الزام به تنظیم سند خودرو چقدر طول میکشد؟

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

یکی از کسب و کارهایی که در گذشته دارای عوائد و منفعت هایی برای هر دو طرف معامله به حساب می آمد، اشتغال به خرید و فروش خودرو بود که امروزه به همت و مرحمت دولت خدمتگذار همانند بسیاری از مشاغل از رونق افتاده است.

اما خرید و فروش خودرو، صرفا به بررسی خودرو به جهت عدم وجود عیب، آگاهی از قیمت روز به جهت پرهیز وقوع غبن در معامله (حالتی که یکی از طرفین مال خود را در اثر ناآگاهی، بسیار پایین تر از حد معمول می فروشد یا خریداری با همین وضعیت نا آگاهی، با مبلغ بسیار بالاتری خریداری می نماید)، انعقاد یک قرارداد (اعم از مبایعه نامه) محدود نمی شود و از لحظه انعقاد قرارداد برای هریک از طرفین آثار و تعهداتی ایجاد می شود که مطابق با قانون موظف و ملزم به انجام آن می باشند.

وکیل پایه یک دادگستریدر این نوشتار قصد داریم به یکی از این آثار یعنی، الزام فروشنده به تنظیم سند رسمی بپردازیم.

مندرجات قرارداد فروش خودرو 

یکی از مهم ترین قسمت های ایجاد و وقوع یک تعهد ، انعقاد یک قرارداد که در برگیرنده تمامی جوانب و آثار طرفین معامله و موضوع معامله باشد.

چرا که درصورت غفلت و یا عدم آگاهی از مفاد و مندرجات یک قرارداد، ممکن است صدمات جبران ناپذیری را از خود به جای گذارد که حتما توصیه می شود در هنگام انعقاد یک قرارداد از حضور وکلا یا افراد آگاه و مطلع در این زمینه استفاده شود.

اصولا در مفاد یک قرارداد فروش خودرو، مشخصات طرفین، در صورت انعقاد قرارداد به صورت نمایندگی یا وکالت درج مشخصات نماینده یا وکیل، مشخصات و اوصاف ماشین، در صورت وجود عیب در ماشین، توصیه می شود که حتما آن عیب در قرارداد درج شود تا خریدار پس از انعقاد قرارداد نتوان بدان سبب قرارداد را فسخ نماید.قرارداد فروش خودرو 

  • درج تاریخ تسلیم ماشین.
  • طریقه پرداخت.

درج شروطی از جمله:

فسخ معامله درصورت وصول نشدن چک خریدار معامله در سررسید و در نهایت تاریخ حضور طرفین در دفتر اسناد رسمی و انتقال قطعی ماشین، از جمله مهم ترین مفاد و مندرجات این قرارداد محسوب می شود.


بیشتر بخوانید: نمونه دادخواست افت قیمت خودرو


قرارداد فروش خودرو 

الزام به تنظیم سند رسمی خودرو

در هر مرحله ی از اجرای یک تعهد صحیح قانونی، ممکن است هریک از طرفین به هر دلیلی انجام تعهد خود ،خودداری نمایند که متاسفانه این امر و عدم پایبندی به قرارداد ها در جامعه ما بسیار شایع شده است.

یکی از این موارد، عدم حضور و اقدام فروشنده خودرو ، به جهت انتقال سند در دفاتر اسناد رسمی می باشد.

در این باره باید بیان داشت که:

مطابق با مفاد قرارداد که در آن اشاره به تعیین حضور طرفین در دفتر اسناد رسمی شد، و همچنین مطابق با قانون و عرف معاملاتی که الزام فروشنده را به تنظیم سند رسمی خودرو  تصریح و بیان کرده اند، خریدار تحت شرایطی می تواند اقدام به طرح دعوا علیه فروشنده در این باره نماید.

