بین وکیل و موکل همیشه برای انجام دعاوی حقوقی باید وکالت نامه تنظیم شود که در برگه های مخصوص وکالت نامه تنظیم و تکمیل می شد. در حال حاضر وکالت نامه بین وکیل و موکل باید در سامانه الکترونیک که برای این امر تعیین شده ثبت شود.
به جز وکیل و موکل افرادی دیگر نیز باید به این امر اقدام کنند که در ادامه به آنها خواهیم پرداخت.
سامانه ثبت قرارداد الکترونیک برای وکلا
طبق آنچه در بند ش تبصره ۶ قانون بودجه سال ۱۳۹۹ آمده است از آذر ماده سال ۱۳۹۹، وکلا، مشاوران و سر دفتران مکلف به ثبت قرارداد های خود با موکلین و مشتریان در سامانه الکترونیکی هستند.
لذا از تاریخ ۱۳۹۹/۹/۱ قرارداد هایی که یا این افراد بسته می شود باید از طریق گفته شده یعنی ثبت در سامانه الکترونیک انجام بشود.
برای پیشبرد این کار برای هر وکیل یک شناسه یکتا تعریف می شود و طبق آن شناسه وکیل شناسایی می شود.
راهنمای کامل ثبت قرارداد الکترونیک وکالت
در ابتدا لازم است وکلا و سایر افراد به قسمت مختص به خود مثل سامانه وکلا وارد شوند. در مرحله بعد از ورود به سامانه لازم است که شماره ملی و رمز شخصی وکیل وارد بشود.
پس از وارد کردن این اطلاعات، سامانه یک رمز موقت می خواهد که با وارد کردن آن وارد صفحه خود کاربری خواهد شد.
با ورود به این صفحه عنوان قرارداد الکترونیک وکالت وجود دارد که با کلیک بر روی آن یک فهرست اصلی نمایش داده می شود و باید از روی فهرست به تکمیل مطالب مندرج پرداخت.
در صفحه پیش روی، مشخصات وکیل قابل دیدن است. نوع وکالت عادی، تسخیری، تبرعی، معاضدتی را باید مشخص کرد.
بعد از تکمیل این مندرجات اگر لازم است که وکیل دیگری اضافه شود با کلیک بر روی گزینه افزودن، این کار انجام خواهد شد که با درج شماره ملی و تاریخ تولد وکیل مذکور اطلاعات مورد نظر در صفحه را می توان بازیابی کرد.
که در این جا بلافاصله اطلاعات آن وکیل قابل رویت خواهد بود.
در این حالت چون تعدد وکیل رخ می دهد باید نحوه مداخله نیز تعیین شود که برای مثال متفقا (همراه هم) هستند یا مستقلا. سپس می توان سهم هر یک از وکلا را از حق الوکاله تعیین کرد که به چه صورت خواهد بود.
در مرحله بعدی در سامانه ثبت قرارداد الکترونیک یا ثنا برای وکلا درج مشخصات موکل خواهد بود. وکیل باید در پایین صفحه گزینه افزودن را برای درج مشخصات موکل کلیک کند.
برای ثبت مشخصات موکل، شماره ملی و تاریخ تولد وی باید درج شود. با وارد کردن اطلاعات، مشخصات موکل قابل رویت هست البته لازم به ذکر است که تنها مشخصات موکلانی قابل رویت است که از قبل در سامانه ثنا ثبت نام کرده اند.
اگر موکلین، متعدد باشند می توان با کلیک بر گزینه افزودن، مشخصات موکل بعدی را نیز وارد کرد. اگر موکل، شخص حقوقی باشد با توجه به شناسه یکتایی که دارند و وارد کردن آن مشخصات شخص حقوقی قابل بازیابی خواهد بود.
اگر شناسه ملی شخص حقوقی مشخص نیست؛ می توان از طریق اینترنت و سرچ “سامانه اینترنتی شناسه ملی” که توسط سازمان ثبت اسناد و املاک راه اندازی شده است با وارد کردن نام شخص حقوقی شناسه آن را دریافت کرد و در سامانه الکترونیک یاد شده وارد کرد.
با کلیک بر روی مرحله ی بعدی، در این مرحله باید طرف و طرفین دعوا را تعیین نمود.
گزینه هایی که برای مشخص کردن طرفین دعوا وجود دارند عبارت اند از:
شخص حقیقی یا حقوقی، یک یا چند طرف دعوای مشخص در اینجا می توان مشخصات طرف دعوا را چه شخص حقیقی و چه شخص حقوقی در قسمت مزبور درج کرد.
ثبت قرارداد توسط نماینده موکل
گاهی کسی که باید اقامه دعوا کند یا محجور است یا شخص حقوقی و نماینده از جانب وی این کار را می کند. برای مثال اگر شخص ذینفع برای اقامه دعوا صغیر (کسی که به بلوغ نرسیده) باشد باید ولی وی یا پدر وی اقامه دعوا کند یا قیم (سرپرست امور) و اگر شخص حقوقی باشد باید نماینده وی طرح دعوا کند. در این صورت نماینده باید در سامانه ثنا برای بازیابی اطلاعاتش ثبت نام کرده باشد.
