دعاوی ملکی به دعاوی اطلاق می شود که موضوع آن ها با ملک مرتبط است. بیشتر دعاوی حقوقی جنبه حقوقی دارند اما در موارد هم به علت حساسیت به ملک و اموال غیر منقول قانون گذار پیش بینی کیفری نیز در این زمینه کرده است.
در دعاوی ملکی اگر از وکیل استفاده شود به تناسب نوع وکیل و تجربه وکیل هزینه حق الوکاله وکیل متفاوت است.
دعاوی حقوقی در زمینه ملک مثل الزام به تحویل ملک، الزام به تنظیم سند رسمی، خلع ید و… می باشد اما مواردی هم جنبه کیفری دارند مثل انتقال ملک فرد به شخص دیگری و حتی تصرف عدوانی و…
در ادامه به مواردی از دعاوی حقوقی ملک اشاره خواهیم کرد.
دستمزد وکیل برای دعوای الزام به تحویل ملک
فرض کنید شما ملکی را خریداری کرده اید و مدت معینی را هم برای تحویل ملک در نظر گرفته اید در اینجا فروشنده به علل های گوناگون مثل بالا رفتن قیمت ملک و پشیمان شدن احتمال دارد ملک را به شما تحویل ندهد در این زمینه می توان دعوای الزام به تحویل ملک را اقامه کرد.
حق الوکاله وکیل در این زمینه با توجه به موضوع ملک و میزان پیچیدگی آن متفاوت خواهد بود.
دستمزد وکیل در دعاوی خلع ید
به زبان ساده خلع ید حالتی است که فرد ملکی را غصب کرده و مالک از دادگاه بیرون کردن وی را خواستار است در اینجا مالک برای دادگاه باید مالکیت خود را اثبات کند.
که اگر دارای سند رسمی باشد امری سهل تر به نظر می رسد.
دعوای خلع ید را در دادگاه شهری باید اقامه کرد که ملک در همان جا قرار دارد.
اگر در این زمینه می خواهید از تخصص وکیل استفاده کنید و قصد دارید میزان حق الوکاله وی را جویا شوید، باید گفت با توجه به میزان پیچیدگی های پرونده و اموری که برای آن باید انجام داد میزان حق الوکاله هم متفاوت می شود.
نوع وکیل و تخصص وی نیز در میزان حق الوکاله موثر است.
برای مثال اگر ملک دارای سند رسمی نباشد کمی پیچیده تر می شود و شاید لازم باشد وکیل نوع دعاوی دیگری را انتخاب کند برای طرح کردن مثل طرح تصرف عدوانی.
لذا میزان حق الوکاله وکیل با توجه به پیچیدگی های پرونده و میزان تخصص وی فرق خواهد کرد.
لذا برای طرح خلع ید اگر مالک سند رسمی نداشته باشد به نظر می رسد بتوان نوع دعوا را تغییر داد و با تسلط وکیل بتوان دعوایی دیگر را جایگزین کرد تا زودتر به سرانجام برسد.
در حالی که اگر این امر ممکن نشود فرد ابتدا باید در دادگاه در پرونده ای جدا مالکیت خود را اثبات کند.
اما اگر قبل از طرح دعوا با وکیل مشورت بشود می تواند با تغییر نوع دعوا پرونده را زودتر به نتیجه برساند.
دستمزد وکیل در دعوای الزام به تنظیم سند رسمی
طبق قانون، دولت شخصی را به عنوان مالک قبول دارد که نام وی در سند رسمی ملک درج شده باشد لذا در خرید و فروش ملک انتقال به صورت رسمی و تنظیم سند رسمی امر بسیار مهمی است و اگر مالک از تنظیم سند رسمی امتناع کند.
فرد می تواند با استفاده از وکیل وی را در دادگاه الزام به تنظیم سند رسمی کند.
میزان حق الوکاله وکیل در این زمینه با توجه به نوع دعوا متفاوت است.
برای مثال اگر سند رسمی ملک توسط فروشنده در رهن بوده باشد کمی دارای پیچیدگی خواهد بود.
نحوه دادخواست و شرح خواسته در این امور مهم است لذا میزان حق الوکاله وکیل را با توجه به نوع کارهایی که برای پیشبرد پرونده انجام می دهد متفاوت خواهد بود.
دستمزد وکیل در طرح دعوای ابطال سند رسمی
اگر موضوع دعوایی ابطال یک سند رسمی باشد یا بی اثر کردن آن باشد را دعاوی ابطال سند رسمی می نامند.
دعاوی ابطال انواع مختلفی دارد مانند:
- ابطال سند رسمی به دلیل عدم رعایت شرایط قانونی.
- ابطال اجرائیه ثبتی برای املاک مربوطه.
- ابطال سند مالکیت معارض.
- ابطال نظریه هیات حل اختلاف اداره ثبت و اسناد کشور.
این موارد هر کدام زمینه و نوع خاصی را می طلبد که به نظر می رسد استفاده از وکیل برای این امر مناسب باشد به علت پیچیدگی های پرونده.
میزان دستمزد وکیل همانگونه که گفته شد با توجه به زمانی که باید برای به سر انجام رسانیدن آن صرف کند تعیین می شود.
دستمزد وکیل در دعاوی مربوط به سرقفلی
این دعاوی هم ممکن است انواع مختلف داشته باشد گاهی ممکن است مطالبه حق سرقفلی باشد یا اینکه دعوای تخلیه باید از جانب مالک ملک تجاری یا از طرف مستاجر دعوای تغییر شغل مطرح باشد.
این موارد با توجه به میزان پیچیدگی آن که البته احکام آن در قانون روابط موجر و مستاجر نیز مورد اشاره قرار گرفته برای افراد عادی کمی دشوار به نظر می رسد.
و فرد وکیل در این موارد مسلط به این قوانین است و دستمزدی هم که می گیرد تحت عنوان حق الوکاله را می توانید با توجه به نوع پرونده ای که دارید از وکیل جویا بشوید.
دستمزد وکیل برای فروش ملک مشاع
اگر مالی دارای چند شریک باشد برای مثال خانه ای به ارث رسیده چون در اینجا تمام ورثه شریک در آن خانه هستند لذا لازم است جمعا در آن و تصمیمات آن اتفاق نظر داشته باشند. لذا اگر بین آنان اختلاف باشد و یکی از آنان خواهان فروش سهم خود باشد.
می تواند با استفاده از وکیل، اموری را که لازمه آن است که دادگاه حکم به فروش دهد را انجام دهد.
برای مثال وکیل با رجوع به اداره ثبت و درخواست افراز ملک و سپس مشاهده ملک توسط کارشناس و اینکه آیا این ملک قابل افراز نیست یا هست، در صورت عدم قابلیت افراز با پیوست کردن این گواهی از دادگاه فروش را بخواهد.
اگر قابل افراز باشد پس از اینکه افراز شد و سهم هر فرد مشخص شد حال دیگر خود به تنهایی اختیار دارد درباره آن تصمیم بگیرد بفروشد یا نفروشد.
لذا دستمزد و حق الوکاله وکیل با توجه به نوع دعوا و میزان صرف زمان و خود سابقه وکیل متفاوت خواهد بود.
نتیجه گیری
انواع دعاوی ملکی با توجه به آن که قوانین ماهوی و شکلی آن متفاوت و گسترده هستند. غالبا برای راحتی کار نیاز است که به وکیل مراجعه کرد. وکیل یا وکلای ملکی کسانی هستند که به صورت تخصصی در زمینه ملک وکالت می کنند و در پرونده ای نظیر پرونده شما مواردی را از قبل وکالت کرده اند و تجربیات دو چندانی نسبت به بقیه دارند.
اگر می خواهید از میزان حق الوکاله ایشان در این دعاوی مطلع شوید باید گفت که نوع دعوا و نوع پرونده و میزان پیچیدگی آن و سابقه وکیل میزان حق الوکاله را تعیین می کند.
برای مثال یک وکیل سابقه دار در دعاوی ملکی نحوه لایحه نویسی حرفه ای تری خواهد داشت و این امر می تواند در رای دادگاه تاثیر بگذارد زیرا این امر را از تجربیات قبل به دست آورده اند، از پرونده های ملکی بسیاری که وکالت کرده اند.
سوالات متداول
میزان دستمزد وکیل چگونه تعیین می شود؟
میزان دستمزد وکیل با توجه به نوع پرونده و میزان پیچیدگی های آن و سوابق و تخصصی که وکیل دارد تعیین خواهد شد.
استفاده از وکیل در دعاوی ملکی ضرورت دارد؟
از نظر قانونی که اجباری به انتخاب وکیل نیست ولی با توجه به این که این دعاوی دارای قوانین ماهوی و شکلی فراوان است. با وکالت دادن به وکیل دادگستری میتوان امر را بهتر به نتیجه رساند.
انواع دعاوی ملکی کدامند؟
در واقع هر دعوایی که مرتبط با ملک باشد دعوای ملکی نامیده می شود. مثل دعوای تخلیه عین مستاجره، دعوای تصرف عدوانی، ممانعت و مزاحمت، دعوای مربوط به سر قفلی و حق کسب و پیشه و موارد دیگری که به برخی از آنان در بالا اشاره شد