شرایط لازم برای طرح دعوای الزام به تنظیم سند رسمی خودرو

خریدار خودرو با دارا بودن شرایط زیر می تواند اقدام به طرح دعوا در این باره نماید:

  • اولین و اصلی ترین شرط لازم؛ وجود یک قرارداد قانونی صحیح بین طرفین می باشد.

چنانچه شرایط قانونی یک قرارداد که به آن اشاره شد یا اینکه قرارداد به موجب اختیارات قانونی یکی از طرفین پیش از طرح دعوا فسخ شده باشد امکان طرح این دعوا وجود نخواهد داشت.

  • مورد دیگر که باز هم به انعقاد و ایجاد قرارداد برمی گردد ، تعیین تاریخ دقیق، به جهت حضور فروشنده در دفتر اسناد رسمی می باشد.
  • اخذ گواهی عدم حضور فروشنده در دفتر اسناد رسمی از دفترخانه توسط خریدار

لازم به ذکر است این مورد یکی از دلایل و قرائن جهت اثبات عدم انجام تعهد فروشنده می باشد.

تنظیم سند رسمی خودرو

طریقه اقدام الزام به تنظیم سند خودرو

خریدار برای اقدام حقوقی در این زمینه، می بایست با مراجعه به دادگاه و پرداخت هزینه دادرسی، اقدام به ثبت دادخواستی با عنوان، الزام به تنظیم سند رسمی، درخواست تامین خواسته مبنی بر منع نقل و انتقال خودرو، به انضمام کلیه خسارت های قانونی تقدیم دادگاه نماید.

در این باره و به جهت آگاهی بیشتر باید بیان داشت که؛ اولا هزینه دادرسی در دعاوی منقول بر اساس میزان خواسته ای است که خواهان دعوا به اختیار خود تعیین می کند.

مطابق با بخشنامه ی قوه قضاییه، اگر خواسته دعوا تا بیست میلیون تومان باشد، هزینه دادرسی دو نیم درصد خواسته خواهد بود و اگر بیش از این مبلغ باشد، سه نیم درصد خواسته می بایست هزینه دادرسی تعیین شود.

موضوع دیگر در خصوص صلاحیت مرجع رسیدگی به دعوا می باشد.

در این باره باید توجه داشت که، اگر خواسته و یا قیمت خودرو کمتر از بیست میلیون تومان باشد که با توجه به وضع موجود امری محال است، موضوع در شورای حل اختلاف قابل بررسی خواهد بود و در صورتی که خواسته بیش از این مبلغ باشد در صلاحیت دادگاه های حقوقی می باشد.

نکته مهم تر در خصوص لزوم درخواست تامین خواسته می باشد. از آنجایی که ممکن است فروشنده مجددا خودروی فروخته شده را به شخص دیگری واگذار نماید ، به جهت حفظ و جلوگیری از انتقال آن درخواست تامین خواسته امری مهم و حیاتی محسوب می شود.

جدای از اقدام به جهت ثبت دادخواست از طریق شعبات دادگاه ها، می توان با حضور در هر یک از دفاتر خدمات قضایی اقدام به ثبت دادخواست پس از پرداخت هزینه دادرسی و ثبت نام در سامانه ثنا نسبت به ثبت دادخواست اقدام نمود.

تنظیم سند خودرو

زمان دعوای الزام به تنظیم سند رسمی خودرو

اصولا با توجه به شرایط حاکم بر مراجع قضایی و وجود حجم انبوه در هریک از شعبات دادگستری ها، نمی توان به طور دقیق زمان رسیدگی و در نهایت صدور حکم را تعیین نمود علی الخصوص با شرایطی که حاکم بر هر دعواست و با موارد و دعاوی مشابه ممکن است تفاوت هایی داشته باشد.