برای درج اطلاعات نماینده باید کلمه افزودن را کلیک کرده و مشخصات آن را وارد کرد. در این راستا لازم است نوع نمایندگی نیز حتما درج شود.
و همچنین قرارداد را نماینده امضا می کند و امضای اصیل (موکل) نیاز نیست.
موضوع وکالت در قرارداد الکترونیک
بعد از طی کردن آن مراحل در این مرحله انتخاب موضوع وکالت می رسیم. در اینجا خود موارد متعددی دارد که می توان از میان آنها نیز انتخاب کرد.
اگر موضوع وکالت در پیش فرض وجود ندارد با استفاده از دکمه افزودن و تعیین موضوع می توان آن را اضافه کرد.
در مرحله بعد می توان میزان اختیارات وکیل را مشخص کرد و در اینجا هم می توان میزان اختیارات را کم و زیاد کرد.
حق الوکاله وکیل در قرارداد الکترونیک
از دیگر موضوعاتی که قبل از پایان مراحل باید تعیین تکلیف شود نحوه پرداخت حق الوکاله وکیل خواهد بود که برای مثال آیا وجه نقد است یا غیر نقد. اگر غیر نقد باشد میزان و معادل آن باید درج شود.
پس از ثبت موقت آن شماره قرارداد رویت می شود که باید یادداشت شود. همچنین می توان اسناد مورد نظر را نیز پیوست کرد.
سپس بر روی چاپ پیش نویس کلیک کرده تا شکل قرارداد مشخص شود.
امضای الکترونیکی وکیل و موکل و یا نماینده
در این مرحله باید امضای الکترونیک طرفین درج شود. با کلیک بر روی کلید آبی جلوی اسم وکیل امضای وکیل درج می شود. اما برای درج امضای موکل سامانه به شماره تلفن وی، رمز یکبار مصرف ارسال می کند و شخص آن کد را در اختیار وکیل می گذارد.
وکیل با وارد کردن آن، امضای طرف قرارداد را درج می کند. سپس پیام مبنی بر درج امضای الکترونیک برای فرد ارسال می شود.
تایید نهایی قرارداد وکالت الکترونیک
در ابن مرحله کافی ست وکیل آن را تایید کند و با زدن کلید تایید نهایی و ارسال کد رهگیری کار تمام شده است.
لازم به ذکر است که می توان بعد از کد رهگیری با مراجعه به قسمت چاپ اقدام به پرینت قرارداد مزبور نمود.
ابطال تمبر مالیاتی در این مرحله وجود ندارد بلکه زمانی ابطال تمبر نیاز است که دادخواست تقدیم می شود.
نکته دیگر این که تا زمانی که قرارداد ثبت نهایی نشده می توان آن را ابطال کرد اما پس از ثبت نهایی چنین امری وجود ندارد و قابل ویرایش نیست.
نتیجه گیری
انعقاد قرارداد وکالت بین وکیل و موکل در حال حاضر در سامانه الکترونیکی انجام می شود و دیگر مانند سابق به صورت برگه های فیزیکی نیست.
در این سامانه تمام شرایط و نکات وکالت نامه رعایت شده که به تفکیک هر کدام را در بالا توضیح دادیم.
از ویژگی های این سامانه قابلیت ابطال آن قبل از ثبت نهایی و همچنین امضای الکترونیک افراد می باشد.
سوالات متداول
ثبت موقت وکالت نامه چیست؟
پس از ورود اطلاعات و قبل از تایید نهایی و امضای طرفین، قرارداد در حالت ثبت موقت است و می توان آن را ابطال کرد.
امضا وکالت نامه به چه صورت است؟
در بالا به این امر اشاره شد که امضا هم به صورت الکترونیک انجام می شود هم از طریق وکیل و هم موکل.
آیا ابطال تمبر مالیاتی در سامانه انجام می شود؟
خیر؛ ابطال تمبر مزبور در زمان تقدیم دادخواست لازم است.
5 پاسخ
[۱۰/۲۴, ۰۵:۰۱] 🏳️: سلام ببخشید یک سوال داشتم ایا وکیل می توانند با وکالتنامه که تنظیم می کند بدون اطلاع موکل خود به دفتر خانه اسناد رسمی برود و صلح کند با طرف دعوا
[۱۰/۲۴, ۰۵:۰۳] 🏳️: من خودم صلح نامه ای انجام نداده ام ولی طرف دعوا می گوید صلح کرده ای در سامانه ثبت من چیزی مبنی بر مراجعه بنده به دفتر اسناد رسمی وجود ندارد ایا این امکان دارد که وکیل پرونده این کار را انجام داده باشد .
سلام: اگر اختیار صلح در وکالتنامه درج نشده باشد نمی تواند اقدام نماید اگر فاقد اختیار باشد اقدام ایشان صحیح نیست نیازمند رضایتنامه شما می باشد.
سلام وقت بخیر برای ابطال قرارداد الکترونیک باید چه اقداماتی انجام شود؟
سلام:باید از وکیل متخصص مشاوره نمایید.
یاسلام،چطور موکلین میتونند نسخه وکالتی که وکیل به صورت الکتردنیکی تنظیم کرده را ببینند