طلاق زوجه به دلیل افسردگی در صورتی است که وقایع استرس زا در زندگی افراد، مخصوصاً آن هایی که مرتبط با بخش عاطفی انسانها هستند باعث ایجاد پریشانی و افسردگی میشوند و در حقیقت یکی از مهمترین مسایلی که امروزه افراد درگیر آن هستند، افسردگی است.
زمانی که یکی از زوجین به افسردگی مبتلا میشود زندگی بسیار سخت میشود.
زیرا عموماً فرد ناراحت، منفی باف، ناراضی و…. است و طرف مقابل دیگر تمایلاتش نسبت به فرد از بین میرود و از این رو افراد بیشتر در معرض طلاق قرار میگیرند.
آیا مرد میتواند به دلیل افسردگی همسرش از او طلاق بگیرد؟
بله. در ابتدا باید دانست که حق طلاق شرعاً و قانونا با مرد است و مرد برای طلاق همسرش نیازی ندارد که دلیل و مدرکی را ارائه بنماید. البته نکته حائز اهمیت آن است که اگر دلیل موجهی مانند بیماریهای صعب العلاج، بیماریهای روانی و یا حتی خیانت را ارائه نماید باز هم مهریه زن از بین نمیرود.
به عبارت دیگر فارغ از مسائل اخلاقی و انسانی، مرد بر اساس شرع و بر اساس قانون هر زمان که تشخیص دهد با پرداخت حقوق مالی همسرش میتواند او را طلاق دهد و بیماری و یا عدم بیماری زوجه در روند طلاق تاثیری نخواهد داشت.
آیا زن میتواند به دلیل افسردگی از شوهرش طلاق بگیرد؟
بله، البته باید در نظر داشت که همانطور که بیان شد افسردگی درجات متعددی دارد و هر افسردگی خفیفی موجب طلاق زن نیست بلکه افسردگی موجب طلاق است که صعب العلاج و شدید باشد.
در صورتی که مرد دچار بیماری صعب العلاجی گردد و یا دچار بیماری شود که باعث سوء رفتار و معاشرت مرد باشد، زن میتواند که تقاضای طلاق بنماید حتی اگر مرد مخالف این امر باشد.
چگونه میتوان افسردگی مرد را برای طلاق در دادگاه ثابت کرد؟
مهمترین بخش در خصوص طلاق به دلیل افسردگی مرد، بخش اثبات بیماری اوست. زن به گونهای باید از طریق سوابق پزشکی، شهادت شهود، تحقیقات محلی، معاینه پزشکی قانونی و …. بیماری را اثبات کند و این موارد باعث اثبات دعوی و قانع نمودن قاضی میشود.
در اصل راه استناد در دادگاه به دو روش انجام میشود:
۱-یا در یکی از شروط ۱۲ گانه ضمن عقدنامه که اشاره به بیماری و سو رفتار همسر می نماید وجود داشته باشد:
عموماً در بندهای ۲-۳-۴ به این موضوع اشاره است و زوجه میتواند با استناد به این بندهای ذکر شده نزد دادگاه رفته و طلاق بگیرد.
بند ۲: در صورتی که مرد سوء رفتار و یا سوء معاشرت داشته باشد و زندگی برای زن غیر قابل تحمل باشد؛ زن میتواند نزد دادگاه رفته و درخواست طلاق بنماید.
بند ۳: اگر مرد به بیماریهای صعب العلاجی مبتلا گردد و ادامه زندگی مشترک برای زن خطرناک باشد، زن میتواند نزد دادگاه رفته و درخواست طلاق بنماید.
بند ۴: جنون زوج نیز از مواردی است که زن میتواند نزد دادگاه برود و درخواست طلاق بنماید.
۲-اثبات عسر و حرج زوجه:
بر اساس بند ۵ ماده ۱۱۲۰ قانون مدنی، اگر زوج به بیماریهای صعب العلاجی اعم از مسری یا روانی و… مبتلا شود که زندگی را تحت تأثیر قرار دهد و یا باعث ایجاد اختلال در روابط گردد، از موجبات عسر و حرج زن میباشد که در این صورت، زوج باید که نزددفاتر خدمات الکترونیک قضایی رفته و دادخواستی مبنی بر درخواست طلاق به دلیل بیماری مرد تنظیم نموده و پس از ارجاع به دادگاه، دادگاه مورد را بررسی مینماید و در صورت صلاحدید، زوج را اجبار به طلاق و اجبار به حضور در دفاتر طلاق مینماید و اگر مرد در دفتر طلاق حضور پیدا نکند بر اساس حکم دادگاه طلاق یک طرفه اجرا میشود، به عبارت دیگر اگر زوج به این طلاق تن ندهد، دادگاه راسا طلاق را ثبت مینماید.
طلاق بخاطر بیماری مرد
در صورتی که مرد دارای بیماری صعب العلاجی باشد و قابل درمان نباشد و ادامه زندگی را برای زن سخت و غیر قابل تحمل نماید در این موارد زن می تواند با اثبات این بیماری از طریق پزشک معالج و یا پزشکی قانونی نسبت به وجود شرایط عسر و حرج دادخواستی طلاق به جهت بیماری مرد تنظیم نماید و در دتر خدمات قضایی ثبت نماید و یا اینکه اگر وکالت در طلاق نیز داشته باشد با استناد همین وکالتنامه می تواند از همسر خودش طلاق بگیرد.
طلاق زن بدون دلیل
طلاق زن در قانون ایران با مرد می باشد و زن نمی تواند بی دلیل از همسر خودش طلاق بگیرد و برای اینکه زن بتواند درخواست طلاق نماید باید یکسری شرایط که در قانون از آن به عسر و حرج یاد می شود را اثبات نماید پس در کل زن بی دلیل نمی تواند درخواست طلاق نماید.
طلاق زن بداخلاق
طلاق در حقوق و قانون ایران با مرد هست و مرد نیازی به اثبات شرایط طلاق ندارد و هر زمانی خواست می تواند زن خودش را طلاق دهد و حتی زن بد اخلاق هم باشد در اصل مرد نیاز نیست چیزی را ثابت نماید ولی این اقدام زن مانع از دریافت حقوق مالی زن اعم از مهریه-نفقه-اجرت المثل ایام زوجیت نیست.
نمونه دادخواست طلاق زوجه به علت بیماری
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند:
اینجانب با خوانده به موجب عقدنامه شماره ….. مورخ ….. در دفترخانه شماره …… شهرستان ….. عقد ازدواج دائم منعقد کردهایم. ثمره این ازدواج در طول مدت … تعداد …. فرزند دختر / پسر میباشد.
متاسفانه خوانده به موجب گواهی پزشکی قانونی شماره …. مورخ …. به بیماری صعب العلاج افسردگی و یا…. دچار شدهاند که اقدامات درمانی در خصوص رفع بیماری ایشان مؤثر واقع نگردیده است.
لذا با توجه به اینکه ادامه زندگی مشترک موجب عسر و حرج اینجانب بوده و این موضوع با نظر کارشناس، معاینه خوانده و شهادت شهود قابل اثبات میباشد، به استناد مواد ۱۱۳۰ و ۱۱۱۹ قانون مدنی و تبصره ذیل آن صدور حکم طلاق به انضمام کلیه خسارات و هزینههای دادرسی را استدعا دارم.