با کمی جستجو در اینترنت و سایر رسانهها، متوجه میشوید که محسن لرستانی یک خواننده کرمانشاهی است که چندان در میان خوانندگان مطرح حال حاضر شهرت زیادی نداشت؛ اما اخیراً با توجه به بازداشت وی شهرت وی به جهت بازداشتش بیشتر از شهرت خوانندگی وی مطرح شد
پروندهٔ وی را میتوان از آن دست پروندههایی در نظر گرفت که به لحاظ عدم اطلاع رسانی دقیق و شفاف، اطلاعات و اخبار متناقضی مطرح شده است. در این راستا خبری که مبنی بر بازداشت وی توسط نیروی انتظامی بود توجهات زیادی را جلب نمود و آمار بالایی از جستجوی نام وی در اینترنت ثبت شد.
اما سوالی که قویاً مطرح میشود آن است که محسن لرستانی واقعاً کیست. وی متولد سال ۱۳۵۸ در شهر کرمانشاه بود و حسب بررسی های صورت گرفته نام خانوادگی خود را از پور مست به لرستانی تغییر داده بود لیکن هرگز اشارهای به صورت رسمی به ان نمینمود.
لرستانی فعالیتهای خود را از اوایل سال ۱۳۸۰ و شرکت در مراسمات و جشنها به عنوان خوانندهای آماتور شروع کرد. وی فعالیت حرفهای خود را به عنوان یک خواننده آهنگهای کردی از سال ۱۳۸۶ به همراه برادرش رضا پورمست آغاز نمود. در ابتدای فعالیت هنری اش آهنگهایی با عناوین زندان و غربت را منتشر نمود که مورد توجه مردم قرار نگرفت.
در ادامه وی از سالهای ۱۳۹۰ الی ۱۳۹۵ آهنگهای بیشتری با عنوان بچه سوسول، بچه ننه، بچه قرتی و شاهزاده و گدا منتشر کرد که مورد اقبال اقشار و اقوام خاص علی الخصوص کردها قرار گرفت.
بعد از گذشت مدتی و افزایش شهرت لرستانی، در سال ۱۳۹۷ وی رضایت برخی از مخاطبان خود را جلب نمود به گونهای که در اولین کنسرتش که در کرج مورخ ۱۳۹۷/۹/۲۱ برگزار شد، تمامی بلیط ها روزهای قبل از شروع کنسرت تماماً فروش رفت.
پرونده محسن لرستانی
محسن لرستانی از اواخر سال یکهزار و سیصد و نود و هفت در منزل مادری در منطقه سعادت آباد تهران بازداشت گردید و بلافاصله رسانهها با رجوع به وکیل وی از علت بازداشتش پرسیدند. وکیل محسن لرستانی در پاسخ بیان داشت که پروندهٔ محسن لرستانی به صورت غیرارادی با پروندهای دیگر مرتبط شده است و تا زمان مصاحبه هیچ یک از مقامات قضایی بازداشت او را تأیید نکرده بودند.
وکیل وی ضمناً بیان داشت که ممکن است در آینده ابعاد جدیدی از پروندهٔ وی بیان شود. همچنین وکیل وی در اظهاراتش اظهار نمود که علت اصلی دستگیری لرستانی، چتهای وی در شبکه اجتماعی اینستاگرام میباشد و وی صرفاً چت نموده و ارتباط فیزیکی با کسی برقرار ننموده است و ممکن است چتهای شخصی وی توسط اشخاص نامعلومی پخش شده باشد.
چنین اظهاراتی نه تنها سبب تنویر افکار عمومی و روشن شدن داستان نشد بلکه سبب پیچیده شدن و افزوده شدن به ابهام نمود.
با گذشت روزها، سؤالات و شایعات بیشتری مطرح میگردد تا اینکه وکیل وی در مصاحبهای بیان داشت که اتهام محسن لرستانی تشکیل یک گروه در شبکه اجتماعی اینستاگرام میباشد که اشخاصی که ترنس (تراجنس) میباشند در آن عضو بودند.
عنوان مجرمانهٔ انتسابی که وکیل وی نسبت به متهم بیان داشت، اتهام افساد فی الارض میباشد. ضمناً آقای کاظم حسینی اشاره نموده که قوه قضایی بدون اطلاع به وکیل وی، جلسه دادرسی در دادگاه انقلاب تشکیل داده و تاکنون دو بار محسن لرستانی را به دادگاه دلالت داده است.
