مطالبه خسارت بعد از تحویل ملک از این جهت ممکن است محقق شود که فروشنده در تحویل دادن ملک به خریدار تاخیر و تعلل به خرج داده است. یکی از مشکلات عمده ای که ممکن است افراد در خرید ملک با آن مواجه شوند دیر تحویل دادن و تاخیر در تحویل و تسلیم ملک است که ممکن است باعث شود خریدار، خسارت تاخیر در تحویل را از فروشنده مطالبه کند زیرا این تاخیر در تحویل باعث ورود ضرر و زیان به خریدار می شود در ادامه همراه ما باشید تا مطالبی را در این خصوص بیان کنیم.
حکم تاخیر در تحویل ملک
مطابق قانون مدنی هر گاه مالی مانند ملک و… فروخته شود اگر برای تحویل دادن آن تاخیر انجام گیرد؛ فروشنده ای که امتناع میکند از طریق دادگاه مجبور به تسلیم می شود به جز این امر خریدار همچنین می تواند خسارت تاخیر در تحویل دادن را از فروشنده از طریق درخواست به دادگاه مطالبه کند. پس خریدار حق فسخ قرارداد را ندارد اما می تواند هم فروشنده را مجبور به تسلیم کند و هم این که همانطور که گفته شد خسارت تاخیر در تحویل مبیع( ملک) را مطالبه کند.
با استعلام از اهل خبره و افراد حرفه ای، به این نتیجه می توان رسید که سپردن هر امری به متخصصش هم باعث کوتاه تر شدن مسیر می شود و هم باعث کم تر شدن هزینه های ضروری طی کردن روند آن، لذا برای طرح دعوای مطالبه خسارت تاخیر بعد از تحویل ملک نیازمند مشاوره با وکلای تخصصی و تدقیق در بند های قرارداد هستیم. گروه وکلای سنا با گروهی حرفه ای از وکلای خبره ملکی و امور قراردادها آماده ارائه مشاوره و تنظیم لوایح شما عزیزان می باشد.
مراحل تحویل ملک به خریدار
ما میدانیم که وقتی معامله ای محقق می شود و منعقد می شود یکی از آثار آن تحویل دادن آن ملک به مشتری است و خریدار هم موظف به پرداخت پول آن خواهد بود. از مراحلی که برای تحویل ملک باید انجام شود این است که نحوه پرداخت پول توافق شده تعیین شود و طبق آن توافق عمل شود. برای مثال اگر در قرارداد شرط شده است که فروشنده وقتی ملک را تحویل میدهد که خریدار تمام پول را پرداخت کند ، لازم است که خریدار این شرط را انجام دهد و سپس اقدام به تسلیم را تقاضا کند.
در صورتی که خریدار از این جهت مشکلی نداشته باشد و برای مثال مبلغ را پرداخته باشد می تواند با اظهار نامه از فروشنده تقاضای تسلیم کند و در صورتی که بعد از مدتی ۱۰ روزه تسلیمانجامنشد از دادگاه الزام و اجبار فروشنده به تسلیم را تقاضا کند.
خودداری از تحویل ملک
نکته ای که هم در عرف و هم در قانون وجود دارد این است که مالک یا فروشنده و خریدار می تواند تا زمانی که طرف مقابل تعهد خود را انجام نداده وی هم تعهد خود را انجام ندهد که به این مورد حق حبس گفته می شود. این حق حبس با تحویل دادن و اجرای تعهد یکی از طرفین از بین می رود. همچنین می توان در این امر از طریق دادگاه اقدام کرد تا دادگاه واسطه تحویل گرفتن ملک و مبلغ آن شود. در صورتی که یکی از طرفین به میل خود تعهد را اجرا کند برای مثال ملک را تحویل دهد دیگر حق پس گرفتن آن را ندارد مگر این که در موردی قرارداد بین طرفین منحل شود.
تاخیر در تحویل در پیش فروش آپارتمان
گاهی قرارداد خرید ملک موجود نیست بلکه طرفین قراردادی را منعقد میکنند که براساس آن واحد آپارتمان پیش فروش می شود در اینجا هم قاعدتا ممکن است که در تحویل دادن واحد تاخیر پیش بیاید قانون پیش فروش در اینجا خود به صورت مقطوع میزان مبلغ هایی را به عنوان خسارت تعیین کرده است لذا می توان توافق کرد میزان خسارت بیشتر از این مقدار باشد اما کمتر نمی تواند باشد. برای مثال در تاخیر در تحویل آپارتمان پیش فروش شده در قسمت اختصاصی به میزان اجرت المثل باید خسارت پرداخت شود.
محاسبه خسارت تاخیر بعد از تحویل ملک
بعد از این که فرد با ارائه مدارک قراردادی و… تاخیر در تحویل ملک را ثابت کرد دادگاه با بررسی شرایط و اوضاع و احوال حکم به جبران خسارت عرفی در این باره میدهد که فروشنده باید نسبت به پرداخت آن اقدام کند. اگر چه بسا ممکن است در ضمن قرارداد برای این تاخیر طرفین بر روی مبلغی توافق کرده باشند که دادگاه به همان مبلغ حکم خواهد داد.
وجه التزام برای خسارت در تاخیر تحویل ملک
همانطور که در بند قبل گفته شد مفاد قرارداد خود میتواند برای آینده کارساز باشد برای مثال اگر در مبایعه ملک شرط شده باشد که به ازای هر مدت تاخیر در تحویل دادن ملک فلان مبلغ مثلا یک میلیون تومان باید پرداخت شود در زمانی که شکایت برای مطالبه خسارت تقدیم دادگاه می شود دادگاه به همین میزان حکم میدهد و به توافق طرفین احترام میگذارد.
مشاوره حقوقی مطالبه خسارت بعد از تحویل ملک
مطالبه خسارت بعد از تحویل ملک از طرف فروشنده ممکن است به دلایل متعددی انجام شود که برای خریدار حق اقامه دعوا را به وجود می آورد در این راستا شما میتوانید از مشاوره وکلا و کارشناسان حقوقی درجه یک گروه وکلای سنا استفاده کنید تا از راهکارهای موجود و نحوه طرح دعوا و اثبات دلیل آگاه شوید.
گروه وکلای سنا با برخورداری از وکلای متخصص در حوزه های گوناگون حقوقی مانند امور ملکی،خانواده، کیفری و.. دسترسی ساده و ارزان را به وکیل پایه یک برای عموم افراد فراهم کرده است. برای ارتباط با وکلای این موسسه در خصوص مطالبه خسارت بعد از تحویل ملک می توانید از طریق شماره تلفن های موجود در سامانه اقدام کنید.
نتیجه گیری
مطالبه خسارت بعد از تحویل ملک به این صورت است که در اثر دیر تحویل دادن ملک به خریدار وی خسارتی را که از این تاخیر به وی وارد شده است را مطالبه میکند که این امر باید در دادگاه طرح و رسیدگی شود.
در بالا مطالبی راجع به مطالبه ی خسارت بعد از تحویل ملک را بیان کردیم.
برای اطلاع از جزئیات امر میتوانید با وکلا و کارشناسان موسسه در ارتباط باشید.
سوالات متداول
نحوه مطالبه خسارت بعد از تحویل ملک چگونه است؟
این امر با ادله و مدارک باید در دادگاه اقامه دعوا شود و رابطه ضرر و زیان و تاخیر در تحویل هم اثبات شود.
آیا امکان شرط کردن مبلغی برای تاخیر در تحویل ملک وجود دارد؟
بله میتوان در قرارداد وجه التزام مزبور را درج کرد. توصیه می شود در این باره با وکلا و کارشناسان ما مشورت کنید.
نحوه محاسبه مطالبه خسارت بعد از تحویل ملک چگونه است؟
تخمین زدن این میزان با دادگاه و کارشناس بنابر اوضاع و احوال امر خواهد بود.
2 پاسخ
با سلام
ضمن سپاس از شما عزیزان بابت مطالب کلیدی گویا و مفید در مقالات ارائه شده
بنده یک واحد آپارتمان راکه در مرحله نازک کاری بود از آقایی که بعنوان خریدار دوم ملک(ملک دست اول بین سازنده و خریدار)معامله شده بود از سهم سازنده خریداری نموده و بخشی از ثمن معامله حدود۵۰درصد نقد پرداخت کردم و بخشی ر ابا انتقال یک واحد آپارتمان وحدود۱۰درصد تازمان تنظیم سند رسمی توافق کردیم فروشنده تاکنون ۷ماه تاخیر در تحویل ملک داشته با توجه به اینکه در مبایعه نامه ذکر شده که همزمان با تحویل مبیع بنده هم آپارتمان را تحویل فروشنده دهم
فروشنده تحویل ملک رابا تاخیر ۷ماهه مشروط به انتقال رسمی واحد آپارتمان ی که بخشی از ثمن معامله بوده کرده و از تحویل ملک استنکاف می نماید
آیا انتقال قطعی آپارتمان مذکور در این مرحله مشکلی برای مورد معامله پیش نمی آورد
البته لازم به ذکر است که بین مالک اصلی ملک و سازنده اختلاف پیش آمده و قسمت هایی از کار آپارتمان از قبیل آسانسور و انشعابات برق و … و کفسازی پارکینگ و جرایم کمیسیون ماده۱۰۰ وعوارض شهرداری و پایانکار هنوز انجام نشده است
با تشکر
با سلام
اگر بخشی از ثمن معامله یک واحد مسکونی انتقال آپارتمان متعلق به خریدار باشد ودر مبایعه نامه زمانی برای انتقال رسمی تعیین نشده باشد واز عبارت انتقال یابد استفاده شده باشد آیا فروشنده میتواند تحویل مورد معامله را مشروط به انتقال قطعی آپارتمان خریدار نماید