در ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی قانون گذار به نکاح منقطع یا ازدواج موقت یا همان در عرف عام به صیغه می پردازد و آن را مورد حکم قرار می دهد.
طبق این ماده نکاح منقطع وقتی صدق می کند که برای مدت معینی واقع شده باشد البته که تنها شرط نکاح موقت این نیست اما یکی از شرایط اساسی آن است که در ادامه به شرایط و قانون نکاح موقت یا صیغه خواهیم پرداخت.
ماده ۱۰۷۵ قانون مدنی چیست؟
قانون مدنی در بخش نکاح و فصل ششم بعد از بیان خواستگاری و شرایط و ضوابط ازدواج دائم به نکاح موقت می پردازد و در ماده ۱۰۷۵ اولین مقرره مزبور را مورد حکم قرار می دهد که طبق آن نکاح اگر برای مدتی معینی مثل ۵ ماه یا یک سال یا چند سال باشد منقطع حساب می شود. در ادامه تاکید می کند که در نکاح موقت باید کاملا مدت آن معین شود.
پس می توانیم بگوییم نکاح موقت اگر مدت در آن معین نشود اثری ندارد و باطل است اما باطل یعنی چه؟ به این معنا که دیگر اثر شرعی و قانونی ندارد و اگر مباشرتی شکل بگیرد حکم زنا خواهد داشت.
چه نوع صیغه ای درست و شرعی است؟
باید گفت در ازدواج دائم طبق نص قانون، ۲ شرط مهم وجود دارد تا صحیح باشد یکی اینکه لازم است برای آن مدت تعیین شود و دیگری آن که لازم است حتما برای ازدواج مزبور مهریه تعیین شود.
اگر هر یک از این موارد رعایت نشود ازدواج موقت صحیح شکل نگرفته اما در این که آیا لازم است با الفاظ عربی شکل بگیرد یا خیر الزامی وجود ندارد.
آیا ازدواج موقت دختر اجازه پدر می خواهد؟
نکته دیگر آنکه ازدواج چه موقت و چه دائم برای دختر منوط به رضایت پدر است در غیر این صورت صحیح نیست. اما کسی که باکره نیست نیازی به اذن ندارد.
این حکم قانون گذار در برخی موارد مفاسد زیادی در بر خواهد داشت.
زن در ازدواج موقت چه حقوقی دارد؟
در واقع بر خلاف ازدواج دائم، قانون گذار بسیاری از حقوق را برای زن در نظر نگرفته است و می توان گفت بیشتر به جنبه رفع نیاز های جنسی توجه دارد. برای مثال در ازدواج موقت، زن حق نفقه ندارد همچنین زن در صورت فوت مرد از او ارث نمی برد.
از دیگر موارد این که مرد بدون طلاق دادن می توان با بخشیدن بقیه مدت نکاح موقت از زن جدا شود ولی زن چنین اختیاری ندارد.
نکته دیگر اینکه قانون ثبت این ازدواج را اجباری نمی داند و این باعث می شود در بسیاری از مواقع حقوق زن زایل شود البته در صورت باردار شدن زن مرد ملزم به ثبت نکاح است.
گرفتن مهریه در ازدواج موقت
گفتیم که در ازدواج موقت الزامی به ثبت نمی باشد و افراد هم مایل به ثبت آن نیستند؛ حال اگر فرد بخواهد مطالبه مهریه خود را انجام دهد ابتدا باید ازدواج و زوجیت را ثابت کند تا بعد بتواند مهریه را مطالبه کند، زیرا مطالبه مهریه منوط به وجود رابطه زوجیت است.
حال چون این امر ثبت نشده زن باید با دلایل در دست رابطه زوجیت و ازدواج را ثبت کند که اگر مرد به این کار اقرار کند و منکر ازدواج نشود کار سختی در پیش نیست.
برای مشورت با وکلا و کارشناسان حقوقی و مشاوران خانواده می توانید از طریق وکلای متخصص گروه وکلای سنا، سوالات و ابهامات خود را مطرح کنید و پاسخ آنها را دریافت کنید.
امکان مشاوره تلفنی برای همه افراد از سراسر کشور فراهم است.
مشاوره حقوقی آنلاین در خصوص صیغه یا ازدواج موقت
گاهی احقاق حق کسی که ازدواج موقت کرده است مثلا مطالبه مهریه و یا مطالبه حقوق فرزندی که در این ازدواج متولد شده به دلیل ثبت نشدن ازدواج، دشوار است که در اینجا توصیه می شود برای اطمینان از مشاوران و وکلا گروه وکلای سنا کمک و راهنمایی بخواهید تا راهکار های لازم را به شما معرفی کنند.
گروه وکلای سنا متشکل از وکلا و مشاوران حقوقی متخصص در حقوق خانواده است که می تواند پاسخگوی سوالات و مسائل پیش آمده شما در موارد مزبور باشد.
نتیجه گیری
ازدواج موقت باید دارای مدت معین باشد و فرق آن با ازدواج دائم در داشتن مدت معین است. احکام این دو ازدواج در چند مورد متفاوت هستند. برای مثال زن در ازدواج موقت حق نفقه و ارث بری ندارد اما اگر فرزندی به دنیا بیاید وی حق نفقه و ارث بری خواهد داشت.
همچنین در بالا به شرایط تحقق و صحیح بودن ازدواج موقت که تعیین مهریه و تعیین مدت بود اشاره شد.
سوالات متداول
ماده ۱۰۷۵ درباره چیست؟
این ماده در قانون مدنی درباره ازدواج موقت صحبت می کند که اگر ازدواج محدود به مدت معینی باشد موقت خواهد بود.
شرایط صحیح بودن ازدواج موقت چیست؟
در این باره لازم است مدت خاصی و محدودی معین و تعیین شود و همچنین مهریه هم برای آن تعیین شود.
تفاوت حقوق زن در ازدواج موقت و دائم چیست؟
گفتیم که زن در این ازدواج حق نفقه ندارد و از ارث بری هم محروم است همچنین ثبت این ازدواج الزامی نیست بر خلاف نکاح دائم.