دوربین مداربسته غیر مجاز؛ مجازات نصب دوربین مداربسته غیرمجاز

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

دوربین ­های مداربسته اگرچه در نگاه اول ممکن است دارای فوایدی باشند؛ ولی با توجه به گسترش استفاده از این دوربین­ها و کثرت استفاده از آن ها در مکان­ های مختلف، مشکلاتی را برای افراد ایجاد کرده است. در این مطلب به بررسی جنبه ­های مثبت و منفی استفاده از دوربین­ مداربسته غیر مجاز خواهیم پرداخت.

نصب دوربین مدار بسته، در چه صورتی مجاز و در چه صورتی غیرمجاز خواهد بود؟

گاهی اوقات ممکن شخصی با توجه به یکسری از شرایط نیاز به نصب دوربین­ در مکان ­هایی پیدا کند؛ بنابراین با توجه به آن مکانی که قرار است دوربین در آنجا نصب شود، ممکن است این نصب کردن مجاز یا غیرمجاز باشد. مثلاً نصب دوربین در مکان ­هایی که جنبه عمومی دارند باید با مجوز باشد، ولی اگر مکانی، ملک خصوصی فرد باشد نیازی به گرفتن مجوز ندارد. همچنین برخی مکان­ها با توجه به شرایطی که دارند هرگز به کسی اجازه نصب دوربین داده نخواهد شد؛ مثلاً استخرها، تالارهای عروسی و… بنابریان در صورت نصب دوربین، این عمل جرم بوده و با فرد مجرم به شدت برخورد خواهد شد، همچنین در صورتی که محتوای دوربین نیز پخش شده باشد، أشد مجازات را برای فرد درنظر خواهند گرفت.

نصب دوربین مجاز

آیا نصب دوربین موجب کاهش جرم خواهد شد یا اینکه خودش پدیده ­ای جرم­ زاست؟

گاهی اوقات اگر نصب دوربین با مجوزهای لازم همراه بوده باشد یا اینکه شخص در ملک شخصی خودش اقدام به نصب دوربین کرده باشد، در صورت بروز خطر یا اتفاقی، می­توان با بازکردن دوربین و بررسی فیلم­ های آن، به شکلی بهتر به شناخت علل و عوامل وقوع جرم پرداخت، اما همین دوربین مداربسته در صورتی که بدون مجوز نصب شود یا اینکه در مکان­ های غیر مجاز نصب شده و یا محتوای آن منتشر شود، در این حالت خودش می­تواند به عنوان ابزاری جرم­ زا تبدیل بشود؛ بنابراین با توجه به شرایط و نحوه استفاده از آن می­تواند دارای کارکرد مثبت یا منفی باشد.

آیا نصب غیرمجاز دوربین­ های مدار بسته در قوانین کشورمان، جرم­انگاری شده است؟

اگرچه مقنن بطور صریح اشاره­ای به این موضوع نکرده است؛ ولی با مداقّه در برخی از اصول قانون اساسی مانند اصل ۲۲ و ۲۵  و برخی مواد مانند ماده ۷۴۵ تعزیرات و… می­توان به جرم بودن این عمل پی­برد.

اصل ۲۲ قانون اساسی بیان می­دارد: «حیثیت، جان، مال، حقوق، مسکن و شغل اشخاص از تعرض مصون است، مگر در مواردی که قانون تجویز کند.» بنابراین، نصب غیرمجاز دوربین ­های مداربسته در واقع نوعی تعرض به حیثیت و حقوق اجتماعی افراد بوده؛ لذا لازم است که با آن برخورد صورت بگیرد.

همچنین اصل ۲۵ قانون اساسی نیز بیان می­دارد که: «بازرسی و نرساندن نامه­ ها، ضبط و فاش کردن مکالمات تلفنی، افشای مخابرات تلگرافی و تلکس، سانسور، عدم مخابره و نرساندن آنها، استراق سمع و هرگونه تجسس ممنوع است مگر به حکم قانون.» در این اصل نیز به بحث استراق سمع و تجسس پرداخته و آن را صریحاً ممنوع اعلام کرده است. یکی از مصادیق استراق سمع و تجسس می­تواند همین نصب غیرمجاز دوربین­ های مداربسته باشد.