همچنین حسینی با بیان اینکه در این پرونده سه فرد دیگر نیز به اتهام معاونت در افساد فی الارض نیز بازداشت شدهاند که یکی از آنها از دوستان و هم شهریهای لرستانی میباشد.
فرایند رسیدگی به اتهام محسن لرستانی
با گذشت زمان و انجام تحقیقات مقدماتی، با توجه به نوع اتهام وی، وفق قانون آیین دادرسی کیفری، پرونده به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب ارجاع شد که ریاست شعبه برعهده قاضی مقیسه میباشد. لازم به ذکر است که قاضی مقیسه به بسیاری از پروندههای جنجالی دیگر نیز رسیدگی نموده است که از این حیث وی میتوان وی را واجد تجربهٔ رسیدگی به پروندههای مهم در نظر گرفت.
البته لازم به ذکر است که همزمان با ارجاع پرونده لرستانی به شعبه ۲۸ دادگاه انقلاب، پروندههای دیگری مربوط به چندین نفر که در اینستاگرام محتوای مستهجن منتشر مینمودند و صفحات آنها آمار بازدیدکننده بالایی را داشت، نیز به همان شعبه ارجاع شد.
در نتیجه مجدداً این شائبه مطرح شد که پرونده رقصندههای اینستاگرامی با پرونده لرستانی در ارتباط بوده فلذا اتهام لرستانی، سازماندهی باند تولید محتوای مستهجن در فضای مجازی میباشد. لیکن این مسئله بلافاصله توسط یک منبع آگاه رد شد و صرفاً بیان شد که اتهام واقعی لرستانی اقدام علیه امنیت ملی نمیباشد بلکه اتهام وی افساد فی الارض از طریق تأسیس مراکز فساد و فحشاء به صورت گسترده است و ارتباطی میان پرونده رقصندههای اینستاگرام و پروندهٔ لرستانی وجود ندارد.
در این راستا لازم به ذکر است که بر اساس ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، اگر فردی به شکل وسیع، جنایاتی علیه افراد، جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی، انتشار اکاذیب، اخلال در نظام اقتصادی، احراق و تخریب وسیع، دایر کردن مراکز فساد و فحشا یا معاونت در آنها انجام دهد و اقدامات وی به صورت شدید و گسترده باعث اخلال در نظم عمومی کشور، ناامنی و اشاعه فساد و فحشا شود مفسد فی الارض محسوب میشود و مجازاتش اعدام است.
در این راستا باید توجه داشت که در این جرم، گستردگی اقدامات مذکور در ماده شرط اصلی وقوع این جرم است.
علاوه بر این وفق تبصره ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۹۲، اگر با توجه به دلایل و مدارک، دادگاه متوجه شود که متهم، قصد انجام اقدامات مذکور همانند ترویج فساد و فحشا را به صورت گستردی و وسیع نداشته باشد یا آگاه از اثر گسترده اقدامات خود نباشد و اقداماتش به عنوان جرم دیگری در نظر گرفته نشود، در این صورت وی محکوم به حبس درجه ۵ یا ۶ میشود. وفق ماده ۱۹ قانون مجازات اسلامی درجات مجازاتها مشخص شده است.
میتوان گفت با توجه به تبصرهای که برای ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی وجود دارد، در صورتی که دادگاه از تمامی دلایل و شواهد موجود قصد ایجاد خلل در نظم عمومی، ایجاد ناامنی، وارد کردن خسارت عمده و ترویج فساد در حد وسیع را احراز نکند و جرمی که متهم ارتکاب شده مشمول مجازات قانونی دیگری نباشد، با توجه به میزان جرم متهم، از سوی قاضی دادگاه حبس تعزیری درجه ۵ یا ۶ برای او در نظر گرفته میشود.
اما در صورت ایجاد ادله و شواهد کافی به عنوان افساد فی الارض، اعدام مجازات این جرم خواهد بود.
نکات مهم جرم افساد فی الارض
در این راستا ضرورت دارد تا نکات حقوقی در رابطه با جرم افساد فی الارض مطرح شود.
