ارث عروس؛ آیا عروس از پدر شوهر خود ارث میبرد؟

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

شاید بسیار اندک باشد کسی در طول زندگانی خود با مسائلی از مسائل ارث مواجه نشود زیرا ارث از آثار فوت محسوب نی شود و ناگزیر همه با آن مواجه خواهند شد. در این باب ممکن است سوالاتی ذهن افراد را درگیر کند سعی داریم در این مقاله به یکی از این سوالات بپردازیم.

ارث از آثار واقعه حقوقی فوت می باشد. بعد از فوت تمام دارایی متوفی به ترکه تعلق می گیرد و مقدم بر ارث بری وراث او دیون و قروض متوفی خواهد بود یعنی ابتدا باید تکلیف قروض متوفی معلوم بشود و سپس ارث و باقی موارد.

  • می خواهیم بررسی کنیم در صورتی که فرد فوت شود و این فرد در فرضی دارای فرزند پسر و اولاد بوده و وی هم ازدواج کرده و متوفی در واقع دارای عروس باشد آیا از این ارث متوفی چیزی به عروس به واسطه ارث خواهد رسید یا خیر؟
  • به عبارت بسیار ساده آیا عروس از پدر شوهر خود ارث می برد؟

در پاسخ باید گفت خیر عروس از ارث پدر شوهر خود ارثی نخواهد برد که این امر را تفصیلا در این مقاله بررسی خواهیم کرد.

ارث عروس از پدر شوهر خود

ارث عروس از پدر شوهر خود

همانگونه که گفته شد عروس از پدر شوهر خود ارثی نخواهد برد اما می توان با بررسی دقیق تر فروع این قضیه را بررسی کرد زیرا در اصل قضیه که عدم ارث بری عروس به صورت مستقیم است شکی نیست.

فرض کنید:

فرض ۱:

 پدر شوهر عروس فوت می شود در این حالت اگر شوهر این زن (عروس) قبل از فوت پدر شوهرش فوت شده باشد به خود این عروس و حتی به فرزندان وی هم ارثی نخواهد رسید.

فرض ۲:

اگر پدر شوهر این عروس فوت شود و بعد از فوت پدر شوهر، مدتی بعد شوهر وی هم فوت شود چون در هنگام فوت مورث وارث یعنی فرزند متوفی و شوهر عروس زنده بوده ارث به وی خواهد رسید یعنی به اموال وی (شوهر) وارد می شود.

در اینجا چون به اموال وی وارد شده است و زن هم از شوهر خود ارث می برد به صورتی غیر مستقیم می توان گفت عروس از اموال پدر شوهر خود به ارث می برد.

فرض ۳:

 همانطور که گفته شد ارث مخصوص افرادی با رابطه نسبی است به همراه زن و شوهر که رابطه آنان از ازدواج و سببی است اما حالتی نادر را می توان پیش بینی کرد.

رابطه نسبی در طبقات ارث به سه دسته تقسیم می شوند این سه دسته عبارت اند از:

  1. طبقه اول: درجه یک پدر و مادر و فرزندان و درجه دو نوادگان
  2. طبقه دوم: درجه یک خواهر و برادر و اجداد و درجه دو خواهر زاده و برادرزاده
  3. طبقه سه: درجه یک عمو و عمه، دایی و خاله و درجه دو پسر عمو دختر عمو و…

حال که طبقات را یاد گرفتیم باید بدانیم که تا زمانی که از بازماندگان متوفی در طبقه اول کسی باشد نوبت به ارث بری افراد طبقه دوم نمی رسد.

برای مثال اگر فردی پدر و مادر یا فرزند داشته باشد برادر و خواهر وی ارث نخواهند برد و به این ترتیب.


بیشتر بخوانید: مدارک و هزینه دعاوی ارث و میراث


می خواهیم فرضی را بررسی کنیم که عروس از اموال پدر شوهر خود ارث ببرد ولی نه از باب عروس بودن بله از باب خویشاوند بودن فرض کنید یک مرد با دختر دایی یا کسانی از این قبیل مثل دختر خاله یا دختر عموی پدر خود ازدواج می کند در این فرض شاید نادر دختر دایی یک فرد عروس وی محسوب می شود یعنی زن پسر وی است.

حال اگر شوهر این عروس قبل از پدر شوهر فوت شود و سپس پدر شوهر هم فوت شود و از وی هیچ وارثی در طبقات سه گانه نباشد یعنی پدر و مادر و فرزند و خواهر و برادر و حتی دایی و خاله و… وی در قید حیات نباشد در اینجا ارث این شخص به دختر دایی خود که همان عروسش محسوب می شود خواهد رسید اما نه از باب عروس بودن‌.

ارث

شرایط ارث بری چیست؟ علت ارث نبردن عروس از پدر شوهر

  • زنده بودن وارث در زمان فوت مورث

مورث به کسی اطلاق می شود که فوت شده و از وی ارثی به جا مانده در مقابل وارث.

در واقع مورث یعنی ارث گذارنده.

یکی از شرایط ارث بری این است که زمان فوت فرد وارث او در قید حیات باشد در واقع کسی ارث می برد که قبل از متوفی فوت نشده باشد فرض کنید احمد دارای ۳ فرزند است یکی از فرزندان وی به نام سپهر که زن و بچه دارد در تصادف رانندگی می میرد حال ۲ فرزند از احمد باقی مانده است اگر احمد فوت بشود ارثی به زن و بچه سپهر نخواهد رسید زیرا وی قبل از پدرش فوت شده و شرط اساسی ارث بری را ندارد.

  • داشتن رابطه خونی یا زن و شوهر بودن

یکی دیگر از شرایط ارث بری داشتن رابطه نسبی یا خونی و یا سببی از نوع زن و شوهری است باید بدانیم رابطه نسبی رابطه ای است که در آن یکی از دیگری تولد یافته مثل فرزند با پدر و مادر یا اینکه دو نفر از یک نطفه یا یک منشا به وجود آمده اند مثل رابطه برادری و خواهری.


وکیل پایه یک دادگستریبیشتر بخوانید: سوال حقوقی دارم در خصوص ارث


اما رابطه سببی به واسطه ازدواج به وجود می آید مثل زن و شوهر و مرد و مادر زن و… لازم است بدانیم که در این دو نوع رابطه فقط نسبی ها از هم ارث می برند و سببی ها هم فقط میان زن و شوهر رابطه وراثت و ارث بری حاکم است نه میان باقی خویشاوندان سببی مثل مادر زن با داماد و یا پدر شوهر با عروس زیرا بین این دو رابطه نسبی وجود ندارد و قانون گذار وجود رابطه نسبی را لازم دانسته برای ارث بری و در رابطه سببی هم فقط زن و شوهر را لایق توارث می داند.

لذا به همین دلیل است که عروس و یا همسر پسر از پدر شوهر خود ارث نخواهد برد. زیرا اگرچه عروس با همسر خود به علت ازدواج رابطه ارث بری دارد اما با پدر شوهر خود این رابطه را ندارد اگرچه خود شوهر ایشان از پدر خود طبیعتاً ارث خواهد برد.

شرایط ارث بری

  • آیا بچه حاصل از زنا ارث خواهد برد؟

در رابطه با رابطه نسبی باید دقت داشت که فرزندی که از رابطه زنا متولد شده باشد ارث نخواهد برد مگر آنکه یکی از طرفین رابطه زنا به نبود محرمیت و نبود رابطه زن و شوهری جاهل باشد که در اینجا این فرزند از فرد جاهل یا فرد جاهل از این فرزند ارث خواهد برد یا اینکه این رابطه زنا ناشی از اکراه باشد.

