در رابطه با تخلیه باید گفت بحث تخلیه زمانی پیش می آید که فرد با اجازه خود مال و ملک خود را در اختیار دیگری گذاشته است تا در آن تصرف کند اما زمان آن تصرف تمام شده است و فرد متصرّف همچنان ملک را تخلیه (خالی) نمی کند. در اینجا است که مالک می تواند از مراجع مربوطه به اصطلاح تخلیه ید وی را بخواهد یعنی از تصرفات بعدی وی جلوگیری کند.
مثال بارز این امر قرارداد اجاره است که مسئله تخلیه در آن بسیار همه شمول است طبق معیار گفته شده فرد مستاجر بعد از اتمام اجاره همچنان ملک را تحویل موجر یا مالک نمی دهد لذا فرد موجر می تواند تخلیه ید مستاجر را بخواهد که در عرف به آن تخلیه می گویند.
امر تخلیه در قرارداد اجاره باید دارای شرایطی باشد تا بتوان دعوای تخلیه به آن اطلاق کرد و فوری رسیدگی شود لذا توصیه می شود از تخصص وکلاء و کارشناسان در این زمینه استفاده کنید. و به هر شخصی در خصوص وکیل تخلیه ملک اعتماد نکنید زیرا هم هزینه بر و هم زمانبر است
گروه وکلاء سنا دارای تجربه و تخصص در امور مربوط به قرارداد اجاره اند که می توان از تخصص آنان برای مسائل قضایی خود استفاده کنید. و در صورت نیاز به وکیل تخلیه ملک، ما شما را همراهی خواهیم کرد.
در ذیل به نکاتی در زمینه تخلیه اشاره می شود.
اقامه دعوای تخلیه توسط وکیل تخلیه
درخواست تخلیه به صورت فوری رسیدگی می شود.
اگر قرارداد اجاره به صورت عادی باشد و رسمی نباشد رسیدگی به آن در صلاحیت شورای حل اختلاف است البته به جز سند عادی بودن شرایط دیگری لازم است برای دستور تخلیه از جمله:
- در اجاره نامه مدت ذکر شده باشد مثلا ۱ سال.
- اجاره نامه در دو نسخه تنظیم شده باشد.
- موجر و مستاجر هر دو نسخه را امضا کنند.
- اینکه دو نفر شاهد حداقل این اجاره نامه را امضا کنند.
- و شرط دیگر اینکه مدت اجاره به پایان رسیده باشد.
پس اگر این شرایط باشد با تقدیم دادخواست به شورای حل اختلاف تخلیه ملک را می خواهیم دادخواست را از طریق دفاتر خدمات فضایی می توان تنظیم کرد تا بدین وسیله به شورای حل اختلاف ارسال شود.
نحوه اقامه دلیل برای تخلیه و استناد به آن امر مهمی است که در رای دادگاه اثر گذار است لذا در این زمینه بهتر است از تخصص کارشناسان و وکلای گروه وکلا سنا وکیل تخلیه ماهر استفاده کنید.
باید توجه داشت که اگر اجاره نامه به صورت سند رسمی باشد مالک یا موجر برای تخلیه این امتیاز را دارد که به اداره ثبت مراجعه کند البته می تواند به شورای حل اختلاف هم مراجعه کند (پس در سند رسمی به دو مرجع می تواند رجوع کند).
کجا دستور تخلیه داریم کجا حکم تخلیه داریم؟
بین این دو تفاوت وجود دارد زیرا گفتیم دستور تخلیه فوری صادر می شود و اصلا نیازی به حضور طرفین نزد قاضی نیست اما در حکم تخلیه موضوع تفاوت دارد و نیاز است جلسه دادرسی تشکیل شود پس فوری نخواهد بود.
باید گفت اگر شرایطی را که در بالا گفتیم هر کدام که نباشد در اینجا دیگر نمی توان دستور تخلیه گرفت و باید حکم تخلیه را بگیرید مثلا فرض کنید در قرارداد عادی اجاره شما ۲ شاهد وجود ندارد یا در دو نسخه تشکیل نشده در اینجا مزیت دستور تخلیه از بین می رود.
لذا لازم است برای جلوگیری از سردرگمی امور خود را به افراد متخصص در گروه وکلاء سنا واگذار کنید تا با آسودگی خاطر کارهای تخلیه خود را وکیل تخلیه از گروه وکلای سنا انجام دهد
تشخیص این که در کجا باید دستور تخلیه گرفت و در کجا حکم تخلیه و استناد به این ها در هر مورد خاص به نظر می رسد نیازمند دانش حقوقی است که در این باره می توانید از تجربه و تخصص گروه وکلای سنا استفاده کنید.
چگونگی متوقف کردن دستور اجرا
اگرچه دستور تخلیه به نفع موجر و تیغی برنده علیه مستاجر است اما قانونگذار یک طرفه به این قضیه نگاه نکرده است و مواردی را پیش بینی کرده است مستاجر دلایلی محکم و مستند ارایه دهد که بخواهد جلوی تخلیه را بگیرد.
مثل موردی که اجاره تمدید شده است آن هم به صورت شفاهی و به صورت کتبی در نیامده است در این صورت چون موجر حق تخلیه ندارد.
اگر بدون اطلاع مستاجر دستور تخلیه گرفت مستاجر در ظرف همان ۳ روز پس از ابلاغ که فرصت تخلیه دارد با ارائه دلیل شکایت خود را به جایی که دستور تخلیه صادر کرده است مطرح نماید حال اگر این دلایل از نظر قاضی قوی باشد از مستاجر تامین می گیرد و این بار امر به توقف دستور تخلیه می دهد.
در مورد دیگر که مستاجر می تواند توقف دستور تخلیه بگیرد مربوط به این است که اصالت اسنادی که خواهان یا موجر ارایه کرده زیر سوال برود دستور تخلیه متوقف می شود مثلا نسبت به اجاره نامه ارائه شده ادعای جعل بشود.
برای توقف اجرای دستور تخلیه چون امری فوری است، فوریت امر اقتضا می کند که از وکیل تخلیه از گروه سنا که متخصص در این امور حقوقی اند استفاده کنید.
صدور دستور تخلیه و عذر موجه مستاجر
پس از این که دستور تخلیه صادر شد اگر مستاجر تا ۳ روز ملک را تخلیه نکند و تحویل موجر ندهد دستور تخلیه توسط مامور اجرا می شود.
اگر با وجود صدور دستور تخلیه به علتی مانند قوه قاهره مثل سیل، زلزله، و… مستاجر نتواند مورد اجاره را تخلیه کند و از مرجع قضایی بخواهد مهلتی به وی بدهد مرجع قضایی ممکن است موافقت کند و ۱ ماه به ایشان فرصت تخلیه بدهد.
نتیجه گیری
دستور تخلیه که به صورت فوری و بدون جلسه دادرسی در شورای حل اختلاف انجام می شود دارای شرایطی باید باشد ابتدا اینکه اجاره نامه در سند عادی باشد و در دو نسخه باشد و اینکه دو شاهد به همراه خود طرفین عقد اجاره آن را امضا کرده باشند شرط نهم دیگر این است که مدت اجاره پایان پذیرفته باشد و اگر اجاره نامه به صورت سند رسمی باشد هم می توان به اداره ثبت رجوع کرد و هم شورای حل اختلاف.
شناخت این مورد که در چه مواردی باید در شورای حل اختلاف اقامه دعوا گرد و در چه مواردی باید در دادگاه اقامه دعوا کرد نیازمند دانش حقوقی است که این امر را از گروه وکلا سنا پیگیری کنید.
سوالات متداول
آیا برای تخلیه ملک نیاز به وکیل تخلیه دارم؟
با توجه به پیچیدگی مباحث حقوقی و داشتن حالات و جوانب مختلف پیشنهاد می شود امور خود را به وکلاء متخصص این امور واگذار کنید گروه وکلاء سنا با داشتن وکلاء متخصص و داشتن تجربیات در این زمینه می تواند کمک یار شما باشد.
دعوای تخلیه در کجا باید اقامه شود؟
این مورد در مورد املاک مسکونی با شورای حل اختلاف است و اگر ملک تجاری باشد و بحث سر قفلی و…در میان باشد در صلاحیت شورا قرار ندارد و باید در دادگاه اقامه بشود.
پس از صدور دستور تخلیه آیا اجراییه صادر می شود؟
خیر دستور تخلیه اجراییه لازم ندارد و مامور ابلاغ مس از ابلاغ به مستاجر به وی ۳ روز فرصت برای تخلیه می دهد.