طلاق تواقفی نوعی از جدایی زن و شوهر به صورت کم دردسر تر است. این نوع طلاق به جهات مصائب کمتری که همراه دارد، برای زوجینی که در شرف طلاق هستند، پر طرفدار است.
در این روش از جدایی، به دلیل توافقات زن و شوهر، روند طولانی طلاق و اختلافات در مراحل قضائی وجود ندارد و به حداقل می رسد.
ضمن اینکه در این حالت زوجین کمتر از نظر روانی یکدیگر را آزرده خاطر می کنند.
لذا به دلیل پیچیدگی کمتر، طلاق توافقی بیشتر به زوجین متقاضی طلاق پیشنهاد می شود.
طلاق توافقی
همانگونه که از اسم طلاق توافقی آَشکار است، در این نوع طلاق زوجین در خصوص موضوعات کلیدی در زمان زندگی مشترک با یکدیگر توافق می کنند و بدین صورت، به جهت توافقات حاصله، به روش ساده تری از یکدیگر جدا می شوند.
توافقات مذکور می تواند در محضر و جلسهی دادگاه باشد یا در دفاتر اسناد رسمی صورت گیرد و به طریق رسمی ثبت شود و یا اگر طرفین مایل بودند از همان ابتدا به وکلای دادگستری مراجعه کنند شرح توافقات خود را به وکلای خویش خواهند داد و وکلای ایشان مراحل قانونی طلاق توافقی را انجام می دهند.
موضوعات مورد توافق در طلاق
این توافقات در مجموع عبارتند از:
- مهریه زن.
- نفقه زن.
- اجرتالمثل زن.
- حضانت فرزند مشترک.
- قرار ملاقات فرزند مشترک و سایر توافقات.
لازم به ذکر است که برای طلاق توافقی لزومی ندارد زن کل مهریه اش را ببخشد (در اصطلاح حقوقی بذل کند) ممکن است نیمی از مهریه را ببخشد یا حتی مرد حاضر باشد کل مهریه را پرداخت کند و این امر کاملا بستگی به توافق طرفین دارد.
نکتهی مهم درخواست طلاق توافقی آن است که زن و مرد باید در خصوص کلیهی امور مالی و غیرمالی خود باهم توافق پس از اینکه زوجین در امور مشترک به توافق رسیدند، می توانند برای طلاق توافقی اقدام کنند.
مراحل اجرایی طلاق توافقی
زمانی که زوجین با توجه به شرایط خود به این تصمیم برسند که جدایی از ماندن در قید ازدواج برایشان بهتر است می توانند در خواست اجرای طلاق بدهند.
طبق قانون جدید، زوجین موظف اند که در جلسات مشاوره حاضر شوند و همچنین حکم دادگاه صالح را مبنی بر اجرای صیغه طلاق توافقی در دفاتر ثبت ازدواج و طلاق اخذ کنند.
این مراحل به ترتیب در این بخش توضیح داده می شود:
- توافق نامه کتبی: یکی از مواردی که در طلاق توافقی قابل اجرا است اما اجباری در آن نیست، مکتوب نمودن توافقات بین زن و شوهر است. اما لازم به ذکر است این اقدام توصیه می شود.
با تنظیم توافق نامه کتبی که هر یک از موارد شامل مهریه، نفقه، جهیزیه، نگهداری فرزند و دیدار فرزند در بندهای جداگانه توافق نامه، تکلیف آن ها تعیین گردیده است.
اولین مرحله طلاق از نوع توافقی، با امضای طرفین و با تایید شاهدان در ذیل توافق نامه، خاتمه می یابد. اولین مرحله طلاق با توافق زوجین، اصلی ترین و مهم ترین گام در این نوع طلاق می باشد. - دادخواست طلاق: مرحله دوم ثبت دادخواست است، برای اقدام به طلاق ارائه دادخواست طلاق به دفتر خدمات الکترونیک قضایی یا واحد ثبت دادخواست است.
در دفاتر خدمات قضایی نیازی به رعایت شکلی ثبت دادخواست نیست زیرا در این دفاتر دادخواست ها از پیش آماده هستند و زوجین با پر کردن آن و امضا الکترونیکی مبادرت به ثبت آن و اقامه دعوا می نمایند.
پس از آن دادگاه صالح برای رسیدگی به دادخواست مطروحه بر اساس آدرس محل سکونت مشترک زوجین تعیین می شود. مرحله بعد از تعیین دادگاه صالح و شعبه مربوطه، برای زوجین پیامکی صادر شده که حاوی اطلاعاتی چون آدرس و تاریخ و ساعت جلسه دادرسی خواهد بود.
لازم است در این جلسه هر دو آنها حضور داشته باشند و و خواسته خود را مبنی بر صدور گواهی عدم امکان سازش یا طلاق توافقی مطرح کنند.
این جلسه توسط قاضی دادگاه به داوری ارجاع داده خواهند شد.
- مشاوره: بعد از ثبت درخواست طلاق پرونده در روند رسیدگی قرار می گیرد جلسات مشاوره برای زوجین در نظر گرفته می شود بعد از این جلسات اگر صلح و سازش ایجاد نشد؛ گواهی عدم امکان سازش صادر می شود. در مورد طلاق توافقی گواهی عدم انصراف از طلاق صادر می شود.
- آزمایش: پس از اخذ نظریه مشاوره خانواده از سوی دادگاه، زوجه برای آزمایش بارداری به مرکز پزشکی قانونی معرفی می گردد.
پزشکی قانونی در راستای روند طلاق، زوجه را به آزمایشگاه هدایت نموده و پس از اخذ نتیجه آزمایش، و در صورت منفی بودن پاسخ، دادگاه مبادرت به صدور گواهی عدم امکان سازش می نماید. - رای دادگاه: رای دادگاه به زوجین ابلاغ می گردد. و زوجین به دفتر خانه رسمی جهت طلاق، هدایت می شوند. و دفتر خانه پس از ثبت طلاق، و جاری نمودن صیغه طلاق مراتب را به دادگاه اعلام می نماید.
مدارک مورد نیاز در طلاق توافقی
مدارک لازم برای اجرای طلاق توافقی که باید توسط زوجین یا وکیل آنها به دادگاه ارائه شود شامل مراحل زیر می باشد:
- عقدنامه یا سند ازدواج.
- مدرک شناسایی هر یک از زوجین شامل کارت ملی یا شناسنامه.
- در صورت اخذ وکیل، وکالت نامه محضری طلاق ضروری می باشد.
- شرح توافقات طرفین.
- گواهی عدم بارداری زن.
- نامه نظریه واحد مشاوره خانواده در دادگاه در خصوص زوجین.
نکته: لازم به ذکر است گواهی عدم امکان سازش سه ماهه صادر می شود و طرفین باید در این مدت سه ماهه به دفاتر ثبت مراجعه کرده و اقدام به طلاق نمایند و خارج از این مدت سه ماهه اجرای صیغه طلاق امکان پذیر نمی باشد.
نتیجه گیری
با توجه به اینکه طلاق پروسه ای آزار دهنده برای زوجین می باشد، بهتر است که این فرایند با صلح و توافق باشد تا اندکی از حجم غمگین بودن این امر بکاهد و پیچیدگی آن را کاهش دهد.
ساده ترین و آسان ترین نوع طلاق، طلاق توافقی است که در طلاق توافقی، تمامی موارد به توافق زوجین بستگی دارد.
مسائل مربوط به حضانت فرزند پس از طلاق، مهریه، نفقه، جهیزیه و … همگی به صورت توافقی بین زن و مرد تعیین می شود.
زوجین متقاضی اجرای طلاق توافقی باید پس از مراجعه به دادگاه، درخواست صدور گواهی عدم امکان سازش یا همان درخواست طلاق توافقی نمایند و یا اینکه به دفاتر خدمات قضایی مراجعه کرده و دادخواست طلاق خود را به این دفاتر ارائه داده و دفاتر، دادگاه مناسب برای رسیدگی به دادخواست طلاق را متناسب با محل سکونت زوجین تعین می نماید.
سوالات متداول
دریافت گواهی بکارت لازم است؟
برای زنانی که باکره هستند یا ادعای بکارت دارند این گواهی الزامی می باشد.
اگر اقدام برای صیغه طلاق از جانب مرد باشد و زن در دفترخانه حاضر نشود نتیجه چیست؟
در این صورت دفتر به زوجه اخطار می دهد تا در دفتر حضور پیدا کند اما اگر با وجود اخطار هم حضور پیدا نکرد صیغه طلاق جاری شده و به اطلاع زوجه می رسد.
اگر زوج در دفترخانه حضور نیابد ولی زوجه حاضر شود، زوجه در چه صورت می تواند طلاق بگیرد؟
در این شرایط زوجه در صورتی می تواند طلاق بگیرد که رأی دادگاه و یا سند رسمی وکالت برای طلاق را در دست داشته باشد.
زنی که از همسرش وکالت در طلاق دارد قابل عزل است؟
خیر، هرگاه زن هنگام عقد و ضمن شرایط عقد حق طلاق را از مرد گرفته باشد و از این بابت وکالت بلاعزل داشته باشد.