نصب غیرمجاز دوربین­ های مدار بسته در قوانین کشورمان

در مواد ۳۶، ۴۱ و ۴۲ حقوق شهروندی نیز به مواردی اشاره شده که انجام آنها ممنوع بوده و می­توان یکی از مصادیق آنها را نصب دوربین مداربسته غیرمجاز دانست.

ماده ۳۶ حقوق شهروندی بیان می­دارد: «حق هر شهروند است که حریم خصوصی او محترم شناخته شود. محل سکونت، اماکن و اشیاء خصوصی و وسایل نقلیه شخصی از تفتیش و بازرسی مصون است، مگر به حکم قانون.»


بیشتر مطالعه کنید: ناگفته هایی در مورد پرونده غزاله و آرمان


ماده ۴۱ حقوق شهروندی: «کنترل­ های صوتی و تصویری خلاف قانون در محیط­ های کار، اماکن عمومی، فروشگاه­ ها و سایر محیط­ های ارائه خدمت به عموم، ممنوع است.»

همچنین ماده ۴۲ حقوق شهروندی نیز بیان می­دارد: «حق شهروندان است که حرمت و حریم خصوصی آنها در رسانه­ ها و تریبون­ ها رعایت شود. در صورت نقض حرمت افراد و ایجاد ضرر مادی یا معنوی، مرتکبین طبق مقررات قانونی مسئول و موظف به جبران خسارت می­باشند.»

در قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات نیز مقنن در فصل پنجم به بحث هتک حیثیت و نشراکاذیب پرداخته و در ماده ۷۴۵ به این موضوع اشاره کرده است.دوربین مداربسته

ماده ۷۴۵ قانون مجازات اسلامی بخش تعزیرات بیان می­دارد: «هرکس به وسیله سامانه­ های رایانه­ ای یا مخابراتی صوت یا تصویر یا فیلم خصوصی یا خانوادگی یا اسرار دیگری را بدون رضایت او، جز در موارد قانونی منتشر کند یا در دسترس دیگران قرار دهد، به نحوی که منجر به ضرر یا عرفاً موجب هتک حیثیت او شود، به حبس از نود و یک روز تا دو سال یا جزای نقدی از پنج میلیون ریال تا چهل میلیون ریال یا هردو مجازات محکوم خواهد شد.»

اگرچه در این ماده به پخش کردن فیلم بطور مطلق اشاره شده است، یعنی مشخص نکرده که این فیلم از چه راهی به دست آمده است، از طریق مجاز یا غیرمجاز، فرقی ندارد؛ بلکه چیزی که برای مقنن حائز اهمیت بوده، پخش کردن این فیلم ­ها و … به صورت غیرمجاز می­باشد. در مورد نصب دوربین­ های مداربسته به صورت غیرمجاز نیز زمانی موضوع جرم محقق خواهد شد که شخص مجرم، شروع به پخش کردن فیلم ­های آن بکند.

بنابراین با توجه به اینکه مقنن در ماده دیگری به این موضوع نپرداخته است، با تمسک به اصول قانون اساسی و همچنین از روح این مواد می­توان به مجازات شخص مجرم پرداخت.

2 پاسخ

  1. سلام همسایه داریم حدود دو ماه است که اقدام به نصب دو دوربین در بالای درب منزل خود کرده که دوربین ها کاملا به رفت امد های خانه های همسایه ها اشراف کامل دارد این امر باعث ناراحتی بسیاری از همسایه شده است به طوری که همسایه ها مدعی شدن هر شب رفت و امد انها توسط دوربین چک میشود ایا ماده قانونی برای شکایت و منع استفاده از دوربین هست یه راهگار بدید ممنون میشم

    1. سلام میتوانید نسبت به رفع ممانعت از حق ومزاحمت طرح دعوانمایید

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید