فسخ معامله اول چیست و راهکار های قانونی فسخ قرارداد

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

فسخ معامله اول بدین صورت است که شما معامله ای را انجام میدهید و به وسیله آن معامله مالی را خریداری میکند مثل ماشین یا اتومبیل حال شما این مال را دوباره با کسی دیگر معامله میکنید برای مثال میفروشید و بعد از معامله دوم، معامله اول به علتی فسخ می شود و یا شما آن را فسخ میکنید در اینجا تکلیف آن مالی که منتقل شده به دیگری چه می شود و چه کاری باید انجام داد؟

در واقع با فسخ قرارداد معامله باطل می شود و اثر آن از بین میرود اثر آن همان انتقال مال است در مورد معامله ماشین شما ماشین را به دیگری انتقال داده اید و فسخ باعث لغو شدن و یا لغو کردن این انتقال می شود یعنی ماشین دوباره به مالکیت شما برمیگردد اما اگر قبل از فسخ روی آن ماشین دوباره معامله شده باشد تکلیف چیست؟ در ادامه قصد داریم به این موضوع بپردازیم.

فسخ و بهم زدن قرارداد اول

موارد فسخ و ابطال قرارداد

تقریبا از نظر عام می توان گفت که با فسخ قرارداد آن را از لحظه فسخ، لغو و باطل و ابطال کرده ایم. حال در چه مواردی می توان نسبت به فسخ و ابطال قرارداد اقدام کرد؟ مواردی مثل:

غبن فاحش یعنی اینکه فروشنده مال را به بیشتر از قیمت واقعی به شما بفروشد و شما به قیمت واقعی آگاه نباشید.

خیار شرط به این معنا که با توافق ضمن عقد، شرط می شود که یکی از طرفین یا هر دو طرف یا شخص غیر از طرفین تا مدت معینی مثل یک ماه یا دو ماه و… حق داشته که معامله را فسخ کند.

معیوب بودن ک عیب داشتن مورد معامله نیز از مواردی است که به فرد حق فسخ قرارداد را میدهد.

از دیگر مواردی که به وسیله آن می توان نسبت به فسخ قرارداد اقدام کرد خیار مجلس است زمانی که هنوز در جلسه بستن قرارداد هستید و آن را منعقد کرده اید اما متفرق و جدایی انجام نشده می توان از قرارداد برگشت و نسبت به فسخ آن اقدام کرد.

در این باره هر دلیل فسخ باید مبتنی بر علت قانونی باشد لذا توصیه می شود در این مورد با وکلا و کارشناسانبنیاد حقوقی سنا  مشورت کنید و از راهکار های موجود با توجه به قرارداد بسته شده بین خود، آگاه شوید. بنیاد  حقوقی تخصصی سنا  با بهره مندی از بهترین وکلای حوزه قرارداد ها می تواند در امور قراردادی کمک کار اصلی شما باشد.

 منظور از فسخ معامله اول چیست؟

همانطور که گفته شد بعد از انجام معامله و دریافت مال توسط طرفین به علل قانونی گفته شده امکان فسخ عقد وجود دارد. حال بر فرض کسی ملکی را از شخص الف خریده است و آن را به شخص دیگری(ج) می فروشد. اما بعد از این معامله دومی معامله فرد با الف به علتی فسخ شده است؛ حال که ملک در دست کسی دیگر است و به وی فروخته شده است تکلیف چیست وقتی معامله اول فسخ شده است؟

در اینجا طبق قواعد عام حقوق مدنی وقتی معامله اول فسخ شود تاثیری در معامله بعدی انجام شده ندارد برای مثال اگر معامله ملک فسخ شده است فرد نمی تواند از خریدار دومی ملک را پس بگیرد فقط از طرف مقابل خود می تواند قیمت روز ملک و یا هر مالی را که انتقال داده است بگیرد.

اما در رای وحدت رویه که در سال ۱۴۰۰ ایجاد شد حالتی جدید را عنوان کرد که در قانون مدنی به این شکل نبوده است و در واقع بین علت های فسخ تفکیک قائل شده است. در ادامه به آن خواهیم پرداخت.

وکیل پایه یک دادگستریفسخ معامله اول و تکلیف معامله بعدی

در رای وحدت روی ۸۱۰ در این مورد، نظر جدید تری ارائه شده است که مطابق آن اگر علت فسخ وجود خیار شرط باشد معامله دومی یا خرید و فروش (بیع) دومی غیر نافذ می شود؛ یعنی صحیح نخواهد بود به  این دلیل که از ابتدا فروشنده شرط کرده(که اگر پول کاملا پرداخت نشود یا چک پاس نشود قرارداد را فسخ میکند) و عقد کاملا مستقر نشده است. و اگر در این شرایط  خریدار مال را منتقل کند و فروشنده معامله اولی را فسخ کند آن معامله دومی خریدار باطل خواهد بود.

همچنین اگر علت فسخ تخلف از شروط ضمن عقد باشد باز هم مالکیت مشتری قطعی نیست و فسخ معامله اولی توسط فروشنده باعث خدشه به معامله دوم می شود.

اما اگر فسخ ناشی از علل فسخ قانونی باشد مثل عیب و تدلیس و غبن و… مالکیت خریدار از ابتدا قطعی شده است  و اگر مال هم منتقل شده باشد فسخ معامله اول خدشه ای به معامله بعدی نمیزند. و خریدار تنها باید قیمت روز آن ملک یا مال را به فروشنده پرداخت کند.

این مورد با توجه به این که از آرای جدید به حساب می آید و نیازمند تحلیل حقوقی است توصیه می شود اگر با چنین مسئله ای روبرو شده اید حتما از مشاوره متخصصین امور قراردادی استفاده کنید از این جهت که شناختن احکام خیارات فسخ نیازمند دانش حقوقی است. بنیاد حقوقی سنا  با بهره مندی از وکلای متخصص در امور قراردادی می تواند به بهترین شکل کمک کار شما باشد.

تکلیف معامله های بعد فسخ

مشاوره حقوقی فسخ معامله اول

فسخ و ابطال یک قرارداد و به تبع آن قرارداد دیگر که توسط فرد بسته نشده دارای پیچیدگی های حقوقی خاص خود است که توصیه می شود در این باره با وکلا و کارشناسان متخصص در این زمینه مشورت های لازم را انجام دهید سپس در این راستا اقدامات مورد نظر را انجام دهید. اقدام خود سرانه موجب از دست رفتن فرصت می شود و ممکن است فرد حقوق خود را از دست بدهد لذا توصیه می شود به خصوص در فسخ قرارداد ملک که احکام مهمی دارد از مشاوره وکلای متخصص بنیاد حقوقی سنا استفاده کنید.

بنیاد حقوقی سنا با دعوت از وکلای درجه یک کشور از معدود موسساتی است که در این زمینه به صورت تخصصی فعالیت میکند به این معنا که شما مسئله خود را تنها با متخصص در آن حوزه که بیشترین تمرکز و فعالیت خود را در آن حوزه انجام داده در میان میگذارید تا به بهترین شکل از راهکار های موجود آگاه شوید‌.

نتیجه گیری

فسخ معامله اول به معاملات بعدی آسیبی نمی زند مگر این که علت فسخ شرط خیار باشد و یا اینکه علت فسخ تخلف از شروط ضمن عقد باشد که ممکن است به بطلان قرارداد بعدی منجر شود اما اگر علت فسخ موارد قانونی تدلیس و غبن و عیب و … باشد از این جهت خللی به عقد دوم وارد نمی شود.

سوالات متداول

 فسخ معامله اول چه تاثیری در معاملات بعدی دارد؟

در این راستا بین انواع فسخ باید قائل به تفکیک شد که در بالا به این مورد اشاره کردیم.

آیا امکان ابطال معامله بعدی وجود دارد؟

با توجه به علت فسخ و محتوا قرارداد وضعیت متفاوت است توصیه می شود در این مورد پس از مطالعه متن بالا با مشاوره حقوقی مسئله خود را مطرح کنید.

موارد فسخ و ابطال قرارداد کدام است؟

موارد و انواع فسخ را در بالا توضیح دادیم. همچنین می توانید در همین سایت مطالب بیشتری را مطالعه کنید.

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید