در تیر ماه امسال یعنی سال ۹۹ بود که ستاد ملی مبارزه با کرونا مصوبه را اعلام کرد که طبق آن مالکان اماکن اجاره ای به صورت اجباری به علت شرایط کرونا در کشور موظف به تمدید اجاره های با مستاجران خود هستند.
و تنها در برخی موارد مستاجر را مکلف به تخلیه کرده است.
مثل موردی که مال اجاره ای به صورت رسمی منتقل شده باشد، یا اینکه مستاجر به تعهدات خود عمل نکند با تشخیص دادگاه و یا اینکه مستاجر مبالغ مقرر شده توسط ستاد ملی کرونا را بابت افزایش اجاره بها قبول نکند که در اینجا هم باید تخلیه صورت بگیرد در تغییراتی هم که اخیرا انجام شده استثنا های دیگری اضافه شده است که به آن اشاره خواهیم کرد.
فارغ از تمام سر و صداها و اعتراض هایی که این مصوبه و این نوع قانون گذاری به دنبال داشت. موجر ها موظف شدند و همچنان موظف هستند به جز شرایطی استثنایی اجاره خود را با مستاجران تمدید کنند.
البته با وجود این امر بدیهی است طرفین اجاره می توانند با توافق آن را تخلیه کنند و این مصوبه مربوط به جایی است که بین طرفین توافقی وجود نداشته باشد.
اگر مستاجر راضی به تخلیه باشد دیگر مشکلی وجود ندارد.
مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا در خصوص تمدید اجاره با تغییرات بعدی
همان طور که گفته شد به علت شرایط اقتصادی پیش آمده ناشی از ویروس کرونا ستاد ملی مبارزه با کرونا به این نتیجه رسید که در خصوص اقشار آسیب پذیر در قسمت و بخش اجاره حمایت هایی را از جانب آنان به عمل آورد.
به این ترتیب از تاریخ ۸ تیر سال ۹۹ تا زمانی که وزارت بهداشت پایان کرونا را اعلام کند اجاره ها در صورت تمایل مستاجر تمدید خواهد شد و مالک حق تخلیه نخواهد داشت اما در تغییراتی که بعدا اعلام شد این مدت تمدید را تا یک سال از تاریخ مصوبه اعلام کردند و تقریبا می توان گفت بند بالا اصلاح شد و دیگر تاریخ تمدید تا زمان اعلام وزارت بهداشت مبنی بر پایان کرونا نخواهد بود و فعلا تا تیر ماه سال ۱۴۰۰ تمدید ادامه دارد.
اگر قرار باشد موجر اجاره بها یا رهن یا همان ودیعه را افزایش دهد حسب مورد اگر تهران باشد تا ۲۵ درصد، اگر در باقی کلانشهر ها باشد تا ۲۰ درصد و اگر در سایر شهر ها باشد افزایش اجاره بها تا ۱۵ درصد امکان پذیر است.
موارد امکان تخلیه اجاره در زمان کرونا
گفتیم اصولا موجر یا مالک حق تخلیه اجاره را ندارد مگر در مواردی مثل:
- مال مورد اجاره منتقل شده باشد به دیگری به صورت سند رسمی که اینجا مستاجر تا ۲ ماه فرصت تخلیه دارد از زمان سند رسمی.
- مستاجر به تعهدات خود عمل نکند و این را دادگاه احراز کند.
- مستاجر با افزایش مبالغ اعلام شده موافقت نکند باید تخلیه کند
- اگر مالک یا موجر ملک اجاره ای را برای بستگان درجه یک خود مانند پدر و مادر و فرزندان خود نیاز داشته باشد
در موارد بالا حق تخلیه وجود دارد در زمان کرونا،
اما نکات دیگری در تبصره مصوبه آمده که در شما استثناها نیست و فقط نکاتی را مقرر کرده است.
مثل این که اگر موجر و مستاجر زمان تمدید را بیشتر از زمان مقرر توافق کنند معتبر و صحیح است و دیگری اینکه این تمدید اجباری اجاره تا یک سال خواهد بود. در واقع تا تیر ماه سال ۱۴۰۰.
متن مصوبه ستاد ملی مبارزه با کرونا با تغییرات بعدی
با عنایت به شرایط اقتصادی تحمیلی بر کشور ناشی از شیوع ویروس کرونا و همچنین تحریمهای ظالمانه و با لحاظ ضرورت حمایت از اقشار آسیبپذیر، کلیه قراردادهای مربوط به املاک مسکونی استیجاری که تا تاریخ ۹۹/۴/۸ هنوز تمدید نشده است در صورت عدم توافق بین طرفین و تمایل مستاجر تا سه ماه پس از اعلام رسمی وزارت بهداشت و درمان و آموزش پزشکی نسبت به پایان شیوع کرونا و اتمام شرایط اضطراری تمدید میگردد.
بیشتر بخوانید: مراحل و چگونگی گرفتن حکم تخلیه مستاجر برای منزل و مغازه
حداکثر افزایش میزان اجارهبها یا مبلغ رهن برای شهر تهران تا ۲۵ درصد، کلانشهرهای دیگر (مشهد، تبریز، اصفهان، شیراز، کرج، اهواز، قم و کرمانشاه) تا ۲۰ درصد و سایر شهرهای کشور تا ۱۵ درصد خواهد بود.
تبصره ۱ – املاک مورد اجاره که قبلا یا در مدت تمدید قرارداد به طور قطعی و رسمی مورد معامله قرار گرفته باشد، مستاجر می بایست ظرف ۲ ماه از تاریخ انتقال سند رسمی نسبت به تخلیه و تحویل آن اقدام نماید.
تبصره ۲ – مستاجرینی که در دوره قرارداد اجاره بر اساس این مجوز، به تشخیص دادگاه صالح به تعهدات خود عمل نکنند و موجب تضییع حقوق موجر شوند مشمول این مصوبه نخواهند شد.
تبصره ۳ – چنانچه مستاجر با افزایش مبلغ اجاره با نرخ های فوق الذکر موافقت ننماید، واحد قابل تخلیه است.
تبصره ۴ – چنانچه در قرارداد اجاره مدت زمان بیشتری نسبت به این مصوبه برای انقضای قرارداد در نظر گرفته شود، مدت زمان قراردادی معتبر است.
دو مورد دیگر اضافه شده اخیرا که می توان آن را شامل یک تغییر و اصلاحیه و یک استثنا به حساب آورد پس این موارد شامل :
- مدت اجرای مصوبه که قبلا معلوم نبود و تا پایان اعلام وزارت بهداشت گفته شده بود الان تا ۱ سال مقرر شده است.
- اگر موجر ملک اجاره ای را برای فرزندان درجه یک خود بخواهد می تواند پس از پایان اجاره تخلیه را بخواهد.
نتیجه گیری
موجر در زمان کرونا حق تخلیه ندارد و افزایش اجاره بها فقط تا مبالغ و درصد های گفته شده در بالا ممکن است و در چند مورد امکان تخلیه هست و این موارد عبارت اند از:
نیاز موجر به ملک برای بستگان درجه یک خود، تخلف مستاجر از تعهدات خود، قبول نکردن افزایش اجاره بها و رهن اعلام شده توسط مستاجر و انتقال رسمی به دیگری.
سوالات متداول
تغییرات اعلام شده در مصوبه تمدید اجباری اجاره کدامند؟
۱ – تاریخ اجرای این مصوبه ۱ سال است.
۲ – موجر هایی که ملک را برای بستگان درجه یک خود می خواهند حق تخلیه دارند.
تاریخ اجرای مصوبه تمدید اجباری کرونا تا چه زمانی است؟
تا تیر ماه سال ۱۴۰۰.
محدودیت میزان افزایش اجاره بها چه مقدار است؟
برای تهران ۲۵ درصد، برای کلانشهر ها ۲۰ درصد و برای سایر شهر ها ۱۵ درصد.
4 پاسخ
سلام
من مستاجر هستم و قرارداد احاره ی من دو سال گذشته به صورت الکترونیکی در دفتر معاملات مسکن امضا و قطعی شده و سال قبل به صورت توافقی و دستی تمدید شده.
در حال حاضر موجر تقاضای افزایش رهن و اجاره ی بیش از ۷۰ درصدی داره می خواستم بدونم می تونم با تمسک به قانون تمدید خودکار و اجباری و افزایش ۲۵ درصدی قراردادم رو تمدید کنم ؟
درود
من مستاجر مکان تجاری ورزشی هستم خواستم بدونم این قوانین تمدید قرارداد شامل اماکن تجاری هم میشود؟
درضمن نیاز ب وکیل زبده دارم در همین خصوص
ممنون
سلام بله تجاری میباشد
شایان ذکر است متاسفانه قانونگذار ما عموما در سایه احساسات و تبختر غیرعقلانی حرکت میکند فی المثل همین قوانین من درآوردی… یک سئول چرا بجای اجحاف به موجر یا مستاجر دولت و سایر قوا از حقوق خودشان همان حقوقی که اقشار بی بضاعت را به دردناکترین حیات کشانده است قدمی عقب نمیگذارند؟
موجر را ازحقوق حقه ی خود محروم میکنند اما یک روز تاخیر در پرداخت مالیات ، عوارض و هزاران سودجوئی خانمانسوز حتی هزینه ی آب و برق و تلفن و سایر خدمات شهری را بر نمی تابند؟
اینگونه هیچوقت عدالت حاکم نخواهد شد و مردم بیش از پیش به هم بی مهری میکنند چون نطفه این بی مهری مسئولین کشورند.