هر شخصی که عملی را انجام میدهد بی شک عملش محترم بوده و مستحق است در مقابل کاری که انجام میدهد مزدی و حق السعی را دریافت نماید.
اعمال زن در منزل نیز از این قضیه مستثنی نیست. از طرفی، یکی از مهمترین حقوق مالی زن عبارت است از حق او مبنی بر دریافت اجرت المثل ایام زوجیت و یا در شرایطی، نحله.
در این مطلب برانیم تا در خصوص مفهوم نحله، شرایطی که نحله به زن تعلق میگیرد، تفاوتش با اجرت المثل و مهریه زمان دادن دادخواست نحله، مراحل و مدارک مورد نیاز جهت دریافت نحله از شوهر مباحثی را بیان نماییم.
نحله چیست؟
نحله در اصطلاح حقوقی عبارت است از مبلغی و بخششی است که دادگاه با توجه به شرایطی که در این مطلب بیان میشود معین کرده و مرد موظف است تا آن را به زن بپردازد.
در بند ب تبصره ۶ قانون اصلاح مقررات مربوط به طلاق که نسخ نشده است آمده است که: با در نظر گرفتن سالهایی که زوجین با هم زندگی کردهاند، نوع کارهایی که زن در خانه شوهرش انجام داده است و همچنین وضعیت مالی زوج، دادگاه مبلغی را به عنوان نحله برای زن تعیین میکند و مرد به او میپردازد.
در چه صورتی نحله به زن تعلق میگیرد؟
- طلاق باید که به درخواست مرد باشد نه زن
- در حینی که زن و شوهر زندگی میکنند و مرد اقدامی برای طلاق انجام نداده است، زن نمیتواند که نحله را مطالبه کند.
- نحله با اجرت المثل قابل جمع نمیباشد. بدین معنا که زنی که مستحق دریافت اجرت المثل است دیگر نمیتواند که نحله دریافت نماید.
- برای معین کردن مبلغ نحله نیازی به کارشناسی نیست و قاضی بر اساس ۳ مورد ذکر شده (۱-در نظر گرفتن تعداد سالهایی که زوجین با هم زندگی کردهاند ۲- نوع کارهایی که زن در خانه شوهرش انجام داده است ۳- وضعیت مالی مرد) تعیین میکند.
چه زمانی میتوانیم درخواست نحله نماییم؟
پس از احراز عدم امکان سازش از سوی دادگاه میتوان درخواست نحله از شوهر کرد.
به عبارت دیگر، زن میتواند قبل از اینکه طلاق واقع شود، حق الزحمه زحمتها و کارهایی که برعهده او نبوده و در خانه شوهر انجام داده است را از دادگاه تقاضا کند و این تقاضا به هیچ عنوان منوط به جاری شدن صیغه طلاق نیست لکن به احضاریهای مرد برای طلاق نیاز است.
آیا نحله همان اجرت المثل است؟
خیر، نحله با اجرت المثل متفاوت است. اجرت المثل برای زنانی است پس از سالهای زیادی توسط مرد خود طلاق داده میشوند و اجرت المثل مبلغی است که به ازای سالهای زندگی و بابت کارهایی که در منزل انجام داده است به او پرداخت میشود.
نحله مانند اجرت المثل به شرایطی مثل درخواست از سوی مرد بودن، طلاق به جهت عدم تمکین و عدم انجام وظایف زناشویی از طرف زن نبودن را دارد ولی نحله زمانی معین میشود که اجرت المثل امکان تعیین نداشته باشد و این در حالی است که اگر طلاق در زمان عقد اتفاق افتد و یا مدت ازدواج کوتاه باشد دیگر به زن اجرت المثلی تعلق نمیگیرد و مبحث نحله به میان می اید.
باید توجه داشت که نحله یک حکم تکلیفی و لی اجرت المثل حکمی است وضعی بدین معنا که زوج زمانی که استطاعت مالی نداشته باشد از پرداخت نحله معاف است ولی در اجرت المثل معاف نمیباشد.
آیا نحله با مهریه متفاوت است؟
بله، مهریه یک حق مالی است که به محض جاری شدن صیغه نکاح به زن تعلق میگیرد، و با نحله متفاوت است چرا که در حقیقت مهریه و میزان مقدار مهریه پیش از ازدواج است و باید آن را اندک انتخاب نمود و سخت نگرفت. اما نحله پس از ازدواج مشخص میشود و فلسفه دادن نحله آن است که دلها بهم نزدیک گردد و پیوند صورت گرفته تحکیم شود.
دادن نحله در کنار مهریه در سنت نیز دیده میشود به عنوان مثال امام جواد (ع) زمانی که با دختر مأمون ازدواج نمود علاوه بر مهریهای که مقدارش به اندازه مهرالسنه بود ۱۰۰ هزار درهم هم به عنوان نحله به همسرش پرداخت نمود.
چگونه برای دریافت نحله اقامه دعوا بکنم؟
زن میتواند به علاوهٔ دادخواستی که برای صدور گواهی عدم امکان سازش تقدیم دادگاه مینمایند، دادخواست نحله را به طور جدا از دادگاه تقاضا نمایند.
بار اثبات برای نحله بر عهده چه کسی است؟
اثبات اینکه مرد به زن دستور داده است که زن کارهایی که خارج از وظیفه شرعی اوست را انجام داده است. البته باید در نظر داشت که اصل بر این است که زن به قصد تبرع و رایگان این کارها را نداشته است و از این جهت نیازی نیست که زن ثابت نماید که قصد دریافت اجرت المثل را داشته است.
چه مراحلی را باید برای دریافت نحله طی کرد؟
به مجرد احضاریهای که مرد برای طلاق ارسال مینماید، زن میتواند برای ارائه دادخواست به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه کرده و دادخواست دریافت نحله را برای دریافت نحله انتخاب نماید.
چه مدارکی برای دریافت نحله نیاز است که ارائه نمایم؟
- اصل سند ازدواج. در صورت نبود اصل سند باید کپی آن را در همان دفترخانهای که عقد انجام شده است دریافت نمود.
- اصل شناسنامه زن
- اصل کارت ملی زن
نمونه دادخواست مطالبه نحله
ریاست محترم دادگاه خانواده؛
با سلام؛
اینجانب به موجب سند عقدنامه شماره ………… در تاریخ………… به عقد دائم آقای…………….. در آمدهام و از زمان شروع زندگی مشترک به تاریخ ……….. تا اکنون به دستور ایشان و بدون قصد تبرع، کلیه امور خانه داری اعم از آشپزی، نظافت و نگهداری و تربیت فرزندان که به لحاظ شرعی و قانونی وظیفه اینجانب نبوده است را انجام دادهام؛ اما تا کنون هیچ گونه مزدی بابت انجام این امور دریافت نکردهام. حال از دادگاه محترم تقاضا دارم که مستند به مواد ۳۳۶ قانون مدنی و ماده ۲۹ قانون حمایت خانواده مبلغ نحله/اجرت المثل اینجانب تعیین و حکم به پرداخت آن توسط خوانده به علاوه جمیع هزینههای دادرسی صادر گردد.
یک پاسخ
بدنبال معنی نهله به معنی مشی و مرام بودم سر از سنا۲۰۱۵دات کام درآوردم .ولی از آنجاییکه تمام آزادگان جهان داغدار فقدان نوید افکاری هستند و مردم ایران صدچندان بدتر ،بازدید ازسایت شما و نظر من هم قطعا متاثر از آن و نمیتواند واقعی باشد ،تا روزی که دستگاه قضای ایران هم مستقل و توان احقاق حقوق شهروندان خود را داشته باشد .