برای مثال، پس از ثبت و طرح دعوا و احضار طرفین، خوانده دعوا (فروشنده خودرو) در دادگاه به جهت دفاع از خود حضور پیدا نمی کند یا به درخواست طرفین یا بنا به تشخیص دادگاه، برای رسیدگی به دعوا و روشن موضوع نیاز به ارجاع به کارشناس رسمی دادگستری ی باشد که همگی ممکن است در مجموع و یا به تنهایی منجر به طولانی شدن روند رسیدگی و غیر قابل تخمین زدن زمان رسیدگی به این دعوا باشد.

اما همانطور که اشاره شد، خواهان با درخواست تامین خواسته مبنی بر منع نقل و انتقال خودرو، می تواند خواسته خود را به جهت جلوگیری تضعیع و به ویژه انتقال یا انتقال های بعدی حفظ و در مصون قرار دارد.

وکیل پایه یک دادگسترینتیجه گیری

در پایان و با عنایت به موارد بیان شده، یکی از تعهدات مهمی که فروشنده خودرو، علاوه بر تسلیم مطابق با شرایط قرارداد  را دارد، انتقال سند خودرو می باشد.

اگر فروشنده به تعهد خود در این باره عمل ننماید، خریدار می تواند با شرایط و تشریفات گفته شده اقدام به طرح دعوایی با عنوان الزام به تنظیم سند رسمی در این باره نماید.

سوالات رایج

الزام به تنظیم سند خودرو داریم؟

بله زمانی که طبق قرارداد، فروشنده متعهد بوده که در زمان مشخص، در دفترخانه حضور بهم رساند و خودرو را به نام بزند و این کار را نکرده، باید دعوی الزام به تنظیم مطرح نماید

اگر تاریخ حضور طرفین در دفتر اسناد رسمی در قرارداد تعیین نشده باشد آیا این امر تاثیری در طرح و اثبات دعوا دارد؟

خیر، خریدار می تواند در این صورت با ارسال اظهار نامه به فروشنده، اقدام به تعیین روز حضور در دفترخانه و درخواست از او جهت انتقال بنماید.

آیا انتقال سند از طریق دفاتر اسناد رسمی امری لازم و ضروری است؟

اگرچه راهنمایی رانندگی صرف دارا بودن برگه سبز خودرو را برای احراز مالکیت کافی می داند، ولی قطعا انتقال در دفاتر اسناد رسمی دارای ارزش و اعتبار بالاتری می باشد.

یک پاسخ

  1. باسلام وخسته نباشید بنده یک خودرپژو۴۰۵ مدل ۸۹خریدم درتاریخ ۲۳/۱۲/۹۹ باقولنامه معمولی که بین خودمون نوشتیم که مبلغ۳۰ ملیون نقدی ویک چک۶۰میلیون به این آقا پرداخت کردم به خاطره کارم که سند خودررو بایددر رهن شرکت باشد بابت ضمانت کارم شفای صحبت کردیم که‌ قرار شد به بنده یک وکالت فروش برای فردا به من بدهند وبابت ضمانت یک چک به مبلغ۷۰ملیون ازبنده گرفتن والان نزدیک به۶ماه فروشنده که دلال نمایشگاه هست وماشین به نام خودش نیست هربار به دلایل مختلف از زدن سند امتناع کرد ومن بعداز چندین بار تماس واسراروالتماس از ایشان بابت زدن سند که بی فایده بودند راپاس نکردم ومبلغ چک روبه واسطه که مورداعتماد هردوطرف بود دادم وقرار شفای گذاشتیم که اگر تا۲هفته آینده سند زدن تحویل واسطه بدهند وپول رو دریافت کنند والا معامله رو فسخ ومبلی پیش پرداخت ومبلغ۵ملیون که خرج ماشین کردم روبرگدونندولی تاحالا که تقریبا ۲ما ازش گذشته هیچ اقدامی نکرده وطی تماس تلفنی گفته اگر پول چک ۶میلیونی رو به خودم تحویل ندی چک ۷۰میلیون که به ضمانت در اختیار ش هست رابه اجرامیگذارد میخواستم بدونم هزینه وکیل بابت الزام به سند یا فسخ معامله چقدر میشه

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید