رشته حقوق به عنوان پرطرفدارترین رشته در بین رشته های علوم انسانی شناخته می شود و همواره دارای رتبه اول در انتخاب داوطلبان انتخاب رشته های دانشگاهی بوده است.
دلیل این موضوع را می توان درآمد بالا و بازار کار خوب رشته حقوق در مقابل باقی رشته ها و همچنین موضوع این رشته که در ارتباط با درک قوانین و مقررات اجتماعی و سیاسی از طریق استدلال و منطق است دانست.
موضوع علم حقوق در واقع کلیه روابط اجتماعی بین افراد می باشد. اما همیشه باید بخاطر داشته باشید که صرف پرطرفدار بودن یا پردرآمد بودن یک رشته دلیل مناسبی برای انتخاب آن رشته نیست.
در انتخاب رشته تحصیلی مهم ترین عامل توجه به علاقه و روحیه خود شخص می باشد. هرکسی بسته به استعدادی که دارد در رشته خاصی موفق می شود. در ادامه این مطلب به معرفی و بررسی نحوه کارکرد رشته حقوق می پردازیم.
رشته حقوق شامل چه مباحثی است؟
تنظیم و اعمال قوانین و قواعدی که در ارتباط با نحوه رفتار مردم با یکدیگر (حقوق خصوصی) و روابط مردم با دولت و بالعکس (حقوق عمومی) توسط دولت و موسسات دولتی و اجتماعی، علم حقوق را تشکیل می دهد.
در واقع رشته حقوق به قصد حمایت از قانون و رعایت حق مظلومین سعی در برقراری و حفظ عدالت در جامعه را دارد. همچنین علم حقوق با مسائل مربوط به رشته های جامعه شناسی، علوم فلسفی و روانشناسی ارتباطی نزدیک دارد. در زیر انواع حقوق عمومی و خصوصی و جزا همچنین نحوه تحصیل این رشته در دانشگاه ها بررسی می شود.
حقوق عمومی: درس های حقوق عمومی شامل حقوق قوای سه گانه کشور می شود. در واقع این نوع حقوق مربوط به اداره کشور و حاکمیت است. مباحث مربوط به مجازاتها، جرایم و محاکمات کیفری نیز در بخش حقوق عمومی بررسی می شوند.
حقوق خصوصی: حقوق خصوصی در ارتباط با حقوق و قوانینی است که در روابط بین مردم وجود دارد. حقوق خصوصی نیز دارای دو بخش داخلی و بین المللی می باشد
حقوق خصوصی داخلی: مباحث مربوط به قراردادها، روابط اشخاص و معاملهها در حقوق خصوصی داخلی جای میگیرند.
حقوق خصوصی بین المللی: مباحث مربوط به سازمان های بینالمللی، روابط دولت ها با یکدیگر و روابط دولت ها با سازمان های بینالمللی و معاملات و روابط خصوصی خارجی اشخاص که یک عنصر بینالمللی در آن ها وجود داشته باشد جزو حقوق خصوصی بین المللی می باشند.
حقوق جزا و مجازات: بررسی مسائل مربوط به چگونگی جرم انگاری یک رفتار، عطف کردن قانون به گذشته، مسائل مربوط به تعدد و تکرار جرم نحوه اعمال قانون مجازات و … در این شاخه حقوق بررسی می گردد.
توانایی های مورد نیاز در رشته حقوق
رشته حقوق در مورد تعامل افراد با یکدیگر و ارتباطات انسانی می باشد. بنابراین شخصی که در این رشته به تحصیل می پردازد با افراد مختلفی در ارتباط است و لازم است که از قدرت بیان بسیار بالایی برخوردار باشد.
همچنین این افراد باید بتوانند مسائل مورد نظر را به خوبی استدلال کنند، خلاقیت ذهنی داشته باشند و همچنین جسارت بیان و عملکرد لازم را در هر موقعیتی دارا باشند.
علاوه بر این ها تسلط داشتن به زبان و ادبیات فارسی باعث می شود که حقوقدانان بتوانند در جایگاه حقوقدان از عهده پرونده های سپرده شده بر آیند و بتوانند با زبانی سلیس و صریح کسانی را که مورد خطاب او قرار می گیرند قانع کنند.
همچنین ویژگی های دیگری مثل تسلط به زبان انگلیسی یا فرانسه، توانایی مطالعه و استفاده از کتب فقهی نیز می توانند شما را به یک حقوقدان مسلط به مسائل عالی تبدیل نمایند.