برای مثال به فردی تجاوز شده باشد در اینجا از طرف فرد اکراه شده رابطه توارث حاکم است

  • آیا زن در رابطه سببی در ازدواج موقت هم ارث می برد؟

رابطه سببی که برای ارث بری بین زن و شوهر گفته شد باید ناشی از ازدواج دائم باشد و زنی که در نکاح موقت کسی است با شوهر خود رابطه توارث نخواهد داشت پس لازمه ارث بری بین زن و شوهر ازدواج دائمی است نه موقتی البته اگر از این راه فرزندی به دنیا آید این فرزند ارث خواهد برد.

لازم به ذکر است که حتی اگر زن و شوهر موقت توافق کنند که آنان بعد از فوت از هم ارث ببرند این امر محال است و قانون آن را به رسمیت نمی شناسد.

شرایط ارث بری

ممنوع نبودن از ارث به واسطه کفر و قتل

یکی دیگر از شرایط این است که فرد وارث از ارث ممنوع نباشد ممنوع بودن ارث به این معنا نیست که پدر وی برای مثال وی را از ارث محروم کند زیرا کسی نمی تواند برخلاف تصور عوام کسی دیگر را از ارث محروم کند بلکه ممنوع نبود از ارث به این معناست که فرد قاتل متوفی نباشد یا اینکه فرد کافر نباشد.

زیرا کافر از مسلمان ارث نمی برد و طبق قانون هم کسی که مورث خود را بکشد و به قتل برساند از ارث وی ممنوع خواهد بود.

ارث مرد از پدر زن خود

به همان دلایل و همان تفصیلی که در باره زن یا عروس و ارث نبردن وی از پدر شوهر خود سخن به میان آمد به همان دلایل هم مرد یا داماد از پدر زن خود ارثی نخواهد برد.

نتیجه گیری

در این مقاله از این باب در ارث سخن گفتیم که آیا عروس ممکن است از پدر شوهر خود ارث ببرد فروض مختلفی را بیان کردیم. در آخر متوجه شدیم که از باب عروس بودن فرد نمی تواند از پدر شوهر خود ارث ببرد زیرا رابطه نسبی بین وی و پدر شوهر وی وجود ندارد.

اما بدیهی ست که اگر شوهر وی فوت شود و فوت شوهرش بعد از فوت پدر شوهرش باشد اموال و ارث پدر شوهر داخل اموال شوهر می شود و زن از این اموال ارث خواهد برد.

سوالات متداول

آیا عروس از پدر شوهر خود ارث خواهد برد؟

خیر عروس از پدر شوهر خود ارث نخواهد برد تفصیل این را در بالا می توانید بخوانید.

اگر شوهر زن فوت شود سهم الارث زن از اموال وی چه میزان است؟

سهم الارث زن بسته به اینکه شوهر وی فرزند داشته باشد یا نداشته باشد مختلف است در صورت وجود فرزند ۱/۸ و در صورت نبود فرزند۱/۴ارث خواهد برد.

آیا مرد از پدر زن خود ارث خواهد برد؟

در اینجا هم همان قواعد جاری ست و مرد به همان علت که گفته شد از پدر زن خود ارث نخواهد برد.

2 پاسخ

  1. سلام. برادر من.. بعد از پدر و مادرم فوت شده.. من بعد از فوت پدر و مادر انحصار وراثت گرفتم و اسم خودم و برادرانم بعنوان وراث نوشته شده بود.. حالا که برادرم مسعود فوت شده.. همسرش اصرار داره که باید در انحصار وراثت جدید اسم ایشون و برادرزاده م.. بجای برادرم نوشته بشه.. در صورتیکه من شنیدم.. که بعد از فوت فرزند فقط اسم نوه.. نوشته میشه.. نه عروس یا داماد.. اما عروسیمان میگه.. دوست محضر داری داره.. که کفته حتما اسمش رو در انحصار وراثت پدر شوهر.. خواهد نوشت… کدام این اطلاعات درسته؟؟.. ممنون میشم اگر کمک کنید

    1. سلام: خیر نمی توانند چنین ادعایی نمایند چون همسرشان جز ورثه بوده و به میزان سهمش از اون ارث می برند و نمی توان ان ها را جز وراث متوفی لحاظ کرد.

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید