بانک ها برای دادن تسهیلات به افراد جامعه از آنها برای تضمین بازپرداخت وام وثیقه و ضامن می خواهند و معمولا هم ضامن باید کسی باید که فیش حقوقی دارد و از طرف دولت حقوق ماهانه دریافت می کند.
مثل مواردی که در جامعه فراوان است و افراد برای گرفتن وام باید کارمند و ضمانت وی را به بانک ارائه دهند.
- اما مشکل از آنجا پیدا می شود که پس از ضامن شدن فرد اگر مدیون و وام گیرنده اقساط وام را پرداخت نکرد چه تکلیفی پیش روی خواهد بود؟
ضمانت نزد بانک طبق قانون مدنی
طبق قانون مدنی وقتی ضمانت منعقد شود:
مدیون کنار می رود و ضامن مسئول پرداخت می شود که به آن ضمان نقل می گویند اما در بانک اینگونه نیست که مدیون کنار برود و مسئولیتی نداشته بلکه ابتدا خود مدیون مسئول پرداخت خواهد بود و اگر وی پرداخت نکرد آن وقت از ضمان و حقوق وی برداشت می شود.
البته در قانون هم می شود این گونه توافق کرد منتها اگر خلاف این توافق نشود این احکام بر ضمانت بار می شود.
نکته دیگر این که عقد ضمانت قابل فسخ نیست یعنی برای مثال بعد از ضمانت فرد نمی تواند ضمانت را به هم بزند.
برای مثال ضامن به دلیل اینکه وام گیرنده چند باز اقساط خود را پرداخت نکرده می خواهد فسخ کند در اینجا گفتیم که حق فسخی وجود ندارد.
نکات لازم برای ضمانت
حتما باید فرد ضامن نوع و شرایط و میزان آن را مطالعه کند. پیش آمده که فرد ضامن که به وی گفته شده مبلغ وام ۸ میلیون تومان است در اثر رودربایستی و نخواندن متن قرارداد بعد متوجه شده است که میزان وام ۱۶ میلیون بوده است.
لذا حتما لازم است که شرایط و مفاد قرارداد به دقت مطالعه شود. بهتر است خود ضامن نیز از وام گیرنده تضمین بگیرد مثلا جک یا سفته مخصوصا اگر فرد وام گیرنده آشنا نباشد.
شکایت ضامن از وام گیرنده
ضامن وقتی که وام گیرنده را پرداخت کرد؛ برای مثال از حقوق وی کسر شد می تواند به وام گیرنده یا به اصطلاح مضمون عنه مراجعه کند.
البته ضامن در قبال ضمانت از وام گیرنده می تواند از وی چک و سفته دریافت کند تا خیالش راحت باشد که اگر پرداخت وام از حقوق وی کسر شد بتواند علیه وی اقامه دعوا کند.
لازم به ذکر است که ضامن وام گیرنده می تواند بدون گرفتن چک و سفته هم به مضمون عنه مراجعه کند اما این امر کار وی را مطمئن تر می سازد.
شکایت و اقدام حقوقی علیه وام گیرنده زمانی ممکن است که از حساب ضامن قسط وام برداشت شده باشد به عبارتی زمانی ضامن می تواند اقدام حقوقی کند که ابتدائا زمان تادیه وام و قسط رسیده باشد و ثانیا به علت عدم پرداخت وام گیرنده از جانب ضامن پرداخت شده باشد.
پس تا وقتی که مبلغی از وام از حساب ضامن کسر نشود وی فعلا نمی تواند به وام گیرنده مراجعه کند.
نکته ی قابل ذکر این که حتی با کسر یک قسط هم از حقوق ضامن حق رجوع ضامن به وام گیرنده برای آن مبلغ وجود دارد. این امر در ماده ۷۰۹ قانون مدنی نیز ذکر شده است.
لذا برای پرداخت هایی که از جانب ضامن صورت گرفته است باید دادخواست مطالبه به دادگاه عمومی حقوقی تقدیم شود اگر کمتر از ۲۰ میلیون باشد شورای حل اختلاف صالح به رسیدگی خواهد بود.
اگر هم کل مبلغ وام توسط ضامن پرداخت شد؛ با تسویه وام ضامن می تواند با دریافت مدارک و چک و سفته های شخص وام گیرنده از شعبه بانک نسبت به مطالبه بدهی اقدام کند.
دادخواست مطالبه وجه از مضمون عنه یا وام گیرنده
تعیین خواسته و بهای آن: صدور حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ …… ریال با احتساب کلیه خسارات قانونی(دادخواست مطالبه وجه)
دلایل و منضمات دادخواست: ۱- فتوکپی مصدق قرارداد ۲- فتوکپی مصدق اظهارنامه شماره …… ۳- فتوکپی مصدق استشهادیه ۴- استماع شهادت شهود
ریاست محترم مجتمع قضایی/دادگستری ……
با سلام – احتراماً به عرض عالی می رساند اینجانب به موجب قرارداد پیوست ضامن پرداخت دین خوانده به شخص ثالثی شده ام دین نامبرده را مطابق قرارداد به شخص ثالث پرداخت نموده ام حالیه با مراجعات مکرر به خوانده و ارسال اظهارنامه شماره …. از پرداخت دین خود به اینجانب استنکاف می ورزد.(دادخواست مطالبه وجه) لذا با تقدیم این دادخواست مستنداً به ماده ۷۰۹ قانون مدنی و مواد ۱۹۸ و ۵۱۹ قانون آئین دادرسی مدنی صدور حکم بر محکومیت خوانده به پرداخت مبلغ خواسته با احتساب کلیه خسارات قانونی مورد استدعاست.(دادخواست مطالبه وجه)
محل امضاء مهر
اثر انگشت
نتیجه گیری
ضمانتی که نزد بانک از وام گیرنده می شود به معنای کنار رفتن وام گیرنده و مشغول الذمه شدن صرفا ضامن نیست بلکه این دو در کنار هم ضامن می باشند. لذا بر خلاف قاعده تکمیلی قانون مدنی می باشد.
