از متداول ترین مشکلات عموم جامعه در بحث دعاوی خانواده مربوط به طلاق و حقوق زوجین است که در زیرمجموعه دعاوی طلاق مطرح می شود.
حال مسائل پرکاربرد این دعاوی به زبان ساده توضیح داده می شود.
طلاق رجعی در حکم ازدواج است؟
رجعی به معنای رجوع کردن است. این طلاق در زمانی اتفاق می افتد که مرد مایل به بازگشت به زندگی با همسرش می باشد.
لذا مرد می تواند در ایام عده زن، دوباره به زندگی با وی ادامه بدهد. چرا که یکی از آثار طلاق رجعی این است که زن در ایام عده طلاق، مانند همسر مرد می باشد و حتی وی از حق نفقه هم برخوردار است.
بنابراین، مرد می تواند در این مدت زندگی مشترک را از سر بگیرد.
بیشتر بخوانید: حکم و مجازات ازدواج مجدد در زمان عده
سریع ترین نوع طلاق کدام است؟
پرکاربرد ترین نوع طلاق، طلاق توافقی است. زیرا هر دو طرف رضایت به جدایی دارند و بدون درگیری و جنگ روانی از یکدیگر جدا می شوند.
در این نوع طلاق علاوه بر اینکه مرد می تواند همسرش را طلاق دهد، زن هم می تواند در صورت وجود شرایطی از شوهرش جدا شود.
در صورت عدم حضور زن در دفترخانه برای طلاق چه اتفاقی می افتد؟
در صورتی که زن ظرف یک هفته در دفترخانه حاضر نشود، دفتردار اخطاریه حضور را هم برای مرد و هم برای زن ارسال می کند.
در صورتی که باز هم زن در دفترخانه حضور نیابد، صیغه طلاق بدون حضور او جاری خواهد شد.
عدم تمکین به چه معناست؟
زن و شوهر نسبت به یکدیگر دارای وظایفی هستند که آنها را ملزم به حسن معاشرت نسبت به یکدیگر می نماید.
تمکین بدین معنی است که زوجه می بایستی در منزل مشترک که شوهر اختیار کرده است سکنی گزیند و از شوهر در انجام وظایف خاص زناشویی مانند رابطه زناشویی اطاعت کند.
آثار عدم تمکین ناشزه بودن زن است و زنی که ناشزه باشد نفقه ندارد.
بیشتر بخوانید: منظور از تمکین در حق حبس چیست؟
نفقه زن چقدر است؟
نفقه شامل همه نیازهای متعارف و متناسب با وضعیت زن می شود مثل مسکن، پوشاک، غذا، اثاثیه منزل و هزینه های درمان و حتی خادم البته در صورتی که زن عادت به داشتن خادم داشته باشد و یا به واسطه مریضی نیاز به آن داشته باشد.
نفقه هر زنی با دیگری متفاوت است و بسته به نیاز ها و وضعیت معیشتی او می باشد که دادگاه تعیین خواهد کرد.
چه زمانی نفقه به زن تعلق نمی گیرد؟
ممکن اصطلاح ناشزه هم به گوش شما آشنا باشد که هم معنی نشوز می باشد. در صورتی که تکالیف قانونی خود را نسبت به همسرش رعایت ننماید، مانند اینکه در خانه ی همسرش زندگی نکند، روابط نامتعارفی داشته باشد که همسرش رضایت ندارد و به لحاظ جنسی از شوهر تمکین ننماید، ناشزه محسوب می شود.
لذا مرد می تواند پس از اثبات عدم تمکین در دادگاه و اعلام اینکه زن ناشزه است نفقه وی را قطع نماید.
موارد فوق الذکر برخی از موارد رایج در بحث حقوق خانواده و طلاق هستند.
آیا زن شاغل می تواند از همسرش نفقه دریافت نماید؟
در پرداخت نفقه هیچ تفاوتی میان زن شاغل یا خانه دار و یا زن ثروتمند و فقیر نیست. حتی اگر زنی شاغل باشد و نیاز مالی نداشته باشد مرد موظف به پرداخت نفقه است.
مبلغی که به زن به عنوان حقوق واریز می شود برای شخص او محسوب می شود و به هر روشی که بخواهد حتی برای هزینه های خارج از خانه می تواند خرج نماید.
بیشتر بخوانید: بهترین وکیل نفقه در تهران کیست؟
اجرت المثل دوران زوجیت چیست؟ آیا قابل دریافت است؟
زمانی که زوجه در منزل همسر کارهایی را انجام می دهد جز تکالیف وی از لحاظ قانونی نیست، می تواند در ازای کاری که انجام می دهد مانند آشپزی یا نظافت خانه، اجرت المثل دریافت نماید و مرد قانونا موظف به پرداخت است.
آیا به زن ناشزه مهریه تعلق می گیرد؟
زمانی که یک زن از همسرش تمکین ننماید به وی نفقه تعلق پیدا نمی کند. اما مهریه بحث متفاوتی دارد.
زیرا مهریه یک دین از لحظه عقد است که در هر صورت مرد ملزم به پرداخت آن است.
در واقع هنگام نکاح زن مالک مهریه است. از همین رو حتی اگر مردی، همسرش از وی تمکین نکند و ناشزه یاشد، مرد مکلف به پرداخت مهریه می باشد.
آیا بدون اینکه تقاضای طلاق کرد، می توان مهریه را دریافت نمود؟
بله زن برای دریافت مهریه نیازی به تقاضای طلاق ندارد. مهریه یک حق مالی است.
اما این اشتباه رایجی است که اکثرا فکر می کنند لازمه دریافت مهریه، تقاضای طلاق است و این یک باور غلط است. لذا زن هر زمان که بخواهد می تواند مهریه اش را بدون طلاق دریافت نماید.
سلب حضانت در چه صورت اتفاق می افتد؟
طبق ماده ماده ۱۱۷۳ قانون مدنی در خصوص سلب حضانت از کسی که حضانت را بر عهده دارد چنین پیش بینی شده است:
«هرگاه در اثر عدم مواظبت یا انحطاط اخلاقی پدر یا مادری که طفل تحت حضانت اوست، صحت جسمانی و یا تربیت اخلاقی طفل در معرض خطر باشد، محکمه می تواند به تقاضای اقربای طفل یا به تقاضای قیم او یا به تقاضای رئیس حوزه قضایی، هر تصمیمی را که برای حضانت طفل مقتضی بداند، اتخاذ کند.»
بر اساس این ماده به تشخیص قاضی با توجه به این شرایط حضانت را از هریک از که دارای حضانت است سلب نموده و به پدر یا مادری که حضانت نداشت، اعطا نماید.
حضانت فرزند قبل از سن بلوغ با چه کسی است؟
حضانت فرزند چه دختر و چه پسر، تا سن ۷ سالگی با مادر است و سپس حضانت به پدر منتقل می شود. مگر اینکه یکی از والدین به طور کامل حق حضانت را به دیگری اعطا نماید.
پس از سن بلوغ فرزند خود حق دارد که انتخاب کند با چه کسی (پدر یا مادر) زندگی کند.
حضانت فرزند دختر بعد از ۹ سالگی با کیست؟
حضانت دختر و پسر تا ۷ سالگی با مادر است. و بعد از آن تا زمانی که به سن بلوغ برسند، دختر در سن ۹ و پس ۱۵ سالگی از حضانت پدر و مادر خارج می شوند.
لذا می توانند انتخاب کنند با کدامیک از والدین خود زندگی کنند.
5 پاسخ
“مهریه را همه دادند و همه نیز گرفتند”
سلام علیکم برادران گرامی با توجه به اینکه در زمان عقد نکاح در سند ازدواج عنوان «عندالاستطاعه» به جای عنوان عندالمطالبه درج و نوشته شده باشد ، در صورتی می تواند زوجه مهریه را مطالبه نماید که ملائت و توانایی پرداخت زوج را در دادگاه خانواده با دلیل ، مدرک و سند معتبر به اثبات برساند که البته باید این اسناد ارائه شده توسط زوجه الزاماً غیر از مستثنیات دِین باشد لذا اگر بتواند ثابت نماید زوج محکوم به پرداخت مهریه می گردد و باید الزاماً بپردازد ولی، ولی، ولی اگر زوجه نتواند استطاعت و توانایی مالی زوج را به اثبات برساند (به عنوان مثال زوجی که هیچ سندی به نامش نیست و پولی هم در بانک جهت توقیف ندارد و کارمند هم نباشد که بتواند زوجه یک چهارم آن را به نفع خودش مسدود نماید) در اینحال مطالبه مهریه معلق و منتفی می ماند و زوجه هیچ گونه اقدامی جهت درخواست مهریه و اعمال فشار به زوج را نخواهد داشت البته این فرایند تا زمان عدم استطاعت زوج به قوت خود باقی است مگر آنکه شرایط مالی جدیدی برای زوج پیش بیاید و زوج مستطیع و متمکن شود و الا اگر تا پایان عمرِزوج هم زوج مستطیع نشود امکان مطالبه مهریه برای زوجه به هیچ وجه و تحت هیچ شرایطی وجود ندارد. ضمناً در مورد مهریه های «عندالاستطاعه» به شرط عدم استطاعت و فقدان توانایی مالی زوج ، زوجه : ۱- حق حبس ندارد (موضوع ماده ۱۰۸۵ قانون مدنی ملغی می شود) ۲- زوج زندان نمی شود(زوجه حق جلب زوج را نخواهد داشت) ۳- مهریه تقسیط نمی شود ۴- زوج ممنوع الخروج نمی شود و خلاصه هر اهرم فشاری را که زوجه می توانست به واسطه مهریه های سنگین و نامعقول به زوج وارد آورد و پایه های زندگی مشترک را متزلزل و بلکه تخریب نماید از کار انداخت و بلااثر نمود و موجب تحکیم خانواده ها گردید. «والسّلامُ عَلیکُم و رَحمه اللهِ و بَرکاتُه»
سلام من سال ۹۳ طلاق دادم و مقرر شد به صورت اقساطی ۳۰ عدد سکه پرداخت کنم که ۳۰ میلیون میشد الان که سکه ده برابر شده تکلیف چیه
سلام:ملاک پرداخت مهریه به نرخ روز می باشد.
سلام
چطور ممکنه که مردی بگوید که از همسرش طلاق گرفته اما تا ۲ سال بعد در شناسنامه ایشان مهر طلاق خورده شود؟آیا تقسیط مهریه مانع ثبت طلاق میشه؟ یا اون مرد دروغ گفته که طلاق گرفته.
اگر تقسیط مانع شده آیا مرد میتونه در همان حین ازدواج کنه و با ازدواج مجدد اسم همسر قبلی از شناسنامه پاک میشود؟
سلام: تقسیط مانع طلاق نیست و می تواند بعد از طلاق نیز مطالبه مهریه نمایید.