موقعیت های شغلی و بازار کار رشته حقوق
نکته مهمی که در انتخاب رشته حقوق باید مدنظر قرار دهید این است که هدفتان فقط امرار معاش نباشد و تنها به بعد اقتصادی این رشته فکر نکنید؛ به دلیل اینکه سخت کوشی و تلاش و مطالعه فراوان لازمه موفقیت در رشته حقوق می باشد. از بهترین انتخاب های شغلی رشته حقوق می توان به «وکالت» اشاره نمود.
این رشته نیازمند گذراندن آزمون کانون وکلا و گرفتن پرونده وکالت می باشد. همچنین پس از شرکت در آزمون قضاوت و قبولی در مصاحبه شفاهی شخص میتواند از طریق شرکت در آزمون های استخدامی در ادارات مختلف مشغول به کار شود.
از دیگر کارهای مناسب فارغ التحصیل مقطع کارشناسی رشته حقوق می توان به موارد زیر اشاره نمود:
- قضاوت
- بازپرسی و دادیاری
- تحریر ادله
- امور ورشکستگی و سرپرستی محجورین فنی و حقوقی
- ادارات اجرای احکام (شامل موارد مدنی و کیفری)
- ادارات ثبت اسناد و املاک
- سردفتر و دفتریار در دفاتر اسناد رسمی
- تنظیم قراردادهای اقتصادی و بازرگانی داخلی و خارجی
- مشاور حقوقی
رشته حقوق در مقطع لیسانس
دانشجویان مقطع لیسانس رشته حقوق در مرحله نخست به مطالعه مقدمهای از علم حقوق می پردازند. از این طریق با کلیات علم حقوق و مبانی نظری و فلسفی این علم آشنا می شوند.
در مرحله بعد با دو بخش اصلی علم حقوق یعنی «حقوق عمومی» و «حقوق خصوصی» (که هر کدام دو شاخه حقوق داخلی و بینالمللی را شامل می شوند) آشنا می شوند و به مطالعه دروس مرتبط با این موضوعات می پردازند.
دانشجویان این رشته بعد از به پایان رساندن دوره ی کارشناسی، می توانند در آزمون های ورودی مشاغلی همچون وکالت، قضاوت، سردفتری اسناد رسمی و مشاوره ی حقوقی شرکت نموده و پس از گذراندن دوره ی کارآموزی هرکدام به این مشاغل ورود پیدا کنند.
طول دوره تحصیل در مقطع لیسانس رشته حقوق
طول دوره کارشناسی رشته حقوق مطابق آئین نامه آموزشی مصوب شورای عالی برنامه ریزی می باشد. کلیه دروس حداکثر در ۸ ترم ارائه میشود. همچنین طول هر ترم ۱۷ هفته است و زمان آموزش هر واحد درس از نوع نظری هفته ای یک ساعت و دروس عملی نیز ۲ ساعت است.
درس ها و واحدهای درسی رشته حقوق در مقطع لیسانس
تعداد واحدها در دوره کارشناسی به صورت زیر می باشد:
تعداد کل واحدهای درسی دوره کارشناسی رشته حقوق: ۱۳۵ واحد
- دروس عمومی ۲۰ واحد
- دروس پایه ۱۵ واحد
- دروس اصلی- تخصصی ۹۴ واحد
- دروس اختیاری ۶ واحد
درس هایی که در رشته حقوق باید بگذرانید شامل موارد زیر می شوند:
۱- دروس پایه: مقدمه علم حقوق، حقوق جزای عمومی، حقوق اساسی، حقوق مدنی، مبانی علم اقتصاد، عربی، مالیه عمومی، مبانی جامعه شناسی.
۲- دروس اصلی و تخصصی: آیین دادرسی مدنی، متون حقوقی، آیین دادرسی کیفری، حقوق اساسی، حقوق جزای عمومی، حقوق بین المللی عمومی، حقوق سازمانهای بین المللی، حقوق اداری، اصول فقه، متون فقه، حقوق تجارت، قواعد فقه، حقوق تطبیقی، ادله اثبات دعوی، حقوق کار، پزشکی قانونی، کار تحقیقی، حقوق بین المللی خصوصی. تسلط داشتن بر زبان عرب و فرانسه هم به دانشجویان حقوق توصیه میشود.
۳- دروس اختیاری: بزهکاری اطفال، پلیس عدمی، کیفر شناسی، حقوق دریایی، حقوق هوایی، داوری بین المللی، اصول روابط بین الملل، آیات الاحکام، حقوق ثبت، حقوق بیمه، حقوق بانکی، اصطلاحات حقوقی به زبان عربی، تامین اجتماعی، حقوق بشر در اسلام، احوال شخصیه در فقه عامه، دادرسی های اختصاصی کیفری، تاریخ حقوق، مالکیت معنوی، فلسفه حقوق، کارآموزی قضایی، رویه قضایی، حقوق و کامپیوتر، حقوق قضایی، حقوق ارتباطات، آمار، جامعه شناسی حقوق
۴- دروس عمومی: زبان خارجی، معارف اسلامی، تاریخ اسلام، انقلاب اسلامی، متون اسلامی، فارسی، اخلاق اسلامی، تربیت بدنی، تنظیم خانواده
۵- دروس پیش نیاز: زبان پیش، فارسی پیش، عربی پیش، فلسفه و منطق پیش، وصیت نامه، روخوانی قرآن
گرایش های رشته حقوق در دانشگاه
همانطور که در مطالب قبلی اشاره شد، رشته حقوق درباره ارتباطات اجتماعی است و در یک تقسیم بندی کلی به دو قسمت حقوق عمومی و خصوصی تقسیم می شود. از مهمترین روابط اجتماعی در حقوق خصوصی خلاصه می شود که «روابط تجاری» را شامل می شود. این روابط همچنین زمینه ایجاد رشته «حقوق تجارت» شده است.
همچنین مسائل مربوط به «حقوق مدنی» که بخش گسترده ای از رشته حقوق را شامل می شود. از بخش های حقوق مدنی می توان به انواع قراردادها، مسائل مربوط به اموال یا مسئولیت هایی که افراد در خطاهایی که مرتکب میشوند بر عهده دارند اشاره کرد.
مسئولیت هایی مانند مسئولیت ناشی از حوادث، وصیت، ولادت و… همچنین مسائل مربوط به ارث و موارد بسیار دیگر شامل گرایش های حقوق می شوند. شاخهای دیگر از رشته حقوق است که به روابط بینالملل میپردازد. این شاخه از دو بخش حقوق روابط بینالملل عمومی و خصوصی تشکیل می شود.
گرایشهای کارشناسی ارشد حقوق
در ادامه گرایش های مقطع کارشناسی ارشد و دکترای رشته حقوق را نام میبریم:
- حقوق بین الملل
- حقوق بشر
- حقوق خصوصی
- حقوق مالکیت معنوی
- حقوق جزا و جرم شناسی
- حقوق عمومی
- حقوق تجارت بین الملل
گرایشهای دکتری رشته حقوق
- حقوق خصوصی
- حقوق عمومی
- روابط بینالملل
- حقوق بینالملل عمومی
- حقوق کیفری و جرم شناسی
دانشگاه هایی که در رشته حقوق دانشجو می پذیرند
در بین دانشگاه های دولتی موجود دانشگاه شهید بهشتی تهران بهترین و تخصصی ترین دانشگاه برای مطالعه رشته حقوق شمرده می شوند.
باقی دانشگاه ها به صورت زیر می باشند:
- دانشگاه غیرانتفاعی شهید اشرفی اصفهانی
- دانشکده علوم انسانی حضرت معصومه
- دانشگاه غیرانتفاعی علامه محدث نوری
- دانشگاه غیر انتفاعی شمال – آمل
- دانشگاه غیر انتفاعی علم و فرهنگ
- دانشگاه غیر انتفاعی امام رضا (ع)
- دانشکده غیرانتفاعی رفاه – تهران
- دانشگاه بین المللی امام خمینی
- دانشگاه علامه طباطبایی
- دانشگاه فردوسی مشهد
- مجتمع آموزش عالی گناباد
- دانشگاه غیرانتفاعی مفید قم
- دانشگاه آیت الله حایری میبد
- دانشگاه شهید بهشتی
- دانشگاه شهید چمران
- دانشگاه آیت الله بروجردی
- دانشگاه حکیم سبزواری
- دانشگاه بوعلی سینا
- دانشگاه اصفهان
- دانشگاه بیرجند
- دانشگاه شهید مدنی
- دانشگاه تبریز
- دانشگاه تهران
- دانشگاه زنجان
- دانشگاه زابل
- دانشگاه رازی
- دانشگاه سمنان
- دانشگاه شاهد
- دانشگاه شهرکرد
- دانشگاه شیراز
- دانشگاه قم
- دانشگاه کاشان
- دانشگاه کردستان
- دانشگاه گیلان
- دانشگاه مازندران
- دانشگاه مراغه
- دانشگاه لرستان
- دانشگاه الزهرا
- دانشگاه یزد
- دانشگاه بجنورد
یک پاسخ
سلام .من ۱۵سالمه میخوام انتخاب رشته کنم میشه یکم بیشنر توضیح بدید من حفظیاتم خوبه نمیدونم چه رشته ای برم