در دنیای امروز هر کسی که دریافت کننده حقوق و پرداخت کننده حقوق می باشد با واژه مالیات آشنایی کامل دارد. یکی از مالیات هایی که بسیار مهم برای کارفرما و کارکنان می باشد مالیات بر حقوق و مقدار دستمزد نیروی کار می باشد.
حال به این نکته می پردازیم که اصلا مالیات حقوق چیست و شامل چه گروه و دسته میشود؟
مالیات حقوق
مالیات حقوق را می توانیم جزو گروه و دسته های تکلیفی و مستقیم قرار دهیم. به این دلیل تکلیفی نام میگیرد زیرا تکلیف یک کارفرما می باشد که میزان مالیات کارکنان خود را محاسبه کرده و آنها را پرداخت کند.
به این دلیل مستقیم نام گرفته است زیرا افرادی که به آنها مالیات تعلق میگیرد و کارفرما باید آنها را پرداخت کند افراد حقیقی می باشند و به طور مستقیم مالیات از درآمد آنها پرداخت می گردد.
ماده ای که برای مالیات تصویب شده است ماده ۸۲ قانون مالیات های مستقیم است و به شرح زیر می باشد:
مالیات حقوق و دستمزد در واقع در مورد افرادی صدق میکند که دارای حقوق هستند و بیمه تامین اجتماعی به آنها تعلق گرفته است. در این صورت کارفرمایانِ این افراد باید میزان مالیات بر حقوق آنها را محاسبه نمایند و این مبلغ را به حساب وزارت امور اقتصاد و دارایی پرداخت کنند.
درست است که میزان مالیات پرداختی توسط کارفرما با توجه به میزان درآمد است که کارکنان آن دریافت می کنند اما این نکته را هم باید در نظر داشته باشیم که هر سال بر اساس تورم همچنین شرایط اقتصادی و میزان تولیدات کشور به مبلغ این مالیات اضافه می گردد.
نکاتی که در مورد مالیات حقوق و دستمزد باید به آن توجه کرد
- اگر کارفرمایان لیست کارکنان خود را در سر موقع مقرر ارائه ندهند ۲ درصد از مبلغ حقوق کارکنان بر اساس ماده ۱۹۷ برای او جریمه در نظر گرفته میشود و باید آن را پرداخت کند.
- ارائه دادن فرم مالیاتی خیلی وقت گیر و زمان بر می باشد و بنابراین یک سایت طراحی کردهاند که از طریق آن بتوانم به راحتی و سهولت از طریق این سایت مقدار دریافت کردن حقوق و پرداختن حقوق را ثبت کنند و سایت مورد نظر tax.gov.ir می باشد.
- این افراد از پرداختن مالیات معاف می باشند خانه های سازمانی، بازنشستگان، عیدی های هر سال، کسانی که نظامی، انتظامی و جانباز میباشند و همچنین آزادگان
- میزان درآمدی که شامل حقوق و میزان دستمزد اصلی مزایای شغلی شان به صورت مستمر و غیر مستمر هستند هم شامل کسانی می شوند که باید مالیات بر حقوق پرداخت کنند.
انواع مالیات در ایران
در کشور ایران مالیات به دو صورت انجام می شود: مالیات مستقیم و مالیات غیر مستقیم.
مالیات مستقیم: مالیاتی می باشد که بدون هیچ واسطه ای می باشد و مقدار مالیاتی است که بر درآمد افراد و با توجه به میزان درآمدی که افراد کسب می کنند می باشد.
مالیات مستقیم انواع مختلف دارد از از قبیل:
- مالیات بر درآمد املاک
- مالیات بر درآمد مشاغل
- مالیات بر درآمد اشخاص حقوقی
- مالیات بر درآمد حقوق
- مالیات بر درآمد کشاورزی
- مالیات بر درآمد اتفاقی
بیشتر مطالعه کنید: مالیات بر ارث چگونه است
مالیات غیر مستقیم: مالیاتی می باشد که از طریق کالاهایی که ما خریداری میکنیم روی آنها کشیده می شود و دو نوع میباشد مالیات بر واردات و مالیات بر معاملات
مالیات بر واردات شامل موارد زیر میشود:
- مالیات بر حقوق گمرکی
- مالیات بر سود بازرگانی
- مالیات بر حق ثبت سفارش کالا
- مالیات بر واردات اتومبیل
- مالیات بر حق ثبت
و مالیات بر معاملات شامل موارد زیر می شود:
- مالیات بر فرآورده های نفتی
- مالیات بر تولید الکل طبی و بهداشتی
- مالیات بر فروش سیگار
- مالیات بر اتومبیل
- مالیات بر نقل و انتقال اتومبیل
مالیات بر ارزش افزوده چیست؟
مالیات بر ارزش افزوده شامل تمامی کالاها و خدماتی می گردد که در در کشور خود آنها را با پول خرید و فروش می کنیم و یا اینکه مورد داد و ستد قرار میگیرند البته استثنا هم وجود دارد یعنی ۱۷ قلم از این کالاها شامل مالیات نمی باشند و آن ها در ماده ۱۲ این قانون ذکر شده است.
