کد بورسی را با نام کد سهامداری هم می شناسند.)

پس از اخذ کد بورسی می‌توانید به تمامی سرویس‌های بازار سرمایه دسترسی پیدا کنید و در هیچ یک از مراجعات خود به نهاد‌های مالی از جمله کارگزاری، صندوق ‌های سرمایه‌گذاری، شرکت‌های تامین سرمایه و غیره نیاز به شناسایی کامل مجدد ندارید.

مراحل اخذ کد بورسی

کد بورسی برای اتباع خارجی در ایران

جالب است بدانید که کلیه اتباع خارجی از جمله اتباع افغانستانی، می‌توانند بدون دردسر با دریافت کد بورسی از کارگزاری ها در بورس ایران فعالیت خود را آغاز نمایند.

این افراد باید به منظور دریافت کد بورس اوراق بهادار با مراجعه به یکی از شعب کارگزاری مورد نظر به همراه مدارک شناسایی مثل اصل پاسپورت معتبر و مدرک معتبری که نام پدر در آن قید شده باشد اقدام نمایند.

نکته مهم در مورد مشتریان اتباع خارجی این است که این افراد جهت دریافت کد بورسی حتماً باید به‌ صورت حضوری به شعب کارگزاری مراجعه نمایند و دریافت کد بورسی از طریق مراجعه به دفاتر پیشخوان برای این افراد امکان‌پذیر نمی باشد. همچنین مشتریان اتباع خارجی در حال حاضر نیازی به ثبت نام در سجام ندارند.

مراحل دریافت کد بورسی

برای شروع به فعالیت در بازار بورس لازم است در قدم اول با مراجعه و ثبت نام در سامانه سجام، همچنین یافتن و ثبت نام در یک کارگزاری مناسب مراحل اولیه ثبت نام را طی کنید و پس از آن برای احراز هویت به یکی از دفاتر پیشخوان دولت مراجعه کنید. همچنین برای دریافت کد بورسی شما باید یک شماره حساب بانکی در اختیار داشته باشید.

مراحل ثبت نام در سامانه سجام توسط سایت سجام

سامانه جامع اطلاعات مشتریان یا همان سجام توسط شرکت سپرده‌گذاری مرکزی اوراق بهادار و تسویه وجوه به منظور ارائه خدمات زیرساختی یکپارچه و فراگیر به سهامداران و ایجاد درگاه واحد خدمات‌دهی به تمامی ارکان بازار، نهادهای مالی، ناشران و به ‌خصوص سرمایه‌گذاران حقیقی و حقوقی راه اندازی شد.

پس از راه اندازی این سامانه بر اساس قوانین، جهت دریافت هرگونه خدمات برای تمامی مشتریان حقیقی و حقوقی بازار سرمایه باید در سجام ثبت اطلاعات نمایید. با ثبت نام در سامانه سجام، هر شخص می‌تواند از کلیه خدمات بازار سرمایه استفاده نماید.

به منظور ثبت نام در سجام می بایست به سایت https://www.sejam.ir مراجعه نمایید و با ارائه مدارکی مثل تصویر صفحه اول شناسنامه، کارت ملی و آخرین مدرک تحصیلی اقدام به ثبت نام در سامانه و دریافت کد سجام نمایید.

مراحل اخذ کد بورسی

برای تکمیل مراحل لازم در طول ثبت نام وارد کردن اطلاعات و مدارک زیر لازم است:

  • اطلاعات شناسنامه ای: نام، نام خانوادگی، تاریخ تولد، نام پدر، شماره شناسنامه، کد ملی، سری و سریال شناسنامه
  • اطلاعات ارتباطی: آدرس محل سکونت، محل کار، کد پستی، تلفن ثابت و تلفن همراه
  • اطلاعات بانکی: شماره حساب، نام بانک، نام شعبه، کد شعبه و شماره شبا

احراز هویت در سامانه سجام

پس از ثبت نام در سامانه سجام و دریافت کد بورسی می بایست نسبت به تکمیل احراز هویت خود اقدام نمایید. احراز هویت در یکی از شعبه های دفاتر پیشخوان دولت مربوط به کارگزاری مورد نظر انجام می گردد. برای این کار باید واجد شرایط خاصی باشید تا انجام احراز هویت برای شما امکان پذیر باشد.

این شرایط به شرح زیر می باشند:

  •  باید بالای ۱۸ سال سن داشته باشید.
  • باید دارای کارت ملی هوشمند یا رسید آن باشید.
  •  باید شخص حقیقی باشید.
  • تمامی فرآیند ثبت نام و احراز هویت باید توسط فرد متقاضی انجام گردد و تمامی مدارک ارسالی معتبر و مربوط به متقاضی باشد.
  •  رعایت پوشش موجه و حجاب اسلامی برای کلیه احراز شوندگان الزامی می باشد و درصورت تخلف از سوی مرجع احراز هویت غیرحضوری مردود خواهید شد.
  • احراز هویت غیر حضوری برای هر کد ملی فقط یک مرتبه امکان پذیر می باشد.
  •  دسترسی به این بخش صرفاً از داخل کشور و برای کاربران داخلی قابل دسترس است.

مراجعه به کارگزاری

در مرحله بعد با مراجعه به کارگزاری ها نسبت به تکمیل فرایند ثبت نام اقدام می نمایید. کارگزاری ها شرکتهای خدماتی فعال در بازار سرمایه هستند که خرید و فروش اوراق بهادار قابل معامله در بورس به واسطه آنها انجام می گردد.

هر فرد متقاضی خرید و فروش سهام می بایست به کارگزاری ها مراجعه نماید و خود شخص نمیتواند بدون واسطه یک کارگزار به معامله اوراق بهادار در بورس بپردازد.مراحل اخذ کد بورسی

اگر امکان ثبت نام آنلاین در کارگزاری مورد نظر شما وجود نداشته باشد باید به صورت حضوری به کارگزاری مراجعه کنید و از واحد پذیرش شرکت فرم‌های ثبت‌نام را دریافت نمایید.

در روش حضوری می‌توانید به یکی از شعبه های کارگزاری‌ مورد نظر خود مراجعه کنید و با ارائه مدارک لازم، درخواست خود را برای دریافت کد سهامداری اعلام کنید.

بعد از تکمیل و امضای فرم‌های مربوطه، کارگزاری اطلاعات شما را به شرکت بورس و شرکت سپرده گذاری ارسال می نماید تا برای شما کد بورسی صادر گردد.

مراحل ثبت نام اینترنتی کارگزاری

بعضی از کارگزاری‌ها امکان ثبت نام اینترنتی را برای شما فراهم آورده‌اند تا از طریق آن کد بورسی شما را صادر نمایند. بدین منظور باید به سایت کارگزاری که قصد استفاده از خدمات آن‌ها را دارید، مراجعه نمایید.

در ثبت نام اینترنتی مدارکی مثل  تصاویر شناسنامه و کارت ملی لازم می باشد. همچنین اطلاعات شناسنامه‌ای، شغلی، تحصیلی و حساب بانکی مثل کد شعبه، نام شعبه و شماره شبا لازم می باشد.

بعضی از کارگزاری‌ها مدارک مشتری را پس از بررسی با پیک برای او ارسال می‌کنند و احراز هویت را هم به همین طریق انجام می‌دهند. پس از تکمیل فرم های مربوطه در وبسایت کارگزاری مورد نظر میتوانید با ارائه حساب بانکی خود مراحل بعدی را طی نمایید.

مدت زمان و هزینه دریافت کد بورسی

کارگزاری با ثبت مدارک امکان ایجاد کد بورسی را برای فرد به وجود می آورد و طی مدت ۳ روز کاری کد سهامداری شخص صادر میگردد. همچنین صدور کد سهامداری کاملا رایگان می باشد و لازم به پرداخت هزینه به کارگزار نیست.

پس از اخذ کد بورسی، شخص شرایط لازم جهت خرید و فروش در بازار را به دست می آورد و می‌تواند معاملات خود در بازار سرمایه را شروع نماید.

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی

به منظور دریافت کد بورسی می بایست به یکی از کارگزاری ها مراجعه کنید و مدارک شناسایی مثل کپی شناسنامه و کارت ملی خود را به کارگزار مورد نظر تحویل دهید.

مراحل اخذ کد بورسی

مدارکی مثل:

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی برای اشخاص حقیقی

  •  ارائه اصل و تصویر شناسنامه از صفحه اول و صفحه توضیحات
  • ارائه اصل و تصویر رو و پشت کارت ملی
  •  ارائه شماره حساب بانکی و شماره شبای آن
  •  تکمیل کردن فرم مشخصات مشتریان حقیقی
  •  تکمیل کردن فرم درخواست کد معاملات آنلاین

مدارک لازم برای دریافت کد بورسی برای اشخاص حقوقی

  •  ارائه تصویر روزنامه رسمی آگهی تاسیس
  • ارائه تصویر روزنامه رسمی
  •  ارائه آگهی کلیه تغییرات
  • ارائه تصویر اساسنامه
  •  ارائه کپی شناسنامه و کارت ملی اعضای هیئت مدیره
  •  تکمیل کردن فرم تعهدنامه
  •  تکمیل کردن فرم مشخصات مشتریان حقوقی

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید