مرجع صالح در رسیدگی به جرم توهین و افتراء از طریق تلفن همراه

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

پرسش: ۱. با توجه به اینکه جرائم قابل گذشت در ماده ۱۰۴ قانون مجازات اسلامی مصوّب ۱۳۹۲ احصاء گردیده، علت وضع ماده ۱۰۳ قانون مذکور چه بوده؟ آیا ایجاد مزاحمت تلفنی  مصداق ماده ۱۰۳ است؟

۲. فردی در شهر الف به شهر ب زنگ می‌زند و به دروغ خود را کارمند دادگستری معرفی می‌کند. در صورت طرح شکایت علیه نامبرده آیا دادسرای شهر الف صالح به رسیدگی است یا ب؟

۳. در صورت ارسال پیامک حاوی توهین و افتراء از طریق تلفن همراه از شهر (الف) به شهر (ب) آیا شهر مبدأ صالح به رسیدگی است یا شهر مقصد؟ (رأی وحدت رویه صرفاً در خصوص مزاحمت تلفنی محل مقصد را صالح اعلام نموده است)

۴. چنانچه مادری قیم فرزند خردسال خود شود، آیا بعد از طرح شکایت می‌تواند اعلام رضایت کند یا حضور پدر و اعلام رضایت ولی ضروری است؟

۱. با توجّه به صدر مادّه ۱۰۳ قانون مجازات اسلامی مصوّب ۱۳۹۲، اصل بر غیرقابل گذشت بودن جرائم است و جرائم قابل گذشت در ماده ۱۰۴ قانون فوق‌الذکر احصاء شده است و جرم موضوع مادّه ۶۴۱ قانون مجازات اسلامی مصوب ۱۳۷۵ از جمله آن‌ها نیست و در نتیجه قابـل گذشت نمی‌باشد؛ زیرا قانون‌گذار که در مقام بیان جرائم قابل گذشت بوده، مع‌الوصف جرم مزاحمت تلفنی را قابل گذشت ندانسته است. بدیهی است قسمت اخیر ماده ۱۰۳ قانون مجازات اسلامی مصوّب ۱۳۹۲ ناظر بر جرائم منصوص در شرع نظیر قصاص و قذف می‌باشد.

۲ و ۳. شرط تحقق جرم مزاحمت تلفنی، استماع الفاظ یا رسیدن اعمال موضوع جرم به مخاطب است و این بخش از عنصر مادی جرم در محل اقامت بزه دیده محقق می‌شود؛ لذا این محل، محل وقوع جرم محسوب می‌شود.

۴. قیم موقت که در اجرای مادّه ۷۲ قانون آیین دادرسی کیفری منصوب می‌گردد، اختیارات عام و کلی ولی را ندارد و لذا حق گذشت مجانی نسبت به حقوق صغیر را ندارد.

 

پرسش: آیا می‌توان شاکی را چنانچه نتواند اتهام انتسابی به متهم را ثابت کند بر اساس ماده ۱۴۰ قانون تعزیرات به‌عنوان مفتری تعقیب و محکوم نمود یا خیر؟

برحسب مفاد مواد ۱۴۰ و ۱۴۱ و ۱۴۲ قانون تعزیرات مصوب ۱۳۶۲ اگر شاکی در مقام احقاق حق و رفع ظلم از خود علیه کسی شکایت کند و عملی یا امری را صریحاً به او نسبت بدهد که قانوناً جرم است ولی نتواند صحت این اسناد را به اثبات برساند به‌عنوان مفتری قابل تعقیب و مجازات نیست؛ زیرا در جرم افترا نیز مثل سایر جرائم عمدی از جمله عناصر متشکله آن سوءنیت یا عنصر معنوی است و در اعلام شاکی ستمدیده عنصر معنوی جرم افترا وجود ندارد و فقط نتوانسته است دلیل محکمه پسند به مقامات قضائی ارائه کند به‌علاوه مفتری در لغت و اصطلاحاً به کسی اطلاق می‌گردد که با دروغ و صحنه‌سازی و به منظور هتک حرمت و حیثیت دیگری نسبت خلاف واقع به او بدهد، مضافاً شاکی و متضرر از ستم شرعاً و قانوناً شخصاً مجاز به انتقام شخصی نیست و راهی جز اعلام شکایت به مراجع صالحه نخواهد داشت و از طرفی دیگر به دور از عدالت است به جای رفع ظلم، شاکی را به‌عنوان مفتری کیفر دهیم و از ظالم و مجرم حمایت کنیم.

البته اگر کسی به منظور اضرار به غیر اکاذیبی را به وی نسبت دهد و قادر به اثبات آن نباشد به‌عنوان مفتری قابل تعقیب است و عنوان ورقه خطی یا شکوائیه مذکور در مواد ۱۴۰ و ۱۴۱ قانون تعزیرات بر شکایت چنین شاکی صادق خواهد بود. قرآن مجید می‌فرماید: لایحب الله الجهر بالسوء من القول الا من ظلم.»

یک پاسخ

  1. سلام همسر من با پیامک من رو تهدید میکنه چطور ی تونم پیگیری کنم فحاشی هم میکنه آیا می تونم شکایت کنم؟رسیدگی می شه؟

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید