همانطور که در جامعه مشاهده میکنیم، مرد خانواده شرعاً، عرفا و قانونا مسئول تأمین نیازهای مالی اعضای خانواده است و از مهمترین اشخاصی که پدر مسئول نفقه آن هاست، فرزندان خانواده میباشند حال اعم از اینکه دختر باشند و یا پسر.
باید توجه داشت که اگر پدر تمکن مالی داشته باشد و به فرزندان نفقه نپردازد، مرتکب جرم شده است و مشمول مجازات خواهد شد.
در این مطلب برانیم تا به یکی از مهمترین سؤالات که عبارت است از مبلغ نفقه فرزند دختر و پسر در سال ۱۳۹۹ و همچنین مطالبی چون: نفقه فرزند برعهده چه کسی است، شرایط پرداخت نفقه به فرزندان، مجازات عدم پرداخت نفقه به فرزندان و همچنین نمونههایی از دادخواست دریافت نفقه فرزندان از سوی مادر و همچنین فرزندان بپردازیم.
نفقه فرزند دختر و پسر بر عهده کیست؟
از مهمترین وظایف والدین، تأمین زندگی و معاش فرزندان خود است. در درجه اول، پدر مسئول این امر است و پس از فوت پدر، اجداد پدری اعم از پدربزرگ، پدر پدربزرگ و بالاتر مسئول نفقه بوده و اگر هیچ یک از این افراد در قید حیات نباشند و یا اینکه توانایی پرداخت نفقه را نداشته باشند، نوبت به مادر میرسد و اگر مادر قادر نباشد، اجداد پدری مسئول میباشند.
شرایط پرداخت نفقه فرزند دختر و پسر چیست؟
شخص نفقه دهنده که عموماً پدر است باید که توانایی دادن نفقه را داشته باشد در غیر این صورت نمیتوان از پدر شکایت نمود و شکایت در حالی ممکن است که وی تمکن مالی داشته باشد و با این حال از دادن نفقه به دختر و پسر خود خودداری نماید.
همچنین از دیگر شرایط نفقه فرزندان آن است که صرفاً میتوان نفقه حال و آینده فرزندان را مطالبه نمود و اگر در گذشته نفقهای پرداخت نشده باشد، نمیتوان آن نفقههای باقیمانده را مطالبه کرد.
باید در نظر داشت که نفقه به فرزندی تعلق میگیرد که:
- فرزند مال کافی نداشته باشد
- فرزند نتواند به وسیله اشتغال زندگیاش را تأمین نماید
- فرزند اگر به سنی برسد که توانایی کار کردن را داشته باشد بر دیگری واجب نیست که نفقه او را بپردازند
میزان نفقه فرزند در سال ۱۳۹۹ چقدر میباشد؟
در حقیقت باید بیان داشت که نفقه فرزند دختر و پسر در سال ۱۳۹۹ و بطور کلی در تمامی سالها مانند دیه، حقوق کارمندان نبوده و براساس قانون، میزان ثابت، معین و دقیقی ندارد.
به همین دلیل پس از اینکه دادخواست مبنی پر پرداخت نفقه فرزند دختر و پسر تنظیم شد و به دادگاه و یا شورای حل اختلاف ارجاع شد، کارشناس نفقه، مبلغ نفقه فرزند را در سال ۱۳۹۹ بر اساس توانایی مالی پدر و یا شخص پرداخت کننده، نیاز فرزند، جایگاه اجتماعی، سن فرزند، عرف اجتماعی و … معین میکند.
در کارشناسی، کارشناس توانایی مالی پرداخت کننده نفقه را در نظر میگیرد و این بخش نقش به سزایی در تصمیم قاضی خواهد داشت.
به عبارت دیگر، میزان نفقه فرزند دختر و پسر در سال ۱۳۹۹ میزان و مبلغ مشخصی نداشته و براساس موارد بالا و طبق نظر کارشناس تعیین میشود.
مجازات عدم پرداخت نفقه فرزند چیست؟
شخص با داشتن استطاعت مالی باید که نفقه فرزند دختر و پسر خود را بپردازد. در صورتی که شخص استطاعت مالی داشته باشد ولی با این حال از دادن نفقه به فرزندانش خودداری نماید، به حبس تعزیری درجه ۶ معادل ۶ ماه تا ۲ سال حبس محکوم میشود.
برای مطالبه نفقه چه باید کرد؟ نمونه دادخواست نفقه فرزند
برای دریافت نفقه فرزندان باید به دفاتر خدمات الکترونیک قضایی مراجعه نمود و دادخواستی جهت مطالبهٔ نفقه فرزند تقدیم گردد. این دادخواست گاها از سوی مادر و گاها از سوی خود فرزند داده میشود.
باید به خاطر داشت که برای ثبت دادخواست مدارکی چون کپی برابر با اصل شده سند ازدواج و یا سند طلاق، کپی برابر با اصل شده از شناسنامه فرزند، شهادت شهود و جلب نظر کارشناس رسمی دادگستری نیاز است.
در ادامه بیان چندین نمونه متفاوت جهت مطالبه نفقه فرزند دختر و پسر میپردازیم:
۱-نمونه دادخواست مطالبه نفقه فرزند از طرف مادر
اینجانب به استناد تصویر مصدق عقدنامه شماره ……….. مورخ ……………. با خوانده دعوا ………….. عقد ازدواج دائمی در دفترخانه شماره ………. شهرستان …………….. منعقد نمودهایم که حاصل این ازدواج، تعداد ……..… فرزند دختر / پسر به نام / نامهای ………….… میباشد. متاسفانه خوانده علی رغم استطاعت مالی از تاریخ ………….. از پرداخت نفقه به فرزندان شرعی و قانونی خود امتناع نمودهاند، و از آن جهت که به موجب ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی پرداخت نفقه فرزند دختر و پسر بر عهده پدر میباشد، رسیدگی و صدور حکم به پرداخت نفقه ایام حضانت و نگهداری فرزند / فرزندان خوانده به نام / نامهای …… از تاریخ ……… لغایت ……..… به مدت …………. مستنداً به مواد ۱۱۹۹ و ۱۲۰۶ قانون مدنی به انضمام جمیع خسارات قانونی و هزینه دادرسی مورد استدعاست.
۲-نمونه دادخواست مطالبه نفقه فرزند از طرف مادر پس از طلاق
باسمه تعالی
ریاست محترم دادگاههای عمومی ….
با سلام
احتراماً اینجانب همسر دائمی خوانده بودم که به موجب سند طلاق شمارهٔ… مورخ…از خوانده طلاق گرفتم.
ثمره …. سال زندگی مشترک، فرزند…. سالهای به نام …است که تحت حضانت اینجانب قرار داشته و با من زندگی میکند.
علیرغم اینکه خوانده به عنوان ولی قهری فرزندم موظف به پرداخت نفقه وی میباشد تاکنون از پرداخت نفقه وی خودداری ورزیده است. بر این اساس مستند به ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی تعیین مقدار نفقه فرزندم و الزام خوانده به پرداخت آن مورد استدعا است.
امضاء
۳-نمونه دادخواست مطالبه نفقه فرزند توسط فرزند
با سلام
احتراماً به استحضار میرساند:
اینجانب به استناد کپی مصدق شناسنامه فرزند (دختر) خوانده میباشم و به تازگی در دانشگاه مشغول به تحصیل شدهام و دارای شغلی نیز نمیباشم. پدر اینجانب شاغل در یکی از ارگانهای دولتی میباشند و از درآمد بالایی برخوردارند اما از پرداخت نفقه اینجانب خودداری میکنند و بنده قادر به تأمین هزینههای تحصیلی و درمانی خود نیستم.
با توجه به اینکه حسب ماده ۱۱۹۹ قانون مدنی پرداخت نفقه فرزند بر عهده پدر میباشد و ایشان از پرداخت نفقه خودداری میکنند، رسیدگی و صدور حکم به پرداخت نفقه از تاریخ … لغایت … به مدت … و تا زمان رسیدگی و صدور حکم و اجرای دادنامه فعلاً به میزان … ریال مستنداً به مواد ۱۹۸ قانون آیین دادرسی دادگاههای عمومی و انقلاب در امور مدنی و ۱۱۹۹ قانون مدنی به انضمام جمیع خسارات و هزینه دادرسی مورد استدعاست. برای تعیین میزان نفقه متعلقه نیز با لحاظ شئونات مربوطه به جلب نظر کارشناس نیز استناد مینماید.
4 پاسخ
سلام من ۱۹ سال دارم و حدود ۱۰ سال پیش مادرم به علت اعتیاد و… از پدرم طلاق گرفت و در ازای بخشش مهریه حضانت من به مادرم سپرده شد.
از اون زمان من پدرم رو ندیدم و هیچ گونه مسئولیتی رو در قبال من ایفا نکرده و من علاوه بر اقوام و… کمیته امداد و مدرسه و… رو هم به عنوان شاهد دارم.
میخواستم از شما بپرسم که من در چه زمینههایی میتونم علیه پدرم شکایت کنم؟
و اگر مثلا دادگاه برای اون نفقه یا… رو تعیین کنه که به من غرامت پرداخت بشه و اون از عهدهاش برنیاید تکلیف چیست؟
و آیا مخارج این سالهای من که توسط کسانی دیگر داده شده اما وظیفه پدرم بوده و اون انجام نداده قابل جبرانه یا خیر؟
ممنون
سلام میتوانید بابت مطالبه خسارت نفقه گذشته از پدرخودتان شکایت نمایید
باسلام من یه پسر ۸ساله دارم ۳سالش بود پدرش فوت کرد وخانواده همسرم تا به امروز هیچ نفقه ای به من بابت نگهداری فرزندم پرداخت نکردن میتونم تقاضای نفقه سالهای گذشته رو بکنم
سلام:بله می توانید الزام به پرداخت نفقه نمایید.