شرایط فسخ معامله از طرف خریدار با وجود تحقق یک معامله صحیح به این صورت است که خریدار مطابق قانون یکی از ضرر هایی را که قانون بیان کرده است متحمل شود و سپس تحت این عنوان نسبت به اعمال فسخ اقدام کند.
فسخ معامله به معنای به هم زدن معامله و قطع آثار و نتایج معامله است. نتیجه معامله خرید و فروش یا بیع بین خریدار و فروشنده، انتقال مالکیت مال مورد معامله می باشد که با فسخ، این مال گرفته شده باید عودت داده شود و به مالک قبلی برگردانده شود البته معامله همانطور که گفته شد قابل فسخ کردن نیست مگر در مواردی مشخص که در ادامه به آن اشاره خواهیم کرد. تا انتهای این مطلب همراه ما باشید تا مطالبی را در خصوص فسخ و شرایط فسخ معامله از طرف خریدار به نظر شما برسانیم.
خریدار در چه مواردی می تواند معامله را فسخ کند؟
- تدلیس: خریدار در مواردی که طبق قانون ضرر وارد شده به وی، مستحق اعمال فسخ باشد می تواند نسبت به فسخ معامله اقدام کند. برای مثال اگر فروشنده در معامله فریب کاری کرده باشد(تدلیس) به این معنا که ویژگی هایی را به دروغ به مال خود نسبت داده باشد یا این که ایراد هایی را پنهان کرده باشد مرتکب فریبکاری و تدلیس شده است و خریدار میتواند معامله را به این دلیل به هم بزند.
- غبن: در موردی که فروشنده از جهل و ناآگاهی خریدار استفاده میکند و قیمت مالی را که به وی می فروشد بیشتر از قیمت واقعی آن است به خریدار بدهد به طوری که آن قیمت قابل گذشت و مسامحه نباشد خریدار میتواند نسبت به فسخ معامله اقدام کند. این حق که اگر بیشتر از قیمت واقعی مال فروخته بشود به طوری که قابل گذشت نباشد را غبن می نامند و حق فسخ ناشی از آن خیار غبن گفته می شود.
- عیب: از دیگر مواردی که خریدار به استناد آن می تواند نسبت به فسخ قرارداد و معامله اقدام کند معیوب بودن و ناقص بودن مالی است که خریده است به شرطی که در زمان معامله نسبت به وجود آن عیب مطلع نبوده باشد و گرنه حق فسخی در این مورد وجود نخواهد داشت.
- خیار شرط: از موارد دیگری که امکان فسخ را برای خریدار فراهم میکند شرط کردن داشتن حق فسخ در ضمن قرارداد است که برای مثال مشتری حق دارد ظرف مدت معینی قرارداد را فسخ کند که در این مورد این حق فسخ ناشی از توافق طرفین خواهد بود که اگر مدت آن مشخص نباشد شرط اثری ندارد و باطل است.
- وفا نکردن به شروط قرارداد: گاهی در ضمن قرارداد شرط می شود که فروشنده کاری را انجام دهد و شرط مزبور ضمن عقد درج می شود در این جا اگر فروشنده از انجام شرط خودداری کند خریدار میتواند از دادگاه بخواهد که فروشنده را مجبور به انجام شرط کند اگر این امر با وجود حکم دادگاه امکان پذیر نشد خریدار حق فسخ خواهد داشت.
- نبود ویژگی مورد توافق: گاهی شرط می شود که مورد معامله مثل اتومبیل یا خانه و یا فلان جنس خریداری شده دارای فلان ویژگی و صفت باشد برای مثال جنس و مدل فلان کشور باشد در این مورد بسته به این که نوع معامله چگونه بوده خریدار حق الزام و یا فسخ را خواهد داشت. بهتر است در این باره با وکلا و کارشناسان بنیاد حقوقی سنا مشورت کنید زیرا داشتن حق فسخ مستقیم برای زمانی است که معامله و مورد آن عین خاص و معینی باشد که تشخیص آن جنبه فنی و حقوقی دارد.
شرایط فسخ معامله از طرف خریدار
از شرایطی که برای اعمال فسخ از طرف خریدار می توان نام برد این است که وی حتما باید اعمال فسخ خود را اراده کند و بهتر است برای اثبات به فرد مقابل خود نیز فسخ قرارداد را اطلاع بدهد. اما به چه صورت فروشنده را مطلع کند؟
برای این مورد چون ممکن است که در اثر ایجاد اختلاف کار به دادگاه کشیده شود لازم است به شکلی فسخ خود را اعلام کند که قابل اثبات باشد لذا اگر چه پیامک دادن و تماس گرفتن هم معتبر است اما راه رسمی تر اعلام فسخ ارسال اظهارنامه از طریق دفاتر خدمات قضایی خواهد بود.
دیگر شرایط فسخ معامله این است که یکی از موارد فسخ که به برخی از آنها در بالا اشاره شد موجود باشد و مشتری نمی تواند به دلخواه اقدام به فسخ کند مواردی از جمله: خیار شرط، تدلیس، غبن، فسخ در مجلس قراردادی، تخلف از شرط، عیب داشتن مال، تسلیم نکردن مال و… از مواردی است که خریدار حق فسخ معامله را پیدا خواهد کرد. در این باره توصیه می شود برای شناخت این که آیا در این مورد شما حق فسخ دارید یا خیر؟ مسئله خود را با وکلا و کارشناسان و مشاوران با تجربه بنیاد حقوقی سنا در میان نهید و از نحوه اقدام و جزئیات امر مطلع شوید.
مشاوره حقوقی شرایط فسخ معامله از طرف خریدار
اگر شرایط فسخ قرارداد از طرف خریدار رعایت نشود حتی در صورتی که وی واقعاً حق فسخ داشته این حق وی زائل می شود زیرا برخی از حق فسخ ها را فورا باید اعمال کرد و این عدم آگاهی باعث از بین رفتن حق فرد می شود. برای این کار می توانید مشاوره های لازم را در خصوص معامله و شروط آن و همچنین شرایط فسخ آن از طرف خریدار و فروشنده را از وکلا و مشاوران بنیاد حقوقی سنا جویا شوید.
بنیاد حقوقی سنا با برخورداری از وکلای درجه یک کشور و مشاوران برجسته کشوری این امکان را فراهم ساخته است که در کوتاه ترین زمان ممکن و با هزینه اندک دسترسی شما را در هر کجای ایران به وکیل و مشاور حقوقی با تجربه آسان گرداند. برای این کار میتوانید از طریق تماس تلفنی با شماره هایموجود در سایت، موضوع خود را مطرح کنید و در زمانی کوتاه پاسخ خود را دریافت کنید.
نتیجه گیری
شرایط فسخ معامله از طرف خریدار را در بالا به صورت مختصر مورد اشاره قرار دادی در هر حال نکته ی مهم این است که فرد از تحقق حق فسخ خود و نحوه اعمال حق فسخ خود آگاهی داشته باشد که در بالا سعی شد توضیحاتی ارائه شود. شما می توانید سوالات خود را در این خصوص ب با مشاوران حقوقی بنیاد در میان بگذارید و پاسخ های خود را دریافت کنید.
سوالات متداول
مهم ترین شرایط فسخ معامله از طرف خریدار چیست؟
مهم ترین این موارد این است که آیا دلیل خریدار برای به هم زدن معامله موجه و قانونی ست یا خیر؟ همچنین در صورت موجه بودن مدت زمان فسخ نیست مهم می باشد.
در چه مواردی خریدار می تواند معامله را فسخ کند؟
در بالا به برخی موارد اشاره شد که میتوانید مطالعه کنید.
آیا برای فسخ باید به دادگاه مراجعه کرد؟
ابتدائا خیز نیازی نیست زیرا فسخ توسط خود فرد انجام می شود مگر آنکه اختلافی پیش آید.