حکم اعسار و قسطی کردن مهریه

شما می‌توانید با به اشتراک گذاشتن دیدگاه و تجربیات خود در انتهای مقاله به گفتمان آنلاین با کارشناسان وینداد و دیگر کاربران بپردازید.

آنچه در این مقاله می آموزیم

حکم اعسار و قسطی کردن مهریه مربوط به زمانی است که مرد در دادگاه محکوم به پرداخت مهریه شده است با این توضیح که زوجه میتواند مهریه عند المطالبه خود را هر زمان که میخواهد از طریق اجرای ثبت و دادگاه مطالبه نماید هر یک از این دو مورد مراحلی دارد که میتوانید  از مشاوران بنیاد سنا راهنمایی بگیرید. حال در صورتی که مرد در دادگاه محکوم به پرداخت مهریه زوجه شود می تواند با تقدیم دادخواست اعسار از پرداخت مهریه، خواهان قسطی شدن مهریه بشود‌.

 در ادامه همراه ما باشید تا راجع به نحوه گرفتن حکم اعسار و قسطی کردن مهریه مطالبی را بیان کنیم.

مهریه ندادن

منظور از حکم اعسار و قسطی کردن مهریه چیست؟

اعسار در لغت به معنای نداری و ناتوانی مالی می باشد. در این جا زمانی که فرد، محکوم به پرداخت یک طلبی مانند مهریه می شود می تواند درخواست اعسار خود را به دادگاه تقدیم کند و با اثبات نداری خود و ناتوانی مالی در پرداخت این میزان از مهریه پرداخت مهریه به صورت اقساطی از طرف دادگاه تعیین شود.

در درخواست اعسار لازم است مدارکی تهیه شود و دلایلی ارائه شود تا دادگاه به این مورد حکم بدهد. در غالب موارد که فرد ثروت آنچنانی ندارد دادگاه با اعسار از پرداخت مهریه موافقت میکند زیرا برای عموم افراد جامعه پرداخت یکجای این میزان از مهریه های متعارف بسیار دشوار می باشد.

تماس-با-گروه-وکلای-سنا

مدارک لازم برای اعسار از مهریه و قسطی کردن آن

زوج که مدعی اعسار می باشد می بایستی پس از صدور حکم به یکی از دفاتر خدمات قضایی مراجعه کند و درخواست اعسار خود را ثبت کند‌. برای ثبت این درخواست لازم است به حکم محکومیت مهریه استناد شود و خود حکم هم پیوست رای شود. همچنین به جز پیوست حکم مهریه لازم است استشهادیه ای نوشته شود و در آن امضای بیش از یک نفر درج شود و گواهی بدهند که شخص مدعی اعسار دارایی به میزان پرداخت مهریه ندارد، همچنین صورت دارایی کلیه اموال منقول و غیر منقول و موجودی حساب بانکی فرد نیز باید نوشته بشود.

برای آشنایی بیشتر در مورد نحوه اقدام راجع به اعسار از پرداخت مهریه می توانید با مشاوران حقوقی موسسه و وکلای متخصص در حوزه حقوق خانواده در ارتباط باشید و از آنان راهکار های لازم را در این خصوص جویا بشوید. بنیاد حقوقی وکلای سنا با برخورداری از مشاوران و وکلای درجه یک حقوقی در حوزه های مختلف می تواند کمک کار شما در ارائه مشاوره و وکالت در دعاوی مزبور باشد. برای ارتباط و اخذ مشاوره میتوانید با شماره تلفن های موجود در سامانه تماس بگیرید.

 

چه اموالی برای مهریه توقیف نمیشود؟

ما اصطلاحی داریم تحت عنوان مستثنیات دین یعنی اموالی که برای پرداخت دین استثنا هستند و قابل فروش نیستند؛ برای مثال تنها خانه ای که فرد در آن سکونت دارد و ملک دیگری ندارد قابل توقیف و فروش برای مهریه و باقی طلب های شخص بدهکار نیستند زیرا باعث می شود که فرد بی خانمان شود اما اگر ملک های دیگری مثل مغازه و… داشته باشد میتواند توقیف بشود. از طرف دیگر ابزار علمی و کتب علمی فرد و همچنین آذوقه خانه وی قابل توقیف نیستند همچنین چون رهن یا ودیعه ای که برای اجاره پرداخت کرده را نمی توان توقیف نمود. این موارد را مستثنیات دین می نامند پس هیچ طلبی از این راه قابل وصول نیست و باید از باقی اموال مرد توقیف مال صورت بگیرد.

