مراحل گرفتن شناسنامه نوزاد در ایران و نحوه گرفتن شناسنامه نوزاد توسط اتباع خارجی

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

یکی از اقدامات لازمی که باید بعد از تولد نوزادتان آن را انجام دهید این است که برای او شناسنامه تهیه کنید. مراحل دریافت شناسنامه کار سخت و پیچیده ای نیست.

فقط کافی است مدارک لازم را تهیه نمایید و نسبت به دریافت شناسنامه تا مهلت مقرر شده اقدامات لازم را به عمل برسانید. در ادامه این مطلب به بررسی نحوه و مراحل و همچنین مدارک لازم جهت دریافت شناسنامه نوزاد می پردازیم.

مهلت دریافت شناسنامه برای نوزاد

به منظور دریافت شناسنامه نوزاد، ۱۵ روز پس از تولد فرزند فرصت دارید تا برای او شناسنامه دریافت نمایید. البته این موضوع به این معنی نیست که بعد از گذشت ۱۵ روز، دیگر قادر به دریافت شناسنامه برای فرزند خود نیستید بلکه با پرداخت هزینه بیشتر این امر امکان پذیر است.

همچنین اشخاص خاص می توانند با مراجعه به اداره های ثبت احوال جهت اعلام ولادت و اخذ شناسنامه نوزاد اقدام کنند.

این افراد خاص عبارتند از:

  •  پدر یا جد پدری (با ارائه شناسنامه)
  • مادر (در صورت ثبت قانونی ازدواج)
  • وصی یا قیم یا امین با ارائه مدارک لازم
  • متصدی یا نماینده موسسه ای که نوزاد به آنجا سپرده شده است
  •  صاحب واقعه (سن او ۱۸ سال تمام به بالا باشد)

اخذ و گرفتن شناسنامه نوزاد

ثبت ولادت طفل

بر اساس بند اول ماده ۹۹۳ قانون مدنی، “ولادت هر طفل و همچنین سقط هر جنین که بعد از ماه ششم از تاریخ حمل واقع شود، باید به اداره ثبت احوال اطلاع داده شود.

همچنین بر اساس ماده ۳۱ قانون ثبت احوال مراحل ثبت ولادت در ایران با صدور سند ثبت کل وقایع آغاز میگردد، این سند در آغاز به صورت یک رکورد رایانه‌ای در پایگاه اطلاعات جمعیت کشور تعریف می‌شود. در این رکورد باید اطلاعاتی مثل شماره ملی، ساعت، روز، ماه، سال، محل ولادت و تاریخ ثبت آن، نام، نام خانوادگی نوزاد، جنس و نام و نام خانوادگی پدر و مادر وارد شود.

طبق اعلام ثبت‌ احوال ولادت هر طفل در کشور ایران اعم از خارجی یا ایرانی بودن پدر و مادر طفل می بایست به نماینده یا مأمور ثبت احوال اعلام گردد.

این امر معمولا از جانب پدر صورت میگیرد و مادر طفل در صورتی می‌تواند تولد فرزندش را ثبت نماید که پدر او غایب باشد. همچنین ولادت اطفال ایرانیان مقیم خارج از کشور نیز باید به مأمور کنسولی ایران در محل اقامت اعلام گردد و اگر امکان این امر وجود نداشت به نزدیکترین مامور کنسولی و یا سازمان ثبت احوال کشور اعلام شود.

دریافت گواهی ولادت

صدور گواهی ولادت توسط پزشک یا موسسه‌ای که کودک در آن به دنیا آمده به عنوان یک تکلیف قلمداد شده است، اما این امر به معنی فرآیند ثبت مدنی نمی باشد، علاوه بر این در صورتی که اعلام کنندگان ولادت کودک به هر دلیلی مثل اعتیاد، اختلاف خانوادگی، ناخواسته بودن فرزند و مانند اینها حاضر به اعلام ولادت نزد ماموران ثبت احوال نباشند، این موضوع از منظر حقوق کودک به طور جدی بررسی میگردد.

بعد از ثبت ولادت اگر نوزاد ایرانی باشد، برای او شناسنامه صادر میشود و در صورتی که خارجی باشد گواهی ولادت صادر می شود. بنابراین، ثبت ولادت طفل و گرفتن شناسنامه برای نوزادان امری تکلیفی است.

صدور گواهی تولد در همان بیمارستانی که کودک در آن به دنیا آمده انجام می شود. به منظور دریافت گواهی تولد طفل در بیمارستان ارائه شناسنامه والدین نوزاد و همچنین سند ازدواج آن ها الزامی می باشد. همچنین بعضی از بیمارستان ها بخش جداگانه ای جهت ارائه گواهی تولد در نظر گرفته اند.


بیشتر مطالعه کنید: دعاوی ابطال و اصلاح شناسنامه


اگر محل تولد نوزاد جایی به غیر از بیمارستان باشد، می بایست یک پزشک و یا ماما برای او گواهی تولد صادر کند تا از صدور شناسنامه های تکراری یا ادعای دیگران در مورد نوزاد جلوگیری شود.

همچنین یکی از راه‌های اخذ گواهی تولد طفل تازه به دنیا آمده امضا و تأییدیه ۳ نفر به عنوان شاهد می باشد که تولد نوزاد را تأیید نمایند و والدین به همراه نوزاد و با در دست داشتن این تأییدیه می‌توانند با مراجعه به یک پزشک گواهی تولد را از او دریافت نمایند. در صورت عدم دریافت گواهی تولد، مراجعه برای دریافت شناسنامه نوزاد کار سختی خواهد بود.اخذ و گرفتن شناسنامه نوزاد

مدارک مورد نیاز جهت صدور شناسنامه نوزاد

  1. اصل شناسنامه پدر و مادر
  2. گواهی ولادت صادره توسط پزشک یا ماما
  3. پرداخت فیش بانکی به مبلغ ۲۰ هزار ریال نزد بانک ملی ایران بنام سازمان ثبت احوال کشور

این مدارک به همراه فیش واریز هزینه دریافت شناسنامه نوزاد باید به متصدی تحویل داده شود. همچنین فرمی به درخواست کننده صدور شناسنامه برای نوزاد از متصدی دریافت می کند که در آن مشخصات درخواست کننده و نسبت او با نوزاد و مشخصات والدین به همراه اطلاعات مربوط به محل تولد نوزاد را باید درج کند.

در این فرم بخشی مخصوص گواهان و معرفی آن ها در نظر گرفته شده است که این بخش از فرم در صورتی تکمیل می شود که نوزاد فاقد گواهی تولد باشد و باید افرادی به عنوان گواه و شاهد، تولد او را در روز و محل ادعاشده، تأیید نمایند.

همچنین تاریخ و زمان دقیق و محل تولد نوزاد و مشخصات شناسنامه‌ای پدر و مادر نوزاد در این فرم باید تکمیل شود. مشخصات دقیق شناسنامه‌ها و کد پستی فرد درخواست دهنده برای دریافت شناسنامه نوزاد هم باید در این فرم نوشته ‌شود.

در صورت کامل بودن مدارک لازم و مراجعه قبل از ساعت ۱۰ به اداره های مناطق ثبت احوال و دفاتر پیشخوان دولت سند سجلی تنظیم میشود و شناسنامه نوزاد در همان روز صادر و تحویل داده میشود.

شرایط و قوانین کلی دریافت شناسنامه برای نوزادان

  •  با توجه به اینکه بعد از صدور شناسنامه تغییر نام به سادگی امکان پذیر نمی باشد بهتر است که در هنگام نامگذاری نوزاد تمامی جوانب امر را مد نظر قرار دهید.
  • تنظیم سند سجلی جهت صدور شناسنامه لازم است. با توجه به اهمیت این موضوع بهتر است قبل از امضاء اسناد مربوطه از صحت مندرجات اطمینان حاصل نمایید.
  •  در زمان دریافت شناسنامه از صحت مندرجات آن اطمینان حاصل نمایید.
  •  صدور شناسنامه مجدد محدودیت قانونی دارد لذا باید در حفظ و نگهداری آن دقت لازم را به عمل بیاورید.
  •  درج هرگونه مهر، نشانه و نوشتار در شناسنامه های نوزاد ممنوع می باشد.
  •  دست بردن در مندرجات شناسنامه به هر صورت ممنوع است و با متخلفین در این موارد برخورد قانونی خواهد شد.
  •  ودیعه گذاشتن شناسنامه نوزاد به هر جهت و در هر جا ممنوع می باشد.

اخذ و گرفتن شناسنامه نوزادنامگذاری نوزاد

پس از بررسی مدارک لازم و تایید صحت اولیه آن ، شخص درخواست دهنده شناسنامه باید نام نوزاد را اعلام نماید. پس از آن متصــدی صدور شناسنامه در صورت لزوم جهت اطمینان یافتن از مناسب بودن نام براساس ضوابط و آیین نامه‌های درون سازمانی در اداره ثبت احوال روی فهرستی که در اختیار دارد این نام را بررسی می‌کند و در صورتی که این نام در فهرست نام‌های مناسب که در اختیار متصدی صدور شناسنامه قرار دارد وجود نداشته باشد، شخص درخواست کننده شناسنامه می بایست نام دیگری برای نوزاد انتخاب کند.

نام جدید اعلام شده بعد از بررسی در پشت برگه گواهی تولد درج میگردد و توسط متقاضی امضا می‌شود. سپس سند وقایع تولد نوزاد آماده و تنظیم می‌شود و پس از بررسی اطلاعات درج شده در آن، این سند هم توسط متقاضی امضا میشود.

نکات و قوانین قابل توجه در مورد نامگذاری نوزاد

  •  انتخاب کردن نام هایی که باعث هتک حیثیت مقدسات اسلامی می شود و همچنین انتخاب عناوین و القاب و نامهای زننده مستهجن یا نامتناسب با جنس ممنوع می باشد.
  • انتخاب نام در مورد اقلیتهای دینی شناخته شده در قانون اساسی تابع زبان و فرهنگ دینی آنها می باشد.
  • ذکر سیادت در مورد ساداتی که سیادت آنها در شناسنامه پدر یا جد پدری مندرج است الزامی می باشد.

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید