مهریه مالی است که مرد در ابتدای ازدواج به نفع زن تعهد میکند حال این تعهد ممکن است سکه و پول نقد و… باشد یا ملک و ماشین و… که غالبا از سکه به عنوان مهریه استفاده می شود. در این رابطه باید بدانیم تنها مرد است که مکلف به پرداخت مهریه خواهد بود و دیگران در این زمینه مسئولیتی نخواهند داشت.
در ادامه همراه ما باشید تا از نحوه و امکان گرفتن مهریه از پدر شوهر مطالبی را بیان کنیم.
گرفتن مهریه از پدر شوهر
باید توجه کرد که طبق قانون ما هر شخصی که تعهد به یک کار و یا پرداخت یک مالی را انجام دهد خود وی باید مسئول آن باشد و دیگران در قبال تعهدات شخص مسئول نیستند برای مثال اگر شما با شخص الف معامله کرده اید اگر وی پرداخت نکرد نمی توانید از پدر و یا برادر و یا شریک وی آن را مطالبه کنید. در مهریه هم همینطور است؛ مردی که تعهد به پرداخت مهریه می کند خودش پاسخگو است و حتی اگر دارایی پدر وی زیاد هم باشد در قبال مهریه پسرش مسئولیتی ندارد.
امکان گرفتن مهریه از فوت پدر شوهر
در مواردی ممکن است به شکلی با مسامحه و نه به طور دقیق این امر را ممکن دانست و آن زمانی است که پدر شوهر فرد فوت میکند و چون فرزندش یا شوهر زوجه از وی ارث میبرد اموال پدر شوهر به خود شوهر می رسد لذا در این باره می توان از محل این اموال برای گرفتن طلب مهریه اقدام کرد. گرفتن مهریه در این حالت تا میزان سهم الارث شوهر ممکن خواهد بود نه بیشتر.
ضمانت پدر شوهر
گفتیم که ممکن نیست از پدر شوهر مهریه را وصول کرد؛ اما به جز بحث فوت وی و اموالی که به شوهر ارث می رسد تنها جایی که پدر شوهر مسئول پرداخت خواهد بود زمانی است که ضمن عقد ازدواج یا بعد از آن ضمانت پرداخت مهریه را کرده باشد. اگر پدر شوهر برای مهریه شوهر زن یا پسر خودش ضمانت کرده باشد در آن زمان می توان از دادگاه هم درخواست مطالبه مهریه را به طرفیت او به عمل آورد.
برای این کار توصیه می شود با وکلای و مشاوران گروه حقوقی بنیاد وکلای سنا مشورت نمایید تا از راهکار ها و موارد مرتبط دیگر آگاه شوید.
فوت زن و گرفتن مهریه
در حالت بالا حتی اگر زن هم فوت کند وراث وی مثل پدر و مادر و فرزندان وی میتوانند مهریه خود را از محل اموال مرد وصول کنند البته در این صورت قسمتی از مهریه چون به خود مرد هم به ارث می رسد ساقط می شود.
امکان گرفتن مهریه بعد از فوت زن
اگر زن بمیرد مهریه او که عنوان طلب مالی دارد به وراث وی به ارث میرسد. همچنان که گفته شد مثل فرزندان و پدر و مادر حال اگر پدر و مادر زن بخواهند مهریه را وصول کنند میتوانند از اموال شوهر یا ارثیه پدر شوهر که به شوهر می رسد توقیف کنند برای وصول (دقت کنید در اینجا حالتی است که ممکن است مادر زن و پدر زن یا فرزند خود فرد مهریه را مطالبه کند) نکته دیگر این که خود این مهریه تا حدودی مثل یک چهارم به خود مرد به ارث میرسد و قابل وصول نیست اما باقی آن قابل وصول است.
مشاوره حقوقی راجع به گرفتن مهریه
گرفتن مهریه در حال حاضر از راه های مختلفی امکان پذیر است مثل اجرای اداره ثبت و دادگاه که از اموال شوهر امکان وصول دارد مگر آنکه پدر شوهر وی ضمانت مهریه را کرده باشد که ضامن است و ملزم به پرداخت. برای کسب اطلاع از جزئیات بیشتر و دریافت پاسخ سوالات خود میتوانید مسائل خود را در این باره با گروه وکلای سنا و مشاوران حقوقی و وکلای این موسسه در میان نهید تا در کوتاه ترین زمان پاسخ خود را دریافت کنید. همچنین میتوانید انجام پیگیری های پرونده را به وکلای با تجربه این موسسه واگذار کنید.
نتیجه گیری
مهریه تعهد به پرداخت مال است و در تعهدات هم تنها طرفین قرارداد ملزم به ایفای تعهد هستند در مهریه هم به همین شکل لذا جز در موارد استثنایی که در بالا گفته شد نمی توان از پدر شوهر حتی در صورت تمکن مالی مهریه را مطالبه کرد.
برای اطلاع بیشتر مطالب گفته شده در بالا را مطالعه کنید.
سوالات متداول
آیا امکان مطالبه مهریه از پدرشوهر وجود دارد؟
خیر امکان این امر وجود ندارد مگر آنکه وی ضمانت از مهریه را کرده باشد.
آیا بعد از فوت زن پدر و مادر وی میتوانند مهریه وی را مطالبه کنند؟
اگر چه کمی عجیب است اما مهریه را وراث زن هم میتوانند مطالبه کنند در حالی که مهریه با دیگر طلب ها فرق میکند.
آیا بعد از فوت شوهر میتوان مهریه را مطالبه کرد؟
بله این امر امکان پذیر است در واقع زن هم ارث میبرد و هم میتواند مهریه را مطالبه کند.
آیا با فوت پدر شوهر میتوان مهریه را از اموال وی گرفت؟
در اینجا به اندازه سهمی که به پسر پدرشوهر می رسد میتوان اموال را توقیف کرد و برای مهریه مطالبه کرد.