قوانین و نحوه شکایت از فرزند

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

معمولا وجود اختلافات بین اعضای خانواده امری عادی و شایع است. به ویژه بین فرزندان و والدین به دلیل تفاوت نسل ها اختلافات عقیدتی و فکری بسیار بروز پیدا می کند. ولی بعضا این اختلافات بالا می گیرد و منجر به توهین و فحاشی و یا زد و خورد و حتی قتل و… می شود.

در این موارد اگرچه توصیه می شود اختلافات بین والدین و فرزندان از طرق غیر قضایی حل و فصل شود ولی در صورتیکه پدر و مادر نتوانند مانع ارتکاب اعمال و گفتار خشونت آمیز توسط فرزند خود شوند می توانند از طریق مراجع قضایی اقدام به طرح شکایت از فرزند خود نمایند.
در این مقاله در خصوص نحوه طرح شکایت از فرزند یا فرزندان و همچنین نحوه تنظیم شکواییه در این خصوص و سایر مسایل مرتبط صحبت خواهیم کرد.

شکایت از فرزند یعنی چه

چگونه از فرزند ناخلف شکایت کنیم؟

باید گفت هرکس مرتکب جرمی علیه شخصی شود قابل مجازات می باشد اگرچه فرزند آن شخص باشد. بنابراین در صورتیکه فرزندان، در ارتباط با پدر و مادر خود رفتار یا گفتاری انجام دهند که در قانون برای آن رفتار، مجازاتی در نظر گرفته شده باشد می توان مانند سایر اشخاص از آن ها شکایت کرد.
از جمله شایع ترین این رفتار ها می توان به فحاشی، ضرب و جرح، تهمت زدن، دزدی از پدر و مادر، گرفتن مهر، امضا و یا نوشته به زور و اجبار از پدر و مادر، تهدید آن ها و سایر جرایمی که در خصوص اشخاص غیر پدر و مادر هم قابل ارتکاب است اشاره نمود.

در زیر چند نمونه از این جرایم و مجازات آن ها را بررسی می نماییم.

  • شکایت از فرزند به دلیل ضرب و جرح

چنانچه فرزند مرتکب زد و خورد عمدی و ایراد ضرب و جرح بر پدر یا مادر خود گردد به قصاص عضو محکوم می گردد لیکن چنانچه ایراد ضرب و جرح عمدی نباشد و یا قصاص به هر دلیلی منتفی باشد، فرزند به پرداخت دیه محکوم می شود.

علاوه بر آن به موجب ماده (۶۱۴ قانون مجازات اسلامی) در صورتی که ضرب و جرح فرزند عمدی باشد و موجب شکستگی یا از کار افتادن عضوی از بدن و یا ایجاد مرض دایمی و یا از دست دادن حواس پنجگانه و سایر منافع اعضا گردد و امکان قصاص نیز وجود نداشته باشد و از طرفی عمل او به گونه ای باشد که بیم جری شدن او برود و یا موجب اخلال در نظم و امنیت جامعه گردد به دو تا پنج سال حبس محکوم می شود. همچنین درصورت درخواست پدر یا مادر آسیب دیده دیه نیز باید پرداخت شود.

در نهایت خاطر نشان می شود حکم ضرب و جرح عمدی فقط مخصوص پدر و مادر نیست بلکه به طور کلی در خصوص کلیه اشخاص قابل اجراست.

  • شکایت از فرزند به دلیل توهین و فحاشی:

در صورتیکه فرزند مرتکب توهین و یا فحاشی به پدر و مادر شود بنابر ماده (۶۰۸ قانون مجازات اسلامی) در صورتیکه قذف (تهمت زنا یا لواط) محسوب نشود به مجازات شلاق تا ۷۴ ضربه یا ۵۰ هزار تا یک میلیون ریال جزای نقدی محکوم می شود.

اما در صورتیکه از فحش ها و الفاظ رکیکی استفاده کند که متضمن تهمت زنا یا لواط نیز باشد به هشتاد ضربه شلاق محکوم می شود.

  • شکایت از فرزند بابت گرفتن مهر، امضاء یا نوشته از پدر و مادر به زور یا اجبار

ممکن است فرزندی برای اهداف مختلف مثلا گرفتن اموال پدر و مادر آن ها را مجبور کند که سند یا نوشته ای را که حاکی از انتقال مال به فرزند می باشد امضا نمایند و یا با اجبار و تهدید سندی را از آن ها بگیرند.
در این موارد قانون مقرر می دارد که در صورتیکه فرزندی و یا به طور کلی هر شخصی با زور و اجبار یا با اکراه و تهدید پدر و مادرش را ملزم به دادن نوشته یا سند یا امضاء و یا مهر نماید و یا سند و نوشته‌ای که متعلق به او‌ یا سپرده به او می‌باشد را از وی بگیرد به حبس از سه ماه تا دو سال و تا (۷۴) ضربه شلاق محکوم خواهد شد.

حکم این ماده نیز کلی است و فقط شامل پدر یا مادر نمی شود. (ماده ۶۶۸ قانون مجازات اسلامی)

  • شکایت از فرزند به دلیل تهدید پدر و مادر

یکی دیگر از اعمال مجرمانه ای که ممکن است فرزند در حق پدر یا مادر خود مرتکب شود تهدید آن ها می باشد. به عنوان مثال آن ها را تهدید به دادن مقداری پول و یا مال معینی نمایند و در غیر اینصورت آسیبی به آن ها وارد می آورد.

در صورت وقوع تهدید، مجازات تهدید کننده حبس از دو ماه تا دو سال یا شلاق تا ۷۴ ضربه می باشد.

شکایت از فرزند چگونه است

نحوه شکایت از فرزندان

برای طرح شکایت از دو طریق می توان اقدام نمود:

  1. مراجعه به دادسرا و تقدیم دادخواست و یا اعلام شفاهی جرم
  2. مراجعه به دفتر خدمات قضایی و ثبت شکواییه به صورت الکترونیکی

اما برای تنظیم شکواییه باید نکات زیر را در آن درج نمایید:

شکایات در برگی تنظیم می‌شوند که «شکواییه» نام دارد. نیازی نیست شکواییه در برگه‌های مخصوصی که توسط قوه‌ی قضاییه تنظیم شده است نوشته شود، (برخلاف دادخواست حقوقی) بلکه می‌توان شکواییه را در برگه‌های معمولی نیز تنظیم کرد اما در رویه قضایی اصولا در برگ مخصوص شکایت انجام می گیرد.

اما طبق قانون، نوشتن موارد ذیل الزامی است:

  1. نام و نام خانوادگی، نام پدر، سن، میزان تحصیلات، شغل، وضعیت تاهل، مذهب، تابعیت، شماره‌ی شناسنامه، شماره‌ی ملی، نشانی دقیق، در صورت لزوم آدرس ایمیل، شماره‌ی تلفن ثابت و همراه، کد پستی شاکی
  2. موضوع شکایت، تاریخ و محل وقوع جرم
  3. میزان خسارت وارده به مدعی و مورد مطالبه‌ی وی
  4. دلایل وقوع جرم از شهادت شهود، نامه پزشکی قانونی در صورت ورود ضرب و جرح و..
  5. مشخصات و نشانی فرزند یا مظنون در صورت امکان

در ادامه برای آشنایی بیشتر یک نمونه شکواییه در سایت قرار می دهیم.

قوانین شکایت از فرزند

نمونه شکواییه شکایت از فرزند

با سلام

احتراماً به استحضار می رساند:

آقای/خانم … در تاریخ … در محل … (مکان وقوع جرم) بنده را مورد حمله قرار داده و به اینجانب با … (وسیله ضرب و جرح) ضرب و جرح وارد آوردند که از ناحیه … دچار جراحات و آسیب شدیدی شده ام و به بیمارستان منتقل شده و به مدت … بستری بودم. همچنین با معرفی اینجانب به پزشکی قانونی در گزارشی به … در تاریخ … شماره … وضعیت بنده شرح داده شد. در حال حاضر نیز به دلیل شدت جراحات هنوز بهبودی کامل پیدا نکرده ام. لذا با استناد به دلایل اینجانب از جمله نامه پزشکی قانونی، شهادت شهود، و همچنین به استناد ماده ۶۱۴ قانون مجازات اسلامی تعزیرات رسیدگی و مجازات متهم را استدعا دارم. در ابتدا نیز با توجه به خسارات وارده به بنده به مبلغ … ریال صدور قرار تامین خواسته و اجرای فوری آن را تقاضا مندم.

همانطور که در مطالب قبلی اشاره شد، شکایت از فرزند مانند شکایت از سایر اشخاص می باشد و از طریق دادسرا به صورت شفاهی و یا با تنظیم شکواییه صورت می گیرد.

نحوه تنظیم شکواییه نیز عملا تفاوتی ندارد با زمانی که شکایت از سایر اشخاص به جز فرزند صورت می گیرد.

از طرف دیگر نوع جرایم ارتکابی توسط فرزند نیز با جرایم ارتکابی توسط سایر اشخاص متفاوت نمی باشد و چنانچه شخصی مرتکب اعمال مجرمانه در ارتباط با دیگران شود اگرچه پدر یا مادر وی باشند قابل مجازات می باشد.

6 پاسخ

  1. از سع سالگی مادرم منو کتک میزنه قرص عصاب میخورع سر چیزای کوچیک کتکم میزنع میخواستم بپرسم میشه شکایت کرد اگه میشع چی ب سر من میاذ و با مادرم چیکار میکنن من ۱۸سالمه

  2. پسرمن۱۸ سالشه ۷سال پیش پدرش روازدست داده ازوقتی به سن بلوغ رسیده خیلی اذیت میکنه کارهای خلاف زیادمیکنه من ازدست کارهاش بخصوص دزدی پول ازکیف من یافروش وسایل منزل مخفیانه شاکی ام چیکارکنم؟

  3. سلام من داداشم منو مادر و پدر و خواهرم را میزنه و فحش میده می خواستم ببینم میشه شکایت کرد

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید