فسخ معامله اموال منقول

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

فسخ معامله اموال منقول به معنای به هم زدن معامله ای است که مورد معامله آن مالی غیر از ملک و زمین باشد زیرا ملک و خانه و زمین و مغازه و آپارتمان غیر منقول هستند یعنی قابل حمل و نقل فیزیکی نیستند اما باقی اموال مثل ماشین و گوشی موبایل و … تماما منقول هستند. با این حال فسخ معامله اموال منقول تفاوتی با اموال غیر منقول ندارد مانند ملک و زمین و بر هر کدام احکام یکسانی بار می شود.
در ادامه پس از بررسی معنای فسخ و مفهوم آن به موارد اعمال فسخ در معامله اموال منقول خواهیم پرداخت تا انتهای مطلب همراه ما باشید.

 

منظور از فسخ معامله چیست؟

هر عقدی که تشکیل می شود اثری از آن باقی می ماند مثل این که در خرید ماشین اثر این معامله انتقال ماشین به خریدار است اما با فسخ معامله این اثر یعنی انتقال دادن لغو می شود و از بین میرود و ماشین به مالکیت شخص اولی یعنی فروشنده بر میگردد. پس فسخ کردن معامله به معنای به هم زدن آن است یا به عبارت دیگر به معنای انحلال و منحل کردن عقد نیز می باشد.

در چه مواردی میتوان معامله اموال منقول را فسخ کرد؟

در یک دسته بندی قرارداد ها از این جهت که قابل فسخ هستند به لازم و جایز تقسیم می شوند. عقد لازم عقدی است که قابل فسخ نمی باشد مگر در مواردی که قانون بگوید یعنی این که در عقد لازم مثل خرید و فروش و اجاره یکی از طرفین بدون دلیل قانونی از سر دلخواهی نمی تواند قرارداد را فسخ کند. اما عقد جایز مثل عاریه و ودیعه وکالت بدون دلیل قانونی هم قابل فسخ است و شخص برای مثال موکل می تواند هر زمانی که میخواهد اقدام به فسخ کند.
اما در مواردی که عقد لازم است مثل معامله ماشین و اجاره خانه،قانون در مواردی که به یکی از طرفین ضرر وارده شده است به وی حق فسخ قرارداد را اعطا میکند. پس عقد لازم اگرچه به دلخواه قابل فسخ نیست اما به دلایلی که قانون گفته قابل فسخ است.

تفاوت مال منقول و غیر منقول در چیست؟

مال منقول به مالی گفته می شود که قابلیت حمل و نقل فیزیکی را دارد مثل غالب اموالی که در اطراف ما هستند اما مال غیر منقول مالی است که قابلیت حمل و نقل را ندارد مثل خانه و ملک و زمین.
جدا کردن این دو در برخی موارد احکام را متفاوت میکند اما در مورد نحوه فسخ معامله اموال منقول با غیر منقول از این نظر تفاوتی وجود ندارد.

تماس-با-گروه-وکلای-سناانواع فسخ معامله اموال منقول

اگر شما مالی را معامله کرده اید برای مثال گوشی موبایلی را خریداری کرده اید یا اتومبیلی را خریده اید و… تنها در مواردی که قانون ذکر کرده شما میتوانید عقد را فسخ کنید و مال را پس بدهید و پول خود را پس بگیرید البته هم مشتری و هم فروشنده حق فسخ دارند. حال در چه مواردی این حق وجود دارد:
در مواردی مثل این که یکی از طرفین طرف مقابل را فریب داده باشد یا اینکه بیشتر از قیمت واقعی مال را به وی داده باشد. یا این که عیبی در مال معامله شده پیدا شده که خریدار از آن مطلع نبوده است. به این اقسام حق فسخ هایی که برای طرفین به وجود می آید اصطلاحا خیار فسخ گفته می شود. در ادامه به چند مورد رایج آن اشاره میکنیم.

خیارات فسخ معامله

خیار تدلیس و فریب در معامله: تدلیس یعنی فریب کاری در جایی که شخص برای مال خود ویژگی هایی را ذکر میکند که واقعا در آن نیست یا از جهت دیگر مواردی که ایراد تلقی می شود را پنهان میکند که در این مورد به دلیل تدلیس، فرد مقابل حق فسخ قرارداد را پیدا میکند.
خیار مجلس: در جایی که طرفین هنوز در جلسه و مجلس معامله بوده اند می توانند قبل از آن که از هم جدا بشوند در حالی که معامله انجام شده از آن پشیمان و منصرف شوند و از این جهت که فقط در مجلس قرارداد می توان این خیار را اعمال کرد به آن خیار مجلس گفته می شود.
خیار غبن و بیشتر قیمت دادن:خیار غبن یعنی حق فسخ خریدار به دلیل این که فروشنده مال خود را بیشتر از آنچه ارزش داشته است با وی معامله کرده است. حال این تفاوت قیمت باید در حدی باشد که قابل گذشت نباشد و این را عرف تعیین میکند برای مثال اگر فرد ماشینی را معامله کرده است به ۳۰۰ میلیون اما قیمت واقعی آن ۲۹۵ میلیون بوده حق فسخ وجود ندارد اما اگر قیمت واقعی آن ۲۷۰ میلیون بوده میتوان گفت حق فسخ وجود دارد و در هر حال مهم این است که رقم آن جزئی نباشد. برای مشاوره در این مورد توصیه می شود با وکلا و کارشناسان متخصص فسخ معاملات بنیاد حقوقی سنا از طریق تماس تلفنی در ارتباط باشید و مسئله خود را در میان بگذارید تا در جریان جزئیات امر قرار بگیرید‌.
خیار عیب: عیب داشتن با معیوب بودن نیز از مواردی است که حق فسخ ایجاد میکند چه خود فروشنده از عیب مطلع باشد یا نباشد و مهم این است که خریدار جاهل باشد و از عیب در زمان معامله مطلع نباشد مثل این که ماشین مورد معامله رنگ خوردگی داشته و مطلع نبوده حالا حق فسخ قرارداد را خواهد داشت.

چگونه یک معامله را فسخ کنیم؟

برای فسخ نیازی به رفتن به دادگاه نیست اما به ترتیبی باید فرد مقابل را از فسخ عقدآگاه کنید  به این صورت که وی را با تماس تلفنی و یا پیامک مطلع کنید البته اگر به صورتی باشد که بعدا قابل اثبات باشد بهتر است زیرا ممکن است ایجاد اختلاف شود و برای تایید فسخ به دادگاه بروید لذا بهترین راهکار ارسال اظهارنامه خواهد بود. برای توضیح این امر و نحوه نگارش و نوشتن اظهارنامه و نحوه اقدام به فسخ با وکلای متخصص بنیاد حقوقی سنا تماس بگیرید.

چگونه معامله را بهم بزنیم؟

 

مشاوره حقوقی راجع به فسخ معامله اموال منقول

فسخ معامله دارای جنبه های فنی و جزئی حقوقی است برای مثال این مسئله که آیا یکی از طرفین معامله میتواند به فسخ استناد کند یا خیر آیا اصلا حق فسخ ادعایی وی موجه است یا خیر؟ و حتی در صورت موجه بودم نحوه اعمال و زمان آن چه مدت بوده است؟ این موارد همگی در این راستا اهمیت دارند که در بالا توضیح داده شد اما برای اطلاع از موارد مربوط به مسئله و پرونده خود توصیه ما این است که با وکلا و مشاوران حقوقی بنیاد حقوقی سنا مشورت های لازم را انجام دهید تا بعدها متضرر نشوید.

تماس-با-گروه-وکلای-سنابنیاد حقوقی بین المللی سنا با سالیان زیاد تجربه در حوزه وکالت تخصصی این امکان را فراهم ساخته است که افراد با کمترین زمان و ارزان ترین هزینه به وکیل متخصص و با تجربه در سراسر کشور دسترسی پیدا کنند. برای ارتباط با وکلای متخصص در حوزه قرارداد ها و فسخ آن می توانید با شماره تلفن های موجود در سایت تماس بگیرید.

نتیجه گیری

راجع به فسخ معاملات اموال منقول که در این راستا تفاوت آنچنانی با باقی اموال ندارد در بالا مواردی را بیان کردیم سوالات خود را می توانید با کارشناسان ما مطرح نمایید و در کوتاه ترین زمان پاسخ خود را دریافت کنید.

سوالات متداول
فسخ معامله اموال منقول چگونه است؟
راجع به این موضوع در بالا مطالب کافی بیان شده است که می توانید مطالعه کنید.
منظور از معامله اموال منقول چیست؟
قراردادی که در مورد اموال قابل حمل و نقل فیزیکی مثل ماشین و گوشی موبایل و … بسته می شود.
موارد فسخ در معامله اموال منقول کدام است؟
در بالا به تفکیک هر کدام توضیح داده شده اند.

مقالات دیگر

20 آوریل 2024

با ما در ارتباط باشید