بازگشت در طلاق امری است که ممکن است بین خیلی از زن و شوهر ها اتفاق بیفتد. در واقع بازگشت زوجین پس از طلاق در قانون هم وجود دارد و طی شرایطی اتفاق می افتد که به آن رجوع گفته می شود.
همچنین اگر این شرایط رعایت شود دیگر نیاز به عقد مجدد نیست. در این مطلب قصد داریم شما را بیشتر با رجوع و شرایط آن آشنا نماییم.
حق رجوع
رجوع در طلاق به این معنا است که با خواست و اراده ی مرد و در صورتی که این حق پس از طلاق برای مرد وجود داشته باشد، مرد می تواند به زندگی مشترک با همسرش برگردد؛ بدون اینکه نیاز باشد مجددا صیغه عقد جاری شود.
در واقع طلاق دو نوع است: طلاق رجعی و طلاق بائن که رجوع به همسر در طلاق رجعی (همانطور که از اسمش پیداست) امکان پذیر است.
برای رجوع مرد باید در مدت عده ی زن که سه طهر( سه بار عادت ماهانه شود که تقریبا سه ماه محسوب می شود) است، اقدام به بازگشت نماید. لازم است بدانید که در رجوع اراده و خواست مرد است که موثر است. اگر زن باردار باشد تا زمان وضع حمل باید عده نگه دارد.
هرچند که بعد از رجوع مرد به همسرش، دیگر نیازی به عقد مجدد نیست و آن ها می توانند زندگی مشترک خود را به شکل سابق شروع کنند و زن و شوهر شوند اما باید برای ثبت رجوع ظرف مدت یک ماه اقدام نمود.
در غیر این صورت رابطه زن و مرد جرم محسوب می شود و مجازات دارد.
شرایط رجوع
زمانی که مرد به همسرش رجوع می کند دیگر طلاق بی اثر می شود و زن شوهر دوباره وارد رابطه ی زوجیت می شوند.
رجوع شرایطی دارد که عبارتند از:
- رجوع به خواست و اراده ی مرد اتفاق می افتد.
- رجوع با هر لفظ یا عملی که نشان دهنده ی قصد رجوع مرد است، محقق می شود. مثلا مرد به همسرش ابراز علاقه کند یا دست او را بگیرد.
- رجوع از طلاق نیاز به صیغه ی مجدد ندارد.
- رجوع از طلاق حتما باید ثبت شود.
- رجوع از طلاق فقط در مدت عده ی زن امکانپذیر است و اگر بعد از این مدت، مرد بخواهد با همسرش آشتی کند؛ باید مجددا عقد کنند زیرا نامحرم محسوب می شوند.
نکته: در مدت عده ی زن در طلاق رجعی، نفقه به او تعلق می گیرد زیرا کماکان به نوعی همسر مرد محسوب می شود.
ثبت رجوع از طلاق به چه صورت است؟
بدلیل اینکه رجوع از طلاق هم نوعی تغییر در زندگی زناشویی محسوب می شود؛ این اتفاق باید ثبت شود و ثبت آن ضروری است. چرا که عدم ثبت رجوع ممکن است گاهی به ضرر زن باشد، بنابراین حتما ثبت باید انجام شود.
جهت ثبت رجوع، مرد باید ظرف مدت یک ماه به دفترخانه ای که صورتجلسه طلاق را ثبت نموده است، مراجعه کند و رجوع از طلاق را اعلام نماید. در این صورت با اعلام رجوع، صورتجلسه ی طلاق باطل می شود و طلاق به ثبت نمی رسد.
مجازات عدم ثبت رجوع
ماده ۴۹ قانون حمایت خانواده بیان می کند:
«چنانچه مردی بدون ثبت در دفاتر رسمی به ازدواج دائم، طلاق یا فسخ نکاح اقدام یا پس از رجوع تا یک ماه از ثبت آن خودداری یا در مواردی که ثبت نکاح موقت الزامی است از ثبت آن امتناع کند، ضمن الزام به ثبت واقعه به پرداخت جزای نقدی درجه پنج و یا حبس تعزیری درجه هفت محکوم می شود.
این مجازات در مورد مردی که از ثبت انفساخ نکاح و اعلام بطلان نکاح یا طلاق استنکاف کند نیز مقرر است.»
رجوع در طلاق بائن
در طلاق بائن، رجوع وجود ندارد و زمانی که زن و مرد جدا می شوند برای بازگشت به زندگی مشترک باید مجددا عقد کنند زیرا به همدیگر نامحرم هستند.
نکته ای که مهم است این است که طلاق خلع که یکی از اقسام طلاق بائن است به این صورت است که زن به واسطه عدم علاقه و اکراهی که نسبت به شوهرش دارد با بخشیدن تمام یا بخشی از مهریه یا مال دیگری به مرد، می تواند از او جدا شود، به این عمل بذل گفته می شود.
حالا اگر زن در مدت عده به مالی که به مرد بخشیده است (مثلا مهریه) رجوع کند و آن را از مرد مطالبه کند، طلاق دیگر از حالت خلع خارج می شود و به طلاق رجعی تبدیل می شود، بنابراین مرد هم می تواند به زن رجوع کند.
زیرا در این حالتی که زن مهریه یا مالی را که بخشیده است را مطالبه می کند طلاق دیگر خلع محسوب نمی شود.
مشاوره با وکلای موسسه سنا
برای اینکه بیشتر با شرایط و انواع طلاق، رجوع یا حضانت آشنا شوید بهتر است که اول با یک وکیل مشورت نمایید تا با توجه به شرایط شما، راهکار ارائه دهد.
هرچند در متن بالا توضیحاتی در خصوص رجوع به شما ارائه شد اما توصیه می شود که حتما با یک وکیل متخصص در زمینه طلاق صحبت کنید.
گروه وکلای سنا متشکل از وکلای ماهر و با تجربه، به شما این امکان را می دهد تا در هر زمینه این که مشکل قانونی دارید به سرعت، وکیل متخصص در امری که نیاز دارید را پیدا کرده و با وی به صورت تلفنی یا حضوری مشورت نمایید.
نتیجه گیری
طلاق به دو صورت اتفاق می افتد بائن و رجعی. در طلاق رجعی، مرد می تواند در مده عده زن که سه طهر است، به همسرش رجوع کند و به زندگی مشترک بازگردند.
لازم به ذکر است اگر رجوع در این مدت اتفاق بیفتد دیگر نیاز به عقد مجدد وجود ندارد. در طلاق بائن امکان عده برای مرد وجود ندارد. همچنین در طلاق رجعی، زمانی که زن در عده است مرد باید نفقه ی او را پرداخت نماید.
رجوع شرایطی دارد که به طور کامل در متن بالا به آن پرداخته شده است.
سوالات متداول
آیا در طلاق رجعی نیاز به عقد مجدد است؟
در صورتی که رجوع در طلاق رجعی در مدت عده ی زن صورت بگیر دیگر نیازی به عقد مجدد نیست و طرفین زن و شوهر محسوب می شوند.
آیا در زمان عده مرد باید به همسرش نفقه دهد؟
در طلاق رجعی مدت تا انتهای مدت عده ی زن، مرد موظف است که نفقه ی او را بپردازد.
آیا در طلاق رجعی می توان حق رجوع را ساقط کرد؟
خیر، چنین امکانی وجود ندارد. در طلاق رجعی حتی خود شوهر هم نمی تواند حق رجوع را از خود ساقط کند.