با توجه به اینکه امروزه به دلیل شرایط اقتصادی، متقاضیان دریافت وام رو به افزایش است. لازم است قبل از دریافت وام توانایی خود را برای پرداخت آن بسنجید.
زیرا اگر اقساط بانک را نپردازید یا اگر دیر اقدام به پرداخت کنید؛ برای شما مشکل آفرین است. یکی از این مشکلات، توقیف اموال توسط بانک است.
در صورت عدم پرداخت اقساط، بانک می تواند ملکی که سندش را دارد را مصادره کند.
در این نوشتار، اطلاعاتی در خصوص توقیف اموال توسط بانک به مخاطبین محترم ارائه خواهد شد.
مصادره اموال توسط بانک
در لغت به معنای ضبط کردن اموال کسی به زور یا به دلیل یک رفتار غیر قانونی توسط صاحب اموال می باشد.
مصادره اموال در بانک زمانی رخ می دهد که فردی وامی از بانک بر می دارد و برای ضمانت پرداخت اقساط، مالی را در رهن بانک قرار می دهد.
در صورت عدم پرداخت اقساط وام بانکی توسط وام گیرنده، بانک می تواند به صورت قانونی ملکی که شما در رهن بانک قرار دادید را به نفع خود مصادره نماید و جهت برداشتن طلب خود از مبلغ ملک، آن را در مزایده قرار می دهد تا به فروش برسد.
وام گیرنده موظف است در سر رسید های تعیین شده، اقساط را به موقع بپردازد.
در صورت عدم پرداخت اقساط پس از اخذ تذکر کتبی، وکلای بانک پیگیری های لازم برای توقیف ملک و به اجرا گذاشتن سند، از طرق اداره اجرای ثبت و پروسه مزایده را انجام خواهند داد.
موارد مصادره ملک توسط بانک
مصادره ملک توسط بانک در شرایط ذیل صورت می گیرد:
- ملک به فروش رسیده باشد و فک رهن اتفاق نیفتاده باشد: هرگاه ملکی که در رهن بانک است توسط مالک به فروش برسد و طبق توافقات بین مالک و خریدار، اقساط وام را نپردازند یا خانه فک رهن نشده باشد( یعنی وثیقه ای که به علت بدهی پیش بانک است آزاد نشده است)، در این صورت بانک می تواند ملک را به صورت قانونی مصادره نماید. زیرا سند آن ملک به عنوان وثیقه و جهت ضمانت نزد بانک است. لذا با بد قولی پرداخت کننده اقساط، بانک قانونا می تواند آن را مصادره کند.
- تعویق پرداخت اقساط بانکی توسط وام گیرنده: هرگاه فردی وامی از بانک دریافت کند و سند ملکی را به عنوان وثیقه نزد بانک قرار دهد؛ اگر به شکل پی در پی قسط های بانکی اش عقب بیفتد، بانک می تواند برای دریافت بدهی خود ملک مذکور را مصادره بگذارد و در مزایده پس از فروش، به اندازه میزان بدهی از روی مبلغ ملک فروخته شده بردارد.
- بی اطلاعی خریدار از در رهن بودن ملک خریداری شده: اگر شخصی ملکی را خریداری کند که مالک اول، ملک را در رهن بانک قرار داده بوده و خریدار از این موضوع بی اطلاع باشد؛ خریدار در این صورت می تواند از فروشنده شکایت کیفری نماید. در صورتی که تاریخ قولنامه پیش از در رهن قرار دادن ملک باشد، ولی بانک ملک را مصادره کند؛ خریدار می تواند هم از بانک و هم مالک قبلی شکایت کند.
چگونه از مصادره کردن ملک توسط بانک جلوگیری کنیم؟
برای جلوگیری از مصادره ی ملک توسط بانک می توان اقدامات زیر را انجام داد:
- عوض کردن وثیقه قبلی ملک با وثیقه جدید: برای جلوگیری از مصادره ملک توسط بانک، می توان وثیقه ی ملک در رهن بانک را عوض کرد. در این صورت بانک مکلف است بر اساس قانون شرایط تعویض وثیقه را مهیا سازد. لذا در این صورت بانک وثیقه جدید را جایگزین وثیقه قبلی می نماید و با توجه به این شرایط فرد هم اقساط وام را می پردازد و هم ملک خود را برای فروش می گذارد.
- فک رهن ملک: ناظر بر اینکه فروش ملکی که در رهن بانک است ممکن نیست و سند ملک یک نوع وثیقه نزد بانک محسوب می شود، تنها زمانی می توان ملک را به فروش رساند که فک رهن صورت گرفته باشد و سند ملک از رهن خارج شده باشد.
- فک رهن به سه طریق امکان پذیر است: به هم خوردن عقد رهن بین بانک و مالک، تسویه بدهی از طرف وام گیرنده، وام دهنده یعنی بانک از طلب خود بگذرد.
چگونگی توقف مزایده ملک در رهن بانک
لازم است ابتدا یک تعریف مختصری از مزایده را ارائه دهیم. مزایده در اصطلاح حقوقی، روشی است برای فروش کالاها به بالاترین قیمت پیشنهادی توسط افراد حاضر در مزایده. اما مزایده املاک در رهن بانک، بدین صورت است که پس ارزیابی ارزش ملک، بانک، دو ماه فرصت دارد تقاضای مزایده نماید.
توقف این مزایده که توسط بانک در خصوص املاک در رهن انجام می دهد بدین صورت اتفاق می افتد:
- دستور موقت، وصول حکم یا قرار وقبف عملیات اجرایی.
- به فروش نرفتن ملک مورد مزایده.
- اعتراض به نظریه رئیس ثبت تا صدور رای هیات نظارت.
- پرداخت کلیه مطالبات بدهکار و حقوق اجرایی.
- رای شورای عالی ثبت بر ابطال عملیات اجرایی یا رای هیئت نظارت.
نتیجه گیری
زمانی که فردی وامی را از بانک دریافت می کند و توانی پرداخت اقساط آن را ندارد، در صورتی که سند ملکی را در رهن بانک قرار داده باشد آن سند وثیقه ای است برای زمانی که وام گیرنده اقساط خود را نمی پردازد، در این صورت ملک توسط بانک، مصادره و به برای مزایده گذاشته می شود.
همچنین به طور کلی در صورت عدم پرداخت بدهی بانکی، بانک می تواند اموال را توقیف کند.
فروش ملک در رهن بانک دارای شرایط دشواری است.
لازم به به ذکر است در صورت عدم پرداخت بدهی بانکی، اموال در رهن بانک بررسی می شود و در صورتی که جر مستثنیات دین باشد قابل توقیف نمی باشد.
سوالات متداول
آیا فروش مال در رهن بانک غیر قانونی است؟
خرید و فروش ملک در رهن بانک بدون رضایت بانک غیر قانونی است و در حکم کلاهبرداری است زیرا فروش مال غیر محسوب می شود.
در صورت معامله ملک در رهن بانک توسط وام گیرنده، معامله باطل است؟
خیر معامله غیر نافذ است و در صورت تنفیذ بانک صحیح است و اگر رد کند باطل است.
اگر ارزش ملک در رهن کمتر از بدهی شود تکلیف چیست؟
اگر ارزش ملک از رقم بدهی وام گیرنده کمتر باشد، وی موظف است ما به التفاوت آن را بپردازد.
در چه صورت می شود حکم توقیف اموال گرفت؟
در شرایطی مانند عدم پرداخت بدهی بانک، عدم پرداخت مهریه، چک برگشتی می توان حکم توقیف اموال دریافت کرد.