ارکان تشکیل دهنده جرم افساد فی الارض
الف) رکن قانونی
رکن قانونی جرم افساد فی الأرض، ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی است.
ب) رکن مادی
- موضوع: موضوع جرم افساد فی الأرض، مردم و یا کشور هستند. قانونگذار از طرفی میگوید «جنایات علیه تمامیت جسمانی» و از طرف دیگر میگوید «جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور».
- رفتار مجرمانه: قانونگذار به مواردی اشاره کرده است:
- جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد: ماده ۲۸۶ مقرر کرده است که اگر کسی به طور گسترده مرتکب جنایت علیه تمامیت جسمانی افراد شود که این یعنی قتل و مادون قتل. رگه های بحث به نوعی در فقه دیده میشود.
- جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور: این هم تا حدی قابل تأمل و قابل دفاع است. جرائم علیه امنیت داخلی یا خارجی کشور، یک عنوان کلی است.
جرائم شدیدی مانند جاسوسی، تحریک مردم به قتل، ورود به اماکن به قصد جاسوسی داریم، از آن طرف فعالیت تبلیغی علیه نظام را نیز داریم (ماده ۵۰۱ قانون مجازات اسلامی ) تعزیرات که طبق این قاعده باید تمام کسانی که در خارج علیه نظام سخنرانی میکنند و یا شبکههای ماهوارهای اداره میکنند را اعدام کرد که قابل التزام نیست. - نشر اکاذیب
- اخلال در نظام اقتصادی کشور
- احراق و تخریب
- پخش مواد سمی و میکروبی و خطرناک
- دائر کردن مراکز فساد و فحشا
- معاونت در امور فوق
شرایط: گسترده بودن رفتار صورت گرفته.
- نتیجه: اخلال شدید در نظم عمومی کشور، ناامنی یا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع.
ج) رکن معنوی
- سوء نیت عام: یعنی قصد رفتار مجرمانه داشته باشد. برخی گفتهاند رفتار مجرمانه افساد فی الأرض خودش جرم است، لکن چون گسترده شده، اخلال شدید ایجاد کرده و قصد اخلال شدید نیز داشته و در نتیجه عنوان افساد فی الأرض پیدا کرده است. لذا سوء نیت عام یعنی قصد رفتارهای مجرمانه بالا با علم به موضوع.
- سوء نیت خاص: یعنی قصد اخلال گسترده در نظم عمومی کشور، ناامنی ییا ورود خسارت عمده به تمامیت جسمانی افراد یا اموال عمومی و خصوصی یا اشاعه فساد یا فحشا در حد وسیع.
اشکالات ماده ۲۸۶ قانون مجازات اسلامی
- منظور از گسترده بودن مشخص نیست. گسترده یک واژه نسبی است. گرچه برخی از نویسندگان و شارحین قانون از آن موضوع دفاع کرده و گفتهاند باید به عرف رجوع کرد، ولی مشخص نیست به چه عملی گسترده اطلاق میشود.
- قانونگذار معاونت در این امور را نیز افساد فی الأرض میداند. علی القاعده مجازات معاون همیشه کمتر از مباشر است. البته به طور موردی پیدا میشود که قانونگذار مجازات معاون را به اندازه مباشر در نظر گرفته است.
مانند ماده ۶۲۴ قانون مجازات اسلامی اما اگر در جرم بسیار مهمی که مجازاتش معین است و حداقل و حداکثر ندارد، ما برای معاون نیز مجازات مباشر را در نظر بگیریم، با منطق حقوق ناسازگار است.
2 پاسخ
برادر خوبم، کرمانشاهیا میرقصن تا غم تبعیض مرزنشینان رو از یاد بِبَرن، تا یادشون بره چقدر شهید دادن تا فقر از گریبانشو ن دست برداره، فقر اقتصادی فقر فرهنگی میاره،مگه نه اینکه لرستانی(پور مست) از فامیلی واقعی خودش هم فراری بوده، تمام کرمانشاهی ها (که اکثر شهروندهاش رو غیر بومی ها تشکیل دادن) ، از نام محسن لرستانی فراری شدن، قضاوت عجولانه نکنید لطفأ
آزادش کنین ، این مسخره بازیا چیه خجالت بکشید
بخشش پس واس چیه؟