در صورتی که وام گیرنده پرداخت نکرد این ضامن و حساب وی است که باید جوابگوی قسط وام باشد و بانک میزان مبلغ و قسط وام را از حقوق وی کسر می کند میزان مبلغ و قسط وام را.
حال اگر ضامن پرداخت کرد می تواند در صورتی که وام گیرنده حاضر به پرداخت نشد به دادگاه مراجعه کند و دادخواست مطالبه بدهد در بالا به این امر اشاره کردیم.
سوالات متداول
چه زمانی ضامن می توان علیه وام گیرنده شکایت کند؟
اگر مدیون یا وام گیرنده اقساط را پرداخت نکند و مبلغ مورد نظر توسط ضامن یا از حساب وی تادیه شود.
ضامن با چه مدارکی می تواند علیه وام گیرنده شکایت کند؟
پس از پرداخت وام توسط ضامن بانک مکلف است مدارک موجود را که مربوط به وام گیرنده است در اختیار ضامن بگذارد تا وی از طریق قضایی اقدام کند.
آیا در ضمانت فرد نزد بانک مانند قانون مدنی وام گیرنده کنار می رود؟
خیر؛ در اینجا طبق مفاد قرارداد همچنان وام گیرنده پرداخت کننده خواهد بود اما اگر وی پرداخت نکرد سراغ ضامن وی نمی روند و از حساب وی کسر می کنند. لذا ضمانت نزد بانک در جاهایی خود تابع قواعد بانکداری ست نه قانون مدنی.
14 پاسخ
من ضامن شخضی بودم که مبِلغ سی میلیون تومان وام دریافت تموده در حال حاضربا نک سه قسط پرداخت نشده رااز حساب من برداشت نموده ایا الان میتوانم شکایت کنم یانه باید صبر کنم تا کل وام تسویه شود
سلام: اگر از این شخص در خصوص ضمان اذن داشته باشید می توانید به شخص مراجعت کرده و به میزانی که پرداخته اید از این فرد مطالبه نمایید.
با سلام/در صورتی که بانک حساب ضامن را به دلیل عدم پرداخت وام گیرنده مسدود کند امکان شکایت از وام گیرنده وجود دارد؟
سلام دوست عزیز شما تا ابتدا بایستی بدهی وام را تسویه نمایید و از بانک ضمانت نامه بگیرید تا بتوانید از مضمون عنه شکایت کنید
منتا الان از حسابم کم نشده ولی بعلت عدم پرداخت اقساط توسط وام گیرنده نمیتوانم در بانکی افتتاح حساب یا تسهیلاتی را بگیرم که این باعث ضرر به اینجانب شده است میتوانم براساس این استدلال شکایتی علیه وام گیرنده ترتیب دخم
سلام: بله می توانید بابت ورود ضرر از طرف مقابل خود مطالبه خسارت نمایید ولی باید نوع ضرر را مشخص نمایید.
سلام،شوهر من به زور وام ازدواج منو از من گرفت و ضامن پدر وی است ،با شوهرم کارمون به دادگاه کشیده، حالا پدرش از من شکایت کرده که اقساط و پرداخت نمیکنم چی کار میتونم بکنم ؟لطفا کمکم کنید
لطفا به این سوال جواب دهید سوال من هم هست
با سلام
بنده ضامن یک وام ازدواج شده ام.
از گیرنده وام هیچ مدرکی زمان ضامن شدم نگرفته ام.
گیرنده وام در یک شرکت خصوصی کار میکند.
گیرنده وام ۴ قسط عقب انداخته و پرداخت کرده است.
بانک میخواد هر حساب من برداشت کند.
۱- بنده با چه سندی و چه دلایلی میتوانم از گیرنده ولم شکایت کنم؟
۲- ایا رای دادگاه به حکم جلب میباشد ؟ و۳- یا میتواندرای داداگاه با برداشت از حساب های دیگر در بانک های دیگر را بگیرم؟
سلام: باید ثابت نمایید که به اذن و اجازه اون شخص ضامن شده اید در غیر این صورت شما باید پرداخت نمایید
واقعا منم به این مصیبت دچار شدم
گویا وقتی از حقوق کسر کنن میتونی ازش شکایت کنی
خدا لعنت کنه ادمی که نمک نشناسه
ضامن نداره اشک تمساح می ریزه
وقتی ضامنش شدی گرگ درونش فعال میشه
دیگه ضامن هیچکسی نشو هیچکس
سلام: در صورتی میتوانید به شخص مقابل مراجعه نمایید که اثبات نمایید به اذن طرف ضامن شده اید
باسلام و احترام
داماد بنده ازطریق حساب من وام گرفته یک ضامن خودش است و ضامن دیگر دوستش میباشد که بنده دوستش را نمی شناسم و او نیز به واسطه دوستی و شناختی که از دامادم داشت حاضر به ضمانت شد ولی الان به خاطر پرداخت نشدن اقساط و برداشت از حسابش از بنده شکایت کرده .لطفا راهنمایی میفرمایید که باید چکار کنم. و این که هیچ سفته و چکی از بنده ندارد. ممنون
سلام میخام وام ازدواجم بفروشم چکار کنم دوروز دیگه پام گیر نباشه