 در قانون  نحوه اجرای محکومیت های مالی به این موارد تحت عنوان مستثنیات دین اشاره شده است:

  • الف-منزل مسکونی که عرفاً در شأن محکومٌ علیه در حالت اعسار او باشد.
  • ب ـ اثاثیه مورد نیاز زندگی که برای رفع حوائج ضروری محکومٌ علیه و افراد تحت تکفل وی لازم است.
  • ج ـ آذوقه موجود به قدر احتیاج محکوم ٌعلیه و افراد تحت تکفل وی برای مدتی که عرفاً آذوقه ذخیره می شود.
  • د ـ کتب و ابزار علمی و تحقیقاتی برای اهل علم و تحقیق متناسب با شأن آنها
  • هـ ـ وسایل و ابزار کار کسبه، پیشه وران، کشاورزان و سایر اشخاص که برای امرار معاش ضروری آنها و افراد تحت تکفلشان لازم است.
  • وـ تلفن مورد نیاز مدیون
  • زـ مبلغی که در ضمن عقد اجاره به موجر پرداخت می شود، مشروط بر اینکه پرداخت اجاره بها بدون آن موجب عسر و حرج گردد و عین مستأجره مورد نیاز مدیون بوده و بالاتر از شأن او نباشد.
  • تماس-با-گروه-وکلای-سنا

منزل مسکونی چه زمانی قابل توقیف است؟

در قانون مذکور راجع به توقیف منزل مسکونی  این گونه مقرر کرده است که: چنانچه منزل مسکونی محکومٌ علیه بیش از نیاز و شأن عرفی او در حالت اعسارش بوده و مال دیگری از وی در دسترس نباشد و مشارٌالیه حاضر به فروش منزل مسکونی خود تحت نظارت مرجع اجراکننده رأی نباشد به تقاضای محکومٌ له به وسیله مرجع اجراکننده حکم با رعایت تشریفات قانونی به فروش رفته و مازاد بر قیمت منزل مناسب عرفی، صرف تأدیه دیون محکوم ٌعلیه خواهد شد مگر اینکه استیفای محکوم ٌبه به طریق سهل تری مانند استیفا از محل منافع بخش مازاد منزل مسکونی محکوم ٌعلیه یا انتقال سهم مشاعی از آن به شخص ثالث یا طلبکار امکان پذیر باشد که در این صورت محکومٌ به از طرق مذکور استیفا خواهد شد.

 میزان قسط های مهریه چقدر است؟

 در صورتی که دادگاه با اقساطی کردن مهریه موافقت کند و به این امر رای بدهد نسبت به تعیین اقساط مهریه اقدام خواهد کرد و ضمن رای به آن اشاره میکند. معمولا دادگاه پیش قسطی هم تعیین میکند اما راجع به میزان هر قسط مهریه دادگاه توانایی مالی زوج را می سنجد بدیهی ست که هر چه درآمد و توانایی مالی زوج بیشتر باشد ماهانه مبلغ و میزان بیشتری برای وی تعیین می شود اما اگر توانایی مالی آنچنانی نداشته باشد برای مثال ممکن است ۶ ماه یا سه ماه یک سکه در نظر گرفته شود. در کل همه این امر بستگی به میزان دارایی و درآمد مرد و نظر دادگاه خواهد بود و معیار خاصی ندارد.

اعسار از مهریه

 مشاوره حقوقی راجع به حکم اعسار و قسطی کردن مهریه

 نحوه اقدام و عملکرد در خصوص درخواست و گرفتن حکم اعسار و قسطی کردن یکی از مواردی است که نیازمند اخذ مشاوره با فرد آگاه به این امور مثل مشاور حقوقی خانواده و وکیل دادگستری می باشد بدیهی است که این افراد در جریان رویه های دادگاه ها هستند و از کم و کیف کار آگاه تر می باشند و از جزئیات بیشتری راجع به این مورد خبر دارند به همین خاطر با اطمینان خاطر بیشتری میتوان از مسائل مرتبط با پرونده خود با ایشان مشورت و نظر خواهی کنیم.

بنیاد بین المللی حقوقی  وکلای سنا با برخورداری از وکلای درجه یک و مشاوران حقوقی در حوزه های گوناگون مثل حقوق خانواده می توانند در کوتاه ترین زمان ابهام های شما و مسائل شما را در این خصوص پاسخ دهند همچنین می توانید صفر تا صد اقدامات راجع به پرونده را یه وکلای موسسه واگذار کنید. برای وکالت دادن راجع به دعوا می توانید از طریق موسسه با وکلای متخصص در این حوزه در شهر های مختلف هم آشنا بشوید.

برای ارتباط با موسسه می توانید از طریق شماره تلفن های موجود در سامانه اقدام کنید.

نتیجه گیری

حکم اعسار و قسطی کردن مهریه دارای مراحلی مختلفی ست که در بالا به آنها اشاره شد در هر حال فرد زمانی میتواند درخواست اعسار تقدیم دادگاه کند که حکم محکومیت وی راجع به پرداخت مهریه صادر شده باشد. مدارک و ادله ای نیز مانند استشهادیه و… لازم است که در بالا به آن اشاره شد.

سوالات متداول

مستثنیات دین در مهریه کدام است؟

 به موارد مختلف این امر در بالا اشاره کردیم.

درخواست اعسار و قسطی کردن مهریه با کدام دادگاه است؟

 این درخواست و رسیدگی با دادگاهی است که حکم به پرداخت مهریه کرده است.

مدارک لازم برای درخواست اعسار از مهریه کدام است؟

 صورت حساب اموال منقول و غیر منقول، استشهادیه، صورت حساب موجودی بانکی و… لازم است پیوست بشود.

مقالات دیگر

با ما در ارتباط باشید