گاه برای ما یا اطرافیان ما پیش می آید که در دعواها یا بحث های پرتنش با تهدید روبرو می شویم. همه ی تهدید ها همیشه تهدید به قتل یا ضرب و شتم نیست.
بعضی مواقع پیش می آید که فرد ما را تهدید به بردن آبرو می کند.
در بسیاری از مواقع تهدید به آبروریزی برای برخی افراد هزینه ی بالاتری نسبت به تهدید به ضرب و جرح و آسیب مالی دارد. علیرغم اینکه تهدیدات بسیار مهم و خطرناک هستند، در بسیاری از اوقات نادیده گرفته می شود.
در این بخش در خصوص تهدید به آبروریزی و راهکارهای مقابله با آن پرداخته می شود.
تهدید چیست؟
تهدید به معنای ایجاد خوف و وحشت در دیگران است که به واسطه ی آن تهدید فرد مجبور به انجام کاری برخلاف میلش شود.
در تعریف کامل تر می توان بیان نمود، مقصود از تهدید واداشتن دیگری است به ارتکاب جرم، چندان که ترس از عاقبت رفتار مذکور، مخاطب را مطیع ساخته باشد.
تهدید به آبروریزی
یکی از انواع تهدید، تهدید به آبروریزی است. در این حالت تهدید کننده، فرد را به واسطه ی اطلاعات شخصی و خصوصی ای که دارد می ترساند تا تهدید شونده از ترس آبرو و حیثیت اش تن به خواسته ی تهدید کننده دهد.
این تهدید متاسفانه از سایر تهدیدات رایج تر است زیرا اساسا انسان برای آبرو و اعتبار خود ارزش بالایی قائل است و اصلا مایل نیست که نقاط ضعف و مسائل شخصی وی، عمومی شود.
به خصوص زمانی که فرد دارای جایگاه اجتماعی مناسبی باشد این تهدیدات برای او بیشتر دردسرساز می شود.
لازم به تاکید است که در این شرایط، قانونگذار قوانینی را به نفع فرد آسیب دیده وضع کرده است.
ولی معمولا افراد به دلیل ترس از آبروریزی و ملاحظات عرفی کمتر این گونه تهدیدات را اعلام و پیگیری میکنند.
بنابراین بهتر است زمانی که دچار این چنین تهدیداتی میشوید هر چه سریعتر موضوع را به دادگاه اعلام و مراتب را پیگیری کنید؛ تا فرد خاطی به مجازات خود برسد.
همچنین باید بدانید که برای مجازات تهدید لفظی در صورتی که جرمی انجام نشده باشد، ولو اینکه بدانیم شخص جدی است، نیز همان عمل، جرم تلقی میشود و شخص مجرم مجازات میشود.
مجازات تهدید به آبروریزی
ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی در این خصوص اشعار دارد:
هر کس دیگری را به هر نحو به قتل یا ضررهای نفسی و شرافتی یا مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او تهدید کند، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده یا نکرده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
مجازات تهدید به آبروریزی و همچنین مجازات تهدید به آبروریزی در فضای مجازی بسته به نوع و چگونگی آن، تا دو سال حبس و ۷۴ ضربه شلاق متغیر است.
نکته: شخص تهدید شونده باید به این موضوع توجه کند که فرد تهدید کننده قدرت انجام تهدید را دارد.
انتشار مطالب حاوی تهدید
بر اساس ماده ۳۱ قانون مطبوعات، مطالب حاوی تهدید به هتک حرمت یا افشای اطلاعات و رازهای شخصی و مشمول مصادیق مجرمانه بوده و در صورت انتشار آن ها، مطابق قانون تعزیرات مدیر مسئول نشریه مورد بازجویی و محاکمه قرار خواهد گرفت.
نکته: دروغ بودن تهدید هیچ تاثیری در میزان مجازات آن ندارد.
تهدید به انتشار عکس
یکی از تهدیدات رایجی که زیاد درباره ی آن شنیده می شود و متاسفانه تهدید شونده به جای پیگیری قانونی گاه تن به خواسته ی تهدید کننده می دهد، تهدید به انتشار عکس است.
توصیه می شود از این تهدیدات به راحتی نگذشته و به جای باج دادن به تهدیدکننده بدون واهمه شکایت کنید.
زیرا قانون به حمایت از تهدید شونده ها طبق ماده ۱۷ قانون جرایم رایانهای مقرر می دارد:
هر کس بدون اجازه دیگری، به وسیله سیستمهای رایانهای یا مخابراتی از جمله گوشی همراه، کامپیوتر و غیره اقدام به انتشار فیلم، تصویر، صدا یا اسرار دیگری کند یا آنها را در دسترس دیگری قرار دهد، مجرم است. این عمل در صورتی که موجب وارد شدن ضرر با موجب هتک حرمت و حیثیت فرد شود، مجازات مجرم، معادل حبس از ۹۱ روز تا ۲ سال یا جریمه نقدی از ۵ میلیون تا ۴۰ میلیون ریال را در پی خواهد داشت. البته در صورت تشخیص قاضی ممکن است هر دو مجازات برای فرد در نظر گرفته شود.
نکته: همچنین مجازات تهدید پیامکی نیز به میزان مجازات تهدید به آبروریزی است و بسته به نوع آن از ۲ ماه تا ۲ سال حبس و تا ۷۴ ضربه شلاق است.
ادله ی لازم برا اثبات تهدید به آبروریزی
تهدید از طرق مختلفی اثبات می شود که عبارتند از:
- بررسی جرم تهدید تلفنی از طریق استماع مکالمات تلفنی ضبط شده در اداره مخابرات با دستور قضایی وجود دارد. مکالمات ضبط شده در محاکم قضایی نقش اماره را داشته و به قاضی در صدور رأی منصفانه کمک می کند اما خود به تنهایی نمی تواند مدرک کافی برای صدور حکم باشد.
- متن پیامک، ایمیل و پیام ها در اپلیکشن های ارتباطی یا هر گونه عکس و صوت اماره محسوب شده و به علم قاضی کمک می کند.
- شهادت شهود. گاه تهدید شونده بدون ملاحظه بین تعدادی از شاهدین شما را تهدید می کند.
- خود قاضی یک پرونده میتواند با استفاده از علم خود و با توجه و تمرکز بر مستندات و مدارکی به به دادگاه ارائه شده است وقایع را واقع بینانه تر و ریزتر بررسی کند.
نمونه شکوائیه تهدید به آبروریزی و انتشار عکس
بسمه تعالی
شاکی/ شاکیه /شکات …فرزند/ فرزندان … به آدرس …
مشتکیعنه/ متشاکی/ مشتکیعنهم … فرزند/ فرزندان … به آدرس …
موضوع: تهدید به انتشار تصاویر خصوصی
ریاست محترم دادسرای عمومی و انقلاب شهرستان …
با سلام
احتراما به استحضار آن مقام محترم می رسانم که آقای/خانم …………… با طرح دوستی با اینجانب موجبات جلب اعتماد من به خودشان را فراهم کردند. در مدت دوستی با توجه به اعتماد خودم به ایشان تعدادی از عکس های شخصی و خانوادگی خود را در اختیار ایشان گذاشتم، همچنین در موارد مختلف خود ایشان عکسهایی از من و خودشان گرفتند. بعد از گذشت مدتی و بعد از کسب شناخت بیشتر اینجانب ارتباط خود را مشتکی عنه خاتمه دادم و از ایشان درخواست کردم که عکس هایی که از من دارند معدوم کنند. اما ایشان از این کار خودداری می کند و تهدید کرده است تا اگر خواسته های ایشان را برخلاف میلم نپذیرم عکس های من را در شبکه های اجتماعی و اینترنت منتشر خواهد کرد و این موضوع باعث نگرانی شدید اینجانب و خانواده ام شده است. با توجه به موارد فوق از آن مقام محترم تقاضا دارم تا ضمن رسیدگی به به موضوع تهدید علیه اینجانب دستور معدوم کردن عکس های خصوصی اینجانب توسط مشتکی عنه را نیز صادر بفرمایند.
با تجدید احترام
امضاء شاکیه
نتیجه گیری
یکی از انواع تهدید، تهدید به آبروریزی است. در این حالت، تهدید کننده فرد را به واسطه ی اطلاعات شخصی و خصوصی که دارد می ترساند تا تهدید شونده از ترس آبرو و حیثیت اش تن به خواسته ی تهدید کننده دهد.
ماده ۶۶۹ قانون مجازات اسلامی درباره مجازات تهدید اشعار دارد:
هر کس دیگری رابه هر نحو به قتل یا ضررهای نفسی و شرافتی یا مالی یا به افشای سری نسبت به خود یا بستگان او تهدید کند، اعم از اینکه به این واسطه تقاضای وجه یا تقاضای انجام امر یا ترک فعلی را کرده یا نکرده باشد، به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا زندان از دو ماه تا دو سال محکوم خواهد شد.
از آنجایی که تهدید غیر عمدی وجود ندارد، تهدید باید عمدی باشد. علاوه براین، دروغ بودن تهدید هیچ تاثیری در میزان مجازات آن ندارد.
سوالات متداول
مرجع صالح برای رسیدگی به جرم تهدید چیست؟
مرجع صالح برای رسیدگی به جرائم عمومی، دادگاه عمومی واقع در محل وقوع جرم است. از آنجایی که تشخیص وقوع ارکان جرم تهدید، کاری پیچیده و مستلزم بررسی های قانونی است، لذا باید پیش از طرح شکایت کیفری، ضمن مشورت با وکیل کیفری از صحت وقوع جرم تهدید مؤثر اطلاع یافت.
آیا پس از تهدید حتما باید ضرری صورت گیرد تا اثبات شود؟
خیر، ایراد خسارت و ضرر به هیچ وجه در این جرم موضوعیتی ندارد.
اگر صرفا از کسی بترسیم که آبروی ما را می برد و پتانسیل این کار را داشته باشد، می توان شکایت کرد؟
خیر، صرف اینکه از کسی بترسیم تهدید به حساب نمی آید.
اگر فرد تهدید کننده تقاضایی نداشته باشد، صرف تهدید عمل وی جرم است؟
بله، خواسته شخص تهدید کننده مهم نیست ،حتی اگر هیچ درخواستی نداشته باشد، باز شامل ماده های مذکور قرار می گیرد.
2 پاسخ
سلام خسته نباشید ،ممنون از محبت شما
هزینه پرداخت حق وکالت ندارم فقط خواستم تشکر کرده باشم