موارد معافیت مالیات حقوق کارمندان
مواردی که معاف از مالیات در سال ۹۹ هستند به قرار زیر می باشد:
- کارکنانی که در مناطق کمتر توسعه یافته کار می کنند ۵۰% از مبلغ مالیات آنها طبق قانون بخشیده میشود نیاز نیست که مالیات پرداخت کنند.
- اشخاص و پرسنلی که مربوط به نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران چه نظامی باشند و چه انتظامی و کسانی که استخدام وزارت اطلاعات می باشند و همچنین جانبازان، آزادگان جنگ های تحمیلی
- مبلغی که کارفرما به عنوان هزینه معالجه برای کارکنان خود چه به صورت مستقیم و چه از طریق کارمند پرداخت کند. و همچنین باید تمامی مدارک و اسناد آن را داشته باشد.
- خانه هایی که با اجازه خود قانون در اختیار ماموران کشوری قرار داده می شود.
- عیدی های سالانه پاداشی که آخر سال افراد می گیرند که جمعاً باید معادل یک دوازدهم میزان معافیت مالیاتی بر اساس موضوع ماده ۸۴ این قانون باشد.
- میزان مبلغی که از بیمه برای معالجه شخص گرفته می شود.
- آن مسکن یا منزلی که ارزان قیمت است و جهت استفاده کارگران قرار می گیرد.
- هزینه های سفری که مربوط به شغل شخص می باشد.
- حقوق افراد بازنشسته وظیفه و مستمری پایان خدمت و همچنین خسارت اخراج و بازخرید خدمت وظیفه مستمری پرداختی به وراث و حق سنوات حقوق روزهای مرخصی که استفاده نشده است.
- مزایای غیر نقدی که به کارکنان پرداخت می شود و حداکثر معادل دو دوازدهم معافیت موضوع ماده ۸۴ این قانون است
سوال های معافیت مالیاتی
- آیا مواردی مثل ایاب و ذهاب، حق سنوات و بن خواربار هم شامل مالیات حقوق می گردد؟
درباره پرداخت حق سنوات به صورت ماهانه تا قبل از اصلاحیه در سال ۹۵ ابهاماتی وجود داشت اما بر اساس بند ۵ ماده ۹۱ قانون مالیاتهای مستقیم که در آن عبارت “در صورتی که موقع بازنشستگی یا از کار افتادگی به حقوقبگیر پرداخت شود، را حذف کرده اند، میتوان نتیجه گرفت که حق سنوات معاف از مالیات میباشد و فرقی نمیکند که چگونه پرداخت می گردد.
حال در مورد کمک هزینه ایاب و ذهاب و بن خوار و بار بر اساس دادنامه شماره ۳۷ به دلیل اینکه دیوان عدالت اداری حاکم می باشد معاف است. اما در مورد حق مسکن مورد اختلاف می باشد چرا که در دادنامه ذکر نشده است اما به نظر می آید که جزئی از حقوق بوده و در قسمت معافیت قرار نمیگیرد.
- آیا حق اولاد را هم جزء مواردی است که مشمول مالیات میشوند؟
در پاسخ به این سوال باید گفت تمامی حقوق و مزایا شامل مالیات می گردند.
- مالیات حقوق کارگاه تازه تاسیس هم محاسبه می گردد؟
بله تفاوتی نمیکند که کارگاه تازه تاسیس شده باشد یا خیر. باید هر ماه لیست حقوق کارگران به صورت اینترنتی ارسال گردد.
یک پاسخ
بلاخره حق مسکن و بن خواروبار که هر ماه پرداخت میشه در سال ۱۴۰۰ معاف مالیلیاتی دارد یا خیر