اگر شما هم پرونده ای در مرحله ی دادسرا داشته باشید؛ احتمالا تا بحال مطالبی راجع به قرار هایی که در دادسرا توسط مقام قضایی صادر می شود را شنیده اید.
یکی از این قرارها که در قانون آیین دادرسی کیفری جدید جز نوآوری های قانونگذار محسوب می شود، قرار بایگانی پرونده است.
اما قرار بایگانی چیست؟ و به چه دلیل این قرار صادر می شود؟ در این مطلب قصد داریم شما را با کارکرد قرار بایگانی پرونده آشنا نماییم.
قرار بایگانی پرونده چیست؟
بعضی اوقات قانون ترجیح می دهد که به مجرم فرصت جدید برای زندگی دهد. این فرصت بخصوص در جرایم سبک تر اتفاق می افتد تا مجرم وارد مراحل دادگاه و سپس زندان نشوند.
یکی از این فرصت ها قرار بایگانی پرونده است که به متهم این فرصت را می دهد تا مجازات نشود و به گونه ای است که فقط یک بار و آن هم در جرایم خاص و با توجه به شرایط متهم اتفاق می افتد.
اما متهم تحت چه شرایطی این قرار برایش صادر می شود؟ در ادامه به این موضوع می پردازیم.
شرایط قرار بایگانی پرونده
شرایط لازم برای بایگانی پرونده عبارتند از:
- تنها در جرایم تعزیری درجه ۷ و ۸ این قرار ممکن است. (مجازات تعزیری درجه ۷ شامل: حبس از نود و یک روز تا شش ماه، جزای نقدی بیش از سی میلیون ریال (۳۰.۰۰۰.۰۰۰) تا شصت میلیون ریال (۶۰.۰۰۰.۰۰۰)، شلاق از یازده تا سی ضربه، محرومیت از حقوق اجتماعی تا شش ماه. مجازات تعزیری درجه ۸ شامل: حبس تا سه ماه؛ جزای نقدی تا سی میلیون ریال (۳۰.۰۰۰.۰۰۰)، شلاق تا ده ضربه)
- شاکی وجود نداشته باشد یا شاکی گذشت کرده باشد.
- متهم، سابقه کیفری موثر نداشته باشد.
- وضعیت اجتماعی متهم (اینکه متهم از نظر جایگاه اجتماعی مناسب باشد. مثلا یک استاد دانشگاه باشد) و سوابق متهم و اوضاع و احوال موثر بر ارتکاب جرم (اینکه متهم در چه شرایطی بوده است که اینکار را کرده. مثلا خشم خارج از کنترل داشته باشد) لحاظ شده باشد.
- در صورت ضرورت متهم به طور کتبی به رعایت مقررات قانونی التزام شده باشد.
اعتراض به قرار بایگانی پرونده
همانطور که مشخص است این قرار به نوعی به نفع متهم است زیرا باعث می شود مجازات نشود و به او فرصت مجدد داده می شود. اما از طرف دیگر ممکن است که متهم مایل باشد که از خود دفاع کند و بی گناهی و برائتش ثابت شود یا اینکه شاکی ادعا کند که اصلا گذشت نکرده یا اینکه مشخص شود که پرونده شاکی دارد.
به خاطر این دلایل قانون گذار حق اعتراض را برای هر دو طرف قایل شده است؛ بنابراین طبق قانون این قرار ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض است. مرجع صالح برای رسیدگی برای اعتراض به این قرار، دادگاه تجدیدنظر استان می باشد.
ماده ۸۰ قانون آیین دادرسی کیفری در خصوص قرار بایگانی بیان می کند:
« در جرائم تعزیری درجه هفت و هشت، چنانچه شاکی وجود نداشته یا گذشت کرده باشد، در صورت فقدان سابقه محکومیت موثر کیفری، مقام قضائی می تواند پس از تفهیم اتهام با ملاحظه وضع اجتماعی و سوابق متهم و اوضاع و احوالی که موجب وقوع جرم شده است و در صورت ضرورت با اخذ التزام کتبی از متهم برای رعایت مقررات قانونی، فقط یک بار از تعقیب متهم خودداری نماید و قرار بایگانی پرونده را صادر کند. این قرار ظرف ده روز از تاریخ ابلاغ، قابل اعتراض است.
تبصره ـ مرجع تجدیدنظر قرار موضوع این ماده و سایر قرار های قابل اعتراض مربوط به تحقیقات مقدماتی جرائمی که به طور مستقیم در دادگاه رسیدگی می شوند، دادگاه تجدیدنظر است.»
مشاوره با وکلای گروه وکلای سنا
امروزه با تخصصی شدن وکالت، شما می توانید با توجه به مشکل حقوقی یا کیفری ای که دارید، به وکیل متخصص در آن حوزه مراجعه کنید. برای یافتن وکیل مورد نظر خود، می توانید از طریق تلفن با گروه وکلای سنا ارتباط برقرار کرده و با وکیل متخصص در آن حوزه آشنا شوید.
همچنین مشاوره با وکلای ما از طریق حضوری برای شما هم امکان پذیر خواهد بود. لطفا جهت کسب اطلاعات بیشتر به سایت گروه وکلای سنا مراجعه فرمایید و یا با شماره ۸۸۱۴۰۸۰۸-۰۲۱ تماس حاصل نمایید.
نتیجه گیری
قرار بایگانی پرونده فرصتی برای متهمانی است که جرایم سبک مرتکب شده اند و سوء سابقه ندارند. البته این قرار دارای شرایطی است و تنها برای جرایم تعزیری درجه ۷ و ۸ قابل صدور است.
همچنین لازم به ذکر است، مقام قضایی با توجه به شرایطی که در قانون آمده است، فقط یک بار از تعقیب متهم خودداری می کند. در خصوص شرایط لازم برای صدور قرار بایگانی پرونده توضیحات لازم در متن ارائه شده است.
سوالات متداول
بایگانی شدن پرونده یعنی چه؟
قراری است که در آن مقام قضایی تصمیم می گیرد که دیگر متهم را تعقیب نکند اما فقط در یک سری جرائم محدود و با وجود یک سری شرایط اعمال می شود که در متن به شکل کامل توضیح داده شده است.
قرار بایگانی پرونده برای همه جرایم امکان صدور دارد؟
خیر این قرار فقط برای جرایم تعزیری درجه ی هفت و هشت صادر می شود.
آیا قرار بایگانی پرونده قابل اعتراض است؟
بله، این قرار ظرف ۱۰ روز از تاریخ ابلاغ قابل اعتراض است.
5 پاسخ
پرونده در عدل ایران بایگانی شد یعنی چه من یک سال زندان تعزیری دارم برای عفو بخشودگی در عدل ایران ثبت کردم بعد چند ماه پیام آمده عفو بخشودگی یا تبدیل به جزای نقدی بایگانی شد
سلام پیام از عدل ایران برام آمده عفو تخفیف بخشودگی تبدیل مجازات به جزای نقدی بایگانی شد یعنی چه من یک سال زندان تعزیری دارم برای بخشودگی در عدل ایران ثبت کردم چند ماه بعد این پیام برام آمده
سلام: باید به دادگاه رسیدگی کنندگی مراجعه نمایید.
سلام شورای حل اختلاف درباره تخلیه متزل رددعوای خواهان پرونده بایگانی میگرددیعنی چه ایااعتراض حضوری یابایدطوری دیگه باشه
سلام چرا قرار بایگانی رو دادستان نمیتونه صادر کنه اما قرار ترک تعقیب رو دادستان میتونه صادر کنه؟؟فقط چون تو متن ماده اینجور اومده؟